Saturday, March 3, 2012

~ Lower Fat Fudge Brownies / Yogurt Brownies Recipe...

Sheery Dream Cakes | 6:41 PM |

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... 

Petang ni Diana nak kongsikan resipi brownies yang sangat mudah untuk membuatnya.. Rasanya pun ok... Irfan memang suka makan brownies ni.. Nie hasil Irfan tergoda kat dapur Izah ler ni yer... :) Semalam semasa singgah kat dapur Izah.. Irfan pun tengok sama.. Diana komen kat sana.. Irfan pula minta mummy dia ni buatkan... Tapi tadi baru dapat penuhi permintaan dia.. 



Cuma Diana hias brownies ni dengan coklat perisa strawberry.. Tu yang Irfan bertambah suka makan tu... Ermmm... Ni dah bubuh coklat ni bertambah ler naik berat badan berkilo² eh.. :D.. Tak tau macam mana ler nak diet ni kan... Dah buat low fat brownies tapi bubuh juga coklat... Hehehehe... Layaan... ^_^.. Terima kasih buat Izah kerana mengetengahkan resipi brownies ni.. Terima kasih juga kepada Emily Brooks di atas resipi ni.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini... Terima kasih... 


::  Mulanya tu bubuh sikit jer coklat tu.. tapi Irfan nak mummy dia nie lapis lagi dan lagi.. :D  ::

:: Resipi Oleh ~ Emily Brooks @ allrecipes  ( TQ )
:: Sumber Dari ~ Izah @ Izah Muffin Lover  ( TQ )




CONGO BARS

Ingredients
  • 1 cup white sugar
  • 6 tablespoons unsweetened cocoa powder
  • 10 tablespoons plain yogurt
  • 2 eggs
  • 1/8 teaspoon salt
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1/2 cup all-purpose flour
  • 1 tablespoon all-purpose flour

Directions
  1. Preheat the oven to 325 degrees F (165 degrees C ). Grease an 8 x 8 inch baking dish. ( Diana guna loyang bersaiz 8 x 6" ).
  2. In a medium bowl, stir together the sugar, cocoa powder and yogurt. 
  3. Stir in the eggs one at a time until well blended, then add vanilla and salt. 
  4. Stir in the flour until just absorbed. Spread evenly into the prepared pan.
  5. Bake for 28 to 32 minutes in the preheated oven, until the brownies begin to pull away from the sides of the pan, and a toothpick inserted comes out fairly clean ( sticky crumbs are okay ). 
  6. Cool brownies in the pan over a wire rack before cutting into squares. 
  7. Cover tightly with plastic wrap to store.




11 comments:

rahel said... Reply

Salam Diana,tertarik sangat dengan brownies ni..memang menawan hatiku..adoiii..tak tahan lagi dengan godaan brownies..nyam nyam dulu..

Qasey Honey said... Reply

wow kak Diana...cun mlecun browniesnya tu...
jd syg nk mkn...hehehe
mesti sedap ni...nyum2

nina said... Reply
This comment has been removed by the author.
nina said... Reply

waaa..k.diana...cdapnyeee..tgok...,nk2..ckit...yum..yumm..;)

Ummiakid @ lily said... Reply

Dah banyak resepi brownies saya print sampai x tau mana satu nak buat dulu...nampak sedap sangat brownies ni...comey pulak kejadiannya..!

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said... Reply

So lovely! The pink net topping definitely made the brownie look so elegant! Yumm yumm ;)

kyRa saFfira said... Reply

look soooooo yummyyyy!!!!

CT Delima said... Reply

As'salam Diana Manisss...

Alahai Irfan ni nakal juga dia ya, mahu buat Mama berlapis2 pulak dah, janganlah..nanti Mama tak cun dah..hehehe gurau jer Diana :)

k.ct pun fav dengan brownies yang simple tak berat sangat mudahlah nak makan dan satu lagi kalau hias atas tu memnag buat selera anak2 bertambah2 nak makan kan Diana :)

Ayu said... Reply

assalam diana,
wah ada brownies kat sini ya..tulah hari tu akak nampak juga kat dapur izah..tapi tak sempat nak tinggalkan comments sebab lepas update terus masuk ofis(dapur)..sampailah kehari ni baru buka pc..dah sampai dapur diana pula ya...nampak sedap brownies ni diana..

~~DAPUR KECIL KU~~ said... Reply

Tergoda lak tengok brownies ni he..he..mcm nak wat skrg aje.

Ummi said... Reply

Assalam Diana, apa kabar? Baru 3 4 hari x beronline, rindu dah dtg ni...tambah2 tgk kek cantik anggun mcm Diana ni..., ada lg ke x tu ^__^