Tuesday, September 4, 2012

~ Cashew Nuts And Coconut Cupcakes...


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Diana mohon maaf sekali lagi sebab belum ada kesempatan untuk BW dan membalas komen yang ada... Niat di hati nak buat hari nie.. Namun line tenet tenat pula... Nak online pun memang tak dapat... Huhuuuu... Seharian tak dapat nak online.. Nak guna hp memang agak malas.. Kecil sangat... Nasib baik malam nie line dah ok dah...


Malam nie Diana nak kongsikan resipi cupcake yang Diana buat pada petang Ahad lepas... Saja buat untuk menghilangkan kebosanan.. Yer ler dok rumah jer.. Hubby pun pergi kerja.. Nak keluar bersiar² pun rasa malas.. Baik masuk dapur buat cupcake kan.. ;). Jadi.. Nie ler hasilnya.. Jom selongkar resipinya... 


Bahan² 
6 biji telur
2 cawan mentega
2 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan gula kastor _ ( Jika nak manis sedikit boleh bubuh 1 1/2 cawan )
2 tsp baking powder
1 cawan biji gajus goreng yang dikisar halus
6 tbsp kelapa parut kering _ ( Dibahagi kepada 3 bahagian dan warnakan dengan warna kuning, merah dan hijau pada setiap bahagian. Kemudian jemur seketika hingga ianya kering )
2 tsp esen pisang

Cara²
  1. Ayak tepung bersama baking powder sebanyak tiga kali. 
  2. Campurkan kelapa parut kering yang telah diwarnakan serta biji gajus goreng kisar ke dalam tepung tadi. Gaul rata dan ketepikan.
  3. Pukul mentega bersama gula kastor hingga kembang.
  4. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga kembang dan gebu.
  5. Setelah itu masukkan esen pisang dan pukul sebati.
  6. Masukkan campuran tepung tadi dan pukul rata.
  7. Isikan adunan kek ke dalam cawan kertas sehingga 3/4 penuh.
  8. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20 - 25 minit atau sehingga kek masak ( bergantung pada kepanasan suhu oven masing²).
  9. Hias dengan Mascarpone Cream Frosting ( rujuk resipi di bawah ) atau krim kegemaran.



Mascarpone Cream Frosting...

Bahan²
175 gm mascarpone cheese
75 gm mentega _ unsalted ( pada suhu bilik )
3 tbsp gula aising
Secubit garam
1/3 tsp lemon paste

Cara²
  1. Pukul mascarpone cheese dengan mentega hingga sebati.
  2. Masukkan gula aising dan pukul lagi hingga adunan lembut.
  3. Masukkan garam dan lemon paste. Pukul sebati.
  4. Sedia untuk digunakan.




Baca Selanjutnya / Read More...

Sunday, September 2, 2012

~ Chinese Rice Dumpling ( Chang Ayam )...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Alhamdulillah bertemu kita kembali di entri kali nie... Hari nie pasti ramai yang pergi keluar bersiar² bersama keluarga tersayang kan.. Cuaca kat Labuan pun agak elok kalau nak pergi bersiar² kat taman ker kan.. Pergi tepi pantai ker kaaan.. :).. Ermmm.. Diana tak pergi mana² pun.. Hanya dok kat rumah jer... Cuma niat di hati tu nak buat cupcake sekejap lagi.. Saja jer nak hilangkan kebosanan... ;)


Entri kali nie.. Diana hanya nak kongsikan resipi ulang tayang jer ... Resipi campak² gitu jer pun... Chinese Rice Dumpling atau lebih dikenali sebagai Chang nie memang menjadi kegemaran kami sekeluarga... Dulu ada juga Diana pernah kongsikannya kat sini... Jika nak tengok entri lepas tentang Chang nie boleh ler klik kat  SINI yer... Baik ler.. Apa kata kita tengok resipi ulang tayang nie sekali lagi... Cuma kali nie Diana ada tambah 1 bahannya untuk versi kali nie yer.. :)


Bahan²
Beras pulut _ cuci dan toskan ( jika hendak rendam pun boleh tapi Diana tidak suka merendam beras tu sebab ia akan nampak hancur setelah siap direbus nanti ).
Daun pandan / Daun buluh kering ( boleh di dapati di kedai
² yang menjual bahan
² untuk Chang ).
Pengikat Chang yang dibuat dari kulit pisang atau sejenis lalang / rumput _ rendam terlebih dahulu sebelum digunakan.

Bahan² Inti
Dada ayam _ dibersihkan dan dipotong kecil²
Cendawan shitake kering _ direndam dan dipotong kecil ²
Dried chestnuts _ rebus hingga lembut dan buang sisa kulit yg masih ada
Rebung dalam tin _ dihiris kecil²
Preserved Vegetable _ rendam sekejap dan dibersihkan
Bawang merah _ dicincang halus
Bawang putih _ dicincang halus
Serbuk lada putih
Rempah 5 ( 5 spices )
Garam
Perencah pati ayam Tumix
Kicap pekat Yot Brand

**Boleh juga dicampur dengan bahan² seperti daging, udang kering, scallops, salted egg yolk dan ianya terpulang pada citarasa masing².

Cara²
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan ayam, rebung, cendawan dan preserved vegetable. Masak seketika.
  3. Campurkan garam, kicap pekat, serbuk lada hitam dan rempah 5.
  4. Masak hingga bahan² empuk dan sedikit garing.
  5. Angkat dan biarkan sejuk seketika. 
  6. Ketepikan.



:: Cara
² Menyediakan  Berasnya
  1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih dengan sedikit minyak hingga wangi.
  2. Masukkan beras pulut, garam dan kicap pekat. Masak seketika.
  3. Angkat.

:: Cara² Membungkus Chang
  1. Ambil sehelai daun pandan atau daun buluh ( letakkan daun pandan sepanjang 2 inci di dalamnya jika menggunakan daun buluh ) dan lipat membentuk seperti kon. 
  2. Isikan sedikit beras pulut dan isikan sedikit inti ayam di atasnya.
  3. Masukkan juga sebiji atau beberapa biji chestnuts dan kemudian tutup atasnya dengan beras pulut semula.
  4. Lipat / bungkus chang dengan kemas dan ikat menggunakan tali pengikat chang. Jika hendak tengok step by step cara membungkus chang klik kat    SINI.
  5. Masukkan chang ke dalam air mendidih ( jumlah air mesti melebihi paras chang ) sehingga Chang Ayam masak. 
  6. Biasanya masa merebus tidak kurang dari 1 jam 30 min. Tapi ia bergantung juga kepada saiz bungkusan chang yang kita buat.




Baca Selanjutnya / Read More...