Bersua kembali di entri kali ini.. Resipi asal menggunakan kacang tanah tetapi Diana gantikan dengan kacang gajus. Alhamdulillah sedap.. Jom semak resipinya...
:: Sumber ~ Akak Azlita @ Masam Manis & HaSue @ I Love My Life ( TQ )
KACANG RUGGET
Bahan-Bahan
- 500gm kacang tanah _ ( Diana gantikan dengan kacang gajus )
- 1 biji telur
- 1 1/2 inci halia
- 5 ulas bawang putih
- 2 cawan tepung beras
- 2 sudu mkn serbuk cili atau serbuk lada sulah
- 1 cawan air
- 2 biji cili merah / cili kering
- Gula secukup rasa
- Garam secukup rasa
Cara-Cara
- Mula-mula bersihkan kacang , cuci dan toskan airnya hingga kering.
- Lepas itu kita tumbuk atau kisar, bawang putih, halia dan cili . Ketepikan.
- Dalam mangkuk yang besar, satukan tepung beras, serbuk cili, garam dan gula secukup rasa, telur dan bahan yang kita kisar tadi.
- Gaul semua bahan hingga rata.
- Tambahkan air sedikit demi sedikit, hingga adunan bergaul sempurna.
- Lepas itu kita masukkan kacang tanah yang sudah dicuci dan ditoskan tadi. Gaul rata.
- Panaskan minyak dengan api yang sederhana dan goreng kacang hingga kekuningan dan masak.
- Kacau senantiasa supaya kacang tidak melekat-lekat dan tidak hangus.
- Bila kacang sudah kekuningan, angkat dan toskan minyaknya.
- Simpan kacang di dalam bekas kedap udara.
** NOTE ~ Pastikan anda menggunakan api sederhana supaya kacang yang digoreng itu masak dengan sempurna.
4 comments:
mesti lemak berkrim lebih lagi guna kacang gajus..yummy
Tengok macam sedap jer Diana.. nak juga mencuba.. tapi bila lah akak ni nak rajin macam diana hohihi :)
kreatifnye..slalu yg biasa saya makan kacang tanah je..ni tukar gajus mesti lagi sedapkan..:)
owh bole buat sendiri rupanya...selalu fikir nak beli jer.lepas ni bole la saya try.:-)
Post a Comment