Thursday, March 31, 2011

~ Horlick Teddy Bear Cookies...

Sheery Dream Cakes | 8:42 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini kita semak pula resipi biskut yang comel ini.. Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan izinkan saya kongsikannya di sini pula ya...


Sumber  ~ Bake for happy kids  &  Nasi Lemak Lover  ( TQ )

Ingredients
  • Butter 250g
  • Horlick 120g
  • Corn flour 40g
  • Milk powder 40g
  • Cake Flour 250g
  • Caster sugar 30g
  • Egg Yolk 1

Preheat the oven to 150°C. Beat butter and sugar till light and creamy. While beating, add egg yolk until combined. Add Horlick, flour and milk powder and mix well to combine ( Do not overmix ). 

Weight 10g of dough each and shape into small round ball and decorate each with 2x Nestle KoKo Krunch as ears, 1x chocolate chip as nose and 2x chocolate rice as eyes. Bake for 25mins. Allow to cool completely on tray. To avoid the cookies becoming soggy, store immediately in airtight container after they are cooled completely . 









BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, March 30, 2011

~ Kuih Lobak Putih...

Sheery Dream Cakes | 10:12 PM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Tadi walaupun sibuk sedikit.. luangkan masa juga buat Kuih Lobak Putih ni untuk minum petang.. Mari tengok versi olahan Diana buat kuih ni.. 



~ Versi Olahan  ( Diana buat yang ini )...


Bahan-bahan A
  • 40 gm potato flour
  • 80 gm wheat starch
  • 200 gm tepung beras
  • 480 gm air

Bahan-Bahan B
  • 250 gm lobak putih diparut
  • 100 gm udang kering _ direndam dan ditumbuk kasar
  • 6 tbsp minyak
  • 1 biji cili merah _ buangkan bijinya dan cincang 
  • 420 gm air

Bahan-Bahan C
  • 1/2 tbsp garam
  • 2 1/2 tbsp gula
  • 1/2 tsp serbuk lada putih
  • 1 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp perencah pati ikan bilis Tumix


Cara-Cara
  1. Campurkan bahan-bahan A. Gaul rata dan ketepikan.
  2. Celur lobak putih ke dalam air mendidih dan toskan. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak ( rujuk bahan B ) masukkan udang kering dan tumis sehingga garing.
  4. Setelah itu masukkan cili merah dan tumis seketika lagi.
  5. Tambahkan air dan bahan-bahan C. Gaul rata dan biarkan ianya mendidih.
  6. Masukkan adunan bahan-bahan A dan lobak putih. Gaul dan masak sehingga ianya menjadi pekat seperti d dalam gambar i di atas api kecil.
  7. Kemudian masukkan adunan ke dalam loyang pengukus dan kukus sehingga ianya masak.
  8. Sejukkan sebelum dipotong.
  9. Potong kuih lobak putih yang telah sejuk sepenuhnya itu kepada kepingan nipis. Goreng dengan sedikit minyak seperti dalam gambar ii sehingga kekuningan di kedua belah bahagian.
  10. Hidang bersama cicah kegemaran masing-masing atau boleh juga dimakan tanpa sos.

::  Gambar i  ::

::  Gambar ii  :: 

~ Resipi asal…

:: Dari Buku Masakan Dim Sum Collections 

Ingredients

A :
  • 200 gm rice flour
  • 80 gm wheat starch
  • 40 gm premier potato flour
  • 480 gm water
B :
  • 250 gm radish ( juliennes )
  • 60 gm dried shrimp ( soaked and drain )
  • 2 pcs chinese sausages ( diced )
  • 420 gm water
  • 5 tbsp cooking oil
Seasoning :
  • 10 gm salt
  • 5 gm MSG
  • 30 gm sugar
  • 1/2 tsp pepper
  • 1 tsp sesame oil
Method 
  1. Mixes ingredients ( A ) and keep aside; blanch radish in boiling water and drain.
  2. Heat oil of ( B ) in wok and sauté dried shrimp and chinese sausages until fragrant, then pour in water and seasoning. Once boiled, toss in mixtures ( A ) and turn to low heat, stir until they turns into paste.
  3. Pour the paste into a greased tray, steam in high heat for 50 minutes. Remove from heat and cool down.
  4. To serve, cut radish cake into slices and sauté with oil until both sides turns golden brown.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, March 27, 2011

~ Sardin Dengan Timun...

Sheery Dream Cakes | 8:59 PM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Entri kali ni... Sardin Dengan Timun.... Pernah makan kan? Kalau kat Labuan ni memang ramai yang suka makan Sardin Dengan Timun ni.. Cuma cara memasaknya mungkin berbeza-beza.. Baiklah.. Apa kata kita tengok pula cara Diana memasak Sardin Dengan Timun ni pula...


Bahan-Bahan
  • 2 tin besar Ayam Brand Sardin _ buangkan tulangnya
  • 2 biji timun jepun _ dikupas kulitnya dan dihiris ( jangan ambil bahagian tengahnya tu )
  • 2 biji cili hijau _ buang bijinya dan dipotong kasar
  • 1 biji cili merah _ buang bijinya dan dipotong kasar
  • 6 ulas bawang merah _ dihiris
  • 2 ulas bawang putih _ dihiris
  • 1 tsp serbuk cili
  • 1 tsp perencah pati ikan bilis Tumix
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula
  • Minyak untuk menumis


Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak, masukkan bawang merah dan bawang putih dan tumis sehingga sedikit garing.
  2. Masukkan serbuk cili, cili merah dan cili hijau. Gaul rata dan masak seketika.
  3. Kemudian masukkan sardin, perencah pati ikan bilis, gula dan garam. Sesuaikan rasa.
  4. Setelah sardin sedikit garing, bolehlah dimasukkan hirisan timun. Gaul rata dan tutupkan api.
  5. Angkat dan hidang. 
  6. Makan ketika ianya masih panas bersama nasi putih.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, March 23, 2011

~ Crispy Sweet & Sour Abalone Mushrooms...

Sheery Dream Cakes | 7:43 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Resipi hari ini yang ingin dikongsikan ialah Crispy Sweet & Sour Abalone Mushrooms... Sedap dimakan ketika ianya masih panas... Resipi milik Leong Hsick Hui dari vegetarian cookbook ini memang sedap.. Bagi yang memang suka makan cendawan, mesti suka resipi ni.. Jom semak resipinya.. 


:: Resipi oleh ~ Leong Hsick Hui _ Vegetarian cookbook

Bahan-Bahan
  • 200 gm fresh abalone mushrooms
  • 3 tbsp tepung jagung
  • 1/2 tsp garam
  • 5 cawan minyak untuk menggoreng


Bahan-Bahan A
  • 1/2 tbsp kicap cair
  • 1 tbsp cuka hitam ( Diana guna cuka putih )
  • 1 tbsp gula / secukup rasa
  • Sedikit tepung jagung ( pemekat )
  • Serbuk lada putih
  • 2 tbsp air


Bahan-Bahan B
  • Biji bijan putih  dipanggang
  • 1 biji cili merah _ dihiris
  • Sedikit hirisan halia goreng


Cara-Cara
  1. Potong abalone mushrooms kepada kepingan yang kecil ( sekiranya bersaiz besar ).
  2. Gaul dengan garam dan tepung jagung. Goreng di dalam minyak yang panas sehingga kekuningan dan ranggup. Ketepikan.
  3. Keluarkan minyak yang berlebihan. Tinggalkan sedikit minyak untuk menumis. Masukkan bahan-bahan A dan masak sehingga ianya pekat. Masukkan abalone mushrooms goreng tadi dan gaul rata.
  4. Angkat dan hidang bersama biji bijan, cili merah dan halia hiris goreng. 

::  Ianya sedap juga dimakan tanpa kuahnya  :: 









BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, March 4, 2011

~ Bihun Goreng..

Sheery Dream Cakes | 8:28 AM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Tanpa membuang masa, apa kata kita terus sahaja tengok resipi bihun goreng ini ya.. Jom semak resipinya…


Bahan-Bahan
  • 1 bungkus bihun _ direndam ( Diana guna bihun Cap Ayam Belanda dari Eka )
  • 100 gm dada ayam _ dihiris nipis
  • 100 gm daging _ dihiris halus
  • 250 gm sotong _ dipotong bulat ATAU gantikan dengan 1 tin kerang panggang Rex Brand
  • 200 gm udang _ dibuang kulit dan kepalanya
  • Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas dan ditumbuk kasar
  • 275 gm frozen mixed vegetables ATAU gantikan dengan lobak merah dan frozen corn kernels 
  • 3 biji telur
  • 1 biji bawang besar _ dihiris kasar
  • 4 ulas bawang merah _ dicincang
  • 6 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 biji cili merah _ dicincang
  • 2 tbsp cili kering kisar 
  • 3 tbsp sos tiram
  • 5 - 6 1/2 tbsp sos cili ( bergantung kepada selera masing-masing )
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula
  • Minyak untuk menumis


Cara-Cara
  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, bawang besar, udang kering dan cili kisar sehingga naik aromanya dan sedikit garing.
  2. Kemudian pecahkan telur satu persatu. 
  3. Setelah itu gaul sebati dan masukkan pula daging. Biar sehingga daging empuk.
  4. Masukkan ayam dan mixed vegetables. 
  5. Setelah ayam empuk bolehlah dimasukkan sotong, udang, sos cili, sos tiram, perencah pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  6. Gaul dan masukkan cili merah.
  7. Masukkan bihun dan gaul sehingga semua bahan-bahan sebati.
  8. Masukkan sedikit air. Gaul dan masak sehingga bihun garing.
  9. Angkat dan hidang.
  10. Taburkan dengan hirisan daun sup jika suka.

::  Sedap dimakan bersama air perahan limau nipis  :: 

::  Ini versi Bihun Goreng yang dibubuh udang dan sotong  ::







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, March 1, 2011

~ Air Pisang Susu...

Sheery Dream Cakes | 1:00 PM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Air Pisang Susu merupakan minuman kegemaran kami sekeluarga.. Sangat mudah hendak menyediakannya... Jom semak resipinya...


Bahan-Bahan
  • Sirap Pisang Sky Blue
  • Susu cair
  • Air sejuk 
  • Ais secukupnya
Cara-Cara
  1. Tuangkan sirap pisang ke dalam gelas dan tuangkan susu cair secukupnya. 
  2. Tambahkan air sejuk dan ais. Kacau dan hidang.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>