Showing posts with label Cupcake. Show all posts
Showing posts with label Cupcake. Show all posts

Friday, January 16, 2015

~ Snow Cheese Cupcake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 8:06 AM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Alhamdulillah hari ini dapat bersiaran bersama Snow Cheese Cupcake.. Cupcake yang menjadi kegemaran anak-anak.. Alhamdulillah sedap.. Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan kepada yang sudi mengetengahkan resipi ni..

Dulu pernah Diana kongsikannya di sini resipi Snow Cheesecake.. Masih mengekalkan resipi yang sama juga untuk cupcake ini ya.. 



:: Resipi Oleh ~ Sheery mz @ MyR  ( TQ )
:: Sumber & cnp Dari ~ Izah @ Izah Muffin Lover ( TQ )

Bahan-Bahan
  • 6 biji telur ayam _ ( buang 2 putihnya )
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong ( blue key superfine boleh juga ) - akak guna self raising flour ( Diana pun guna self raising flour )
  • 60 gram tepung jagung _ ( maizena )
  • 50 gram air sejuk _ ( dari peti ais )
  • 1 sudu teh baking powder _ tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega _ ( dicairkan )
  • izah tambah esen vanilla _ Diana pun tambah esen vanilla


Untuk Krim
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis _ izah letak sekadar manis pada selera ( Diana buah seperti izah )

** ( satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul )


Untuk Topping

  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 


 ** Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.


Cara-Cara
  1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
  2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.
  3. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
  4. Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
  5. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150°C. ( * izah  bakar kek menggunakan kaedah waterbath ).
  6. ** Diana pula bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan bakar menggunakan api atas dan bawah.
  7. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian. ( * izah potong kek  menggunakan benang ).
  8. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
  9. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
  10. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
  11. Masukkan dalam peti ais dalam 1 - 2 jam. Lepas tu baru potong.

:: Note ~
Untuk versi cupcake ini, anda perlu sediakan cawan kertas kek secukupnya dan sudukan 3/4 penuh ke dalamnya. Kemudian bakar di dalam oven sehingga cupcake masak. Lapis atau picitkan krim keju di atas cupcake dan taburkan dengan parutan keju cheddar.








BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, November 20, 2014

~ Red Velvet Cupcakes with SMB Recipe...

Sheery Dream Cakes | 10:09 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Bersiaran bersama Red Velvet Cupcakes bersama Swiss Meringue Buttercream ( SMB ).. Resipi untuk Red Velvet Cupcake ada di SINI. Kali ini Diana gabungkannya dengan SMB.. Jom semak resipi SMB ni...


:: Resipi Oleh ~ Sweetapolita ( TQ )

Swiss Meringue Buttercream 
Yield: ~ 10 cups of buttercream
Ingredients
  • 10 large, fresh egg whites (300 g)
  • 2-1/2 cups (500 g) sugar
  • 3 cups (680 g) unsalted butter, cut into cubes and cool, but not cold
  • 1 tablespoon + 1 teaspoon (20 ml) pure vanilla extract
  • pinch of salt
Instructions
  1. Wipe the bowl of an electric mixer with paper towel and lemon juice, to remove any trace of grease. Add egg whites and sugar, and simmer over a pot of water (not boiling), whisking constantly but gently, until temperature reaches 140°F, or if you don't have a candy thermometer, until the sugar has completely dissolved and the egg whites are hot.
  2. With whisk attachment of mixer, begin to whip until the meringue is thick, glossy, and the bottom of the bowl feels neutral to the touch (this can take up to 10 minutes or so). *Don't begin adding butter until the bottom of the bowl feels neutral, and not warm.
  3. Switch over to paddle attachment and, with mixer on low speed, add butter cubes, one at a time, until incorporated, and mix until it has reached a silky smooth texture (if curdles, keep mixing and it will come back to smooth). *If mixture is too runny, refrigerate for about 15 minutes and continue mixing with paddle attachment until it comes together. Add vanilla and salt, continuing to beat on low speed until well combined.
  4. Add additional flavours, purees, as desired. 
Notes
*Keep in airtight container in refrigerator for up to one week, leaving out at room temperature when needed, rewhipping in mixer for 5 minutes.
**Can freeze for up to 6-8 weeks. To thaw, place on counter overnight, and rewhip for 5 minutes with paddle attachment in an electric mixer.
***If buttercream still doesn't have its satiny finish after rewhipping, microwave 1/3 of the buttercream for approximately 10 seconds and add to remaining buttercream in mixer bowl, beating for a few moments to incorporate.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, May 29, 2014

~ Selamat Bercuti Anak-Anak Semua...

Sheery Dream Cakes | 10:55 AM | | 7 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera….

Cuti sekolah sudah bermula.. Selamat bercuti buat anak-anak semua… Jangan dilupa juga buku-buku tu ya… Jangan pula buku pun ikut bercuti sama ok… Hehehehe.. Jadi masa ini masa yang sangat seronok buat ibu-ibu kan… :). Tiap-tiap hari boleh sediakan masakan kegemaran anak-anak utamanya bagi anak-anak yang tinggal di asrama.. Inilah masanya ibu-ibu bertambah bersemangat untuk masuk ke dapur… Sediakan pelbagai menu kegemaan seisi keluarga… Betul tak?


Baiklah… Sampai di sini sahaja coretan Diana buat kali ini… Apa kata kita cuci mata dengan RVCC ini pula… Sebenarnya anak perempuan Diana yang buat…. Rasanya boleh laa mummy dia ni cuti panjang buat semua ni kan kan kan… heheheee…. ;)


Nak resipinya boleh klik di SINI …… Sampai jumpa lagi…





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, March 17, 2014

~ Vanilla Cupcake...

Sheery Dream Cakes | 11:20 AM | 1 Comment so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Sekali lagi Diana kongsikan resipi Vanilla Cupcakes di SBK... Cuma kali ini Cupcake itu nampak lebih gelap sebab Diana guna gula perang muda sebab kehabis stock gula kastor di rumah... Itu yang nampak gelap sedikit cupcake nya.. :)


Resipinya Diana ikut resipi Vanilla Heart Cupcakes.... Jika hendak mencubanya boleh klik di SINI. Untuk Vanilla Cupcake ini tidak perlulah buat kek bentuk hati tu ya.. Selamat mencuba...




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, February 28, 2013

~ Red Velvet Cupcake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 1:36 PM | 19 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Apa khabar hari ini? Doa dan harapan Diana moga semuanya di dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya ya.. Sekarang ini musim demam + batuk + selsema di sini.. Diana pun baru sahaja sembuh beberapa hari ini... Ok lah.. Apa kata kita cerita pula tentang Red Velvet Cupcake ini..


Pada mulanya Diana tidak mahu kongsikannya di sini sebab tersilap bubuh pewarna merah jambu.. Cuai sangat semasa bubuh warna tu.. Tercapai pula warna lain.. Adeeh.. Jadi Diana tambah sedikit pewarna merah.. Macam ini lah kejadiannya cc yang Diana buat... Hehhehee... Tapi apa yang lebih penting rasanya tidak terjejaskan kan.. Nasib baik.. Hihiii... Lepas tu bila dah cuai macam ini.. Timbul pula rasa malas nak ambil gambarnya... Hanya main letak kat tepi pintu dapur dan ambil gambarnya.. :D. Akhirnya kongsikan jugalah di sini.. :). Resipinya Diana ikut dari blog Sugar & Snapshots.. Buat Sugar & Snapshots.. Izinkan Diana kongsikannya di sini ya.. TQ..


:: Resipi Oleh ~ Sugar & Snapshots  ( TQ ) 

RED VELVET CUPCAKE  
Yield : about 24 cupcakes

Ingredients
  • 2 cups cake flour ( sifted )
  • 1/2 cup all purpose flour
  • 3 tbsp red alkalized cocoa powder _ Diana guna serbuk koko biasa
  • 1 tsp salt
  • 1 1/2 cups sugar
  • 1 1/2 cups vegetable oil
  • 2 large eggs plus one egg yolk ( room temp )
  • 3 drops of red gel-paste food coloring
  • 2 tsp vanilla extract
  • 1 cup buttermilk
  • 1 1/2 tsp baking soda
  • 2 tsp cider vinegar _ Diana guna white vinegar

Instructions
  1. Preheat the oven to 350°F. Prepare your cupcake tins with your favorite cupcake wrappers.
  2. Sift your flours, cocoa and salt together into bowl or onto some parchment paper and set aside.
  3. With your stand mixer or electric hand-mixer on medium-high, whist the oil and sugar on medium-high speed until they are well combined. 
  4. Add your eggs one at a time to the mixer until each one is mixed in well. Stop and scrape down the sides of the mixing bowl to make sure it's all consistent.
  5. When all of your eggs are in and thoroughly incorporated add your three drops of gel-paste food coloring and the vanilla extract. ( I don't really like to add a lot of coloring and the red alkalized powder does a great job of making these a nice natural looking red but you can add more color as you need to your taste, especially if you're using plain dutch cocoa powder ).
  6. Turn your mixer down to low and carefully add a third of the flour/ cocoa/ salt mix. Add half of the buttermilk and whisk together until just combined.
  7. Add in another third of the flour and combine, then the rest of the buttermilk ( whisking until just combined again ) and then the rest of the flour. Whisk until the last of the flour is just incorporated.
  8. In a small bowl or cup whisk the vinegar and baking soda together ( remember, it will foam up so make sure your container isn't too small ). Add this to the batter and mix on medium speed for about 10 - 12 seconds until it's incorporated.
  9. Fill each muffin cup three-fourths full with batter.
  10. Bake for 20 minutes or so, rotating the pan halfway through to ensure even baking.
  11. When a toothpick in the center comes out clean they're done. Don't over-bake!.
  12. Let them cool completely before frosting ( but it's okay if you want to eat one warm. They're really yummy! )


Untuk frosting, Diana guna Cream Cheese Frosting dari Martha Stewart.


~ Cream Cheese Frosting...

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )

Ingredients
  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature _ ( Diana guna Salted butter )
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.


~ Oleh kerana ada komen yang ingin mengetahui bagaimana Diana buat bentuk love tu.. Jadi Diana kongsikan step by step buatnya ya.. Di fb Diana juga sudah ada Diana letak hari itu... Gambar yang sama juga sebenarnya... Ambil guna ipad sahaja ya :)





  • No : 1 ~ Buat lubang berbentuk segitiga di tengah- tengah cupcake kemudian bubuh fillingnya.
  • No : 2 ~ Tutupkan semula dengan potongan kek tadi. Pastikan bucu yang tajam di bawah. 
  • No : 3 ~ Tekan sedikit ke dalam. Potong lebihan kek yang di atasnya ( boleh juga dipotong terlebih dahulu sebelum buat langkah no 2 ini ).
  • No : 4 ~ Letakkan juga lebihan kek pada tempat yang masih nampak krimnya.




  • No : 5 ~ Sapukan krim di atasnya dan hias mengikut citarasa masing-masing.
  • No : 6 ~ Setelah dipotong. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>