Friday, June 15, 2012

~ Nasi Ayam...

Sheery Dream Cakes | 5:43 PM | | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sayang ... 

Nasi Ayam SBK ni mungkin berlainan sedikit dengan Nasi Ayam yang lain sebab ayamnya tu perlu digoreng dengan 3 jenis tepung kemudian ditumis dengan bawang, kicap dan cili padi.. 

Jom tengok resipinya... 



Bahan-Bahan Untuk Nasi
  • 300 gm beras basmathi
  • 500 ml air rebusan ayam _ ( ambil bahannya sekali kecuali ayam )
  • 1 kiub pati ayam Maggi
  • Garam secukup rasa

Cara-Cara
  1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Kemudian toskan.
  2. Masukkan beras ke dalam periuk nasi elektrik dan tambahkan air rebusan ayam, kiub pati ayam dan garam secukup rasa.
  3. Masak seperti biasa.


Bahan-Bahan Untuk Ayam
  • 2 keping peha ayam _ dikelar sedikit
  • 2 inci halia _ dihiris kasar
  • 2 tangkai daun sup _ dihiris kasar
  • 2 tbsp sos tiram Maggi
  • 2 tsp kicap cair Loon kee
  • 1 tsp minyak bijan
  • 1100 ml air 

Bahan_Bahan A ( Digaul rata )
  • 2 tbsp tepung jagung
  • 2 tbsp tepung kastard
  • 2 tbsp tepung ubi kayu

Bahan-Bahan B
  • 2 biji kuning telur + sedikit garam _ dipukul ringan
  • Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan-Bahan C
  • 8 ulas bawang putih _ dicincang
  • 2 ulas bawang merah _ dicincang
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
  • 5 biji cili padi _ dihiris _ ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing-masing )
  • Beberapa batang daun bawang _ dihiris
  • 1 tsp kicap pekat _ ( Diana guna Karamel pekat Loon Kee )
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Gula secukup rasa
  • Garam jika perlu

Cara-Cara
  1. Gaulkan ayam bersama halia, daun sup, sos tiram, kicap cair dan minyak bijan. Perap sekurang-kurangnya 1 jam ( Diana perap selama 4 jam ).
  2. Masukkan ayam bersama air ke dalam periuk dan masak sehingga ayam separuh masak.
  3. Keluarkan ayam dan ketepikan.
  4. Tapis air rebusan ayam dan ambil 500 ml air rebusan untuk dicampurkan bersama beras ( resipi nasi rujuk kat atas ).
  5. Simpan juga bahan yang lain ( hirisan halia, daun sup ) untuk dicampur ke dalam beras.
  6. Kemudian hiris ayam menjadi hirisan kecil ( Buangkan tulangnya ). Campurkan dengan kuning telur dan gaul rata.
  7. Masukkan bahan-bahan A dan gaul sebati.
  8. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali / periuk. Goreng ayam hingga masak kekuningan ( terpulanglah pada citarasa masing-masing nak garing atau tidak ).
  9. Angkat dan ketepikan.
  10. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis.
  11. Masukkan bawang merah, bawang putih dan tumis hingga sedikit garing.
  12. Masukkan cili padi, bawang besar, ayam goreng, kicap pekat, perencah pati ayam, gula secukup rasa dan garam jika perlu.
  13. Gaul rata dan sesuaikan rasa.
  14. Masukkan hirisan daun bawang dan gaul.
  15. Angkat dan hidang bersama nasi di atas.







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, June 13, 2012

~ Ice Cream Cone Cupcakes...

Sheery Dream Cakes | 2:29 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran bersama resipi Ice Cream Cone Cupcakes hari ini... Alhamdulillah... Dibuat khas untuk anak-anak tersayang.. Resipinya mudah sahaja.. Diana buat ikut citarasa anak-anak.. Resipi ni boleh dibuat marble cake juga sebenarnya... Jom tengok resipinya...



Bahan-Bahan
  • Kon aiskrim secukupnya
  • Cawan kertas bersaiz kecil secukup kegunaan
  • 1 1/4 cawan mentega _ ( Diana guna unsalted butter )
  • 1 1/2 cawan gula kastor
  • 3 biji telur
  • 1 tsp esen pisang
  • 1 1/2 tbsp susu cair
  • 1/2 cawan kelapa parut kering
  • Pewarna perang, merah jambu, biru dan kuning ( atau mengikut pilihan anda sendiri )

Bahan-Bahan A ( Diayak Bersama )
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 tsp baking powder
  • * 1/4 tsp garam _ ( tak perlu bubuh jika guna salted butter )




Cara-Cara
  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  2. Kemudian masukkan telur dan putar lagi sehingga adunan kembang dan gebu.
  3. Masukkan esen pisang dan susu cair. Pukul rata.
  4. Setelah itu masukkan bahan-bahan A yang telah diayak tadi dan pukul sebati ( pukul sekejap sahaja sehingga tepung bergaul rata ).
  5. Ambil sedikit adunan kek ( dalam 5 - 6 senduk nasi ) dan campurkan kelapa parut kering serta pewarna perang ( nak guna coklat emulco pun boleh ). Gaul rata menggunakan spatula. Ketepikan.
  6. Kemudian bahagikan baki adunan kek tadi kepada 3 bahagian. Bubuh pewarna berbeza pada setiap bahagian tersebut.
  7. Masukkan kon aiskrim ke dalam bekas yang sesuai untuk membolehkan ianya berdiri tegak ( Diana guna bekas aluminium dan buat beberapa lubang bersaiz kon aiskrim yang digunakan ).
  8. Sudukan adunan berwarna biru ke dalam kon aiskrim tadi. Diikuti adunan berwarna kuning dan seterusnya adunan berwarna merah jambu atau mengikut citarasa masing-masing ( hingga 3/4 penuh ). Ketepikan.
  9. Kemudian, sudukan pula adunan kelapa kering ke dalam cawan kertas kecil sehingga 3/4 penuh.
  10. Bakar kedua-duanya ( adunan di dalam kon aiskrim dan adunan kelapa parut kering ) dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20 - 25 minit atau sehingga kek masak ( bergantung kepada saiz kon aiskrim dan kepanasan suhu oven masing-masing ). 
  11. Keluarkan dari oven dan biarkan kek sejuk.
  12. Buat lubang di tengah-tengah ice cream cone cupcake dan isikan dengan cupcake frosting / filling  ( resipi rujuk di bawah ). Buat juga langkah ini untuk coconut cupcake.
  13. Cantumkan keduanya dan hias dengan cupcake frosting / filling ( resipi rujuk di bawah ).
  14. Hias mengikut citarasa masing-masing.

::  Boleh juga dibuat versi begini ya.. :)  ::

:: Untuk resipi krimnya ni Diana ikut resipi dari blog Our Best Bites.. Cuma ada sedikit olahan yang diana buat mengikut citarasasendiri.. Diana buat 2 kali adunan di bawah.. Terima kasih buat Our Best Bites kerana berkongsi resipi cupcake frosting / filling ni.. Izinkan Diana kongsikannya dki sini pula ya.. Terima kasih..


Perfect Cupcake Frosting and Filling...

:: Resipi Oleh ~ Our Best Bites  ( TQ )
:: Olahan Oleh ~ Sky Blue's Kitchen dalam tulisan berwarna merah 

Ingredients 
  • 2 1/2 tbsp mascarpone cheese _ Diana tambah
  • Finely chopped white chocolate _ Diana tambah
  • 3 tablespoon flour
  • 1/2 cup milk ( whole milk is best, but I use non-fat when it’s all I have and it’s actually fine )
  • 1/2 cup real butter ( I prefer salted, but you can use also unsalted and add salt to taste ) _ Diana guna SCS butter
  • 1/2 cup sugar ( that’s granulated sugar, not powdered sugar )
  • 1 teaspoon vanilla extractor other flavor if you wish

Method
  1. Whisk together the flour and the milk. Heat in a small sauce pan on medium heat.
  2. Whisk continuously until it starts to thicken. Let it cook, while stirring with a rubber spatula, until you can start to see the bottom of the pan. Continue to cook until mixture has the consistency of thick pudding or paste.
  3. Put  mixture in the fridge and let it cool completely, it’s fine if it stays in there long enough to get chilly, you just don’t want it warm at all. As it’s cooling, feel free to stir it occasionally to speed up the process and keep it from forming a crust on top.
  4. It an electric stand mixer, beat the butter and the sugar for a minute or two until well combined and fluffy.
  5. Add mascarpone cheese and beat until smooth. 
  6. You’ll want to use the whisk attachment on a stand mixer if you have one, instead of the flat paddle. Then while beating, add in the thickened milk mixture and the vanilla. Beat to combine and then scrape down the sides. 
  7. Mixture will separate and look messy, keep beating!  Continue beating until mixture comes together and is light and fluffy, about 7 - 8 minutes, but time varies.  
  8. Take a sample of frosting between your fingers; frosting is done when light and fluffy and sugar granules are dissolved.
  9. Using a rubber spatula, gently fold in chopped white chocolate until thoroughly combined.


:: Note Dari Our Best Bites ~
  1. Use real butter, and a good name-brand. Cheap butter does weird things.
  2. If you beat for the 6 - 8 minutes and the mixture still looks strange, beat longer and at a higher speed if you can. It should come together, but it takes a little patience!
  3. This frosting is best eaten fresh. You can store for a few hours at room temperature, or try storing in the fridge overnight, letting it come to room temperature on its own, and then rebeating to fluff.
  4. Add extracts to your hearts content; lemon is wonderful! Food coloring is also okay.
  5. The white sugar can be exchanged for brown. Try 1/2 white 1/2 brown for a warm caramel flavor.
  6. Do not try to make other substitutions or additions. Sour cream, cream cheese, fruit purees can do disastrous things. Some people have had success, just experiment at your own risk ( hehehe.. your own risk tau.. Diana pula bubuh mascarpone cheese.. nasib baik jadi.. ).
  7. If trying to decide whether or not to double it- double it. Chances are you’ll want more. It’s a rather small batch.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, June 5, 2012

~ Pais Ayam Temasek...

Sheery Dream Cakes | 3:03 PM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK yang dikasihi.. 

Moga semua urusan kita hari ni dipermudahkan olehNya.. Cuaca hari ni kat Labuan memang kurang elok.. Hujan lebat dan angin kencang pagi tadi.. Sekarang ni hujan dah berhenti namun masih lagi mendung.. Jadi kepada yang berhajat nak ke laut tu.. Pastikan ombak tak kuat ya.. Begitu juga yang memandu.. Walaupun hujan dah berhenti.. Jangan pandu laju-laju.. Jalan masih licin tu...


Kemarin Diana buat Pais Ayam Temasek ni.. Pais Ayam Temasek ni sememangnya sedaaaap... Memang berbaloi mencubanya.. Siapa tak cuba tu memang rugi... Diana masak 2 ekor.. Seekor Diana bakar dan seekor lagi Diana tak bakar.. Dua-dua pun sedap .. Cuma yang dibungkus dalam daun pisang dan dibakar tu memang harum.. :). Makan ketika ianya masih panas lagi... Seeedaaaappp!!! ^__^. Terima kasih kepada Akak Ayu kerana mengetengahkan resipi ni.. Terima kasih juga kepada tuan empunya resipi kerana sudi berkongsi resipi ni.. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya.. 

Jom tengok resipinya...


:: Resipi Oleh ~ Puan Aini Salim  (TQ )

Bahan-Bahan
  • 1 ekor ayam _ dibelah dua dan dibersihkan _ ( Diana buang kulitnya dan potong kecil )
  • 1 helai daun kunyit _ dihiris halus
  • 2 helai daun limau purut _ disiat
  • 2 cawan santan ( 1 biji kelapa )
  • 2 camca besar gula melaka atau secukup rasa
  • 1 camca besar pes asam jawa + 1/2 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Perasa _ ( Diana gantikan dengan Perencah pati ayam Tumix )
  • Daun pisang secukupnya 


Bahan-Bahan Kisar ( Diana kisar guna Food Processor )
  • 15 tangkai cili kering _ ( Diana bubuh 13 tangkai cili kering )
  • 12 ulas bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 8 biji buah keras
  • 1 cm lengkuas
  • Kunyit hidup sebesar ibu jari _ ( Diana tambah )
  • 1 batang serai _ ( Diana bubuh 2 batang serai )
  • Cili padi _ ( pilihan )
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu teh serbuk jintan putih


Cara-Cara
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga garing dan terbit minyak, guna api perlahan dan kacau selalu. 
  2. Masukkan daun limau purut, jus asam jawa, santan, gula melaka dan kacau rata. Masak sekejap.
  3. Masukkan ayam dan gaul rata. Tambah garam dan perasa / perencah pati ayam secukupnya, masak hingga pekat dan hampir kering. 
  4. Sediakan daun pisang, letak ayam tadi dan tabur dengan hirisan daun kunyit. 
  5. Bungkus dan semat dengan lidi.
  6. Bakar dalam oven 15 - 20 minit atau hingga perang keemasan, suhu sekitar 190°C.
  7. Hidangkan panas bersama nasi. 

Diana letak catatan Mat Gebu kat sini ya.. 

:: CATATAN MAT GEBU ~  Mat buat 4 bungkusan dan setiap satu berisi dengan 2 ketul ayam. Daun pisang mat layur sekejap atas api, untuk mengelakkan ia pecah ketika membungkus pais ayam tadi. Selamat mencuba!!...







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, June 1, 2012

~ Ikan Kukus Udang Kering...

Sheery Dream Cakes | 10:20 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Ikan Kukus Udang Kering ni dah lama dah Diana masak... Cuma gilirannya baru sampai hari ni untuk dikongsikan bersama.. Ikan Kukus Udang Kering nie mudah nak sediakannya.. Sama sahaja macam ikan kukus yang lain tu.. 

Ikan kat atas ni pun Diana tak tau namanya.. Diana ni tak berapa kenal sangat jenis-jenis dan nama ikan. Haih!! Sedih betul kan.. Huhuu.. 

Jom terus sahaja kita tengok resipinya...


Bahan-Bahan
  • 1 ekor ikan ( 600 gm ) _ dibersihkan dan dikelar
  • Daun bawang untuk hiasan
  • Minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan Cincang
  • 2 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 biji cili merah
  • 50 gm udang kering _ direndam terlebih dahulu
  • 4 keping cendawan shitake kering _ direndam sehingga lembut terlebih dahulu

Bahan-Bahan A
  • 1/2 tsp serbuk cili
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 1/2 tbsp sos ikan
  • 2 tsp kicap cair Loon Kee
  • Sedikit air ( mengikut citarasa masing² )
  • Honey rock sugar secukup rasa


Cara-cara
  1. Sediakan periuk / pengukus dan didihkan air.
  2. Sementara itu, panaskan minyak di dalam kuali / periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
  3. Kemudian masukkan udang kering dan serbuk cili. Tumis hingga garing.
  4. Masukkan cendawan shitake dan cili merah.  Masak seketika.
  5. Masukkan pula bahan A dan gaul rata. Masak seketika lagi.
  6. Sesuaikan rasa dan angkat. Ketepikan.
  7. Setelah itu, letakkan ikan di dalam piring dan tuangkan 1/2 daripada bahan yang ditumis tadi di atasnya.
  8. Kukus ikan hingga masak. 
  9. Angkat dan taburkan lagi 1/2 baki bahan yang ditumis tadi di atas ikan. 
  10. Hias dengan hirisan daun bawang.
  11. Hidang bersama nasi putih panas dan sos kicap ( KLIK DI SINI UNTUK RESIPINYA ) / cicah kegemaran.







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>