Thursday, February 28, 2013

~ Red Velvet Cupcake...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... Apa khabar hari ini? Doa dan harapan Diana moga semuanya di dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya ya.. Sekarang ini musim demam + batuk + selsema di sini.. Diana pun baru sahaja sembuh beberapa hari ini... Ok lah.. Apa kata kita cerita pula tentang Red Velvet Cupcake ini..




Pada mulanya Diana tidak mahu kongsikannya di sini sebab tersilap bubuh pewarna merah jambu.. Cuai sangat semasa bubuh warna tu.. Tercapai pula warna lain.. Adeeh.. Jadi Diana tambah sedikit pewarna merah.. Macam ini lah kejadiannya cc yang Diana buat... Hehhehee... Tapi apa yang lebih penting rasanya tidak terjejaskan kan.. Nasib baik.. Hihiii... Lepas tu bila dah cuai macam ini.. Timbul pula rasa malas nak ambil gambarnya... Hanya main letak kat tepi pintu dapur dan ambil gambarnya.. :D. Akhirnya kongsikan jugalah di sini.. :). Resipinya Diana ikut dari blog Sugar & Snapshots.. Buat Sugar & Snapshots.. Izinkan Diana kongsikannya di sini ya.. TQ.. Muahsss 





:: Resipi Oleh ~ Sugar & Snapshots  ( TQ )

Yield : about 24 cupcakes

Ingredients
2 cups cake flour ( sifted )
1/2 cup all purpose flour
3 tbsp red alkalized cocoa powder _ Diana guna serbuk koko biasa
1 tsp salt
1 1/2 cups sugar
1 1/2 cups vegetable oil
2 large eggs plus one egg yolk ( room temp )
3 drops of red gel-paste food coloring
2 tsp vanilla extract
1 cup buttermilk
1 1/2 tsp baking soda
2 tsp cider vinegar _ Diana guna white vinegar

Instructions

  1. Preheat the oven to 350°F. Prepare your cupcake tins with your favorite cupcake wrappers.
  2. Sift your flours, cocoa and salt together into bowl or onto some parchment paper and set aside.
  3. With your stand mixer or electric hand-mixer on medium-high, whist the oil and sugar on medium-high speed until they are well combined. 
  4. Add your eggs one at a time to the mixer until each one is mixed in well. Stop and scrape down the sides of the mixing bowl to make sure it's all consistent.
  5. When all of your eggs are in and thoroughly incorporated add your three drops of gel-paste food coloring and the vanilla extract. ( I don't really like to add a lot of coloring and the red alkalized powder does a great job of making these a nice natural looking red but you can add more color as you need to your taste, especially if you're using plain dutch cocoa powder ).
  6. Turn your mixer down to low and carefully add a third of the flour/ cocoa/ salt mix. Add half of the buttermilk and whisk together until just combined.
  7. Add in another third of the flour and combine, then the rest of the buttermilk ( whisking until just combined again ) and then the rest of the flour. Whisk until the last of the flour is just incorporated.
  8. In a small bowl or cup whisk the vinegar and baking soda together ( remember, it will foam up so make sure your container isn't too small ). Add this to the batter and mix on medium speed for about 10 - 12 seconds until it's incorporated.
  9. Fill each muffin cup three-fourths full with batter.
  10. Bake for 20 minutes or so, rotating the pan halfway through to ensure even baking.
  11. When a toothpick in the center comes out clean they're done. Don't over-bake!.
  12. Let them cool completely before frosting ( but it's okay if you want to eat one warm. They're really yummy! )




Untuk frosting, Diana guna Cream Cheese Frosting dari Martha Stewart.


~ Cream Cheese Frosting...

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )

Ingredients
  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature _ ( kadang-kadang Diana guna Salted butter )
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.



~ Oleh kerana ada komen yang ingin mengetahui bagaimana Diana buat bentuk love tu.. Jadi Diana kongsikan step by step buatnya ya.. Di fb Diana juga sudah ada Diana letak hari itu... Gambar yang sama juga sebenarnya... Ambil guna ipad sahaja ya :)





  • No : 1 ~ Buat lubang berbentuk segitiga di tengah- tengah cupcake kemudian bubuh fillingnya.
  • No : 2 ~ Tutupkan semula dengan potongan kek tadi. Pastikan bucu yang tajam di bawah. 
  • No : 3 ~ Tekan sedikit ke dalam. Potong lebihan kek yang di atasnya ( boleh juga dipotong terlebih dahulu sebelum buat langkah no 2 ini ).
  • No : 4 ~ Letakkan juga lebihan kek pada tempat yang masih nampak krimnya.




  • No : 5 ~ Sapukan krim di atasnya dan hias mengikut citarasa masing-masing.
  • No : 6 ~ Setelah dipotong. 





Baca Selanjutnya / Read More...

Tuesday, February 26, 2013

Salad Epal Dan Walnut...


Assalamualaikum dan Salam penuh kerinduan kepada semua pengunjung SBK... Ermm.. Lamanya SBK sepi dari entri terbaru kan.. Diana mohon ampun dan maaf kerana lama tidak bersiaran.. Sebenarnya Diana kurang sihat sejak sebelum CNY hari tu lagi... Itu yang menyepi seketika tu.. Baiklah.. Untuk entri kali ini Diana hanya ingin kongsikan resipi yang mudah sahaja.. Jom tengok resipinya..


Bahan² 
1/2 cawan walnut panggang _ dicincang
1 biji epal _ dihiris nipis
Sedikit lettuce
Sedikit kismis
Sedikit daun basil kering
1 biji lemon
1/2 tbsp madu
1/4 cawan minyak zaitun
Garam dan gula secukup rasa

Cara² 
  1. Masukkan walnut, epal, lettuce dan kismis ke dalam mangkuk. Ketepikan.
  2. Parutkan kulit lemon dan perahkan jusnya.
  3. Masukkan ke dalam mangkuk yang bersesuaian dan campurkan madu, minyak zaitun, daun basil kering, garam dan gula secukup rasa. 
  4. Gaul sebati dan sesuaikan rasa. 
  5. Kemudian tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi walnut, epal, lettuce dan kismis tadi.
  6. Gaul rata dan sedia untuk dihidang.






Baca Selanjutnya / Read More...

Thursday, February 7, 2013

~ Chocolate Peanut Butter Cake...



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... Siang tadi Diana sempat buat kek coklat di atas permintaan anak bujang Diana.. Dia memang suka makan kek coklat yang ada coklat meleleh tu.. Hehhehee.. Sebenarnya dah beberapa hari dia minta tapi belum ada kesempatan hendak membuatnya.. Jadi hari ini walaupun sedikit sibuk.. Namun bila teringat permintaan anak-anak memang risau tak sudah... Ambil jugalah sedikit masa untuk membuatnya kan..



Walaupun rupa kek ini tidak cantik... Nampak comot gitu ... Namun.. Kek coklat ini memang sangat lembut dan semestinyalah sedap di tekak kami sekeluarga.. Untuk resipi kek coklat.. Diana buat ikut dari resipi blog Sweetapolita... Cuma untuk fillingnya tu Diana tukar mengikut bahan yang ada di rumah ini... Buat Sweetapolita.. Terima kasih kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ini dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya.. TQ.. Muahsss ❤ 



~ Chocolate Peanut Butter Cake... ( Olahan Oleh ~ Sky Blue's Kitchen )

:: Resipi Oleh ~ Sweetapolita  ( TQ )

Yield: One 6-layer, 5-inch round cake

( Diana buat 2 kali ganda resipi di bawah ini / 3 lapisan )

Ingredients

For the Cake
1 stick ( 115 g ) unsalted butter, softened

1 1/3 cups ( 300 g ) packed dark brown sugar

2 teaspoons ( 10 ml ) pure vanilla extract _ Diana tidak bubuh sebab esen vanilla tidak tahu letak di mana.. Hehehe

2 eggs, at room temperature

1 cup + 2 tablespoons ( 145 g ) all-purpose flour

1/2 cup ( 60 g ) Dutch-process dark cocoa powder

3/4 teaspoon ( 4 g ) baking powder

3/4 teaspoon ( 6 g ) kosher salt

3/4 cup ( 180 ml ) buttermilk, shaken and warm

1/4 cup ( 60 ml ) coffee or espresso

3 tablespoons ( 45 ml ) mayonnaise
1/3 cup premium dark or extra dark chocolate chips _ Diana gantikan dengan dark chocolate
3/4 teaspoon baking soda
2 teaspoons ( 10 ml ) white vinegar


Instructions
  1. Preheat oven to 350°F. Butter three 5-inch round cake pans, line with parchment rounds, and dust with flour, tapping out the excess.
  2. In a stand mixer fitted with the paddle attachment, beat the butter, brown sugar and vanilla on medium-high speed until lighter in color and slightly increased in volume, about 5 minutes. Lower the speed to medium and add the eggs, one at a time, mixing until each is fully incorporated before adding the next.
  3. Sift the flour, cocoa powder and baking powder into a medium bowl. Add the salt to the dry ingredients after sifting, and whisk dry ingredients.
  4. In a small bowl or measuring cup, combine the coffee and buttermilk. Alternate dry ingredients and buttermilk mixture into creamed mixture, beginning and ending with dry ingredients. Mix until just incorporated, then fold mayonnaise into batter with a whisk, until just blended. Fold in chocolate chips. In a small bowl, combine the vinegar and baking soda ( it will foam ) and quickly add to batter, mixing until just combined.
  5. Divide the batter evenly between the prepared pans. If possible, weigh the batter in each cake pan for 275 g each ( excluding the pans--you will want to tare the scale each time.) This ensures even layers. Smooth with small offset palette knife, and bake for about 25 minutes, rotating once after 20 minutes. Cake is done when toothpick or skewer comes out clean. Try not to over-bake.
  6. Let pans cool on wire rack for 20 minutes, then invert cakes onto racks, gently, peeling away parchment rounds. Let cool completely.



For the Chocolate Glaze
6 oz ( 180 g ) premium dark or extra dark chocolate, chopped
1 stick ( 115 g ) unsalted butter
1 tablespoon ( 15 ml ) light corn syrup _ Diana gantikan dengan Golden syrup
Splash of liqueur of choice, optional ( grand marnier, spiced rum, kahlua, etc. ) _ Diana tidak bubuh
Pinch of sea salt ( regular salt, if necessary )

Instructions

  1. Place the chocolate, butter and corn syrup in a medium heatproof bowl over a pot of simmering ( not boiling ) water. 
  2. Stir the mixture using a rubber spatula until melted and smooth. 
  3. Remove from heat and stir in liqueur and salt.


Untuk Peanut Butter Cream... Resipi Oleh ~ Sky Blue's Kitchen

Bahan²
375 gm fresh cream / Non-Dairy whipping cream _ dipukul hingga kental
6 tbsp peanut butter with chocolate stripes _ boleh dikurangkan kepada 4 tbsp / ikut citarasa masing-masing

Cara²
  1. Campurkan keduanya dan gaul menggunakan spatula hingga rata.
  2. Sedia untuk di gunakan.


Cara melapis kek 
  1. Ambil sekeping kek coklat dan sapukan peanut butter cream di atasnya. 
  2. Tuangkan sedikit Chocolate Glaze di atasnya dan lapis dengan sekeping kek coklat lagi.
  3. Ulang langkah di atas sehingga kek dan peanut butter cream habis digunakan.
  4. Letakkan hirisan buah plum / strawberry di atasnya dan tuangkan sedikit Chocolate Glaze.
  5. Tuangkan juga sedikit Chocolate Glaze ketika menghidang.



Baca Selanjutnya / Read More...

Wednesday, February 6, 2013

~ Brownie & Plum Trifles...


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Hari ini Diana nak kongsikan Brownie & Plum Trifles... Pada mulanya Diana tiada niat pun hendak ambil gambarnya.. Tapi di dalam tak sihat pagi tadi.. Ambil jugalah gambarnya main-main.. Hehehe.. Ermmm... Ambil gambar ini awal pagi lagi.. Masa yang memang belum lagi masa yang sesuai untuk mengambil gambar makanan... Cahaya yang terlalu terang pagi tadi tapi hentam juga ambil gambar.. Hahaa... Props untuk ambil gambar segala pun tidak dapat diambil sebab dapur tengah diubah suai sekarang ( lupa keluarkan dulu .. huhuuu ).. Adeeh!! Tu yang malas hendak ambil gambar buat masa ini.. Pakai apa yang ada sahaja lah nampaknya.. Tapi tidak apalah kan.. Diana kongsikannya jugalah di sini ya.. Resipinya pun main campak-campak sahaja.. :D.. Diana buat pun sebab hendak habiskan brownies tu... Jom tengok resipinya.. Atau lebih tepat kita sebut ianya sebagai idea untuk pencuci mulut kan.. ;). Ya lah dah resipi campak-campak gitu.. Jadi hanya untuk memberi idea sahajalah kan lebih tepat... Hihii...







~ Caramello Brownies...

:: Sumber ~ Brown Eyed Baker ( TQ )

:: Dulu Diana guna resipi ini untuk Ferrero Rocher Brownies 

Ingredients

1 1/4 cups all-purpose flour
1 teaspoon salt
2 tablespoons dark unsweetened cocoa powder
11 ounces dark chocolate, coarsely chopped 

1 cup ( 8 ounces ) unsalted butter, cut into 1-inch pieces

1 teaspoon instant espresso powder 
1 1/2 cups granulated sugar 
1/2 cup packed light brown sugar
5 eggs, at room temperature
2 teaspoons vanilla extract

Method

  1. Preheat the oven to 350 degrees F. Butter the sides and bottom of a 9 x 13-inch glass or light-colored baking pan. Line the pan with parchment paper.
  2. In a medium bowl, whisk the flour, salt, and cocoa powder together.
  3. Put the chocolate, butter and instant espresso powder in a large bowl and set it over a saucepan of simmering water, stirring occasionally, until the chocolate and butter are completely melted and smooth. 
  4. Turn off the heat, but keep the bowl over the water and add the sugars. Whisk until completely combined, then remove the bowl from the pan. The mixture should be room temperature.
  5. Add 3 eggs to the chocolate mixture and whisk until combined. Add the remaining eggs and whisk until combined. 
  6. Add the vanilla and stir until combined. Do not overbeat the batter at this stage or your brownies will be cakey.
  7. Sprinkle the flour mixture over the chocolate mixture. Using a rubber spatula ( not a whisk ), fold the flour mixture into the chocolate until just a bit of the flour mixture is visible.
  8. Pour the batter into the prepared pan and smooth the top. Bake in the center of the oven for 30 minutes, rotating the pan halfway through the baking time, until a toothpick inserted into the center of the brownies comes out with a few moist crumbs sticking to it. 
  9. Let the brownies cool completely, then lift them out of the pan using the parchment paper. Cut into squares and serve.
  10. Store at room temperature in an airtight container or wrap with plastic wrap for up to 3 days.
( Recipe adapted from ~ Baked : New Frontiers in Baking )

::  Letakkan coklat Caramello di atasnya sebelum membakar  ::






:: Sumber dari ~  Manda @ Once Upon My Life  ( TQ )

Ingredients

1 cup sugar
6 tablespoons salted butter cubed
2/3 cup heavy cream, at room temperature _ Diana gantikannya dengan 1 tin kecil Nestle Cream ( Original ) 

Method

  1. Melt the sugar over medium high heat in a large pot. 
  2. Whisk the sugar as it melts and cook until it becomes a deep amber color. 
  3. Add the butter and stir it in until melted. 
  4. Pour in the heavy cream ( mixture will foam ) and whisk until you get a smooth sauce. You may have some lumps but keep stirring until they have melted. 
  5. Remove from heat and let cool. {I f you still have some lumps in the caramel after it has cooled - strain it through a fine mesh strainer }.  
  6. Store, covered, in the fridge. 


~ Brownie & Plum Trifle...
:: Olahan Oleh ~ Sky Blue's Kitchen

Bahan²
Sedikit Caramello brownies _ resipi rujuk di atas
Salted caramel secukupnya _ resipi rujuk di atas
Fresh cream / Non-Dairy whipping cream _ dipukul hingga kental
Hirisan buah plum
Kacang pistachio _ ditumbuk

Cara² 
  1. Potong brownies kepada ketulan kecil dan ketepikan.
  2. Sediakan bekas yang sesuai dan masukkan sedikit fresh cream di dalamnya.
  3. Kemudian masukkan brownies dan tuangkan salted caramel di atasnya.
  4. Ulang langkah no. 2 dan 3. Buat sehingga bekas yang digunakan penuh. Taburkan dengan kacang pistachio tumbuk di atasnya.
  5. Sedia untuk dihidang.








Baca Selanjutnya / Read More...

Monday, February 4, 2013

~ Ayam Buttermilk Bersama Kacang Pistachio...



Assalamualaikum dan Salam Sayang... Bertemu kita kembali di hari baru di minggu baru di bulan Feb ini.. Ermm.. Berapa banyak "di" lah kan... Hehehhee... Baiklah tiada cerita yang hendak dikongsikan bersama hari ini... Cuma hendak kongsikan 1 resipi sahaja... Jom tengok resipinya.. ( mood malas masih lagi menemani ni.. Huhuuu.. tak sihat sebenarnya.. )...


Bahan²
2 keping peha ayam _ dibuang kulit serta tulangnya dan dihiris kecil
1 tbsp minyak sapi
2 - 4 tangkai cili padi _ dihiris
2 ulas bawang putih _ dicincang
1 tangkai daun sup _ dihiris halus
Sedikit gula dan garam jika perlu
Kacang pistachio secukup kegunaan _ ditumbuk 

Bahan² Perap
1/2 cawan buttermilk
1/2 tsp serbuk cili
1 tsp serbuk kari
1 tbsp mayonis
1 ulas bawang putih _ dicincang
1 1/2 tbsp gula perang
1 tangkai daun sup _ dihiris
Serbuk lada hitam
Garam

Cara²
  1. Campurkan ayam bersama bahan-bahan perap dan gaul rata. Perap sekurang-kurangnya 1 jam.
  2. Panaskan minyak sapi di dalam periuk / kuali. Masukkan bawang putih cincang serta cili padi dan tumis sehingga naik aromanya.
  3. Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk dan kuahnya pekat atau garing ( terpulang kepada citarasa masing-masing ). Diana masak sehingga garing. Masukkan garam dan gula jika perlu 
  4. Angkat dan taburkan kacang pistachio dan hirisan daun sup.
  5. Hidang bersama nasi putih panas.








Baca Selanjutnya / Read More...