Friday, July 29, 2011

~ Udang Goreng / Bakar Jimbaran Versi 2...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Wah rindu rasanya nak BW dan update entri... Tu baru sehari dua kan.. Apa pula ceritanya sebulan tu nanti.. Huhuuu.. Sebenarnya pagi tadi ada juga masuk kat blog nie.. Niat d hati nak BW dan membalas komen yang ada... Semasa singgah kat blog Noorsha .. Tetiba pula hp nie berbunyi.. Tak sempat pun nak tinggalkan komen kat Simple Non Baked Eggless Oreo Cheesecake dia yang mengoda tu.. Terpaksa Diana keluar... Ada sedikit urusan siang tadi... Begitu juga pada rabu tu.. sedikit urusan kena d selesaikan.. Malam nie baru ada sedikit masa nak update blog.. Huhuuu..


Untuk makan malam kami tadi.. Udang Goreng / Bakar Jimbaran adalah salah satu menu kami... Nie resipi ulang tayang sebenarnya nie.. Tak kisah ler kan.. Heeheee... Ulang tayang pun ulang tayang ler kan.. Apa nak buat kan... Dah tu selera tekak nie.. :D. Resipi nie sememangnya kegemaran ahli keluarga Diana.. Juga jiran Diana.. Tadi masak 2.5 kg.. dan ada bagi kat jiran juga... Ok ler.. Apa kata kita tengok jer resipinya.. Jom... ;)

Cili merah dan hijau, cili padi, bawang merah, bawang putih, belacan, serbuk ketumbar dan buah keras hendak ler d tumis sehingga layu..

Kemudian kisar bahan² tadi bersama sedikit air.. tapi jangan terlalu halus yer.. Sederhana jer.. Setelah itu boleh ler d masak semula bersama gula merah, kicap dan garam.. Masukkan udang yang telah d goreng.. Siap.. Boleh juga udang tu d bakar selepas tu.

  
Bhn²
1 kg udang yang telah d bersihkan dan d belah belakangnya
6 tbsp kicap pekat ABC
2 tbsp gula merah 
Garam secukup rasa
Minyak 

Bhn² A
150 gm cili merah ( yang nie Diana campurkan 2 biji cili hijau juga ) _ potong kasar
7 biji cili padi
10 ulas bawang merah _ hiris kasar
::  Nie versi goreng jer  ::
5 ulas bawang putih _ d hiris kasar
6 biji buah keras 
1/2 tbsp belacan
1/4 tbsp serbuk ketumbar

Bhn² B
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam
Serbuk lada putih

Cara²
  1. Gaulkan udang bersama bhn² B dan perap selama 20 minit.
  2. Goreng udang d dalam minyak yang banyak sehingga masak ( Kalu nak d bakar biarkan ianya separuh masak yer ).. Ketepikan.
  3. Panaskan sedikit minyak d dalam kuali... Masukkan bhn² A dan tumis sehingga layu.
  4. Keluarkan bhn² A tadi dari kuali dan kisar sederhana halus.
  5. Masukkan bhn² kisar tadi semula ke dalam kuali bersama kicap pekat, gula merah dan garam secukup rasa.. Tumis sehingga kuahnya pekat.
  6. Kemudian masukkan udang goreng tadi dan gaul rata.. Biarkan kuahnya betul² sebati dengan udang tadi.
  7. Angkat dan hidang.
  8. Sekiranya hendak membakar udang tadi... Boleh ler d masukkan ke dalam oven dan bakar seketika.
  9. Angkat dan hidang.
:: Nie pula versi goreng separuh masak kemudian setelah d gaul bersama kuahnya baru ler d  bakar ::

::  Kalau nak tengok versi lepas Klik kat  SINI  ::


23 comments:

quinnie said... Reply

wahhh saya 1 bagi komen..hehehhe...salam kak..selamat pagi..saya tak pernah makan udang bakar cam ni..nampak marvelous betul udang nih..kena kiv dulu resepinya..ada udang baru leh buat....:)

Nurul said... Reply

Salam, K Diana....
macam lama je K Diana x bersiaran... heheh :D padahal br 1 hari jer....cam manarik gak udang masak cam ni..... mesti sedapppp kalau dah ulang tayang... esok lusa mesti nurul buat, stok udang ade jer... :)

Mas said... Reply

perhhhh....sedappnya tengok udang tu kak....
menggoda betoiiii....

Gee® said... Reply

Ya amponnnn....adik akak sorang ni masak apopon sedap...selalu akak tergoda... salam ramadhan Diana

cik cek said... Reply

WoW!...

Lapo lak perut pepagi ni tgk menu yg Diana tyg kat sini...kechur...kechur...leh tumpang makan ke...:)

Zaliedana said... Reply

Kak Diana,rindunyer kat akak,eh akak nak cti 1bulan dr berblog kak,nehi nehi..Kak udang besor tuh menggoda betoi..Akak msk 2.5kg,mak aii byk nyer..Kalo dekat mesti leh dpt 2 3ekoq kan,hehe..

izahdaut said... Reply

assalamualaikum..

masyaAllahhhhhhh.. udanggggg.. apakahhhh..huhuhu... balik aa mcm ni.. trasa nak jilat2 skrin memenengok udang tu...

Mieza said... Reply

kak diana..zalimnyerrrrr tunjuk gambar udang yg menggiurkan ini..kecur air mulut mieza kak!

Ayu said... Reply

Assalam diana,
wah besarnya udang!!!..ni kalau dapat makan, akak makan jimat2..hahah..gigit sikit nasi lebih..so by the time nasi habis, udang boleh dibuat ratah..heheh..sedap nampaknya diana!!!!

CT Delima said... Reply

As'salam Diana

Yummyyy!! sukanya sedapnyaaa, macam nak jadi jiran Diana juga.. hehehe.

Agak2nya kalau dibuat versi sotong boleh tak ni Diana. kena cubalah kan baru tahu :D halalkan resipi ya Diana manisss :)

che'iza said... Reply

Assalam Diana..

Untung jadi jiran diana.... Nak pindah sebelah rumah boleh tak?

ady said... Reply

as-salam diana
terancam selera tgk udang goreng tu diana..besar pulak udang tu..sedap udang tu ratah gitu aje..masuk list dulu nanti blh cuba resepi diana ni..tq

Anawahid said... Reply

wallaweiiiii diana... juling mata tgk udang n menu2 kat sini dear... huhuhu... pingsannn!!... heee

ibundo said... Reply

bundo ni memang suka makan udang. sedapnya..
nak sediakan pun takde lah susah sangat..

NuRuL -uYuL- said... Reply

salam k.diana ..tergugat ngk udang2 ... memang menyelerakan tol ... rasa cam nak wat jer ujung mggu nie ... huhuhuhuhuhuhu ... nyum..nyum...nyum ...

Diana @ Melley Mey said... Reply

quinnie ~
hehhehee...
wsalam quinnie.. udang nie rasanya pedas2 manis gitu... kalau kat Bali mmg mcm tu ler masakan mereka.. nie masakan bali.. mmg sedap..

nurul ~
wsalam nurul...
hehheeh... akak pun rasa cam tu... rindu kat semua org.. ermm.. bagi akak sekeluarga mmg suka mkn udang nie.. jatuh cinta dulu semasa makan kat Jimbaran bali.. mmg sedap

mas ~
hehhee.. nak jemput mkn mmg dah abis dah mas.. x per nnt kita makan sama2 yer mas... akak masak yg baru.. ;)

gee ~
hehehhe.... akak cayang.. :)
salam ramadan buat akak jugak.. :)

cik cek ~
dah abis dah akak... x per jemput masuk dulu... diana masak yg baru yer akak.. heheheh ;)

zaliedana ~
akak pun rindu ngan ct tau...
akak mmg x memasak sebulan ramadan nie ct.. tu yg x dpt nak masukkan entri masak memasak tu.. huhuu... tp kalau ada yg akak masak pasti akan ada juga entri tu...Insyaallah..
a'aa ct.. tiap kali masak udang tu ler jumlah udang yg akak masak.. boleeeh sesangat.. banyak pun x per ct.. hehehhe

izahdaut ~
wsalam izah..
hehehhee... jgn ler balik... nnt akak masak kan yg baru ek izah.. ehhehe

mieza ~
alololooo... x per2.. nnt akak masak yg baru kita makan ramai2 ek mieza... ;)

ayu ~
wsalam akak...
hehehhee... x per akak... ada banyak tu.. 2.5 kg.. makan banyak pun ok jer.. hehehehe

ct delima ~
wsalam akak...
boleh2.. kalau kita berjiran kan best akak.. hari2 diana boleh dtg dapur akak.. hehehhehe
kalau buat versi sotong ok kot akak.. x pern lg buat selama nie.. yer akak sila ler akak.. :)

che'iza ~
wsalam che'iza...
boleh2... hehehhee.. seronok kan berjiran nnt.. boleh diana p rumah che'iza gak.. ;)

ady ~
wsalam abg ady..
hehehe.. mmg diana pun suka ratah gitu jer tu abg ady... x sedar dah mkn banyak.. hehhehee.. sama2 abg ady

anawahid ~
hehehhee... jgn pengsan lg... nnt x dapat mkn udang.. hehehehe... :)

Diana @ Melley Mey said... Reply

ibundo ~
yer akak... senang jer nak sediakannya .. :)

nurul-uyul ~
wsalam nurul..
cuba ler nurul.. kalau nurul suka pedas2 manis mmg sesuai...

Fiza Nordin said... Reply

nampak sangat menggoda, argh!!! suke udang... :D

Ummi said... Reply

Assalam Diana cayang...weeee sedapnya udang itewwww...terliur akak tengok tauuu... ni masakan terakhir sblm puasa ke Diana...hehe... Selamat Berpuasa tuk Diana sekeluarga ya..moga Ramadhan ini membawa penuh keberkatan untuk Diana dan keluarga...amiinn. :)

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... Reply

wah!sedap nya udang goreng tu...tetiba rasa nak pergi cari udang segar ptg nih..nak cuba resipi ni =0).

kzai said... Reply

Dina..sgh mengecurkan selera tgk udang ni

ijayuji said... Reply

Salam kakak cantekkk!!!!! rindu kat akak sgt2! kita bz sikit lah ari niii, ni pun baru jer balik dr kinder beli salad jerrr amals nak masak hihihi... sedapnyer tgk udang yg ter belah kat kepala dia tuuu haish! lapo balik perut kita! kakak cantik manis sihat tak? rindunyerrr! jap jap nak g bwh tgk apa yg terlepas hihihi...

Juwita Jamaludin said... Reply

kak diana.. sedapnya udang tu.. dah la besar masak pun special.. nak try la nanti kena cari udang besar dulu la