Saturday, March 31, 2012

~ Simmer And Stir Fruit Cake...

Diana @ Melley Mey | 9:53 AM |

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Moga pagi nie semua ceria² hendaknya.. :). Hari nie pasti ramai yang keluar bersiar² atau pergi membeli belah bersama keluarga tersayang kan... Diana hanya dok kat rumah jer... Tak pergi mana pun.. Tu yang ambil peluang nie nak BW puas² hari nie.. Heehehee... Banyak entri yang menarik Diana dah ketinggalan akhir² nie kan... Huhuuu...


Ok ler berbalik pula kita pada resipi yang ingin Diana kongsikan nie... Resipi nie nama asalnya Simmer And Stir Christmas Cake.. Tapi Diana tukar ler sedikit yer... Hehee.. Izinkan Diana yer tuan empunya resipi tukar kepada fruit cake.. :). Ada juga bahan yang telah Diana tukar kepada bahan lain.. Sebab dalam resipi nie ada menggunakan brandy.. jadi Diana gantikan kepada sirap koktel buah²an.. Begitu juga dengan sukatan mixed dried fruits tu.. tapi tu terpulang ler kepada selera masing² yer... 




Kalau nak nampak cantik kek nie.. Boleh ler guna loyang yang bersaiz kecil tapi tinggi.. Yang nie Diana guna loyang yang agak besar sebab nak minimumkan ketinggian kek nie.. Kalau ianya tinggi nanti anak² Diana tak akan sentuh pun.. Apa lagi makan kek nie sebab mereka memang kurang minat dengan kek buah macam nie.. Tapi Diana dan hubby memang suka sesangat makan kek buah... Selera masing² kan... :). Kek nie sedap pada tekak Diana dan hubby... Ianya tak ler kering sangat dan tak juga lembab sangat... Sedang² gitu...  Just nice. 


Terima kasih kepada BBC Good Food kerana berkongsi resipi nie... Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer.. Terima kasih.. Muahsss .. Apa kat kita selongkar resipi Kek Buah nie.. 

:: Resipi Oleh ~ Mary Cadogan @ BBC Good Food  ( TQ )
:: Olahan Oleh ~ Sky Blue's Kitchen dalam tulisan berwarna merah

Ingredients
175g butter , chopped
200g dark muscovado sugar
750g luxury mixed dried fruits ( one that includes mixed peel and glacé cherries ) _ ( Diana hanya bubuh 415 gm )
Finely grated zest and juice of 1 orange
Finely grated zest of 1 lemon
100ml / 3½ fl oz cherry brandy or brandy plus 4tbsp more _ ( Diana gantikan dengan 100 ml sirap koktel buah²an )
85g macadamia nuts _ ( Diana gantikan dengan biji gajus )
3 large eggs , lightly beaten
85g ground almonds
200g plain flour
½ tsp baking powder
1 tsp ground mixed spice
1 tsp ground cinnamon
¼ tsp ground allspice _ ( Diana tak bubuh )




Method
  1. Put the butter, sugar, fruit, zests, juice and 100 ml / 3½ fl oz brandy ( gantikan brandy dengan sirap koktel buah²an )  in a large pan. Bring slowly to the boil, stirring until the butter has melted. Reduce the heat and bubble for 10 minutes, stirring occasionally.
  2. Remove the pan from the heat and leave to cool for 30 minutes.
  3. Meanwhile, preheat the oven to 150°C / gas 2 / fan 130°C and line the cake tin. Toast the nuts in a dry frying pan, tossing them until evenly browned, or in the oven for 8 - 10 minutes - keep an eye on them as they burn easily. When they are cool, chop roughly. 
  4. Stir the eggs, nuts and ground almonds into the fruit mixture and mix well. 
  5. Sift the flour, baking powder and spices into the pan. Stir in gently, until there are no traces of flour left.
  6. Spoon the mixture into the tin and smooth it down evenly - you will find this is easiest with the back of a metal spoon which has been dipped into boiling water.
  7. Bake for 45 minutes, then turn down the heat to 140°C/ gas 1/ fan120°C and cook for a further 1 - 1¼ hours ( about a further 1¾ hours if you have a gas oven ) until the cake is dark golden in appearance and firm to the touch. 
  8. Cover the top of the cake with foil if it starts to darken too much. To check the cake is done, insert a fine skewer into the centre - if it comes out clean, the cake is cooked.
  9. Make holes all over the warm cake with a fine skewer and spoon the extra 4tbsp brandy over the holes until it has all soaked in ( yang ini Diana tak buat )
  10. Leave the cake to cool in the tin. When it's cold, remove it from the tin, peel off the lining paper, then wrap first in baking parchment and then in foil. The cake will keep in a cupboard for up to three months or you can freeze it for six months.



18 comments:

Jay said... Reply

your photos are just exquisite & this recipe is so beautifully summery and simple..
proud following you..;)
check out mine sometime..

Tasty Appetite

ummiaisyah said... Reply

Cantiknya gambo2 arini..super terang!...mmg berbakat kak Diana ni..
kagum saya!

nonierahman said... Reply

salam kak diana,memang cantik gambar akak ambik.bestnyer

izahdaut said... Reply

ayikk saya tengok gambar akak.. sampai lupa nak baca entry.. gambar sangat caantikk.. lagi kak lagi.. nak tengokk.. hehee

Shaiful Zaidi said... Reply

salam ziarah diana

~~zana@pb~~ said... Reply

Diana, tukar jwtn je la....jd kamera woman. Kalau akk mmg tak berseni, main snap je...
Btw...kek pun nmpk sedap tu.

ijayuji said... Reply

Salam kakak cantekkk!!! terkedu seketika tgk gmbr akak kali niii, kita ingatkan salah masuk blog, ingatkan masuk blog ijan kat finland tu ehehe.. dah boleh carik kerja jadi jurugambarlah kakak cantek ;-) nak citer pasal kek akak dah tersalah citer pulak hihihi... kita belum dtg mood nak buat kek lah kak, nak ambik aura dr kakak cantek pulak :D

Gee® said... Reply

wah..wah...1st class pic la Diana... rasa nk kunyah2 kek kat skrin...hehehe

Syuhada said... Reply

sedapnya nampak kaler2 biru tu...
x sempat agi nk baca aghi abes...kena amek masa seminggu nk baca semua post... :D

Anonymous said... Reply

the colors in this post are so pretty and blue u shud make it ur banner :)

a passerby who came searching for kek sarang lebah

Naz / Nadz COSK said... Reply

Assallamualaikum Diana..
Gambar cantik sangat sampai tak terbaca resepi..hehehe.. Asyik tenung gambar2 jer ni...

nuwairani ismail said... Reply

rasa tenang pulak tengok props kak diana kali ni..warna biru...suke!

Kakwan (K1) - citarasawan said... Reply

Diana gambarnya cantik sekali..ada class!

HaSue said... Reply

Assalamualaikum kak diana..mcm biasa,gambar kak diana mmg cantik..tapi kali niiii tambah cantik sebab kaler air biru tu sangat memikat pandangan saya sampai hirau sgt ngan kek tu..hihi..dah last baru tgk kek tu nampak moist jer..mesti sedap n sesuai dicuba oleh penggemar kek buah

ogyep yummy mellow said... Reply

Salam kenal.. fresh idea of fruits cake.. nampak very moist.. mesti yummy yummy

quinnie said... Reply

sukanya saya dgn tema warna gambar akak ni..biruuuuu..saya suka warna biru...cantik...kek pun nampak sedap...saya memang teringin nak makan kek buah..bahan dah beli..tapi tak buat2 jugak lagi...hehehhe

Mamasya said... Reply

Salam Diana.cun gambar....tema biru....ada2 je idea Diana...suka tengok.samalah kalau kek buah kat rumahpun anak2 kurang suka tp mamanya suka..
re;kuih koci bersantan mmg sedap dg lemak santannya tp jarang org jual yg ada santan gini...

Mori Said said... Reply

Salam Diana...1st time komen kat sini....nampak sedaap kek nie
...insyallah nanti nak cuba buat, btw..cantekk2 gambar ...