Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Hari ini Diana ingin kongsikan resipi campak-campak sahaja. Tiada sukatan tertentu untuk resipi ni ya. Bubuhlah mengikut citarasa masing-masing. Sosnya tu boleh dicicah atau jika suka boleh digaul sekali bersama udang goreng tepung ini.
Jom semak resipinya di bawah.
:: Boleh tengok cara menyediakannya di youtube channel Melley Mey
UDANG GORENG TEPUNG
Bahan-Bahan A
- Udang bersaiz besar
- Garam
- Minyak bijan
- Serbuk lada hitam / lada hitam kisar ( saya guna Aji-Shio Flavoured black pepper )
- Serbuk lada putih / lada putih kisar ( saya guna Aji-Shio Flavoured pepper )
- Parutan halia
- Parutan bawang putih
- Parutan kulit lemon
- Air perahan lemon
Bahan-bahan B ( Satukan di dalam mangkuk besar dan gaul rata )
- Garam
- Tepung ubi kayu
- Tepung jagung
- Serbuk lada hitam / lada hitam kisar ( saya guna Aji-Shio Flavoured black pepper )
- Serbuk lada putih / lada putih kisar ( saya guna Aji-Shio Flavoured pepper )
- Smoked paprika
Bahan-bahan untuk sos
- Garam
- Gula
- Madu
- Sos cili
- Sos tomato
- Paste asam jawa
Bahan lain
- Minyak masak untuk menggoreng
- Satukan kesemua bahan-bahan A dan gaul rata. Simpan di dalam peti ais dan perap selama 15 minit.
- Panaskan minyak yang banyak.
- Saluti udang dengan tepung ( bahan-bahan B ) kemudian goreng udang sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Di dalam periuk yang lain, masukkan kesemua bahan-bahan untuk sos. Masak di atas api sederhana. Biarkan sehingga mendidih dan pekat.
- Angkat dan makan bersama udang goreng tadi atau boleh juga digaul bersama udang goreng.