Monday, July 3, 2017

~ Resipi Kek Batik Coklat...

Sheery Dream Cakes | 8:23 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam 9 Syawal...

Salam Aidilfitri buat semua. Ampun dan maaf dari saya andai kata ada yang pernah terguris hati dan tercalar perasaan selama persahabatan kita di alam nyata mahupun di alam maya. Moga ukhuwah yang terjalin mendapat keredhaan Allah S.W.T. dan akan terus kekal keranaNya.

Beberapa hari yang lepas, Diana sempat buat Kek Batik Coklat. Sejak Diana beratkins ni, memang Diana mengelakkan diri dari membuat Kek Batik Coklat. Inilah salah satu kek kegemaran Diana sebenarnya. Jika ada kek ni di depan mata, memang hancurlah diet Diana dibuatnya. Memandangkan seisi keluarga suka sangat makan Kek Batik Coklat ni di rumah sepupu Diana semasa beraya di sana, jadi buat jugalah kek ni. 

Diana teringin nak mencuba resipi yang lain. Jadi, Diana google resipi Kek Batik Coklat. Hasilnya Diana jumpalah resipi Kek Batik Coklat seperti di bawah. Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan juga kepada yang sudi mengetengahkan resipi ni ya. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula. Terima kasih.



:: Sumber Dari ~ CaHaYa CiNta Ku ( KEK BATIK SPECIAL ) _ ( TQ )


KEK BATIK COKLAT 

Bahan-Bahan
  • 3 tbsp mentega
  • 300 gm coklat masakan / boleh gantikan dengan milo _ ( Diana bubuh 250 gm coklat masakan + 3 sudu makan milo )
  • 1/2 tin besar susu pekat _ boleh dikurangkan atau ditambah mengikut citarasa masing-masing
  • 200 gm biskut marie atau secukupnya _ dipatah-patahkan
  • Kacang dikisar kasar _ ( Diana gantikan dengan nestum )
  • Badam keping yang disangai _( Diana tidak bubuh )

Cara-Cara
  1. Satukan mentega, susu pekat, milo (jika bubuh ) dan coklat masakan di dalam periuk.
  2. Cairkan dengan menggunakan kaedah double boiler. Masak sehingga kesemua bahan larut dan gaul sebati. Tutupkan api. ( Diana tidak menggunakan kaedah double boiler. Hanya masak seperti biasa di atas api sederhana dan kacau sentiasa sehingga kesemua bahan larut ).
  3. Tutupkan api dan masukkan biskut marie dan kepingan badam ( Diana tudak bubuh ). Gaul sehingga kesemua bahan bersalut coklat.
  4. Taburkan kacang kisar dan gaul rata ( Diana tidak bubuh ).
  5. Masukkan adunan kek batik ke dalam loyang yang telah dialas dengan aluminium foil atau menggunakan plastik bersih. Tekan adunan sehingga padat.
  6. Taburkan kacang kisar ( Diana gantikan dengan nestum ).
  7. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, June 19, 2017

~ Resipi Biskut Oatmeal Cornflakes...

Sheery Dream Cakes | 1:38 PM | 1 Comment so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah.. Hari ini diberi peluang bersiaran kembali bersama resipi biskut Oatmeal Cornflakes. Biskut ini Diana olah dari resipi Cowboy Cookies. Cowboy cookies bukan sahaja biskut kegemaran kami seisi keluarga, malahan ianya turut digemari oleh tetamu yang bertandang ke rumah Diana pada hari raya setiap tahun. Disebabkan anak-anak suka makan cornflakes, Diana cuba olah resipinya kepada biskut Oatmeal Cornflakes. Alhamdulillah.. Anak-anak suka. 

Kekacang merupakan salah satu bahan yang terkandung di dalam biskut ini. Jadi, anda boleh pilih jenis kekacang yang diingini mengikut kegemaran masing-masing. Jika anda suka makan badam, bubuhlah cincangan badam dan begitulah seterusnya ya. Baiklah, apa kata kita semak resipi biskut ini.


BISKUT OATMEAL CORNFLAKES

Bahan-Bahan
  • 350 gm tepung gandum
  • 265 gm mentega
  • 200 gm gula kastor
  • 190 gm gula perang
  • 320 gm oats
  • 1 1/4 tsp garam
  • 1/2 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 2 biji telur + 1 biji kuning telur
  • 2 tbsp susu segar
  • 1 1/2 tsp esen vanilla
  • 70 gm Nestle honey gold flakes _ dihancurkan sedikit
  • 450 gm coklat masakan _ dicincang kasar
  • 85 gm biji gajus panggang _ dicincang kasar
  • 45 gm kacang pistachio _ dicincang kasar
  • Sedikit Nestle honey gold flakes _ dihancurkan sedikit ( untuk hiasan )

Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada suhu 180°C. Lengserkan dulang pembakar dengan sedikit mentega dan taburkan sedikit tepung atau lapik dulang pembakar dengan kertas minyak. 
  2. Ayak tepung bersama garam, baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan.
  3. Pukul mentega bersama gula perang dan gula kastor sehingga kembang dan gebu.
  4. Masukkan telur dan pukul lagi sehingga pekat.
  5. Masukkan susu segar dan esen vanilla. Pukul sebati.
  6. Kemudian masukkan bahan-bahan  yang diayak tadi dan pukul hingga sebati.
  7. Masukkan cornflakes, oats, coklat masakan cincang, kacang pistachio dan biji gajus. Gaul menggunakan spatula sehingga rata.
  8. Dengan menggunakan 2 batang sudu teh, ambil sesenduk penuh adunan ( kurangkan setengah sudu adunan jika inginkan biskut yang lebih kecil ) dan letakkan di atas dulang pembakar. Jarakkan antara adunan itu. Tekan sedikit biskut dan taburkan sedikit cornflakes di atasnya.
  9. Bakar di dalam oven selama 12 - 15 minit atau sehingga ianya masak.
  10. Keluarkan dari oven dan simpan di dalam balang setalah ianya sejuk.

:: NOTA ~
  • Anda boleh tukar biji gajus dan kacang pistachio kepada jenis kekacang yang diingini mengikut kegemaran masing-masing.
  • Biskut ini crispy di tepinya tetapi chewy dan moist di tengahnya jika kita bentukkannya besar-besar ya. Sekiranya anda ingin hidangkan biskut ini untuk hidangan di hari raya, seeloknya bentukkannya kecil-kecil dengan menggunakan 1/2 sudu teh dan bakar sehingga keseluruhan biskut garing.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, June 10, 2017

~ Resipi Sup Ayam Tomato...

Sheery Dream Cakes | 9:06 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sup Ayam Tomato ni sangat mudah untuk disediakan. Ianya amat sesuai dimasak ketika hari sibuk atau hari bekerja. Bahan-bahannya ringkas sahaja dan cara memasaknya pun teramatlah senangnya. Kita tidak perlu mengambil masa yang lama untuk menyediakan bahan-bahannya. Utamanya bagi suri rumah yang bekerja yang mana perlu menyediakan menu makan malam untuk seisi keluarga, menu ni amat sesuai sekali. 

Diana pernah kongsikan resipinya  DI SINI dulu. Nak tau mudah atau tidak cara penyediaannya, apa kata kita semak resipinya di bawah.

Untuk tengok entri yang lepas, anda boleh klik DI SINI.

SUP AYAM TOMATO

Bahan-Bahan
  • 700 gm ayam _ dipotong ketulan kecil
  • 2 biji ubi kentang _ dipotong 8 ( kalau ubi kentang tu kecil potong 4 sahaja )
  • 1 batang lobak merah _ dipotong bulat
  • 3 biji tomato _ dipotong 4
  • 1 biji bawang besar _ dipotong 8
  • 2 inci halia _ dihiris
  • Garam secukup rasa
  • Air secukup kegunaan

Cara-Cara
  1. Didihkan air secukupnya d dalam periuk. Masukkan kesemua bahan kecuali garam.
  2. Masak sehingga mendidih di atas api kuat.
  3. Kemudian renih sehingga ayam masak di atas api sederhana.
  4. Bubuh garam dan sesuaikan rasa.
  5. Angkat dan hidang ketika ianya masih panas.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, June 9, 2017

~ Resipi Sirap Lemon Laici...

Sheery Dream Cakes | 3:42 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sirap Lemon Laici ini merupakan gabungan Sirap Lemon Sky Blue bersama buah dan air laici di dalam tin. Sudahkah anda mencuba perisa terbaru sirap Lemon keluaran SkyBlue ini? Kepada sesiapa yang ingin mencubanya, bolehlah dapatkannya di kilang SkyBlue atau di kedai berdekatan dengan anda ya. Tetapi sirap ni tiada di Semenanjung ya. Hanya boleh didapati di W.P. Labuan, Brunei Darussalam, Limbang dan kawasan yang berdekatan dengannya.

Mudah sahaja cara penyediannya. Seperti biasa, bubuhlah mengikut selera masing-masing. Jom semak cara penyediannya.



SIRAP LEMON LAICI

Bahan-Bahan
  • Sirap Lemon Sky Blue
  • Laici dalam tin
  • Air sejuk secukup kegunaan
  • Ketulan ais secukupnya

Cara-Cara
  1. Tuangkan sirap lemon ke dalam jug atau gelas dan tambahkan air laici serta buah laici. 
  2. Tambahkan air sejuk secukupnya. 
  3. Kacau dan bubuh ketulan ais. Hidang.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>