Tuesday, May 1, 2012

~ Sambal Daging Udang Kering...

Diana @ Melley Mey | 12:21 PM |

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Sempena cuti hari nie pasti ramai yang mengambil kesempatan untuk bawa keluarga pergi bersiar² kan... Diana sekeluarga tak pergi mana pun... Hanya rehat kat rumah jer bersama keluarga.. Lagi pun hari nie cuaca kat luar tu teramat ler panasnya... Sekarang nie musim demam sana sini.. Ada baiknya rehat kat rumah jer ler kan.. :)


Hari nie Diana nak kongsikan 1 lagi resipi ciptaan Diana yang Diana olah dari resipi yang pernah Diana cipta dulu... Ingat tak dengan resipi Sambal Ayam Udang Kering .. Kepada sesiapa yang pernah mencuba resipi Sambal Ayam Udang Kering tu pasti ingat kan... :). Jutaan Terima Kasih Diana rakamkan kepada semua yang pernah mencuba resipi tu... Terima kasih sudi mencuba yer... Alhamdulillah.. Setakat nie menu tu menepati citarasa yang mencubanya... Kalau nak olah mengikut citarasa keluarga masing² boleh jer... Tak ada masalah bagi Diana.. Yer ler kan.. Dalam dunia masakan nie kita kena ler masak mengikut citarasa keluarga kan kan.. ;)


Oleh kerana orang kat rumah nie suka sangat makan Sambal Ayam Udang Kering nie.. Jadi Diana olah ler ianya kepada daging pula... Bahanya tidak jauh bezanya pun... Hanya sedikit tambahan yang Diana buat jer.. Apa kata kita tengok pula olahan terbaru yang menggunakan daging pula.. Alhamdulillah... Hubby dan anak² pun suka makan... Lebih² lagi daughter yang memang suka makan daging ... ;). Kalau nak tengok step by step boleh klik kat  SINI.. Sekarang nie memang tak sempat nak buat step by step sebab masa masih mencemburui diri nie.. Hiihiii ^_^.. InsyaAllah bila dah free sikit nanti Diana akan buat step by step untuk resipi yang akan datang yer seperti kebiasaan yang Diana buat dulu... :)


Bahan²
800 gm daging _ dihiris nipis
1 genggam udang kering _ direndam dalam air panas, ditoskan dan ditumbuk kasar
4 ulas bawang merah _ dicincang
3 ulas bawang putih _ dicincang
1 biji bawang besar _ dibelah 2 dan dihiris
2 batang serai _ dititik
2 biji cili merah _ dibuang bijinya dan hiris menyerong
3 tbsp cili kering kisar
1 tsp perencah pati ayam Tumix
100 ml air
Garam jika perlu
Gula melaka secukup rasa
Air asam jawa secukup rasa
Daun sup _ dihiris ( boleh juga guna daun ketumbar )
Minyak untuk menumis dan menggoreng

Bahan² Perap
1/2 tsp minyak bijan
1 tsp seasoning Maggi
1 tsp garam
1 tsp gula
1 1/2 tsp serbuk kari daging dan ayam Baba's
1 tsp serbuk cili
1 1/2 tbsp tepung jagung
2 cubit soda bikarbonat
1/2 tsp kicap cair Loon Kee


Cara²
  1. Perap daging bersama bahan perap selama 30 minit - 1 jam. 
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng daging seketika ( jangan goreng daging terlalu lama sebab ia akan menyebabkan daging tersebut liat ). Ketepikan. 
  3. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga sedikit garing.
  4. Masukkan serai dan tumis lagi hingga terbit aromanya.
  5. Masukkan cili kisar dan tumis selama 3 minit.
  6. Setelah itu masukkan udang kering dan tumis seketika. 
  7. Masukkan gula melaka dan gaul rata. Tumis sehingga pecah minyak. 
  8. Kemudian masukkan daging goreng dan gaul rata.
  9. Tambahkan air, air asam jawa dan perencah pati ayam. Bubuh garam secukup rasa jika perlu. 
  10. Setelah kuahnya pekat bolehlah masukkan bawang besar dan hirisan cili merah. Masak seketika.
  11. Angkat dan sedia untuk dihidang.
  12. Taburkan daun sup / daun ketumbar semasa menghidang.


Ambil gambar nie petang kemarin semasa hujan lebat... Memang tiada cahaya yang cukup untuk d perlukan... Bagi pendapat Diana tu ler sebabnya kenapa kita perlu ada softbox dan white reflector... Jika perlu kita guna mini light box.. Kita buat sendiri jer semua tu..  Mudah jer kan ;). Hehehehe... yang penting ianya boleh mendapatkan cahaya yang kita perlukan.. Betul tak? Tapi bagi yang ingin membeli tu lagi ler baik kan.. tu terpulang ler kepada keselesaan masing²... Diana nie mak budak baru belajar.. Kalau salah tolong perbetulkan dan beri ler tunjuk ajar sekali yer jika tak keberatan... ^_^... Moga dari pengalaman yang Diana kongsikan nie boleh membantu anda semua yang pernah bertanyakan soalan nie kepada Diana. Sesiapa yang ingin tambah jawapan nie dipersilakan ler yer.. Terima kasih. :)



9 comments:

steffany daph said... Reply

pergh22.. slurrrppp gitu :D

ummiakid-lily said... Reply

perghhh...mmg mengancam selera. makan dengan nasi panas²...layan sungguh. Terliur...terliur...

Shahriah Abdullah Novelis said... Reply

SAlam Diana yang comel dan ayu... wahhh.. banyak nak komen ni...

1 Gambar tu memang ler cantik sangat!!!

2 mangkuk keler biru tu buat akak lama dok kat dapur diana ni... suka hehhee

3 masakan tu enak dan mabeles loba loba!!!!!! best! best!

4 Insyallah jika ada peluang nanti akak nak cuba yaa.. bolehkan kan...

5 cayang diana muahzzz

ibh_sue said... Reply

Aslmkum kak.
Sedapnya kak. . Sue cuti2 ni betul2 cuti kak. Goyang kaki ja. . Heeeee. Selamat berehat bersama keluarga kak. :)

quinnie said... Reply

Assalammualaikum kak...lama jugak saya tak singgah sini..hehehe

sedapnya daging masak cam gini....simple je...saya pun suka...kebetulan ada daging tak tau nak masak apa..Insyaallah nak cuba nanti kalau teringat..:)

tun_telani said... Reply

tun yg x makan daging ni pun blh terliur tgk ni. hehe... simple je, dpt satu lauk ni ngan nasi panas pun dh cukup nih.

ibundo said... Reply

salam diana. lama dah bundo tak ke mari. Rindu kat diana..
Hmm.. lauk daging tu.. tengok jer dah cukup keluar air liur. Mesti sedap.

ummiaisyah said... Reply

salam kak Diana...sukanya tgk kek love kt bwh tu...terujanya nk cuba tp takut dpt broken heart plak nnti...heheh..anyway well done kak diana!

ijayuji said... Reply

Salam kakak cantek!! gmbr cantek mcm kakak cantek jugak, makanan pun cantek dan sedap tgk, kita suke betul daging, nanti leh cuba macehhh!! akak cantek dah sihat? sibuk lagi eak? :D take care ya :-)