Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Alhamdulillah... Diberi kesempatan lagi bersiaran untuk kali ini.. Hari ini Diana ingin kongsikan sekali lagi resipi yang pernah dikongsikan di sini suatu ketika dulu... Jika hendak tengok entri yang lepas, bolehlah klik DI SINI ya..
Resipi asal menggunakan ikan pari dan menggunakan cili hijau dalam resipinya ini. Tetapi untuk kali ini, Diana tukarkannya kepada cili merah.. Sebab itulah langsung tak nampak macam ikan masak hijau ya... Baiklah, Apa kata kita semak resipinya sekali lagi...
:: Resipi Asal ~ Ikan Pari Masak Hijau
:: Sumber dari ~ Akak Ayu @ Curlybabe's Satisfaction, Akak Nor @ Secubit Garam, Mas @ Duniaku & Izah @ Izah Muffin Lover ( TQ )
IKAN MASAK HIJAU
Bahan-Bahan
- 2 - 3 ekor anak ikan pari ( Diana gantikan dengan jenis ikan yang lain ) _ dibersihkan, potong, gaul dengan kunyit & garam.
- 1 sudu besar bawang putih kisar
- 2 sudu besar sambal belacan
- 3 - 4 batang daun kari
- 3 batang cili hijau dihiris _ k.nor tumbuk kasar ( Diana pun tumbuk kasar )
- 1 - 2 sudu kecil serbuk lada hitam
- Garam dan serbuk perasa secukupnya
- 5 - 7 bj cili padi _ dihiris ( yg ni k.nor tambah ) _ Diana pun tambah juga
Cara-Cara
- Campurkan bawang putih, serbuk lada hitam, sambal belacan dan ketepikan.
- Panaskan minyak, goreng ikan pari hingga agak garing. Angkat, toskan dan ketepikan.
- Kurangkan minyak kalau gunakan minyak gorengan ikan tadi. Masukkan campuran, sambal belacan, bawang putih, serbuk lada hitam dan tumis hingga naik bau.
- Masukkan lada hijau dan daun kari, kacau rata .
- Masukkan sedikit perasa dan garam jika perlu dan gaul rata.
- Masukkan ikan pari yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata.
- Biarkan sekejap hingga tumisan tadi sebati dan meresap dengan isi ikan.
- Matikan api. Siap untuk dihidang.
Sources:-From a cooking programme in suria channel
0 comments:
Post a Comment