Tuesday, June 19, 2012

~ Cara Edit Image Dalam Lightroom...

Diana @ Melley Mey | 10:05 PM | 35 Comments so far
::  Yang nie Diana Processed dengan Whipped Cream Lightroom Preset King Pack by The Bell Sisters  ::

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Terlebih dahulu Diana ingin merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada anda semua di atas ucapan tahniah dan doa anda semua.. Alhamdulillah moga kita semua akan dirahmati olehNya.. :)


Baik ler.. Di atas permintaan... Entri kali nie Diana nak terangkan bagaimana proses suntingan gambar yang Diana buat selama nie.. Jika ada kesilapan di dalam entri nie nanti... Kepada yang sudi tu tolong ler perbetulkan yer.. Hehhee... Maklum ler ilmu yang Diana ada nie hanya ler sedikit.. mak budak baru belajar... :). Jadi kalau boleh sama² ler kita belajar yer.. :). Masih banyak lagi yang Diana perlu pelajari dalam bidang nie..


Setelah siap mengambil gambar.. Seperti yang anda dah tau, Diana ambil gambar tu dalam format RAW. Dulu di awal Diana berjinak dengan format RAW nie.. Diana fahaminya dengan cara = RAW bermakna MENTAH. Sebab itu ler kenapa kita tak boleh nampak image tersebut semasa kita import tu.Jadi, Diana umpamakan ia seperti makanan.. Misalnya ayam yang mentah. Sebelum ianya dinikmati kita perlu untuk memasaknya terlebih dahulu kan.. ;). Lepas tu baru ler boleh dihidang dan dinikmati.. Begitu juga halnya dengan format RAW nie. Raw files harus di melalui beberapa proses terlebih dahulu sebelum kita dapat melihatnya. Diana guna Lightroom untuk proses file RAW nie.. Apa yang Diana buat adalah seperti di bawah nie yer.. 

  1. Import gambar ke Lightroom ( LR ).. Diana ada Lightroom 3 dan 4.. Tapi Diana lebih senang  menggunakan LR 3 ( LR 3.5 ).
  2. Kemudian pergi ke Develop dan klik Crop Overlay.. Lepas tu klik crop & straighten ( Diana guna 2 x 3 / 4 x 6 ).. Dah siap semuanya boleh klik Done.
  3. Lepas tu pergi ke User Presets.. Tengok kat bawah Navigator tu yer.. Pilih Preset yang anda nak guna tu.. Presets nie anda boleh membelinya atau download secara percuma online.. Diana baru mengumpul sebanyak 700 LR Presets ( jumlah nie presets yang Diana beli online dan ada juga sedikit download secara percuma yer ).. Tapi yang menjadi fav Diana ialah LR Presets dari ( klik untuk ke blog The Bell Sisters )   The Bell Sisters.. Iaitu LR Whiped Cream LR Preset ( KING Pack ) =  £37.99 GBP  dan  Soft Afternoon Glow Lightroom Preset ( DELUXE Pack ) £37.99 GBP.. Harga yang Diana letak nie adalah harga pada masa dan ketika Diana buat entri nie yer.. Harganya mungkin akan berubah² tau.. Jika anda suka buat presets sendiri lagi baik kan.. ;).
  4. Klik kat Adjustment Brush.. Kat sini anda boleh ubah Exposure, Brightness, Contrast, Saturation, Clarity dan Sharpness sehingga anda berpuas hati dengan hasilnya.
  5. Lepas tu pergi ke Basic Panel.. Kat sini Diana hanya tambahkan atau kurangkan Temp, Exposure, Brightness and Contras.
  6. Kemudian Diana tambahkan Clarity, Vibrance dan Saturation.
  7. Lepas tu, pergi ke Tone Curve. Diana setkan Point Curve kepada Medium Contras. Diana lebih senang guna fungsi " Adjust tone curve by dragging in the photo" . Tapi boleh juga hanya guna fungsi kat bawahnya tu yer.. Tengok kat Region : Tambah atau kurangkan atau biarkan macam tu sahaja setting untuk Highlights, Lights, Darks dan Shadow. Lebih senang guna bahagian nie bagi yang baru bermula. 
  8. Setelah itu, tambahkan atau kurangkan Noise Reduction dan Detail. Bermain dengan kedua setting nie yer.
  9. Untuk Contras Diana biasanya akan set kepada " 0 " sahaja.
  10. Lepas tu baru Diana akan ubahkan Sharpening.. Ubahkan Amount, Radius, Detail dan Masking. Kat sini kita perlu gandingkan juga dengan setting Noise Reduction tadi yer. Kena bijak bermain dengan Noise reduction, Detail dan Sharpening. + atau - kan sehingga mendapat hasil yang kita ingini atau kita berpuas hati dengan hasilnya. 
  11. Kemudian, Diana akan + atau - kan jumlah Highlight Priority kat Effects.
  12. Lepas tu baru ler Diana Export image tu ( Setting untuk nie nanti kita sambung yer.. ).


:: Nie pula Diana Processed dengan Soft Afternoon Glow Lightroom Preset ( DELUXE Pack ) by The Bell Sisters ::



Baca Selanjutnya / Read More...

~ Terima Kasih Ben Ashaari...

Diana @ Melley Mey | 10:04 AM | 18 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Ermm... Tak tau macam mana nak luahkannya... Hehehee... Memang terharu sesangat sehinggakan mengalir air mata dibuatnya.. Kelu lidah tak terkata apabila Diana nampak tag dari Che Mat Gebu kat FB... Tentang entri :: Blog menarik pilihan BEN ASHAARI... Ya Allah!! Terharu sesangat tau... Macam tak percaya jer mulanya tu.. Bermimpi ker Diana? SBK dalam entri papa Qhaliff comel tu ker? BEN ASHAARI ?.. Lepas tu Diana klik kat link tu... Wah macam nak jatuh jantung nie rasanya baca entri tu... Hehehehe... 

Jenguk kat blog... Eh betul ker nie blog Diana eh? Hehehe... Tetiba jer ramai yang berkunjung... Followers pun dah bertambah... Rupanya semua datang dari blog BEN ASHAARI... Ya Allah!! Tak tau nak kata apa... Memang terharu sesangat.. Ribuan Terima Kasih buat BEN ASHAARI di atas entri nie... Hanya Allah saja dapat membalas segalanya.. Amin.. Terima kasih juga buat semua yang sudi datang ke SBK nie... Alhamdulillah.. Terima kasih sekali lagi... Sayang anda semua... 


Baca Selanjutnya / Read More...

Saturday, June 16, 2012

~ Terima Kasih FOTOGRAFIKA...

Diana @ Melley Mey | 10:18 PM | 41 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Entri kali nie tiada resipi yang hendak dikongsi bersama.. Hehe.. Terlebih dahulu Diana nak ucapkan ribuan terima kasih kepada Majalah Fotografika utamnya buat pembantu editor, Hamizah Amir Hamzah kerana sudi menawarkan supaya beberapa gambar yang ada kat SBK nie dimuatkan di dalam majalah Fotografika.. 


Walaupun sebenarnya ketika Miza menghubungi Diana tempoh hari ada sedikit kesulitan berlaku sebab ... Hehehee... gambar yang dikehendaki masa tu RAW file nya dah teeer deleted... Adeeh!!! Hanya ada file yang siap diedit mengikut saiz untuk flickr jer pada ketika tu.. Huhuu.. Diana mohon maaf sekali lagi kepada Miza dan pihak Majalah di atas kesukaran tu.. 


Kepada yang belum mengenali lagi majalah nie... Ianya merupakan sebuah majalah yang amat berguna kepada sesiapa yang berminat dalam bidang fotografi.. Banyak maklumat tentang fotografi yang boleh dipelajari dari majalah nie.. Tak rugi untuk memilikinya.. Lepas nie Diana pun nak melanggan majalah nie kerana tak nak ketinggalan edisi seterusnya.. Majalah nie diterbitkan 2 bulan sekali jer tau.. Jadi untuk memilikinya memang tiada masalah kan... ;)

Baik ler.. Kalau nak tengok gambar yang telah dipilih Majalah Fotografika nie.. Boleh jer klik kat nama resipi di bawah nie yer..

 ::  Nak resipi klik kat  → SINI  ::


::  Nak resipi klik kat → SINI  ::


::  Nak resipi klik kat  → SINI  ::


::  Ok untuk yang nie tak ada resipi yer.. Heheh.. hanya Diana letak kat Flickr Acc Diana jer  ::


Sekali lagi Diana ucapkan terima kasih buat Miza, Majalah Fotografika, Semua yang terlibat dalam penerbitan majalah nie serta tak lupa juga kepada anda semua yang Diana sayangi.. Tanpa anda semua SBK tidak akan pergi sejauh nie... Terima kasih di atas sokongan anda selama nie... Sayang anda semua.... Muahsssss... ❤ ❤ 




Baca Selanjutnya / Read More...

Friday, June 15, 2012

~ Nasi Ayam SBK...

Diana @ Melley Mey | 5:43 PM | | 13 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Entri kali nie entri pendek.. Hehehee... Sebab masa tak cukup untuk Diana bercerita panjang.. Huhuuu.. InsyaAllah malam nanti Diana akan online semula yer.. Ada kerja sedang menanti sekarang nie.. Curi sedikit masa untuk update entri nie sekejap.. Terima kasih kepada yang sudi singgah kat SBK nie.. Petang esok baru dapat Diana membuat kunjungan balas.. InsyaAllah.. ^__^


Nasi Ayam SBK nie mungkin berlainan sedikit dengan Nasi Ayam yang lain sebab ayam nya tu  perlu digoreng dengan 3 jenis tepung kemudian baru ler ditumis dengan bawang, kicap dan cili padi.. Kalau menurut maklum balas anak² dan hubby tentang Nasi Ayam nie... Ermm.. Mereka semua suka makan.. Alhamdulillah... Diana berharap anda juga akan suka kan nya.. :) Jom tengok resipinya... 


Ooo yer... Lupa pula bagitahu.. Kepada sesiapa yang inbox Diana tu tentang lanjutan entri photography.. InsyaAllah akan Diana usahakan secepat mungkin yer.. terima kasih kerana sudi membaca.. :)



Bahan² Untuk Nasi
300 gm beras basmathi
500 ml air rebusan ayam _ ( ambil bahannya sekali kecuali ayam )
1 kiub pati ayam Maggi
Garam secukup rasa

Cara²
  1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Kemudian toskan.
  2. Masukkan beras ke dalam periuk nasi elektrik dan tambahkan air rebusan ayam, kiub pati ayam dan garam secukup rasa.
  3. Masak seperti biasa.



Bahan² Untuk Ayam
2 keping peha ayam _ dikelar sedikit
2 inci halia _ dihiris kasar
2 tangkai daun sup _ dihiris kasar
2 tbsp sos tiram Maggi
2 tsp kicap cair Loon kee
1 tsp minyak bijan
1100 ml air 

Bahan² A ( Digaul rata )
2 tbsp tepung jagung
2 tbsp tepung kastard
2 tbsp tepung ubi kayu

Bahan² B
2 biji kuning telur + sedikit garam _ dipukul ringan
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan² C
8 ulas bawang putih _ dicincang
2 ulas bawang merah _ dicincang
1 biji bawang besar _ dipotong dadu
5 biji cili padi _ dihiris _ ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing² )
Beberapa batang daun bawang _ dihiris
1 tsp kicap pekat _ ( Diana guna Karamel pekat Loon Kee )
Gula secukup rasa
Garam jika perlu

Cara²
  1. Gaulkan ayam bersama halia, daun sup, sos tiram, kicap cair dan minyak bijan. Perap sekurang²nya 1 jam ( Diana perap selama 4 jam ).
  2. Masukkan ayam bersama air ke dalam periuk dan masak sehingga ayam separuh masak.
  3. Keluarkan ayam dan ketepikan.
  4. Tapis air rebusan ayam dan ambil 500 ml air rebusan untuk dicampurkan bersama beras ( resipi nasi rujuk kat atas ).
  5. Simpan juga bahan yang lain ( hirisan halia, daun sup ) untuk dicampur ke dalam beras.
  6. Kemudian hiris ayam menjadi hirisan kecil ( Buangkan tulangnya ). Campurkan dengan kuning telur dan gaul rata.
  7. Masukkan bahan² A dan gaul sebati.
  8. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali / periuk. Goreng ayam hingga masak kekuningan ( terpulanglah pada citarasa masing² nak garing atau tidak ).
  9. Angkat dan ketepikan.
  10. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis.
  11. Masukkan bawang merah, bawang putih dan tumis hingga sedikit garing.
  12. Masukkan cili padi, bawang besar, ayam goreng, kicap pekat, perencah pati ayam, gula secukup rasa dan garam jika perlu.
  13. Gaul rata dan sesuaikan rasa.
  14. Masukkan hirisan daun bawang dan gaul.
  15. Angkat dan hidang bersama nasi di atas.






Baca Selanjutnya / Read More...

Wednesday, June 13, 2012

~ Ice Cream Cone Cupcakes Permintaan Di Hari Jadi Irfan......

Diana @ Melley Mey | 2:29 PM | 30 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Beberapa hari tak bersiaran terasa rindu yang teramat sangat kat semua orang tau... Memang tak sempat nak online.. BW pun belum dapat lagi.. Sibuk melanda diri buat ketika nie.. Maaf sesangat tau.. Ermm.. 11 hb Jun tu buat sambutan Harijadi Irfan yang ke 5 tahun.. Buat untuk orang yang terdekat jer pun.. Jemput adik beradik Diana dan beberapa orang jiran.. 



Seperti biasa Diana akan tanyakan dulu kat Irfan.. Nak buat kat mana.. Diana tanya nak buat kat restoran Tiara Hotel? Kat sekolah? Atau kat mana? Dengan pantasnya Irfan jawab... Heeheee.. Tak nak buat kat tempat yang ada orang nyanyi untuk Irfan ramai² macam dulu Irfan kecil tu.. Ermm.. Faham ler maksudnya tu.. Irfan tak nak buat kat restoran Tiara Hotel.. Sebab kalau kat sana semua yang ada kat tempat tu pasti akan nyanyi dan tumpukan perhatian kat Irfan.. Hiihiii... Alahai!! Anak mummy dah besar dah yer.. Dah malu² dah pun sekarang.. Hahaaa.. Ok permintaan diterima.. ^_____^




Lepas tu terus Irfan kata kat sekolah pun tak mau.. Malu.. Adeeh!! Rupa²nya Irfan nak buat kat rumah nenek dia jer pun.. Ok ler.. Kena ler mummy dia masak sikit kan.. Lepas tu order juga makanan yang lain..:). Terima kasih kepada yang hadir yer.. ;).. Ok ler kita berbalik pula kepada resipi kali nie... Ice cream Cone Cupcakes nie Irfan yang nak Diana buatkan sempena harijadi dia kemarin.. Dia dah awal² lagi dah buat permintaan nie.. Hehehe... nasib baik mummy dia ingatkan.. ^__^... 



Ermmm.. Nak resipinya tak? Tapi resipi nie simple gitu jer pun tau.. Diana cipta khas buat Irfan sayaaang nie... Diana buat ikut citarasa Irfan... :). Resipi nie boleh dibuat marble cake juga sebenarnya.. ;). Jom tengok resipinya...


Bahan²
Kon aiskrim secukupnya
Cawan kertas bersaiz kecil secukup kegunaan
1 1/4 cawan mentega _ ( Diana guna unsalted butter )
1 1/2 cawan gula kastor
3 biji telur
1 tsp esen pisang
1 1/2 tbsp susu cair
1/2 cawan kelapa parut kering
Pewarna perang, merah jambu, biru dan kuning ( atau mengikut pilihan anda sendiri )

Bahan² A ( Di Ayak Bersama )
2 cawan tepung gandum
2 tsp baking powder
* 1/4 tsp garam _ ( tak perlu bubuh jika guna salted butter )




Cara²
  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  2. Kemudian masukkan telur dan putar lagi sehingga adunan kembang dan gebu.
  3. Masukkan esen pisang dan susu cair. Pukul rata.
  4. Setelah itu masukkan bahan² A yang telah diayak tadi dan pukul sebati ( pukul sekejap sahaja sehingga tepung bergaul rata ).
  5. Ambil sedikit adunan kek ( dalam 5 - 6 senduk nasi ) dan campurkan kelapa parut kering serta pewarna perang ( nak guna coklat emulco pun boleh ). Gaul rata menggunakan spatula. Ketepikan.
  6. Kemudian bahagikan baki adunan kek tadi kepada 3 bahagian. Bubuh pewarna berbeza pada setiap bahagian tersebut.
  7. Masukkan kon aiskrim ke dalam bekas yang sesuai untuk membolehkan ianya berdiri tegak ( Diana guna bekas aluminium dan buat beberapa lubang bersaiz kon aiskrim yang digunakan ).
  8. Sudukan adunan berwarna biru ke dalam kon aiskrim tadi. Diikuti adunan berwarna kuning dan seterusnya adunan berwarna merah jambu atau mengikut citarasa masing² ( hingga 3/4 penuh ). Ketepikan.
  9. Kemudian, sudukan pula adunan kelapa kering ke dalam cawan kertas kecil sehingga 3/4 penuh.
  10. Bakar kedua²nya ( adunan di dalam kon aiskrim dan adunan kelapa parut kering ) dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20 - 25 minit atau sehingga kek masak ( bergantung kepada saiz kon aiskrim dan kepanasan suhu oven masing² ). 
  11. Keluarkan dari oven dan biarkan kek sejuk.
  12. Buat lubang di tengah² ice cream cone cupcake dan isikan dengan cupcake frosting / filling  ( resipi rujuk kat bawah ). Buat juga langkah ini untuk coconut cupcake.
  13. Cantumkan keduanya dan hias dengan cupcake frosting / filling ( resipi rujuk kat bawah ).
  14. Hias mengikut citarasa masing².
::  Boleh juga dibuat versi begini yer.. :)  ::

:: Untuk resipi krimnya nie Diana ikut resipi dari blog Our Best Bites.. Cuma ada sedikit olahan yang diana buat mengikut citarasa Irfan.. Diana buat 2 kali adunan kat bawah nie.. Terima kasih buat Our Best Bites kerana berkongsi resipi cupcake frosting / filling yang sedap nie.. Izinkan Diana kongsikannya kat sini pula yer.. Terima kasih.. Muahsss 


Perfect Cupcake Frosting and Filling...

:: Resipi Oleh ~ Our Best Bites  ( TQ )
:: Olahan Oleh ~ Sky Blue's Kitchen dalam tulisan berwarna merah 

Ingredients 
2 1/2 tbsp mascarpone cheese _ Diana tambah
Finely chopped white chocolate _ Diana tambah
3 tablespoon flour
1/2 cup milk ( whole milk is best, but I use non-fat when it’s all I have and it’s actually fine )
1/2 cup real butter ( I prefer salted, but you can use also unsalted and add salt to taste ) _ Diana guna SCS butter
1/2 cup sugar ( that’s granulated sugar, not powdered sugar )
1 teaspoon vanilla extractor other flavor if you wish
Method
  1. Whisk together the flour and the milk. Heat in a small sauce pan on medium heat.
  2. Whisk continuously until it starts to thicken. Let it cook, while stirring with a rubber spatula, until you can start to see the bottom of the pan. Continue to cook until mixture has the consistency of thick pudding or paste.
  3. Put  mixture in the fridge and let it cool completely, it’s fine if it stays in there long enough to get chilly, you just don’t want it warm at all. As it’s cooling, feel free to stir it occasionally to speed up the process and keep it from forming a crust on top.
  4. It an electric stand mixer, beat the butter and the sugar for a minute or two until well combined and fluffy.
  5. Add mascarpone cheese and beat until smooth. 
  6. You’ll want to use the whisk attachment on a stand mixer if you have one, instead of the flat paddle. Then while beating, add in the thickened milk mixture and the vanilla. Beat to combine and then scrape down the sides. 
  7. Mixture will separate and look messy, keep beating!  Continue beating until mixture comes together and is light and fluffy, about 7 - 8 minutes, but time varies.  
  8. Take a sample of frosting between your fingers; frosting is done when light and fluffy and sugar granules are dissolved.
  9. Using a rubber spatula, gently fold in chopped white chocolate until thoroughly combined.


:: Note Dari Our Best Bites ~
  1. Use real butter, and a good name-brand. Cheap butter does weird things.
  2. If you beat for the 6 - 8 minutes and the mixture still looks strange, beat longer and at a higher speed if you can. It should come together, but it takes a little patience!
  3. This frosting is best eaten fresh. You can store for a few hours at room temperature, or try storing in the fridge overnight, letting it come to room temperature on its own, and then rebeating to fluff.
  4. Add extracts to your hearts content; lemon is wonderful! Food coloring is also okay.
  5. The white sugar can be exchanged for brown. Try 1/2 white 1/2 brown for a warm caramel flavor.
  6. Do not try to make other substitutions or additions. Sour cream, cream cheese, fruit purees can do disastrous things. Some people have had success, just experiment at your own risk ( hehehe.. your own risk tau.. Diana ler tu kan.. bubuh mascarpone cheese.. nasib baik jadi.. ^___^  ).
  7. If trying to decide whether or not to double it- double it. Chances are you’ll want more. It’s a rather small batch.
::  Semua gambar yang ada nie Diana ambil dalam cuaca yang sesangat buruknya.. Ribut + hujan + angin kencang..  ::

Di Labuan sekarang nie cuaca memang tak elok.. Dah beberapa hari ribut melanda.. Kemarin angin kencang sehingga menerbangkan bumbung beberapa buah rumah jiran kat sini... Di tambah lagi hujan lebat.. Sejuk dapat dirasakan hingga menusuk ke tulang.. Keadaan cuaca macam nie memang merisaukan.. Lagi² kepada penduduk yang tinggal berhampiran dengan pantai.. Walaupun pantai tak kelihatan dari rumah Diana.. Namun jelas kedengaran bunyi ombak memukul pantai.. Begitu kuat sekali seolah² pantai berada di depan mata.. Memang tak lena tidur di buatnya.. Moga kita semua sentiasa di bawah lindungan Allah S.W.T... Amin..



Baca Selanjutnya / Read More...

Saturday, June 9, 2012

~ Banana, Raspberry, Kiwi, Yogurt & Chocolate Delight...

Diana @ Melley Mey | 9:14 AM | | 17 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Alhamdulillah bertemu kita kembali di entri kali nie.. Untuk entri nie Diana tak nak banyak cerita sangat.. Sebab beberapa hari nie line tenet kat rumah nie memang slow sesangat... Adeeh!! Maksud Diana untuk loading gambar tu agak lambat.. Tekanan dibuatnya.. Huhuu... Malam tadi pun sama juga.. Line tak berapa nak laju ler.. Kalau kat fb ok.. tak ada masalah.. Hanya nak upload gambar jer yg masalah sekarang nie.. Tapi tak per.. Diana akan sabar hingga entri nie siap untuk dikongsikan bersama pengunjung SBK yang disayangi... :). Akhirnya siang nie baru siap kan.. heheheee.. ^___^


Nama asal kek nie Banana Raspberry & Chocolate Delight.. Tapi Diana dah olah sedikit bahannya.. Diana bubuh hirisan buah kiwi, kelapa parut kering, guna white chocolate dan juga tambah lapisan kejunya tu.. Kek nie memang sedap.. Semasa menikmati kek nie seolah² kita sedang menikmati ice cream cake gitu.. Memang best!.. Resipi nie Diana ambil dari blog Fong's Kitchen Journal.. Kek yang dia buat memang nampak cantik dengan deco yang menarik.. Memang tergoda dibuatnya semasa Diana singgah kat blog dia.. Banyak resipi menarik ada kat situ tau.. 


Terima kasih buat Fong's Kitchen Journal kerana berkongsi resipi nie.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini dan izinkan juga Diana olah sedikit resipi nie mengikut citarasa keluarga yer.. Terima kasih.. Muahsss ... 


:: Resipi Oleh ~ Fong's Kitchen Journal  ( TQ )

(makes a 7" round cake)

Ingredients

Chocolate Digestive Biscuits _ ( Diana tak buat )
6 to 7 pieces of digestive biscuits, finely crushed
40 gm melted butter + 1 tsp cocoa powder, mix together


Method

  1. Combine crushed biscuits, melted butter, cocoa powder and press evenly onto the base of a 7" cake ring.  
  2. Place in freezer to harden while you work on the rest.
:: Note ~ Diana gantikan chocolate digestive biscuits nie dengan sponge cake resipi kat bawah tu.


Banana Caramel 
15 g butter + 30 g fine sugar
1 to 2 tbsp rum _ ( Diana tak bubuh )
3 to 4 medium-sized bananas, thinly sliced

Method

  1. Combine butter and sugar in a saucepan and cook over medium heat.  
  2. When mixture melts and starts to bubble and caramelise, add in the rum ( Careful :  The mixture will bubble-up a little, but will subside after a few seconds ).  
  3. Add in the sliced bananas and cook till softened.  Set aside to cool.  
  4. I used about 100g of banana caramel for the cake.  Any leftover can be used as toppings for waffle or pancake.... yum!


Banana Caramel Cheesecake
100 gm dairy whipping cream, cold from fridge
150 gm cream cheese
1 tbsp lemon juice
2 tbsp sugar
100 gm banana caramel _ ( see above ) 
2 tsp gelatin + 2 tbsp water, melted

Method

  1. Whisk whipping cream till soft peak.  Keep in fridge.
  2. Beat cream cheese, lemon juice and sugar together till smooth.
  3. Add in the banana caramel and beat till batter is smooth.
  4. Pour in the melted gelatin and mix well.
  5. Fold in the whipped cream from step 1.


Chocolate Sponge
( A ) : 3 egg yolks + 30 gm fine sugar + pinch of salt
( B ) : 3 egg whites + 50 gm fine sugar + pinch of cream of tartar
( C ) : 70 gm plain flour + 10 gm cocoa powder, sifted together _ ( Diana tak bubuh serbuk koko )
( D ) : 30 gm melted butter _ ( Diana gantikan dengan minyak zaitun )

Method

  1. Whisk ( A ) till thick and creamy.
  2. In another bowl, whisk ( B ) till stiff peak.
  3. Fold ( A ) and ( B ) together, then fold in ( C ).
  4. Pour in melted butter and fold well to combine.
  5. Pour batter into piping bag ( fitted with a round nozzle ) and pipe a 7" round disc on baking paper.
  6. Bake in preheated oven of 180°C for about 15 minutes till light brown.
  7. Remove from oven and cool on baking rack.
:: Note ~ The batter is enough to make two more round disc. 



Raspberry Mousse
100 gm raspberries + 3 tsp sugar
120 gm dairy whipping cream, whisked till soft peak
1.5 tsp gelatin + 2 tbsp water, melted

Method

  1. Combine raspberries and sugar in a pot and cook for a few minutes till raspberries turn soft.  Leave aside to cool.  
  2. Mash the raspberry jam with a fork or spoon.
  3. Add the melted gelatin to the raspberry jam and fold in the whipped cream.


Chocolate Ganache
80 gm dark chocolate ( Diana guna white chocolate ) + 20 gm dairy whipping cream
100 gm dairy whipping cream, whisked till soft peak
1 tsp gelatin + 1 tbsp water, melted

Method

  1. Combine chocolate and cream in a stainless steel bowl.  Place bowl over simmering water to melt chocolate.  Let it cool.
  2. Fold the whipped cream into the melted chocolate and mix in the melted gelatin.
  3. Keep in fridge to harden the ganache a little before spreading on the cake.

:: It may seem like this cake requires a lot of time and steps to prepare.  All you need is a little planning ahead and spread out the preparation steps.  For instance, the biscuit base, cheesecake and sponge can be prepared one or two days in advanced.  So, you only need to prepare the mousse and ganache on the day where you assemble the cake.  


:: Notes on preparation steps

  1. The biscuit base, cheesecake and sponge layers can be prepared in advanced.
  2. When ( 1 ) is ready, cook the raspberry jam ( it takes only a few minutes to cook ) and let it cool.  
  3. While waiting for the jam to cool down, whisk the whipping cream for both raspberry mousse and chocolate ganache together, to cut down on the time spent to make this cake.  Use about half the whipped cream for the raspberry mousse, and keep the rest in fridge ( for the chocolate ganache ).
  4. After pouring the raspberry mousse layer, place in freezer for at least an hour for it to set completely, before spreading the chocolate ganache.
  5. While waiting for the cake to set at ( 4 ), prepare the chocolate ganache.

Finally, to assemble the cake
  1. Pour the banana caramel cheesecake mixture over the frozen biscuit base ( Diana guna sponge cake ).  Place raspberries on the cheesecake mixture ( Diana guna hirisan buah kiwi dan lebihan banana caramel  dan Diana lapis dengan adunan Yogurt Cheesecake ~ resipi rujuk kat bawah yer )
  2. Place the chocolate sponge over the cheesecake mixture. 
  3. Pour the raspberry mousse on the sponge layer.  Place in freezer till set.
  4. Remove cake from ring and cover the whole cake with chocolate ganache ( Diana taburkan juga dengan kelapa parut kering ).
  5. Keep in fridge for another one to two hours before serving.

~ Yogurt Cheesecake...


:: Resipi Oleh ~ Sky Blue's Kitchen

Bahan²
1 tin kecil Nestle cream ( original )
200 gm dairy whipping cream ( whipped )
70 gm cream cheese
135 gm strawberry yogurt 
3 tbsp gula kaster
1 tsp gelatin + 1 tbsp air panas

Cara²
  1. Pukul cream cheese dan gula kaster hingga lembut.
  2. Kemudian masukkan yogurt dan nestle cream. Pukul sebati.
  3. Masukkan gelatin dan gaul hingga sebati.
  4. Masukkan whipped cream dan kaup balikkan hingga rata.
  5. Sedia untuk digunakan.


Baca Selanjutnya / Read More...

Tuesday, June 5, 2012

~ Pais Ayam Temasek...

Diana @ Melley Mey | 3:03 PM | 14 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK yang dikasihi.. Moga semua urusan kita hari nie dipermudahkan olehNya.. Cuaca hari nie kat Labuan memang kurang elok.. Hujan lebat dan angin kencang pagi tadi.. Sekarang nie hujan dah berhenti namun masih lagi mendung.. Jadi kepada yang berhajat nak ke laut tu.. Pastikan ombak tak kuat yer.. Begitu juga yang memandu.. Walaupun hujan dah berhenti.. Jangan pandu laju² tau.. Jalan masih licin tu... ;)


Kemarin Diana buat Pais Ayam Temasek nie.. Kebetulan sama pula menu kat rumah nie dengan Che Mat Gebu... Hehehee... Cuma Diana baru sempat kongsikannya hari nie.. Pais Ayam Temasek nie sesangat ler sedaaaapnya tau... Memang berbaloi mencubanya.. Siapa tak cuba tu memang rugi... Diana masak 2 ekor.. Seekor Diana bakar dan seekor lagi Diana tak bakar.. Dua² sedap tau... Cuma yang dibungkus dalam daun pisang dan dibakar tu memang harum.. :). Makan ketika ianya masih panas lagi... Seeedaaaappp!!! ^__^. Terima kasih kepada Akak Ayu kerana mengetengahkan resipi nie... Terima kasih juga kepada tuan empunya resipi kerana sudi berkongsi resipi yang sedap nie.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat SBK nie yer... Terima kasih... Muahsss 


Jom tengok resipinya dan jemput cuci mata jer yer.. Nak jemput makan memang dah habis dah... Hehheee.. Kali nie kita tengok gambar versi orang sibuk ambil pula.. Hehheee.. Ambil gambar nie semua memang dalam kelam kabut.. Sebab kemarin Diana teeeramat ler sibuuknya... Huhuuu.. 


:: Resipi Oleh ~ Puan Aini Salim  (TQ )

Bahan²
1 ekor ayam _ dibelah dua dan dibersihkan _ ( Diana buang kulitnya dan potong kecil² )
1 helai daun kunyit _ dihiris halus
2 helai daun limau purut _ disiat
2 cawan santan ( 1 biji kelapa )
2 camca besar gula melaka atau secukup rasa
1 camca besar pes asam jawa + 1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Perasa _ ( Diana gantikan dengan Perencah pati ayam Tumix )
Daun pisang secukupnya 

Bahan² Kisar ( Diana kisar guna Food Processor )
15 tangkai cili kering _ ( Diana bubuh 13 tangkai cili kering )
12 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
8 biji buah keras
1 cm lengkuas
Kunyit hidup sebesar ibu jari _ ( Diana tambah )
1 batang serai _ ( Diana bubuh 2 batang serai )
Cili padi _ ( pilihan )
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan putih

Cara²
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga garing dan terbit minyak, guna api perlahan dan kacau selalu. 
  2. Masukkan daun limau purut, jus asam jawa, santan, gula melaka dan kacau rata. Masak sekejap.
  3. Masukkan ayam dan gaul rata. Tambah garam dan perasa / perencah pati ayam secukupnya, masak hingga pekat dan hampir kering. 
  4. Sediakan daun pisang, letak ayam tadi dan tabur dengan hirisan daun kunyit. 
  5. Bungkus dan semat dengan lidi.
  6. Bakar dalam oven 15 - 20 minit atau hingga perang keemasan, suhu sekitar 190°C.
  7. Hidangkan panas bersama nasi. 


Diana letak catatan Mat Gebu kat sini yer.. 


:: CATATAN MAT GEBU ~  Mat buat 4 bungkusan dan setiap satu berisi dengan 2 ketul ayam. Daun pisang mat layur sekejap atas api, untuk mengelakkan ia pecah ketika membungkus pais ayam tadi. Selamat mencuba!!...





Baca Selanjutnya / Read More...