Friday, February 28, 2014

~ Resipi Prata Wraps...

Sheery Dream Cakes | 10:04 AM |

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sejak ternampak Prata Wraps yang Che Mat Gebu buat tempoh hari... Asyik terbayang-bayang dan teringin sangat nak makan Prata Wraps... Memang mengoda dan tergoda tau...Kelmarin Diana buat lah... Hehehee... Cuma Diana tiada stock fillet ikan tempura.. Jadi Diana tukar kepada dada ayam panggang... Resipi ini sangat mudah dan sedaaaap!!! Terima kasih Che Mat Gebu.. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya...


:: Resipi Asal Oleh ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan  ( TQ )

PRATA WRAPS  


Bahan-Bahan
  • 2 keping prata segera jenama 'KAWAN'
  • 1 keping Fillet ikan tempura 'PACIFIC" _ ( Diana tukar kepada dada ayam panggang.. Rujuk di bawah resipinya )
  • 4 helai daun salad ( che mat guna butterhead salad )
  • 2 biji jeruk gherkins, hiris memanjang
  • 1 biji tomato, hiris
  • Sedikit hirisan bawang besar
  • Sos thousand island secukupnya

Cara-Cara
  1. Goreng terendam fillet ikan hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Biar sejuk. Sementara itu bakar roti prata hingga masak, guna api kecil dan pastikan roti prata tidak terlalu garing. Ketepikan.
  2. Kerat 2 fillet ikan yang telah digoreng tadi ( fillet ikan PACIFIC ni saiznya besar ), kemudian belah 2 setiap keratan. Ambik sekeping prata, susun 2 keping daun salad, diikuti jeruk gherkins, tomato, bawang dan 2 bahagian fillet. Paipkan dengan dengan sos thousand island secukupnya. Lipat prata kanan dan kiri kemudian anda boleh ikat bahagian tengahnya macam che mat buat tu. Hidangkan segera...



DADA AYAM PANGGANG  
:: Oleh ~ SheeryDreamcakes @ skybluemelleymey

Bahan-Bahan
  • 1 keping dada ayam ( sebaiknya guna ayam segar ) _ dihiris kasar
  • Garam 
  • Gula 
  • Sedikit madu jika suka 
  • Serbuk kunyit _ ( * boleh guna kunyit hidup dan kisar bersama bahan-bahan A di bawah )

Bahan-Bahan A ( dihiris dan ditumbuk / kisar )

  • 2 ulas bawang merah 
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 2-3 biji cili padi ( boleh ditambah mengikut citarasa masing-masing )
  • 1 batang serai 

Cara-Cara
  1. Satukan kesemua bahan dan perap selama 15 minit atau lebih ( lebih lama lebih elok ).
  2. Panggang ayam menggunakan pemanggang ajaib sehingga ayam empuk.
  3. Keluarkan ayam dari pemanggang dan sedia untuk dinikmati.


  ** NOTE ~ Resipi ayam ini boleh juga digunakan untuk memerap sayap ayam, ikan atau sosej. 






6 comments:

Mummy Adriana said... Reply

sedapnya...nanti pas berpantang ni nak buat jugak la :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... Reply

Adoiiiii macam nak mencuba ni Diana.. tengok stok ayam ada lagi dirumah tu :)

amal said... Reply

akak , sedapnyaaaa!

adibahrisha said... Reply

telan air liur dalam2. nampak marbeles sgt ni.

Bbwana adienia said... Reply

salam kak diana..

em, sedapnya prata wrap tu..jadi lapar tengok ni..adei..

Giselle D said... Reply

hai kak diana fotonya keren bagi donk prata nya hehehe.....