Monday, May 28, 2012

~ Billie’s Italian Cream Cake...

Sheery Dream Cakes | 3:26 PM |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua... 

Apa khabar hari ni? Doa dan harapan Diana moga semuanya di dalam keadaan sihat sejahtera.. Moga segala urusan hari ni dan hari-hari yang mendatang akan dipermudahkan olehNya.. Syukur di atas segala nikmat dan rezeki yang telah diberikan olehNya.. 


Hari ni Diana ingin kongsikan resipi Billie's Italian Cream Cake yang Diana buat kemarin petang. Baru pagi tadi dapat ambil gambarnya.. Itu pun semasa cahaya tak berapa sesuai untuk ambil gambar nie.. Seawal pukul 6:30 am Diana dah cuba ambil gambar kek ni.. 6:30 am memang bukan masa yang sesuai.. Bila dapati gambar yang kurang elok.. Maka Diana cuba lagi ambil pada pukul 7:00 am.. Barulah dapat gambar yang macam ni.. 



Resipi kek kali ni Diana ikut dari blog The Pioneer Women Cooks.. Kek ni boleh tahan juga rasa.. Keknya tu memang sedap.. Frostingnya sedikit manis pada tekak Diana. Terima kasih kepada Ree @ The Pioneer Women Cooks kerana sudi berkongsi resipi ni... Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya.. Terima kasih..





:: Resipi Oleh ~ Billie ( TQ ) 
:: Sumber Dari ~ Ree @ The Pioneer Women Cooks  ( TQ )


BILLIE'S ITALIAN CREAM CAKE

Ingredients
FOR THE CAKE
  • 1 stick Butter _ ( Diana bubuh 1/2 cawan. Diana rujuk kat   SINI )
  • 1 cup Vegetable Oil
  • 1 cup Sugar
  • 5 whole Eggs, Separated
  • 3 teaspoons Vanilla
  • 1 cup Coconut _ ( from PW: If You Think You Hate Coconut, Trust Me: I Do Too, And I Love It In This Recipe )
  • 2 cups All-purpose Flour
  • 1 teaspoon Baking Soda
  • 1 teaspoon Baking Powder
  • 1 cup Buttermilk _ ( homemade : 1 cawan susu + 1 tbsp cuka putih / jus lemon. Rehatkan selama 20 minit )

Preparation Instructions
  1. Preheat oven to 350 degrees. Grease and flour three 9-inch round cake pans.
  2. Beat egg whites until stiff. Set aside.
  3. :: Cake ~ In a large bowl, cream together butter, oil, and sugar until light and fluffy.
  4. Mix in the egg yolks, vanilla, and coconut.
  5. In a separate bowl, mix flour, baking soda, and baking powder.
  6. Alternate adding buttermilk and dry ingredients to wet ingredients. Mix until just combined, then fold in egg whites.
  7. Pour evenly into the three prepared pans, then sprinkle the top of each pan with 1 ( at least ) tablespoon sugar.
  8. Bake in preheated oven for 20 to 25 minutes, or until toothpick comes out clean. Remove from oven and allow to cool for 15 minutes, then turn the cakes out onto cooling racks and allow to cool completely.

FOR FROSTING
  • 2 packages ( 8 Oz ) Cream Cheese
  • 1 stick Butter 
  • 2 teaspoons Vanilla
  • 1 package 2 Lb Powdered Sugar _ Diana kurangkan sedikit
  • 1 cup Chopped Walnuts
  • 1 cup Sweetened, Flaked Coconut


Preparation Instructions
  1. In a medium bowl, combine cream cheese, butter, vanilla, and powdered sugar. 
  2. Beat until light and fluffy. Stir in chopped walnuts and sugared coconut. 
  3. Spread between layers and serve.

:: Note ~ Cream cheese frosting will soften at room temperature, so refrigerate if you won’t use it right away.



17 comments:

Zaliedana said... Reply

Assalam kak diana,wah kalo dtg umh akak mcm2 kek ada,fuhh nmpk sedap tuh ngan topping cream cis lagi..Yerla klo manis2 pon xleh juga diterima tekak kan kak,lagi pon xbaik utk kesihatan,hehe..

Shahriah Abdullah Novelis said... Reply

salam dear Diana yang comey cun melecun.. hadoii kecur sudah ni... akak suka kek yang macam ni.. gebus dan basah aje giteww pastu lapiskan pulak tu waduhhhh kecur sudah.. mood nak membikin kek semakin membara.. nanti akak nak cuba bolehkan.. cayang diana muahhzz.. gambar macam selalu.. kelesssssss!!!!

Ummi said... Reply

Assalam Diana cayang...waaah nampak sangat sedap kek ni..namapun sedap dan menggamit hati nak try...ada lg x, kasi akak sikit laaa..malas nak baking2 skrg ni la Diana...faham2 aje laaa situasi akak skrg ni..hehe

rahel said... Reply

wow..semestinya enak hingga menjilat jari...itu kek banyak cantik dan banyak krim...nyum nyum.

hazila said... Reply

Alangkah bagusnya kalau duduk sebelah rumah Diana, boleh makan sedap sedap...

CT Delima said... Reply

As'salam Diana Manisss

perghhh..sangat best bila tengok kek yang mantop ni, memang tambah sedap kalau dapat dipotong dan beri pada k.ct hahaha

sori lama tak keudara kat sini, tenet sangat slow. hari ni barulah okey :)

tun_telani said... Reply

salam kak diana cayang.... rajinnyer akak wat kek.. tun skrg kalau ada wat makan2 je akan membaking kek nih. nk hias cantik2 pun x pandai..

ummiaisyah said... Reply

salam kak diana...tak tahannya tgk kek tu..camne kak diana bole menten je walopon ari2 msk sedap2 cmni..akak tgk je ye...kalo sy sambil tgk sambil ngap..tu la jd dugong ni...

norhanim md zain said... Reply

wah cantiknya kek tu..sedap sangat nampaknya..:)

Nur-nba said... Reply

Salam.. Hi Kak Diana.. Kalau datang blog ni mesti terlopong melihat menu enak dari akak.. Sedapnya kek ni.. :)

AZLITA AZIZ said... Reply

Salam Diana..

waaaa... kek ni betul2 mengoda dan mengugat diet akak huhu terliur sungguh!

HALAMANKU said... Reply

Salam kak diana wah... memang nampak sedap.. stuktur yang lembut ngan lapisannyer.. mmmm bebetul buat terliur untuk merasanyer.. selalu kek memang agak manis.. perpun memang sedap kek akk ni..

~~zana@pb~~ said... Reply

Akak puasa, sabo je la..

FnF Simple Life said... Reply

cantiknya kejadian kek ni...kemas je lapisan kek tuu...

Mamasya said... Reply

Salam Diana.terpikat dg kek Diana ni....lapisan 4 lapis dgn cream cheese....yummm....rasa nak angkat je piring tu bawa balik sekeping... hi..hi..

Wattie said... Reply

Salam Diana,
Yang terbaeeeekkkkk......

kak ina kl said... Reply

wah menggiurkanlah kek kamu ni..sedapnya ..nasib baiklah tak mengandung