Tuesday, June 5, 2012

~ Pais Ayam Temasek...

Sheery Dream Cakes | 3:03 PM |
Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK yang dikasihi.. 

Moga semua urusan kita hari ni dipermudahkan olehNya.. Cuaca hari ni di Labuan memang kurang elok.. Hujan lebat dan angin kencang pagi tadi.. Sekarang ni hujan dah berhenti namun masih lagi mendung.. Jadi kepada yang berhajat nak ke laut tu.. Pastikan ombak tak kuat ya.. Begitu juga yang memandu.. Walaupun hujan dah berhenti.. Jangan pandu laju-laju tau.. Jalan masih licin tu... 


Kemarin Diana buat Pais Ayam Temasek ni.. Kebetulan sama pula menu kat rumah ni dengan Che Mat Gebu... Hehehee... Cuma Diana baru sempat kongsikannya hari ni.. Pais Ayam Temasek ni sesangat sedaaaap... Memang berbaloi mencubanya.. Siapa tak cuba tu memang rugi... Diana masak 2 ekor.. Seekor Diana bakar dan seekor lagi Diana tak bakar.. Keduanya sedap... Cuma yang dibungkus dalam daun pisang dan dibakar tu memang harum.. :). Makan ketika ianya masih panas lagi... Seeedaaaappp!!! ^__^. Terima kasih kepada Akak Ayu kerana mengetengahkan resipi ni... Terima kasih juga kepada tuan empunya resipi kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ni.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat SBK ni ya... Terima kasih... 
Jom tengok resipinya.. Nak jemput makan memang dah habis dah... Hehheee.. Kali ni kita tengok gambar versi orang sibuk ambil pula.. Hehheee.. Ambil gambar ni semua memang dalam kelam kabut.. Huhuuu.. 


:: Resipi Oleh ~ Puan Aini Salim  (TQ )



PAIS AYAM TEMASEK


Bahan-Bahan 
  • 1 ekor ayam _ dibelah dua dan dibersihkan _ ( Diana buang kulitnya dan potong kecil² )
  • 1 helai daun kunyit _ dihiris halus
  • 2 helai daun limau purut _ disiat
  • 2 cawan santan ( 1 biji kelapa )
  • 2 camca besar gula melaka atau secukup rasa
  • 1 camca besar pes asam jawa + 1/2 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Perasa _ ( Diana gantikan dengan Perencah pati ayam Tumix )
  • Daun pisang secukupnya 

Bahan-Bahan Kisar ( Diana kisar guna Food Processor )
  • 15 tangkai cili kering _ ( Diana bubuh 13 tangkai cili kering )
  • 12 ulas bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 8 biji buah keras
  • 1 cm lengkuas
  • Kunyit hidup sebesar ibu jari _ ( Diana tambah )
  • 1 batang serai _ ( Diana bubuh 2 batang serai )
  • Cili padi _ ( pilihan )
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu teh serbuk jintan putih

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga garing dan terbit minyak, guna api perlahan dan kacau selalu. 
  2. Masukkan daun limau purut, jus asam jawa, santan, gula melaka dan kacau rata. Masak sekejap.
  3. Masukkan ayam dan gaul rata. Tambah garam dan perasa / perencah pati ayam secukupnya, masak hingga pekat dan hampir kering. 
  4. Sediakan daun pisang, letak ayam tadi dan tabur dengan hirisan daun kunyit. 
  5. Bungkus dan semat dengan lidi.
  6. Bakar dalam oven 15 - 20 minit atau hingga perang keemasan, suhu sekitar 190°C.
  7. Hidangkan panas bersama nasi. 

Diana letak catatan Mat Gebu kat sini ya.. 

:: CATATAN MAT GEBU ~  Mat buat 4 bungkusan dan setiap satu berisi dengan 2 ketul ayam. Daun pisang mat layur sekejap atas api, untuk mengelakkan ia pecah ketika membungkus pais ayam tadi. Selamat mencuba!!...





14 comments:

Zalieda Zaliedana said... Reply

Assalam kak diana,wah pais ayam nih mmg sy dah amik rsp kat umh kak uyu,mmg teruja sgt nk try bila dia kata hb dia bertambah nasi bila mkn pais nih,wah xsangka akak n cmg lagi cpt menerai,hehe..mmg nmpk sedap sgt kak,insyaAllah nk wat juga esk lusa,semua bhn dah da kcuali dun pisang,tuh yg tertangguh,huhu..

Seri Kandi Tanah Jauhar said... Reply

semakin menggoda pais ayam ni.. berkenan sangat lebih2 lagi bila tengok gambar2 yg D tayang ni ;-))))

Qasey Honey said... Reply

asslm kak Diana...nice presentation..sgt mnarik..gambo yg cantik mbuatkan org lain kecur bile mlihatnye...

sedap la tgk pais ayam tu...lain dr yg lain...dh tsenarai dlm list..hehe

rahel said... Reply

Salam D..betul2 gue tak tahan tengok ayam temasek ni..pertama kali nampak terus jatuh cinta..nampaknya kena ditry jugak ni..

Yatie said... Reply

Assalamualaikum Diana,
mmng dah dlm list menu pais ayam temasek ni, tapi tak terbuat2 lagi coz takde daun pisang...mmng nmpk sungguh menyelerakan..tak sabar nak cuba ni..

tun_telani said... Reply

uwaaaaaaaaaaaaaa~~~~~~~~` ni yg rasa mcm nk gi tebang pokok pisang tepi jalan nih.. eh.. saboo sabooo.. lg 2minggu nk balik kg, byk pokok pisang keliling umah. nnti blh try nih.

FnF Simple Life said... Reply

hwaaa...nanges tengok pais ayam...selalu kat johor ngan singapore tu popular ngan pais ikan...kali ni ayam pula.

ibundo said... Reply

sedapnya diana..
memang rugi kalau tak cuba ni

Ayu said... Reply

Assalaa diana,
wah itu dia..orang sibuk ambik gambar ..pada akak cantik macam tak sibuk ambik gamabr..heheh..
terimakasih juga pada diana kerana sudi mencuba ya..

Shahriah Abdullah Novelis said... Reply

As'Kum Diana cayanggg.. wahhhh macam biasa nak tengok gambar cantik cari kat sini memang kelesssss.. i likeeeee.... 1 juta kali okeh!

Dan masakan tu nampak enak sangattt nyaman bahhhhhhhh

maz said... Reply

npakkk sdpp sngat ayam pais Diana tu...msih basah2 gituw...xkeringg..ada plak ulaman kat sblah..mau mkn xhengit apa dh...

faa.rosli said... Reply

sedeapnyuerr..kalo kt kampung faa, temerloh, femes ngan pais tempoyak ikan patin...nyum2..

ni nk try buat ayam cmni plak..hihi

Anonymous said... Reply

salam kak diana

lapar tgk ayam pais tu, nanti boleh lah try, menarik betul

anymz said... Reply

salam diana,maaf terlambat sikit akak jenguk adik manis akak nih..hehe
makanan yang di bungkus dlm daun pisang sentiasa menarik minat akak..selalu nampak sedap dan menyelerakan...