Friday, March 4, 2011

~ Resipi Bihun Goreng...

Sheery Dream Cakes | 8:28 AM |

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Tanpa membuang masa, apa kata kita terus sahaja tengok resipi bihun goreng ini ya.. Jom semak resipinya…



BIHUN GORENG


Bahan-Bahan
  • 2 bungkus mihun _ d rendam ( Diana guna mihun Cap Ayam Belanda dari Eka )
  • 100 gm dada ayam _ d hiris nipis
  • 100 gm daging _ d hiris halus
  • 250 gm sotong _ d potong bulat
  • 200 gm udang _ d buang kulit dan kepalanya
  • Segengam udang kering _ d rendam dan d tumbuk kasar
  • 275 gm frozen mixed vegetables
  • 3 biji telur
  • 1 biji bawang besar _ d hiris kasar
  • 4 ulas bawang merah _ d cincang
  • 6 ulas bawang putih _ d cincang
  • 2 tbsp cili kering kisar ( guna cili kering yang lebar tu )
  • 3 tbsp sos tiram
  • 5 tbsp sos cili
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula
  • Minyak untuk menumis
  • 1 biji cili merah _ d cincang


Cara-Cara
  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, bawang besar, udang kering dan cili kisar sehingga naik aromanya dan sedikit garing.
  2. Kemudian pecahkan telur satu persatu. Caranya sama seperti memasak  Telur Udang Kering  yer. 
  3. Setelah itu gaul sebati dan masukkan pula daging. Biar daging empuk.
  4. Masukkan ayam dan mixed vegetables. Masak seketika.
  5.  Masukkan sotong, udang, sos cili, sos tiram, perencah pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  6. Gaul dan masukkan cili merah.
  7. Masukkan mihun dan gaul sehingga semua bahan²  sebati.
  8. Masukkan sedikit air. Gaul dan masak sehingga mihun garing.
  9. Angkat dan hidang.




4 comments:

izahdaut said... Reply

waahhhh..
anak beranak haiwan lagi banayk dari mihun..mmg siok giler kalau dapat mihun cam ni..semangkuk besor tu saya boleh habiskan..ngahahaa..

Sheery Dream Cakes said... Reply

hahahaa... memang diana suka bubuh bahan2 tu banyak dr mihun / mee... sebab anak2 n hubby suka... hehehhehee

faridah jaalam said... Reply

thanks for your yummy recipe Diana.

Kak Noor said... Reply

Banyak rencahnya ye! Mengenyangkan.