Friday, August 31, 2012

~ Kuih Siput...


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Sempena cuti Hari Kemerdekaan nie pasti ramai yang mengadakan rumah terbuka.. Yer ler Merdeka Raya kan.. Kepada kawan Diana yang telah menjemput ke jamuan rumah terbuka petang nie.. Diana mohon ampun dan maaf sebab Diana tak dapat pergi.. Hari nie Irfan kurang sihat.. Kena ler Diana temankan dia kat rumah.. Hanya hubby jer pergi ke jamuan tu.. Maaf sekali lagi dari Diana tau.. 


Petang nie Diana ingin kongsikan resipi Kuih Siput nie.. Pasti ramai yang dah tau buat Kuih Siput nie kan.. Mudah nak di sediakan... Dulu di zaman kanak² Diana memang suka menolong mama dan arwah nenek Diana buat Kuih Siput nie.. Tapi memang dah lama tak buatnya pun sejak zaman tu.. Heehee.. Resipinya pun entah ke mana.. Jadi tahun nie teringin sesangat nak buatnya.. Kebetulan pula daughter nak sangat mencubanya.. Jadi.. Kena ler tanyakan resipinya kat cousin Diana.. Hanya resipi campak² jer yang ada.. Ermmm.. Tapi Diana telah olah mengikut sukatan Diana sendiri.. Jadi nie ler hasilnya... Jika nak pedas boleh ler ditambah sukatan serbuk cilinya tu yer... 


Bahan²
1 kg tepung gandum 
200 gm mentega
2 1/2 - 3 tbsp serbuk cili _ ( lebihkan jika suka pedas )
10 tangkai daun kari _ dimayang halus
Sedikit daun sup jika suka _ dihiris ( Diana tak letak )
300 ml santan _ ( Diana guna santan segera dalam kotak Ayam Brand )
Garam secukup rasa
Minyak secukup kegunaan untuk menggoreng

Bahan² A ( Dikisar menggunakan Food Processor )
4 genggam penuh udang kering _ direndam dalam air panas, bersihkan dan toskan
40 gm jintan manis
40 gm jintan putih

Cara²
  1. Ayak tepung gandum bersama serbuk cili dan garam. 
  2. Campurkan bahan² A, daun kari, daun sup, perencah pati ayam dan gaul rata.
  3. Kemudian masukkan mentega dan ramas adunan hingga bergaul rata.
  4. Buat lubang di tengahnya dan tuangkan santan. Uli adunan hingga ianya sebati.
  5. Ambil sedikit adunan kuih siput tadi dan gelek di atas acuan kuih siput. Buat hingga adunan habis.
  6. Goreng di dalam minyak yang banyak. Angkat dan toskan.
  7. Setelah ianya suam, bolehlah ditaburkan dengan sedikit garam jika suka.
  8. Simpan di dalam bekas kedap udara.


Baca Selanjutnya / Read More...

~ Proses Seterusnya _ Adobe Photoshop...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua pengunjung SBK.. Terima kasih kerana masih sudi berkunjung ke dapur Diana walaupun tuan rumahnya sekejap ada.. Sekejap tak ada... Maaf sekali lagi sebab buat masa nie Diana masih lagi tak dapat untuk berblogging sepenuhnya seperti biasa.. Di kesempatan ini juga... Masih belum terlambat lagi rasanya untuk Diana mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua yang beragama Islam.. Andai kata ada yang tersilap kata dan terlanjur bicara.. Diana mohon ampun dan maaf yer.. :). Baik ler.. Untuk entri kali nie Diana ingin kongsikan langkah seterusnya Diana edit gambar setelah selesai dalam proses Langkah Pertama Lightroom 3 ( LR3 )  & Langkah Ke 2 Lightroom 3 ( LR 3 ).

Ada sesetengah orang yang lebih suka edit sekaligus melalui Lightroom ( LR ) dan buka Adobe Photoshop dari LR.. Macam tu pun boleh buat.. Setelah kita selesai buat langkah pertama LR tu terus klik  ~ Photo Edit In  Edit In Adobe Photoshop. Jadi boleh edit kat sana untuk proses akhir. Tapi Diana lebih senang save dulu kat LR dan baru edit kat Adobe Photoshop. Yang nie terpulang dengan keserasian diri kita yer... Jom tengok proses seterusnya.. ;)


::  Gambar sebelum diedit menggunakan Adobe Photoshop  ::



1. Klik File Open Buka file gambar yang anda kehendaki. Contohnya Diana buka gambar di atas nie.

2. ( Sekiranya hendak edit bahagian yang hendak dikaburkan sedikit boleh buat langkah ini. Jika tidak tinggalkan sahaja ).

  • Klik simbol Lasso Tool. 
  • Tandakan bahagian gambar yang hendak diedit. 
  • Klik Select Feather Feather Selection  Feather Radius : ( tuliskan berapa pixels yang anda kehendaki ).
  • Klik Ok.
  • Klik Filter  Blur  Gaussian Blur  Radius : ( Pilih berapa Pixels yang anda kehendaki ).
  • Klik Ok.
3. Klik Image → Adjustments Levels
  • Setting ~ Channel : RGB
  • Input levels : Ubah mengikut setting yang anda kehendaki.
  • Output levels : Yang nie kadang² sahaja Diana ubah sedikit. Biasanya Diana tak ubah setting sedia ada.
  • Tandakan pada Preview.
  • Klik OK.
4. Klik Image Size

:: Contohnya ~ Langkah 1 :
  • Pixel Dimensions : 6.18 M
  • Width : 1200 pixels
  • Height : 1800 pixels
  • Document Size : Width : 4 inches
  • Height : 6 inches
  • Resolution : 300 pixels / inch
  • ☑ Constrain Proportions
  • Resample Image : Bicubic
  • Klik OK
:: Langkah 2 :
  • Jangan tandakan apa² ☐ pada Resample Image
  • Tukar resolution : Contohnya Diana biasa akan ubah kepada 240 pixels / inch. Yang ini terpulang pada anda sendiri nak ubah kepada berapa pixels / inch.
  • Klik OK.
5. Klik Filter Sharpen Unsharp Mask.
  • TandakanPreview.
  • Amount : Ubah kepada % yang anda kehendaki.
  • Radius : Biasanya Diana guna 1.0 Pixels.
  • Threshold : Diana guna 10 levels.
  • Klik OK.

6. Klik File Save for web Optimized.
  • Settings : Unnamed.
  • JPEG.
  • Maximum.
  • Tandakan ☑ Optimized.
  • Quality : 100.
  • Jangan tandakan apa² ☐ pada Progressive.
  • Blur : 0
  • Tandakan ☑ ICC Profile.
  • Matte : Biarkan macam tu sahaja ( Jangan pilih apa² ).
  • Klik Save.
  • File Name : Tulis nama yang anda kehendaki. Contohnya ~ Macarons.
  • Save As Type : Image Only ( .jpg ).
  • Settings : Default Settings.
  • Slices : All Slices.
  • Klik Save.

::  Hasil karya setelah diedit  ::



Baca Selanjutnya / Read More...

Monday, August 6, 2012

~ Cara SBK Mengambil Gambar...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... Apa khabar semua? Doa dan harapan Diana moga semuanya dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya... Baik ler.. Di atas permintaan beberapa orang... Entri kali nie Diana ingin kongsikan bagaimana cara Diana mengambil gambar untuk gambar² seperti di bawah nie yer..

::  Tiramisu  ::


::  Majalah Fotografika  &  Flickr  ::

Untuk mendapatkan kesan cahaya gelap di belakang hendak ler kita menggunakan papan yang berwarna gelap.. Diana lebih senang letakkan objek yang hendak di gambar tu dekat dengan pintu.. Semua gambar yang Diana ambil tiada yang menggunakan pencahayaan dari tingkat.. Semuanya cahaya yang datangnya dari arah pintu.. Bahan yang Diana gunakan semuanya bahan yang tak memerlukan modal yang banyak sebenarnya.. hanya memerlukan beberapa keping foam boards, white parchment paper, papan berwarna gelap ( atau lebih baik yang berwarna hitam, coklat gelap dan hijau gelap ) serta props yang ingin digunakan.. Sebagai contoh kita tengok cara Diana ambil gambar untuk resipi Ayam Mentega Udang Kering...



Caranya yang biasa Diana buat seperti gambar di bawah nie yer... Tapi yang nie Diana tidak menggunakan white parchment paper... Dan kedudukan sudu tu mungkin berbeza namun caranya adalah sama yer...



Foam boards tu boleh didapati di kedai yang menjual peralatan buku dan terpulang ler kepada keadaan cuaca sama ada hendak menggunakan foam board yang bersaiz kecil atau besar.. Kadang² Diana memerlukan 3 atau 4 keping foam boards untuk menghasilkan sesuatu karya mengikut kesesuaian karya yang kita inginkan..

Diana berharap ianya dapat sedikit membantu kepada sesiapa yang memerlukannya.. Diana bukan ler arif sangat dalam bidang nie.. Namun apa yang Diana kongsikan nie hanya ler apa yang biasa Diana buat selama nie yer.. Jika ada kekurangan Diana mohon maaf dan jika sudi kiranya boleh ler berikan tunjuk ajar kepada Diana.. Sama² ler kita belajar yer.. ;). Untuk entri yang akan datang.. Diana akan tunjukkan bagaimana cara Diana mengambil gambar seperti di bawah nie pula... Sampai jumpa lagi...






Baca Selanjutnya / Read More...

Saturday, August 4, 2012

~ Lightroom 3 ( LR3) _ Export Settings...

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua.... Diana mohon ampun dan maaf kerana membiarkan anda semua tertunggu² setting seterusnya untuk Export Image kat Lightroom 3 ( LR3 ).. Dah lama Diana berjanji untuk buat entri nie.. Namun malangnya Diana tak mampu nak teruskannya masa tu.. Diana kurang sihat masa tu.. Hari nie Alhamdulillah Diana semakin sihat... :). Terima kasih di atas doa anda semua... Sayang anda semua.. 

Baik ler.. terus jer kita tengok bagaimana settings yang Diana gunakan dalam proses seterusnya di dalam LR3.. Kepada sesiapa yang belum pernah membaca setting sebelum nie.. Boleh ler klik kat → Cara Edit Image Dalam Lightroom.. Setelah itu baru ler guna setting dalam entri nie yer.. Perlu diingat semua setting nie adalah setting yang Diana biasa gunakan untuk edit gambar dalam SBK nie yer.. Sekiranya ada yang terkurang atau ada yang tersilap tu boleh ler beritahu Diana.. Diana nie pun masih baru dalam bidang nie dan masih memerlukan tunjuk ajar dari anda yang lebih arif dalam bidang nie.. Terima Kasih..

1. Klik pada Export Location.. Settingnya seperti di bawah :
  • Export To : Specific Folder
  • Folder : Pilih folder yang anda kehendaki
  • Tandakan  pada Put in Subfolder dan masukkan nama yang dikehendaki.
  • Jangan tanda apa²  pada Add to this catalog. Biarkan kosong macam tu sahaja.
  • Existing Files : Ask what to do.
2. Klik pada File Naming..
  • Tandakan  pada Rename To : Pilih Custom Settings.
  • Custom Text : Masukkan nama yang dikehendaki ( contohnya Nasi Goreng ).
  • Start Number : 1 ( yang ini setiap kali kita hendak save gambar yang berbeza kena tukar. Setelah 1 tukar kepada 2 dan nombor seterusnya ).
  • Yang ini penting. Pastikan pilih Lowercase pada Extensions.
3. Klik pada File Settings..
  • Format : JPEG
  • Quality : Terpulang pada pilihan anda. Diana sentiasa pilih 100 %.
  • Color : sRGB.
  • Jangan tanda apa²  pada Limit File Size To.
  • Tandakan  pada Include Video Files.
4. Klik pada Image Sizing.
  • Tandakan  pada Resize To Fit : Width & Height.
  • Jangan tanda apa²  pada Don't Enlarge.
  • Tulis saiz gambar yang anda kehendaki. Contohnya ~ W : 2569   H : 3854 
  • Resolution : Tulis berapa yang anda kehendaki. Diana biasanya akan tulis 300 pixels per inch.
5. Klik pada Output Sharpening.

  • Tandakan   pada Sharpen For : Screen.
  • Amount : High.
6. Klik pada Metadata.
  • Terpulang pada anda sama ada nak tandakan atau tidak. Jika nak sembunyikan EXIF INFO boleh tandakan  . Seperti ~ Tandakan  pada Minimize Embedded Metadata.
  • Jika hendak tunjukkan EXIF INFO jangan tandakan apa² . Biarkan kotak itu kosong begitu sahaja.
7. Klik pada Watermarking.
  • Terpulang hendak buat atau tidak. Diana buat pada Adobe Photoshop untuk proses seterusnya.
  • Jika hendak buat Tandakan  pada Watermark : Tulis watermark yang dikehendaki. Contohnya ~ Sky Blue's Kitchen.
8. Akhir sekali klik pada Export.


Untuk proses seterusnya Diana guna Adobe Photoshop. Untuk prosesnya nanti Diana akan buat entri setetusnya yer.. InsyaAllah. 




Baca Selanjutnya / Read More...