Showing posts with label Cupcake. Show all posts
Showing posts with label Cupcake. Show all posts

Friday, January 16, 2015

~ Snow Cheese Cupcake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 8:06 AM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Alhamdulillah hari ini dapat bersiaran bersama Snow Cheese Cupcake.. Cupcake yang menjadi kegemaran anak-anak.. Alhamdulillah sedap.. Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan kepada yang sudi mengetengahkan resipi ni..

Dulu pernah Diana kongsikannya di sini resipi Snow Cheesecake.. Masih mengekalkan resipi yang sama juga untuk cupcake ini ya.. 



:: Resipi Oleh ~ Sheery mz @ MyR  ( TQ )
:: Sumber & cnp Dari ~ Izah @ Izah Muffin Lover ( TQ )

Bahan-Bahan
  • 6 biji telur ayam _ ( buang 2 putihnya )
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong ( blue key superfine boleh juga ) - akak guna self raising flour ( Diana pun guna self raising flour )
  • 60 gram tepung jagung _ ( maizena )
  • 50 gram air sejuk _ ( dari peti ais )
  • 1 sudu teh baking powder _ tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega _ ( dicairkan )
  • izah tambah esen vanilla _ Diana pun tambah esen vanilla



Untuk Krim
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis _ izah letak sekadar manis pada selera ( Diana buah seperti izah )

** ( satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul )



Untuk Topping

  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 


 ** Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.



Cara-Cara
  1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
  2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.
  3. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
  4. Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
  5. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150°C. ( * izah  bakar kek menggunakan kaedah waterbath ).
  6. ** Diana pula bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan bakar menggunakan api atas dan bawah.
  7. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian. ( * izah potong kek  menggunakan benang ).
  8. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
  9. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
  10. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
  11. Masukkan dalam peti ais dalam 1 - 2 jam. Lepas tu baru potong.

:: Note ~
Untuk versi cupcake ini, anda perlu sediakan cawan kertas kek secukupnya dan sudukan 3/4 penuh ke dalamnya. Kemudian bakar di dalam oven sehingga cupcake masak. Lapis atau picitkan krim keju di atas cupcake dan taburkan dengan parutan keju cheddar.








BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, January 7, 2015

~ Onde-Onde Cupcakes...

Sheery Dream Cakes | 7:48 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Onde-Onde Gula Melaka merupakan sejenis kuih tradisional berbentuk bulat yang dibuat dari tepung pulut yang berinti sirap gula melaka dan disaluti dengan parutan kelapa diluarnya. Kini, kuih onde-onde ini telah diolah dari resipi kuih tradisional menjadi resipi kek dan cupcake. Sememangnya apabila kita makan kek onde-onde ini, kita seolah-olah sedang menikmati kuih onde-onde. Persamaan dari segi rasa sememangnya ketara di situ.

Hari ini Diana juga tidak ketinggalan untuk mencuba resipi Onde-Onde Cupcakes. Untuk resipi kek Diana ikut dari blog For The Love of Food dan untuk inti dan frosting pula Diana ikut dari blog Akak Ayu @ Curlybabe's Satisfaction. Terima kasih dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya. Terima kasih.


:: Resipi Oleh ~ For The Love of Food  ( TQ )


ONDE-ONDE CUPCAKES
Makes 12 cupcakes

Real Pandan Extract
  • 1 huge bunch of pandan leaves, cut into smaller pieces
  • 1/2 cup water
Method
  1. Blend the pandan leaves and water together in a blender.
  2. Strain the pandan juice through a fine sieve, or a cheesecloth if you prefer.
  3. Squeeze out as much juice as you possibly can.


Pandan Cupcake
  • 1 1/2 cups plain flour
  • 1 1/4 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 3/4 cups caster sugar
  • 125g unsalted butter at room temperature
  • 2 tablespoons real pandan extract
  • 2 eggs
  • 1/2 cup milk

Method

  1. Preheat oven to 180 deg.
  2. Sieve flour, baking powder and salt through a fine sieve. Set aside.
  3. Beat butter and sugar together until white and fluffy.
  4. Add in eggs, one at a time.
  5. Add flour mixture, alternating with milk and the pandan extract.
  6. Scrape down the sides of your mixing bowl and beat for another minute or two until the batter is well incorporated.
  7. Divide the batter equally into a muffin tin that has been lined with cupcake liners.
  8. Bake in the oven for 15 to 17 minutes, or until a skewer inserted comes out clean.
  9. Ensure that the cupcakes are cooled down to room temperature before you core and fill them.

Sirap Gula Melaka
:: Resipi Oleh ~ Akak Ayu @ Curlybabe's Satisfaction  ( TQ )

Bahan-Bahan
  • 200 gm gula melaka
  • 2 cawan air

Cara-Cara
  1. Masak bahan-bahan di dalam periuk hingga pekat dan springy. 
  2. Masak hingga air gula menjadi dalam 1 cawan. Matikan api dan ketepikan.
:: NOTE ~
Adunan akan cepat mengeras setelah ianya sejuk. Dinasihatkan supaya sentiasa memanaskan sirap gula melaka ini di atas api kecil.


Bahan-Bahan Frosting 
  • 1/2 - 3/4 cawan kelapa parut 
  • Daun pandan
  • Sedikit garam
  • Whipping cream secukup kegunaan ( pukul whipping cream hingga kembang )

Cara-Cara
  1. Kukus kelapa parut, daun pandan dan garam. Ketepikan. ( Sekiranya kelapa parut di atas tidak habis digunakan, bolehlah disimpan di dalam freezer dan boleh dibuat untuk kegunaan lain seperti buat kuih tradisional ).
  2. Korek lubang ditengah cupcake dan keluarkan baki isi cupcake tadi.
  3. Masukkan sirap gula melaka ke dalam lubang dengan menggunakan sudu kecil.
  4. Kemudian paipkan krim dan drizzle sirap gula melaka di atasnya. 
  5. Taburkan sedikit kelapa parut di atasnya.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, November 20, 2014

~ Red Velvet Cupcakes with SMB Recipe...

Sheery Dream Cakes | 10:09 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Bersiaran bersama Red Velvet Cupcakes bersama Swiss Meringue Buttercream ( SMB ).. Resipi untuk Red Velvet Cupcake ada di SINI. Kali ini Diana gabungkannya dengan SMB.. Jom semak resipi SMB ni...


:: Resipi Oleh ~ Sweetapolita ( TQ )

Swiss Meringue Buttercream 
Yield: ~ 10 cups of buttercream
Ingredients
  • 10 large, fresh egg whites (300 g)
  • 2-1/2 cups (500 g) sugar
  • 3 cups (680 g) unsalted butter, cut into cubes and cool, but not cold
  • 1 tablespoon + 1 teaspoon (20 ml) pure vanilla extract
  • pinch of salt
Instructions
  1. Wipe the bowl of an electric mixer with paper towel and lemon juice, to remove any trace of grease. Add egg whites and sugar, and simmer over a pot of water (not boiling), whisking constantly but gently, until temperature reaches 140°F, or if you don't have a candy thermometer, until the sugar has completely dissolved and the egg whites are hot.
  2. With whisk attachment of mixer, begin to whip until the meringue is thick, glossy, and the bottom of the bowl feels neutral to the touch (this can take up to 10 minutes or so). *Don't begin adding butter until the bottom of the bowl feels neutral, and not warm.
  3. Switch over to paddle attachment and, with mixer on low speed, add butter cubes, one at a time, until incorporated, and mix until it has reached a silky smooth texture (if curdles, keep mixing and it will come back to smooth). *If mixture is too runny, refrigerate for about 15 minutes and continue mixing with paddle attachment until it comes together. Add vanilla and salt, continuing to beat on low speed until well combined.
  4. Add additional flavours, purees, as desired. 
Notes
*Keep in airtight container in refrigerator for up to one week, leaving out at room temperature when needed, rewhipping in mixer for 5 minutes.
**Can freeze for up to 6-8 weeks. To thaw, place on counter overnight, and rewhip for 5 minutes with paddle attachment in an electric mixer.
***If buttercream still doesn't have its satiny finish after rewhipping, microwave 1/3 of the buttercream for approximately 10 seconds and add to remaining buttercream in mixer bowl, beating for a few moments to incorporate.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, May 29, 2014

~ Selamat Bercuti Anak-Anak Semua...

Sheery Dream Cakes | 10:55 AM | | 7 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera….

Cuti sekolah sudah bermula.. Selamat bercuti buat anak-anak semua… Jangan dilupa juga buku-buku tu ya… Jangan pula buku pun ikut bercuti sama ok… Hehehehe.. Jadi masa ini masa yang sangat seronok buat ibu-ibu kan… :). Tiap-tiap hari boleh sediakan masakan kegemaran anak-anak utamanya bagi anak-anak yang tinggal di asrama.. Inilah masanya ibu-ibu bertambah bersemangat untuk masuk ke dapur… Sediakan pelbagai menu kegemaan seisi keluarga… Betul tak?

Baiklah… Sampai di sini sahaja coretan Diana buat kali ini… Apa kata kita cuci mata dengan RVCC ini pula… Sebenarnya anak perempuan Diana yang buat…. Rasanya boleh laa mummy dia ni cuti panjang buat semua ni kan kan kan… heheheee…. ;)


Nak resipinya boleh klik di SINI …… Sampai jumpa lagi…





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, March 17, 2014

~ Vanilla Cupcake...

Sheery Dream Cakes | 11:20 AM | 1 Comment so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Sekali lagi Diana kongsikan resipi Vanilla Cupcakes di SBK... Cuma kali ini Cupcake itu nampak lebih gelap sebab Diana guna gula perang muda sebab kehabis stock gula kastor di rumah... Itu yang nampak gelap sedikit cupcake nya.. :)


Resipinya Diana ikut resipi Vanilla Heart Cupcakes.... Jika hendak mencubanya boleh klik di SINI. Untuk Vanilla Cupcake ini tidak perlulah buat kek bentuk hati tu ya.. Selamat mencuba...




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, March 9, 2013

~ Vanilla Cupcake ( Soya Milk Corn Flavour )...

Sheery Dream Cakes | 7:46 PM | 13 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Diana mohon maaf sebab kejap ada... Kejap menghilang... Ermmm... Sebenarnya masa dan keadaan tidak mengizinkan untuk Diana update blog... Sibuk sedikit buat masa ini.. InsyaAllah jika ada sedikit masa terluang pasti Diana update ya..


Baiklah.. Untuk entri hari ini masih lagi hendak kongsikan resipi cupcake... :). Resipi Diana ikut dari blog My baking addiction.. Cuma Diana tukarkan susu kepada susu kacang soya berperisa jagung... Hubby dan anak-anak Diana suka sangat makan cupcake ini... Sedap di tekak kami sekeluarga.. Terima kasih buat My baking addiction kerana berkongsi resipi ini dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya.. TQ.. 



:: Resipi Oleh ~  My Baking Addiction  ( TQ )


VANILLA CUPCAKE

Ingredients
  • 2 1/4 cups cake flour ( I used Swan’s Down brand )
  • 1 tablespoon baking powder
  • 1/2 teaspoon kosher salt
  • 1 1/4 cups whole milk, room temperature _ ( Diana tukarkan kepada drinho Soya Milk Corn Flavour )
  • 4 large egg whites, room temperature
  • 1 stick ( 8 tablespoons ) unsalted butter, at room temperature
  • 1 1/2 cups sugar _ ( Diana bubuh 1 cawan sahaja sebab menggunakan susu soya )
  • seeds scraped from one vanilla bean _ ( Diana tidak bubuh )
  • 2 teaspoons pure vanilla extract

Directions
  1. Center a rack in the oven to 350 degrees F. Line cupcake pan with paper liners.
  2. In a large bowl, sift together the flour, baking powder and salt.
  3. In a medium bowl, whisk together the milk and egg whites.
  4. In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment, or with a hand mixer, beat the butter, sugar and vanilla bean seeds at medium speed for 3 minutes, or until the butter and sugar are very light. Add in the vanilla extract and one third of the flour mixture, still beating on medium speed. Beat in half of the milk-egg mixture, then beat in half of the remaining dry ingredients until well incorporated. Add the rest of the milk and eggs, beating until the batter fully incorporated and smooth, then add the last of the dry ingredients.
  5. Once ingredients are thoroughly incorporated, give the batter a good 2-minute beating to ensure that it is thoroughly mixed and well aerated. Using a large scoop ( about 3 tablespoons ), distribute the batter between 18 muffin wells, filling each well 2/3 full.
  6. Bake for 18-24 minutes, or until a toothpick inserted into the centers come out clean. Cool on wire rack.

Untuk creamnya pula Diana masih mengekalkan cream cheese frosting di atas permintaan hubby dan anak-anak Diana.. :)

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )


CREAM CHEESE FROSTING

Ingredients
  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature 
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, February 28, 2013

~ Red Velvet Cupcake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 1:36 PM | | 19 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Apa khabar hari ini? Doa dan harapan Diana moga semuanya di dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya ya.. Sekarang ini musim demam + batuk + selsema di sini.. Diana pun baru sahaja sembuh beberapa hari ini... Ok lah.. Apa kata kita cerita pula tentang Red Velvet Cupcake ini..


Pada mulanya Diana tidak mahu kongsikannya di sini sebab tersilap bubuh pewarna merah jambu.. Cuai sangat semasa bubuh warna tu.. Tercapai pula warna lain.. Adeeh.. Jadi Diana tambah sedikit pewarna merah.. Macam ini lah kejadiannya cc yang Diana buat... Hehhehee... Tapi apa yang lebih penting rasanya tidak terjejaskan kan.. Nasib baik.. Hihiii... Lepas tu bila dah cuai macam ini.. Timbul pula rasa malas nak ambil gambarnya... Hanya main letak kat tepi pintu dapur dan ambil gambarnya.. :D. Akhirnya kongsikan jugalah di sini.. :). Resipinya Diana ikut dari blog Sugar & Snapshots.. Buat Sugar & Snapshots.. Izinkan Diana kongsikannya di sini ya.. TQ..


:: Resipi Oleh ~ Sugar & Snapshots  ( TQ ) 

RED VELVET CUPCAKE  
Yield : about 24 cupcakes

Ingredients
  • 2 cups cake flour ( sifted )
  • 1/2 cup all purpose flour
  • 3 tbsp red alkalized cocoa powder _ Diana guna serbuk koko biasa
  • 1 tsp salt
  • 1 1/2 cups sugar
  • 1 1/2 cups vegetable oil
  • 2 large eggs plus one egg yolk ( room temp )
  • 3 drops of red gel-paste food coloring
  • 2 tsp vanilla extract
  • 1 cup buttermilk _ ( Homemade : 1 cawan susu + 1 tbsp cuka putih / jus lemon. Rehatkan selama 20 minit )
  • 1 1/2 tsp baking soda
  • 2 tsp cider vinegar _ Diana guna white vinegar

Instructions
  1. Preheat the oven to 350°F. Prepare your cupcake tins with your favorite cupcake wrappers.
  2. Sift your flours, cocoa and salt together into bowl or onto some parchment paper and set aside.
  3. With your stand mixer or electric hand-mixer on medium-high, whist the oil and sugar on medium-high speed until they are well combined. 
  4. Add your eggs one at a time to the mixer until each one is mixed in well. Stop and scrape down the sides of the mixing bowl to make sure it's all consistent.
  5. When all of your eggs are in and thoroughly incorporated add your three drops of gel-paste food coloring and the vanilla extract. ( I don't really like to add a lot of coloring and the red alkalized powder does a great job of making these a nice natural looking red but you can add more color as you need to your taste, especially if you're using plain dutch cocoa powder ).
  6. Turn your mixer down to low and carefully add a third of the flour/ cocoa/ salt mix. Add half of the buttermilk and whisk together until just combined.
  7. Add in another third of the flour and combine, then the rest of the buttermilk ( whisking until just combined again ) and then the rest of the flour. Whisk until the last of the flour is just incorporated.
  8. In a small bowl or cup whisk the vinegar and baking soda together ( remember, it will foam up so make sure your container isn't too small ). Add this to the batter and mix on medium speed for about 10 - 12 seconds until it's incorporated.
  9. Fill each muffin cup three-fourths full with batter.
  10. Bake for 20 minutes or so, rotating the pan halfway through to ensure even baking.
  11. When a toothpick in the center comes out clean they're done. Don't over-bake!.
  12. Let them cool completely before frosting ( but it's okay if you want to eat one warm. They're really yummy! )


Untuk frosting, Diana guna Cream Cheese Frosting dari Martha Stewart.


~ Cream Cheese Frosting...

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )

Ingredients
  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature _ ( Diana guna Salted butter )
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.


~ Oleh kerana ada komen yang ingin mengetahui bagaimana Diana buat bentuk love tu.. Jadi Diana kongsikan step by step buatnya ya.. Di fb Diana juga sudah ada Diana letak hari itu... Gambar yang sama juga sebenarnya... Ambil guna ipad sahaja ya :)





  • No : 1 ~ Buat lubang berbentuk segitiga di tengah- tengah cupcake kemudian bubuh fillingnya.
  • No : 2 ~ Tutupkan semula dengan potongan kek tadi. Pastikan bucu yang tajam di bawah. 
  • No : 3 ~ Tekan sedikit ke dalam. Potong lebihan kek yang di atasnya ( boleh juga dipotong terlebih dahulu sebelum buat langkah no 2 ini ).
  • No : 4 ~ Letakkan juga lebihan kek pada tempat yang masih nampak krimnya.




  • No : 5 ~ Sapukan krim di atasnya dan hias mengikut citarasa masing-masing.
  • No : 6 ~ Setelah dipotong. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, September 4, 2012

~ Cashew Nuts And Coconut Cupcakes...

Sheery Dream Cakes | 9:48 PM | 13 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

Diana mohon maaf sekali lagi sebab belum ada kesempatan untuk BW dan membalas komen yang ada... Niat di hati nak buat hari ni.. Namun line tenet tenat pula... Nak online pun memang tak dapat... Seharian tak dapat nak online.. Nak guna hp memang agak malas.. Kecil sangat... Nasib baik malam ni line dah ok dah...

Malam ni Diana nak kongsikan resipi cupcake yang Diana buat pada petang Ahad lepas... Saja buat untuk menghilangkan kebosanan.. Baik masuk dapur buat cupcake kan.. ;). Jadi.. Ni ler hasilnya.. Jom selongkar resipinya... 



CASHEW NUTS AND COCONUT CUPCAKES

Bahan-Bahan  
  • 6 biji telur
  • 2 cawan mentega
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/4 cawan gula kastor _ ( Jika nak manis sedikit boleh bubuh 1 1/2 cawan )
  • 2 tsp baking powder
  • 1 cawan biji gajus goreng yang dikisar halus
  • 6 tbsp kelapa parut kering _ ( Dibahagi kepada 3 bahagian dan warnakan dengan warna kuning, merah dan hijau pada setiap bahagian. Kemudian jemur seketika hingga ianya kering )
  • 2 tsp esen pisang

Cara-Cara
  1. Ayak tepung bersama baking powder sebanyak tiga kali. 
  2. Campurkan kelapa parut kering yang telah diwarnakan serta biji gajus goreng kisar ke dalam tepung tadi. Gaul rata dan ketepikan.
  3. Pukul mentega bersama gula kastor hingga kembang.
  4. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga kembang dan gebu.
  5. Setelah itu masukkan esen pisang dan pukul sebati.
  6. Masukkan campuran tepung tadi dan pukul rata.
  7. Isikan adunan kek ke dalam cawan kertas sehingga 3/4 penuh.
  8. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20 - 25 minit atau sehingga kek masak ( bergantung pada kepanasan suhu oven masing-masing).
  9. Hias dengan Mascarpone Cream Frosting ( rujuk resipi di bawah ) atau krim kegemaran.


Mascarpone Cream Frosting...

Bahan-Bahan
  • 175 gm mascarpone cheese
  • 75 gm mentega _ unsalted ( pada suhu bilik )
  • 3 tbsp gula aising
  • Secubit garam
  • 1/3 tsp lemon paste

Cara-Cara
  1. Pukul mascarpone cheese dengan mentega hingga sebati.
  2. Masukkan gula aising dan pukul lagi hingga adunan lembut.
  3. Masukkan garam dan lemon paste. Pukul sebati.
  4. Sedia untuk digunakan





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>