Thursday, December 6, 2012

~ Ayam Panggang...

Diana @ Melley Mey | 11:15 AM | |

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Ok lah tiada cerita yang hendak dikongsi hari ini... Hanya hendak kongsikan resipi Ayam Panggang ini sahaja... Apa kata terus sahaja kita bercerita tentang resipi hari ini ya.. :)



Diana panggang ayam ini menggunakan Happy Grill Pan dari Amway.. Jika ingin tahu lebih lanjut tentang Happy Grill Pan ini boleh klik kat SINI.. Atau kat SINI.. Seperti biasa.. Sekali lagi pastinya Happy Grill Pan ini merupakan pemberian dari Father In Law.. Terima kasih Father In Law.. Kesemua barangan Amway yang ada di rumah Diana semuanya pemberian Father In Law.. Hehhee... Sayang Father In Law..^___^




Bahan²
4 keping peha ayam _ ( dicucuk dengan garfu atau dikelar sedikit )

Bahan² Kisar Halus
10 ulas bawang merah
1 bulb bawang putih
2 inci halia
3 batang serai
7 biji cili padi _ ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing² )
Kunyit hidup sebesar ibu jari
Sedikit gula melaka 

Bahan² A
1 tbsp madu
1 1/2 tbsp serbuk kari ayam dan daging Baba's
1/2 tbsp serbuk cili
1 tbsp serbuk ketumbar
1 tsp serbuk jintan manis
1 tsp serbuk jintan putih
1 tsp serbuk rempah 5
1 tsp perencah pati ayam Tumix
Garam secukup rasa
Gula jika perlu
Sedikit minyak zaitun jika suka

Cara²
  1. Ayam digaul bersama bahan yang dikisar halus dan bahan-bahan A. Saluti seluruh ayam dan sumbatkan juga bahan perapan di bawah kulit ayam.
  2. Perap sekurang-kurangnya 3 jam atau lebih elok diperap semalaman.
  3. Panggang ayam menggunakan Grill Pan hingga masak.
  4. Angkat dan potong kecil-kecil sebelum dihidang.
  5. Sementara itu jangan buang lebihan bahan perapan tadi. Tumis bahan perapan tadi hingga pecah minyak dan sedikit garing. 
  6. Hidang bersama ayam panggang, sos kicap dan nasi putih panas.




~ Sos Kicap...

Bahan² Sos
Sos cili thai kimball
Jus limau kasturi
Kicap pekat manis Cap Ayam
Cili merah _ dicincang
Daun sup _ dicincang

Cara
²
  1. Campurkan kesemua bahan-bahan sos dan gaul hingga sebati.
  2. Sedia untuk dihidang bersama ayam panggang.




::  Jika tidak ada Grill Pan, boleh juga bakar ayam ini di dalam oven  ::





16 comments:

Mori Said said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
norhanim md zain said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
Ikhwan Suhaimi said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
Cik Nuries said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
inazamri said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
Yatie said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
asmah yusof said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
Uda said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
steffany daph said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
nabila azmi said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
atie aizam said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
❤Kamsiah❤ said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
shaiful zaidi said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
MiEyza said... Reply

Brape mnit eh awk pangang ayam ni....

Diana @ Melley Mey said... Reply

@MiEyza
Ianya bergantung pada saiz ayam juga n saya periksa ayam tu sentiasa.. Saya agak2 jer bila tgk dah masak tu boleh le d angkat..