Tuesday, February 28, 2012

~ Resipi Bihun Goreng.. Edisi Ulang Tayang :)...

Sheery Dream Cakes | 3:43 PM |

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Ermmm... Dah beberapa hari Diana tak bersiaran kan.. Maaf sesangat tau.. Sejak anak kecil Dianan demam hari tu Diana memang susah nak online.. Panas badan dia sekejap turun dan sekejap naik balik.. Sampai hari ni pun panas badan dia tak berapa ok.. Sememangnya kalau anak² tak sihat Diana pasti akan risau siang malam.. Tambahan lagi hubby pun baru jer balik dar KL.. Masa memang Diana seorang jer yang jaga.. Abang dia memang nak tolong tapi mana ler dia nak.. Diana jauh sikit mesti dia akan menangis.. manja sangat dengan Diana .. :)



Nak d jadikan cerita... Masa menjaga Irfan malam tu.. Diana memang tak berapa nak tidur pun.. tapi semasa anak Diana tidur.. Diana pun terlena kejap.. Bangun jer dari tidur, Diana rasa leher ni sakit yang teramat sangat... Nak pusing ke kiri pun tak boleh.. Kalau kami kat sini panggil salahau bantal.. :). Maknanya tersalah uratmcm tu..Tak tau apa panggilan kat tempat lain.. :). Sampai sekarang pun masih lagi sakit tapi dah kurang sikit.. Dah boleh pusing kiri dah.. Kalau tak.. Leher tu lurus jer kan.. Hahahaa.. Adeeh!! Baik ler.. Untuk kali ni Diana kongsikan lagi resipi ulang tayang... Cuma kali ni Diana bubuh kerang gantikan udang dan sotong.. 



Diana kalau makan bihun goreng nie memang suka makan bersama perahan air limau nipis... Sedap! Tapi tu selera masing² juga kan.. Ada yang suka makan dengan perahan air limau kasturi.. Terpulang ler yer.. Oleh kerana leher Diana masih lagi sakit... Nie ler hasil gambar yang d ambil dengan leher yang sakit tu... Heehee... Sakit mata nie tengok... Sana sini tak elok... Hentam jer ler kan.. Nie juga d sebabkan kamera yang biasa Diana gunakan tu sakit pula.. Haih!! Ikut tuannya juga kan.. Tuannya sakit.. Kemera pun sakit.. Hehehe.. Kena ler guna kamera yang satu nie.. Kamera yang paling tak pandai Diana nak gunakan.. Sebab kena setting sana sini... Adeeh!! memang kabur ler jawabnya gambar yang Diana ambil.. Huhuuu... Tapi ok ler kan daripada tak ada langsung.. Jadi layan jer ler gambar yang kabur ni.. :D. Untuk resipi ni nak tengok entri lepas boleh klik kat SINI yer.. Dan untuk kali ni Diana tambahkan sedikit sukatan sos cili tu.. Tapi Diana cnp juga ler resipinya kat sini yer..




BIHUN GORENG


Bahan-Bahan
  • 1 bungkus bihun _ direndam ( Diana guna bihun Cap Ayam Belanda dari Eka )
  • 100 gm dada ayam _ dihiris nipis
  • 100 gm daging _ dihiris halus
  • 250 gm sotong _ dipotong bulat ATAU gantikan dengan 1 tin kerang panggang Rex Brand
  • 200 gm udang _ dibuang kulit dan kepalanya
  • Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas dan ditumbuk kasar
  • 275 gm frozen mixed vegetables ATAU gantikan dengan lobak merah dan frozen corn kernels 
  • 3 biji telur
  • 1 biji bawang besar _ dihiris kasar
  • 4 ulas bawang merah _ dicincang
  • 6 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 biji cili merah _ dicincang
  • 2 tbsp cili kering kisar 
  • 3 tbsp sos tiram
  • 5 - 6 1/2 tbsp sos cili ( bergantung kepada selera masing-masing )
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula
  • Minyak untuk menumis


Cara-Cara
  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, bawang besar, udang kering dan cili kisar sehingga naik aromanya dan sedikit garing.
  2. Kemudian pecahkan telur satu persatu. 
  3. Setelah itu gaul sebati dan masukkan pula daging. Biar sehingga daging empuk.
  4. Masukkan ayam dan mixed vegetables. 
  5. Setelah ayam empuk bolehlah dimasukkan sotong, udang, sos cili, sos tiram, perencah pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  6. Gaul dan masukkan cili merah.
  7. Masukkan bihun dan gaul sehingga semua bahan-bahan sebati.
  8. Masukkan sedikit air. Gaul dan masak sehingga bihun garing.
  9. Angkat dan hidang.
  10. Taburkan dengan hirisan daun sup jika suka.



17 comments:

tun_telani said... Reply

salam kak diana cayang.. kesiannyer irfan demam.. moga cepat sembuh ye irfan.

tang mana yg x cantik gambar nyer kak. lawa je tun tengok. tun suka makan bihun goreng, tp jarang masak sbb hasben tun kurang sket mkn bihun nih. sekali sekala masak tu dia mkn la jugak.

F.A.R.A.H. deeb said... Reply

SAkit2 leher pun cantik gak! Terliur nengoknya hehe...
My latest Entry :)
Tutorial Comelkan Blockquote

AZLITA AZIZ said... Reply

Salam Diana cayangg..

Semoga irfan cepat sembuh ye..
Pastikan dia rajin makan ubat..

Kalau kat Johor kita pun panggil salah bantal jugak! selalu kalau kena cam tu petua org tua2 bantal tu kena jemur kat tengah panas.. hihi

nampak sedap mihun goreng tu Diana bertambah sedap bila lihat gambar yag semakin cantik!
Akak suka sangat gambar yg last tu.. mmg cantik!

dan suka juga kayu tu.. hihi
kayu ketapi tu.. berat tu diana.. kuat pulak adik akak ni angkat..
tu yg sakit leher tu kot.. hihi.. ^_^

Gee® said... Reply

Ye lah Diana, skrg ni mmg musim demam... anak k.gee pon demam dan tambah pulak bengkak tonsil... nasib baik dia kuat dan tak meragam...k.gee aje yg risau... 2 hari lagi Dr nk oprate tonsil dia.. mudah2n selamat...
btw k.gee doakn Irfan cepat sembuh... ops... sdap meehoon tu... terlior k.gee...heeee

Mr.Clive said... Reply

barulah setailo!

IeRA said... Reply

Nampak sedap je bihun tu.... gambar pun memikat hati yg menengoknya

Kak Sam said... Reply

Alamak ini gamabr org sakit leher ke? macam tak caye je. apa pun semuga diana ngan irfan cepat sembuh.

HALAMANKU said... Reply

Salam Kak Diana tomei.. Moga Irfan cepat sembuh.. sian akak tapi kalau sakit leherni memang menguji kak.. pernah kena.. sini panggil salah bantal.. aperpun menu n gambo akak tetap mantop x mcm sakit leher.. he he he sedapnyer.. buat erma lapolah petang2 ni he he he

Mas said... Reply

Ujan lebat kt luar rasa sejuk je tp lg syok kalo dpt sepinggan mihun grg dr rumah ni :-)

rahel said... Reply

Salam Diana...
kalau menu yang selalu diulang tayang maknanya sedap sangat la tu...gue pun mcm tu gak..

Tina Othman said... Reply

moga kak diana & Irfan cepat sembuh ye

sedapnya bihun, lama tak makan bihun sebab malas nak rendam hehe

Juwita Jamaludin said... Reply

Moga cepat sembuh irfan.. Sedap nampak menu dengan perahan limau tu.. Tambahan minum teh panas2

nuwairani ismail said... Reply

assalamualaikum mummy irfan! kesian irfan demam ye...auntie pon demam juga ni...moga2 kita dua cepat sembuh ye! kak diana, kalau di kelantan kami panggil 'salah bantal' hihih...kesian pulak bantal tu dipersalahkan...tapi memang sakit kalau kene macam tu...

selalunya bihun goreng nani suka makan dengan air lada n limau nipis...adoi! sedapnya!

Melly said... Reply

Malam Diana..

Semioga Irfan cepet sembuh yah, mama nya juga take care.. memang susah yah kalo anak anak ada yang sakit, kalo Melly jadinya malah stress. ;(

sedap sekali kelihatan nya bihun nya,jadi lapar malam malam liat nya.. hehe

Oh Oeya said... Reply

As salam Diana. Selamat pagi.
Semoga Irfan dan Diana segera sembuh ya.
Oeya pun suka gandingkan limau dgn mihun goreng :)

HALAMANKU said... Reply

Salam kak Diana sihat? dah ok lum leher tu? cam senyap jek.. harap2 akak sihat2 jek yer...

quinnie said... Reply

sedapnya kak diana bihun...saya pun suka ulang tayang bihun....hehehhe....