Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Terlebih dahulu Diana ingin memohon maaf kerana lambat kongsikan resipi Kek Batik Horlicks Pandan ni. Sebenarnya Diana agak sibuk beberapa hari ni membuat kek kukus. Baru sekarang ni ada masa terluang untuk update resipinya di sini.
Kek Batik Horlicks kali ni Diana cuba bubuh perisa pandan. Alhamdulillah.. Seisi keluarga suka makan kek ni. Jika anda suka rasa pandan yang kuat, anda boleh bubuh lebih sedikit perisa pandan tu ya. Baiklah, jom kita semak resipi yang Diana kongsikan untuk hari ni.
KEK BATIK HORLICKS PANDAN
Terlebih dahulu Diana ingin memohon maaf kerana lambat kongsikan resipi Kek Batik Horlicks Pandan ni. Sebenarnya Diana agak sibuk beberapa hari ni membuat kek kukus. Baru sekarang ni ada masa terluang untuk update resipinya di sini.
Kek Batik Horlicks kali ni Diana cuba bubuh perisa pandan. Alhamdulillah.. Seisi keluarga suka makan kek ni. Jika anda suka rasa pandan yang kuat, anda boleh bubuh lebih sedikit perisa pandan tu ya. Baiklah, jom kita semak resipi yang Diana kongsikan untuk hari ni.
Ingin tengok cara membuatnya, anda boleh klik di Channel Melley May
KEK BATIK HORLICKS PANDAN
Bahan-Bahan
** NOTA
- 340 gm mentega
- 220 gm gula kastor
- 10 biji telur
- 260 gm tepung gandum
- 250 gm susu pekat manis
- 200 gm horlicks
- 60 gm Nestle nestum original
- 1 bungkus biskut Marie Munchy's original atau secukup kegunaan
- 1/2 tsp perisa pandan ( Diana guna Star Brand ) _ bubuh lebih sedikit jika suka rasa pandan yang kuat dan jangan bubuh jika ingin mengekalkan rasa horlicks
- 1 1/2 tsp Koepoe Koepoe pasta perisa & pewarna pandan _ jika tidak bubuh perisa pandan Star Brand, boleh bubuh dalam 2 1/2 tsp
- Sedikit pewarna hijau
Cara-Cara
- Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
- Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
- Tambahkan tepung gandum dan pukul seketika.
- Masukkan horlicks dan nestum. Pukul adunan hingga sebati.
- Masukkan perisa dan pewarna pandan. Pukul rata.
- Tuangkan adunan ke dalam kuali dan masak sehingga adunan pekat ( rujuk SINI cara memasaknya ).
- Tutupkan api. Kemudian masukkan biskut marie dan gaul perlahan.
- Masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang yang telah dialas dengan aluminium foil dan tekan kek sehingga rata dan padat.
- Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong. Lebih elok jika dibiarkan semalaman di dalam peti sejuk.
- ** Cara lain untuk melapis kek ~ Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
- Kemudian susun biskut marie di atasnya. Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
- Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong.
** NOTA
- Jika anda suka rasa pandan, adalah lebih baik bubuh kedua perisa dan pewarna pandan seperti di atas atau lebihkan sedikit perisa pandan Star Brand tersebut dan Koepoe Koepoe pasta perisa tersebut mengikut citarasa masing-masing.
- Jika anda ingin mengekalkan rasa horlicks, bolehlah skip perisa pandan Star Brand dan bubuh 2 1/2 tsp Koepoe Koepoe pasta perisa & pewarna pandan
0 comments:
Post a Comment