Showing posts with label Mini Cake. Show all posts
Showing posts with label Mini Cake. Show all posts

Wednesday, May 13, 2015

~ Mini Moist Chocolate Cake with Nutella Cream Cheese frosting ...

Sheery Dream Cakes | 11:22 AM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Bersua kembali di entri kali ini.. Kali ni tiada resipi hendak dikongsi bersama. Sebab sudah pernah resipi kek coklat dan frosting nya Diana kongsikan di sini. Cuma kali ini Diana sapukan / picitkan nutella pada kek tersebut sebelum lapis lagi dengan cream cheese frosting tu ya. Kemudian lapis dengan sekeping lagi kek coklat dan hias dengan nutella dan cream cheese frosting serta taburkan biskut Famous Amos yang telah dihancurkan. Gabungan rasa yang sangat sedap.

Anda boleh klik DI SINI atau DI SINI untuk resipinya ya. Jom kita cuci mata dengan beberapa keping gambar mini cake ni.. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, February 5, 2015

~ Nutella & Strawberry Jam Red Velvet Bites Recipe...

Sheery Dream Cakes | 12:00 PM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran kembali bersama Nutella & Strawberry Jam Red Velvet Bites ni ya. Apa khabar semua pengunjung blog ini? Doa dan harapan Diana, moga semuanya sihat sejahtera hendaknya.

Seperti biasa, resipi kek red velvet ini sememangnya menggunakan resipi yang biasa Diana guna selam ini. Resipi Red Velvet Cupcake dan kita bakar dalam loyang ya. Untuk memudahkan lagi, Diana salin semuala di entri ini ya. Jom semak resipinya.


:: Resipi Oleh ~ Sugar & Snapshots  ( TQ ) 

RED VELVET CUPCAKE  
Yield : about 24 cupcakes

Ingredients
  • 2 cups cake flour ( sifted )
  • 1/2 cup all purpose flour
  • 3 tbsp red alkalized cocoa powder _ Diana guna serbuk koko biasa
  • 1 tsp salt
  • 1 1/2 cups sugar
  • 1 1/2 cups vegetable oil
  • 2 large eggs plus one egg yolk ( room temp )
  • 3 drops of red gel-paste food coloring
  • 2 tsp vanilla extract
  • 1 cup buttermilk
  • 1 1/2 tsp baking soda
  • 2 tsp cider vinegar _ Diana guna white vinegar

Instructions
  1. Preheat the oven to 350°F. Prepare your cupcake tins with your favorite cupcake wrappers.
  2. Sift your flours, cocoa and salt together into bowl or onto some parchment paper and set aside.
  3. With your stand mixer or electric hand-mixer on medium-high, whist the oil and sugar on medium-high speed until they are well combined. 
  4. Add your eggs one at a time to the mixer until each one is mixed in well. Stop and scrape down the sides of the mixing bowl to make sure it's all consistent.
  5. When all of your eggs are in and thoroughly incorporated add your three drops of gel-paste food coloring and the vanilla extract. ( I don't really like to add a lot of coloring and the red alkalized powder does a great job of making these a nice natural looking red but you can add more color as you need to your taste, especially if you're using plain dutch cocoa powder ).
  6. Turn your mixer down to low and carefully add a third of the flour/ cocoa/ salt mix. Add half of the buttermilk and whisk together until just combined.
  7. Add in another third of the flour and combine, then the rest of the buttermilk ( whisking until just combined again ) and then the rest of the flour. Whisk until the last of the flour is just incorporated.
  8. In a small bowl or cup whisk the vinegar and baking soda together ( remember, it will foam up so make sure your container isn't too small ). Add this to the batter and mix on medium speed for about 10 - 12 seconds until it's incorporated.
  9. Fill each muffin cup three-fourths full with batter.
  10. Bake for 20 minutes or so, rotating the pan halfway through to ensure even baking.
  11. When a toothpick in the center comes out clean they're done. Don't over-bake!.
  12. Let them cool completely before frosting ( but it's okay if you want to eat one warm. They're really yummy! )

Untuk frosting, Diana guna Cream Cheese Frosting dari Martha Stewart.

~ Cream Cheese Frosting...

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )

Ingredients
  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature _ ( Diana guna Salted butter )
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.

Cara Melapis Kek
  1. Potong kek yang telah sejuk sepenuhnya kepada kepingan kecil.
  2. Ambil sekeping kek dan paipkan cream cheese frosting serta nutella di atasnya.
  3. Kemudian lapiskan dengan sekeping kek dan paipkan lagi di atasnya dengan nutella dan cream cheese frosting. Hias mengikut kreativiti masing-masing.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, October 27, 2014

~ Mini Cake...

Sheery Dream Cakes | 11:30 AM | | 1 Comment so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini kita bercerita tentang mini cake... Resipinya sudah pernah dikongsikan di sini dulu ya...

Baiklah tidak mahu membebel panjang di entri ini.. Sebab ada kerja menunggu lagi... Teruslah kita tengok beberapa gambar mini cake ini ya..

MINI MOIST CHOCOLATE CAKE WITH CREAM CHEESE FROSTING, NUTELLA & MINI OREO...







MINI MOIST RED VELVET WITH CREAM CHEESE FROSTING...





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, August 29, 2014

~ Mini Super Moist Dark Chocolate Cake...

Sheery Dream Cakes | 7:30 AM | | | 3 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... Alhamdulillah hari ini diberikan kesihatan yang baik.. Moga anda semua juga begitu.. Sihat sejahtera hendaknya selalu...

Hari ini sekali lagi entri tanpa resipi... Resipinya telah Diana kongsikannya di entri yang lepas... Cuma bentuk keknya sahaja yang berbeza...  

Jika ingin mencuba resipinya boleh klik DI SINI ya.. 

Mini Super Moist Dark Chocolate Cake with Cream Cheese Frosting & Nutella ini bukan Diana yang buat... Kalau bab-bab kek mini ni memang anak perempuan Diana yang suka buat.. Rajin betul dia buat kek mini macam ini... Ya la kan... Umur baru 20 tahun.. Jadi minatnya tu cenderung kepada sesuatu yang comel-comel... Lain lah mummy dia ni kan.. Umur dah senja dah... Hehehhee... Tugasan mengambil gambar sahaja yang sesuai buat masa ini untuk mummy dia... :)




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, August 13, 2014

~ Rindunyaaa & Mini Red Velvet Cake…...

Sheery Dream Cakes | 5:08 PM | | | 3 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Moga semuanya sihat sejahtera hendaknya selalu… Buat masa sekarang ni Diana agak sibuk sedikit.. Blog pun sudah lama tidak berupdate… Hari ni ada sedikit kelapangan.. Alhamdulillah dapat juga bertanyakan khabar anda semua… Rindunya kat semua orang...

Hari ini sudah 17 hari kita bersama bulan Syawal 1435… Alhamdulillah masih diberi kesempatan dan ruang untuk bernafas di bumi Allah ini… 

Diana percaya masih ramai yang membuat jamuan hari raya di rumah masing-masing kan… Cuma mungkin hanya dibuat ketika cuti hujung minggu sahaja… Begitu juga di sini :).. Masih lagi ada jemputan rumah terbuka di hujung minggu…

Diana hanya buat rumah terbuka 2 kali sahaja tahun ini… Buat pada 1 Syawal dan pada 13 Syawal hari tu… Di kesempatan ini Diana ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada semua tetamu yang sudi hadir ke rumah Diana tempoh hari… :)

Baiklah… Tiada resipi yang hendak Dikongsikan bersama… Cuma jom kita cuci mata dengan salah satu desserts yang disediakan pada 13 Syawal tempoh hari… Mini Red Velvet with Strawberry cream cheese frosting yang dibuat oleh anak perempuan Diana ni… Tahun ini tugasan penyediaan desserts rumah terbuka telah diambil alih oleh dia… Bolehlah mummy dia ni rehat sikit kan… Alhamdulillah… Dah besar dah anak mummy…. TQ sayang… ;)

Jika hendak rujuk resipi Red Velvet Cake boleh klik DI SINI ya.....


Sampai di sini saja buat kali ini… Jumpa lagi di entri akan datang… InsyaAllah….



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>