~ Entri asal dibuat pada : November 26, 2013...
SPICY DICED CHICKEN
Bahan-Bahan
- 2 keping paha ayam _ buang kulit dan tulangnya
- 20 tangkai cili kering
- 2 ulas bawang putih _ dihiris kasar
- 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
- 1 biji capsicum hijau _ dipotong dadu
Bahan-Bahan Perap
- 1 tsp seasoning Maggi
- 1/2 tsp karamel pekat klasik Loon Kee
- 1 ulas bawang putih _ ditumbuk
- 1 tsp gula
- Garam secukup rasa
- 1 tsp 5 spice powder
- 1/2 tsp pati ayam Tumix
- 1 biji telur
- 2 tbsp tepung jagung
Bahan Sos
- 2 tbsp sos plum
- Sedikit gula
- Perencah pati ayam secukup rasa
Cara-Cara
- Isi ayam dipotong dadu dan campurkan bahan-bahan perap. Gaul rata dan perap selama sekurang-kurangnya 30 minit ( lagi lama lagi baik ).
- Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam sehingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
- Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak. Goreng capsicum selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
- Masukkan bawang besar dan goreng selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
- Masukkan bawang putih dan tumis sehingga wangi. Kemudian masukkan cili kering dan goreng sehingga cili kering berubah warna.
- Masukkan ayam goreng dan bahan-bahan sos. Gaul rata dan sesuaikan rasa.
- Akhir sekali masukkan capsicum dan bawang besar.
- Angkat dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih panas.