Monday, November 3, 2014

~ Kek Lagi...

Sheery Dream Cakes | 10:59 AM | | 1 Comment so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini bersiaran lagi dengan gambar-gambar kek ... Boleh lah kan? Hehehee...

Jom cuci mata lagi dengan gambar-gambar kek di bawah ini.. 






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, November 2, 2014

~ Rainbow Cake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 9:30 AM | 3 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Terima kasih kepada anda semua kerana masih sudi singgah di sini. Entri kali ini juga berkaitan dengan kek, Rainbow Cake.. Ermm.. Asyik-asyik kek sahaja kan.. Hehehe... 

Seperti biasa.. Jika bab mendeco kek memang Diana gagal. Hahhaa... Apa kan daya.. keras tangan ini mendeco kek.. Hihiii... Tidak kisah lah kan asalkan semua ahli keluarga suka makan kek ini... Itu lebih penting.

Semua orang sudah lama mencuba resipi kek ni.. Cuma Diana sahaja yang baru ada kesempatan hendak mencubanya... Banyak juga pilihan resipi kek ni ya.. Sehinggakan sukar hendak memilih resipi mana yang hendak dicuba.

Akhirnya Diana membuat keputusan untuk mencuba resipi seperti di bawah. Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan kepada semua yang mengetengahkan resipi ini. Jom semak resipinya...



:: Sumber dari ~ Akak Azlita @ masam manis  ( TQ ) 


RAINBOW CAKE


Bahan-Bahan
  • 3 cawan tepung gandum _ ( Diana bubuh 2 cawan tepung gandum + 1 cawan tepung kek )
  • 4 sdk baking powder
  • 1/2 sdk garam
  • 1 cawan butter _ suhu bilik
  • 2 cawan gula castor _ ( Diana bubuh 1 3/4 cawan )
  • 5 biji putih telur _ suhu bilik _ ( Diana bubuh 5 biji telur )
  • 2 sdk esen vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar _ suhu bilik
  • Pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau


Cara-Cara
  1. Sediakan loyang 8 inc ( kalau boleh 3 loyang ). Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper. Sapukan juga baking paper dengan butter.
  2. Panaskan oven pada suhu  170°C.
  3. Ayakkan tepung, baking powder dan  garam. Ketepikan.
  4. Dalam bekas mixer pukul butter bersama gula hingga kembang dan  gebu atau butter bertukar warna putih .
  5. Masukkan telur putih ( Diana bubuh putih dan kuning telur ) dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
  6. Masukkan esen vanila.
  7. Kemudian perlahankan kelajuan mixer dan  masukkan tepung berselang seli dengan susu segar.
  8. Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
  9. * Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga. Maksunya : Tepung  susu  tepung  susu  tepung  susu  akhir mesti tepung.
  10. Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan. * Timbang setiap adunan supaya ianya sama tebal bila sudah siap dibakar.
  11. Letakkan pewarna dalam setia bekas dan gaul rata. Masukkan adunan ke dalam loyang.
  12. Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170°C letak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 - 20 minit atau sehingga kek masak.
  13. Bila kek sudah masak, letak di atas redai dan tunggu kek sejuk sekejap. Kemudian terbalikkan.
  14. Seterusnya bakar adunan kek yang selebihnya hingga siap semua adunan kek di bakar.
  15. Jangan tindihkan kek bersama kerana kek mudah melekat. Ia akan menyebabkan kek akan nampak comot dan tak cantik bila kek bertindih serta melekat antara satu sama lain. 
  16. Setelah kek sejuk, sapukan kek dengan Lemon cream cheese frosting ( Rujuk resipi di bawah ).
  17. Hias kek mengikut kreativiti masing-masing.



LEMON CREAM CHEESE FROSTING

Bahan-Bahan
  • 200 gm Krim keju
  • 1 sudu teh pes lemon
  • 90 gm coklat masakan putih
  • 150 gm krim bukan tenusu
  • 8 gm halal gelatin
  • 30 gm air

Cara-Cara
  1. Cairkan gelatin rujuk di SINI .
  2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler.
  3. Satukan gelatin dalam coklat.
  4. Dalam bekas yang lain satukan krim keju dan pes lemon. Pukul hingga lembut.
  5. Tuangkan larutan coklat dan gelatin ke dalam adunan keju. Kacau rata.
  6. Dalam bekas yang lain, putar krim bukan tenusu hingga kental. Kaup balik krim putar ke dalam adunan krim keju.
  7. Sedia untuk digunakan. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, October 30, 2014

~ Chocolate Cake...

Sheery Dream Cakes | 11:59 AM | | 1 Comment so far


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hari ini Diana hanya ingin sajikan anda semua dengan beberapa gambar kek coklat.. Kek ini untuk anak saudara Diana yang menyambut hari kelahirannya kelmarin... Sekali lagi mama long doakan moga Intan membesar menjadi anak yang solehah dan sentiasa berjaya di dunia dan di akhirat serta sentiasa di bawah lindungan dan rahmat Allah S.W.T... Amin…

Untuk resipinya anda boleh KLIK DI SINI





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, October 27, 2014

~ Moist Red Velvet Cake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 3:13 PM | Be the first to comment!
 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hari ni Diana hendak kongsikan resipi Moist Red Velvet Cake. Kek ni sangat moist dan sedap. Serasi digabungkan dengan cream cheese frosting. Apa kata kita semak resipinya di bawah.


:: Resipi Oleh ~ Divas Can Cook  ( TQ )

MOIST RED VELVET CAKE

Ingredients
  • 2 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon salt
  • 2 Tablespoons unsweetened, cocoa powder
  • 2 cups sugar
  • 1 cup vegetable oil or canola
  • 2 eggs
  • 1 cup buttermilk
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 1-2 oz. red food coloring, depends how deep you want the color
  • 1 teaspoon white distilled vinegar
  • ½ cup plain hot coffee, prepared (don't skip this ingredient)
Instructions
  1. Preheat oven to 325 F.
  2. Generously grease and flour (2) 9-inch round cake pans. Set aside.
  3. In a medium bowl, whisk together flour, baking soda, baking powder, cocoa powder and salt. Set aside.
  4. In a large bowl, combine the sugar and vegetable oil.
  5. Mix in the eggs, buttermilk, vanilla and red food coloring until combined.
  6. Stir in the coffee and white vinegar.
  7. Combine the wet ingredients with the dry ingredients a little at time, mixing after each addition, just until combined. (Batter will be thin)
  8. Pour the batter evenly into each pan.
  9. Bake in the middle rack for 30-40 minutes or until a toothpick inserted in center comes out with moist crumbs clinging to it. Do not over bake as cake will continue to cook as it cools.
  10. Let pans cool on a cooling rack until the pans are warm to the touch.
  11. Slide a knife or offset spatula around the inside of the pans to loosen the cake from the pan.
  12. Gently remove the cakes from the pan and let them finish cooling. (The warm cake will be very delicate)
  13. Frost the cake with cream cheese frosting when the cakes have cooled completely.

Notes
~TIPS~
Be sure to not overbake! Check the cake at 30 minutes as some ovens run really hot.
Cakes are really moist and you may need to refrigerate them to firm them up before stacking and frosting.
To bake cupcakes, bake for 18-20 minutes, checking at the 18 minute mark.


CREAM CHEESE FROSTING

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )


Ingredients

  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature _ ( kadang-kadang Diana guna Salted butter )
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>