Monday, May 28, 2012

~ Billie’s Italian Cream Cake...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua... Apa khabar hari nie? Doa dan harapan Diana moga semuanya di dalam keadaan sihat sejahtera.. Moga segala urusan hari nie dan hari² yang mendatang akan dipermudahkan olehNya.. Syukur di atas segala nikmat dan rezeki yang telah diberikan olehNya.. 


Hari nie Diana nak kongsikan resipi Billie's Italian Cream Cake yang Diana buat kemarin petang... Baru jer pagi tadi dapat ambil gambarnya.. Itu pun semasa cahaya tak berapa sesuai untuk ambil gambar nie.. Seawal pukul 6:30 am Diana dah cuba ambil gambar kek nie.. 6:30 am memang bukan masa yang sesuai.. Huhuu.. Bila dapati gambar yang kurang elok.. Maka Diana cuba lagi ambil pada pukul 7:00 am.. Baru ler dapat gambar yang macam nie.. Tak apa ler kan.. Sememangnya tak boleh nak tunggu pukul 9:00 am pagi tadi sebab banyak kerja yang menanti hendak diuruskan... :)



Resipi kek kali nie Diana ambil dari blog The Pioneer Women Cooks.. Kek nie boleh tahan juga rasa.. Keknya tu memang sedap.. Cuma.. Bila ikutkan tekak Diana dan hubby.. Creamnya tu agak manis sedikit.. Walaupun Diana dah kurangkan sukatan gulanya.. Tapi Irfan kata sedaap... Heheee.. Bebudak memang suka manis kan.. Tapi tak boleh selalu ler yer.. Apa² pun.. itu hanya kat tekak Diana dan hubby yer.. Orang lain tak pasti pula.. Setiap orang pasti berbeza citarasanya kan.. :). Mungkin kat tekak Diana ianya sedikit manis.. Mungkin juga kat tekak orang lain tak manis kan kan kaan... Hehehehe..


Terima kasih kepada Ree @ The Pioneer Women Cooks kerana sudi berkongsi resipi nie... Izinkan Diana kongsikannya kat sini pula yer.. Terima kasih.. Muahsss 


:: Resipi Oleh ~ Billie ( TQ ) 
:: Sumber Dari ~ Ree @ The Pioneer Women Cooks  ( TQ )

Ingredients


FOR THE CAKE
1 stick Butter _ ( Diana bubuh 1/2 cawan. Diana rujuk kat   SINI )
1 cup Vegetable Oil
1 cup Sugar
5 whole Eggs, Separated
3 teaspoons Vanilla
1 cup Coconut _ ( from PW: If You Think You Hate Coconut, Trust Me: I Do Too, And I Love It In This Recipe )
2 cups All-purpose Flour
1 teaspoon Baking Soda
1 teaspoon Baking Powder
1 cup Buttermilk _ ( homemade : 1 cawan susu + 1 tbsp cuka putih / jus lemon. Rehatkan selama 20 minit )

Preparation Instructions
  1. Preheat oven to 350 degrees. Grease and flour three 9-inch round cake pans.
  2. Beat egg whites until stiff. Set aside.
  3. :: Cake ~ In a large bowl, cream together butter, oil, and sugar until light and fluffy.
  4. Mix in the egg yolks, vanilla, and coconut.
  5. In a separate bowl, mix flour, baking soda, and baking powder.
  6. Alternate adding buttermilk and dry ingredients to wet ingredients. Mix until just combined, then fold in egg whites.
  7. Pour evenly into the three prepared pans, then sprinkle the top of each pan with 1 ( at least ) tablespoon sugar.
  8. Bake in preheated oven for 20 to 25 minutes, or until toothpick comes out clean. Remove from oven and allow to cool for 15 minutes, then turn the cakes out onto cooling racks and allow to cool completely.


FOR FROSTING
2 packages ( 8 Oz ) Cream Cheese
1 stick Butter _ ( 1/2 cawan )
2 teaspoons Vanilla
1 package 2 Lb ( 1 kg.. Diana rujuk kat → SINI ) Powdered Sugar _ ( Diana bubuh 700gm sahaja )
1 cup Chopped Walnuts
1 cup Sweetened, Flaked Coconut

Preparation Instructions

  1. In a medium bowl, combine cream cheese, butter, vanilla, and powdered sugar. 
  2. Beat until light and fluffy. Stir in chopped walnuts and sugared coconut. 
  3. Spread between layers and serve.

:: Note ~ Cream cheese frosting will soften at room temperature, so refrigerate if you won’t use it right away.



17 comments:

Zaliedana said... Reply

Assalam kak diana,wah kalo dtg umh akak mcm2 kek ada,fuhh nmpk sedap tuh ngan topping cream cis lagi..Yerla klo manis2 pon xleh juga diterima tekak kan kak,lagi pon xbaik utk kesihatan,hehe..

Shahriah Abdullah Novelis said... Reply

salam dear Diana yang comey cun melecun.. hadoii kecur sudah ni... akak suka kek yang macam ni.. gebus dan basah aje giteww pastu lapiskan pulak tu waduhhhh kecur sudah.. mood nak membikin kek semakin membara.. nanti akak nak cuba bolehkan.. cayang diana muahhzz.. gambar macam selalu.. kelesssssss!!!!

Ummi said... Reply

Assalam Diana cayang...waaah nampak sangat sedap kek ni..namapun sedap dan menggamit hati nak try...ada lg x, kasi akak sikit laaa..malas nak baking2 skrg ni la Diana...faham2 aje laaa situasi akak skrg ni..hehe

rahel said... Reply

wow..semestinya enak hingga menjilat jari...itu kek banyak cantik dan banyak krim...nyum nyum.

hazila said... Reply

Alangkah bagusnya kalau duduk sebelah rumah Diana, boleh makan sedap sedap...

CT Delima said... Reply

As'salam Diana Manisss

perghhh..sangat best bila tengok kek yang mantop ni, memang tambah sedap kalau dapat dipotong dan beri pada k.ct hahaha

sori lama tak keudara kat sini, tenet sangat slow. hari ni barulah okey :)

tun_telani said... Reply

salam kak diana cayang.... rajinnyer akak wat kek.. tun skrg kalau ada wat makan2 je akan membaking kek nih. nk hias cantik2 pun x pandai..

ummiaisyah said... Reply

salam kak diana...tak tahannya tgk kek tu..camne kak diana bole menten je walopon ari2 msk sedap2 cmni..akak tgk je ye...kalo sy sambil tgk sambil ngap..tu la jd dugong ni...

norhanim md zain said... Reply

wah cantiknya kek tu..sedap sangat nampaknya..:)

Nur-nba said... Reply

Salam.. Hi Kak Diana.. Kalau datang blog ni mesti terlopong melihat menu enak dari akak.. Sedapnya kek ni.. :)

AZLITA AZIZ said... Reply

Salam Diana..

waaaa... kek ni betul2 mengoda dan mengugat diet akak huhu terliur sungguh!

HALAMANKU said... Reply

Salam kak diana wah... memang nampak sedap.. stuktur yang lembut ngan lapisannyer.. mmmm bebetul buat terliur untuk merasanyer.. selalu kek memang agak manis.. perpun memang sedap kek akk ni..

~~zana@pb~~ said... Reply

Akak puasa, sabo je la..

FnF Simple Life said... Reply

cantiknya kejadian kek ni...kemas je lapisan kek tuu...

Mamasya said... Reply

Salam Diana.terpikat dg kek Diana ni....lapisan 4 lapis dgn cream cheese....yummm....rasa nak angkat je piring tu bawa balik sekeping... hi..hi..

Wattie said... Reply

Salam Diana,
Yang terbaeeeekkkkk......

kak ina kl said... Reply

wah menggiurkanlah kek kamu ni..sedapnya ..nasib baiklah tak mengandung