Tuesday, May 31, 2011

~ Double Chocolate Fudge Brownies Lagiii...


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Semalam... langsung tak dapat jenguk dapur nie... Maknanya.. ada ler entri tertangguh lagi.. Huhuuuu... Sebenarnyaaa... Boss kecil tahan i.. Tak bagi i online semalam... Heeheee.. Kena kawal semalaman... Siapa lagi kan... Irfan sayang ler tu.. ^_^.



Petang nie nak pergi kenduri kat rumah jiran.. Jadi awal pagi tadi i sempat ler buat Double Chocolate Fudge Brownies untuk dibawa ke kenduri tu petang nanti.. DCFB nie memang mudah disediakan sebab menggunakan whisk jer.. Kali nie i buat mengikut resipi asal.. Tak ada olahan langsung kali nie.. Yang Entri Lepas tu i olah sedikit sebab buat mengikut bahan yang tersedia kat rumah nie.. ;). Untuk memudahkan lagi dan mengelakkan kekeliruan.. i salin balik resipi asal kat sini yer.. 





:: Resipi oleh ~ Agnes Chang  ( TQ )


Bahan²
250 gm coklat masakan ( dark ) _ dipotong menjadi ketulan kecil
150 gm mentega
180 gm gula perang lembut ( soft brown sugar )
3 biji telur _ dipukul ringan
1 tsp esen vanilla
120 gm tepung serbaguna _ diayak
120 gm coklat putih _ dipotong kecil-kecil
120 gm biji gajus panggang _ dicincang 


Cara²

  1. Cairkan coklat masakan bersama mentega menggunakan double boiler atau masukkan ke dalam microwave ( medium power ) selama 2 minit. Keluarkan dari microwave.. Kacau adunan menggunakan whisk sehingga lembut. 
  2. Kemudian masukkan gula dan gaul sebati.  
  3. Masukkan telur dan tepung.. Gaul sebati. 
  4. Masukkan coklat putih dan biji gajus cincang. Gaul rata menggunakan spatula.
  5. Tuang adunan ke dalam loyang 28 cm x 18 cm / 11" x 7 " yang telah dialas dengan kertas minyak dan dilengser sedikit mentega. Bakar di dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 180°C selama 30 minit atau sehingga ianya masak.
  6. Sejukkan sebelum dipotong.
  7. Potong mengikut citarasa masing-masing dan taburkan dengan gula aising atau glace icing di atasnya semasa menghidang.




::  Sedap juga dimakan bersama glace icing  ::





15 comments:

Nieza said... Reply

wahhh bijak tul bos tecik tu yer...sure dia nk mak dia bg perhatian kat dia tu...hehe
sedap nampak brownise tu kak...gambar pun cun...best tul kalau berjiran ngan akak ni dapat ler merasa...hehe

Zaliedana said... Reply

Akak,nmpak sedap toi nih,mmg pic pong menarik,brownies lagi lah menarik..Cam nak ngap ajer kak..

Diana @ Melley Mey said... Reply

nieza ~
hehhehe.. bos kecil tu mmg selalu buat mcm tu nieza... nie pun dia ngah tarik2 nie.. heehee.. banyak alasan yg d baginya.. dia nak akak bermanja ngan dia tu.. ;)
terima kasih nieza... kalau kita dok berjiran.. dah akak bg kat nieza tau.. nie huhuu.. punya ler jauh kan.. tp tetap dekat kat hati tau.. :)

zaliedana ~
hehhe.. terima kasih ct... brownies nie mmg sedap bg akak sekeluarga.. kalau dkt boleh jer akak bg ct... :)

Mas said... Reply

buat lagi kak...
tergoda lagi mas nengoknya....

Princess Nur said... Reply

sedapnya diana kalau nur dpt makan time demam nii..huhu

Rtp Farra Arisha said... Reply

ohh nikmatnya kloo arinih dpt makannn...yummyyyy...

Diana @ Melley Mey said... Reply

mas ~
hehehe.. a'aa mas.. buat ikut resipi asal.. :)

princess nur ~
cian nye... kalau dkt dah diana bg kat nur.. moga cepat sembuh yer nur..

rtp farra arisha ~
hehehe... kalau dok dkt boleh dtg cnie... ;)

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Reply

rindu nak buat brownies.. tp takut sgt kalau buat tak leh kawal asyik nak ngap jerkkk.. hehehehe...

K.Nor said... Reply

ish.. ish.. ishhhh.. buat lagik! alahai.. tergoda sungguh.. humm pejam mata la .. balik dulu la diana.. hihii

opss sebelum balik, capai dulu seketul ya.. :)

CT Delima said... Reply

As'salam Diana

huhuhu...lamanya kak ct tak buat brownies. memang betul kalau buat kang tak henti asik nak ngap jer.. hihihi.

Cantik pic..berseri2 lah. sukaaaaa :DD

ady said... Reply

as-salam
Waaah3 sedapnyer nampak brownies tu!
Look delicious..

♥LOVE2COOK♥ said... Reply

WOW, delectable brownies over there!!! Yumm :)

Amazing shots!

ijayuji said... Reply

kak diana! bungkuskan kita lah! kita asyik malas jerrr nak buat bronis gini tp asyik nak makan jerrr kalau ada org tyg akak pulak asyik buatttt jerrr sesuwai tak kak? akak bg kita jerrr hihihi...

Ummi said... Reply

Assalam Diana....amboiiihhh bronis dia menggodanyaaaaaaaaaaaaaa...sedapnya dapat 2 ketuii wat minum petang or supper pun okiesss kan..hehe

Sue @ Nenie said... Reply

Salam Kak Diana..Wahhhh sedapnya bronis ni....ngencesssss