Sunday, January 23, 2011

~ Hot & Crispy Chicken...

Sheery Dream Cakes | 10:46 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan salam Sejahtera... 

Kalu tak silap Diana, 7 tahun lepas resipi ni pernah Diana kongsikan di Friendster.. Lepas tu pada tahun 2005 Diana letak pula di Lifelogger dan beberapa thn lepas Diana kongsikan pula di Facebook Diana.. Bagi yang sudah pernah mencuba resipi ni Diana ingin rakamkan terima kasih kerana sudi mencuba.. Resipi ini terhasil melalui ilham dari sebuah buku masakan dari Cina kepunyaan makcik hubby.. Diana olah pula resipinya mengikut citarasa kami sekeluarga.. Inilah hasilnya...



HOT & CRISPY CHICKEN

Bahan
  • 3 ketul paha ayam  _ cuci dan bersihkan

Bahan-Bahan Perap
  • 1 tsp garam
  • 1 tbsp gula
  • 1 tangkai daun bawang _ d potong 3cm pjg
  • 1 inci halia muda _ d hiris nipis
  • 2 ulas bawang merah _ d hiris nipis
  • 3 ulas bawang putih _ d hiris nipis

Bahan-bahan A
  • 2 biji kuning telur
  • Tepung jagung secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan-Bahan B
  • 2 cawan air rebusan ayam
  • 1 inci halia _ d cincang
  • 4 ulas bawang merah _ d cincang
  • 5 ulas bawang putih _ d cincang
  • 1 biji cili merah _ d cincang

Bahan-Bahan C
  • 1 1/2 tsp kicap pekat manis Cap Ayam
  • 2 tsp minyak bijan
  • 1 1/2 tbsp cuka
  • 1 1/2 tbsp gulaula
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan untuk hiasan
  • Cili merah _ d cincang
  • Daun bawang  

Cara-cara
  1. Perap ayam dengan bahan-bahan perap selama 1 1/2 jam.
  2. Kemudian masukkan ayam ke dalam periuk bersama air melebihi paras ayam. Rebus sehingga ayam empuk. Angkat dan toskan.
  3. Simpan air rebusan ayam untuk kegunaan nanti.
  4. Setelah itu celup ayam ke dalam kuning telur dan saluti dengan tepung jagung.
  5. Goreng ayam di dalam minyak yang banyak sehingga kekuningan. Angkat dan biarkan ayam sejuk sebelum dipotong.
  6. Kemudian potong ayam mengikut citarasa masing-masing dan susun di atas pinggan. Ketepikan.
  7. Tuangkan kuahnya di atas ayam tadi dan rengiskan sedikit minyak bijan.
  8. Taburkan bahan-bahan hiasan dan bahan yang telah ditumis di atas ayam.
  9. Hidang bersama sos ( Resipinya rujuk di bawah )

Cara Untuk Menyediakan Kuahnya
  1. Tumis bahan-bahan cincang ( Bahan-bahan B ) bersama sedikit minyak sehingga naik baunya dan garing.
  2. Angkat dan ketepikan untuk hiasan ( tinggalkan 1 tbsp bahan yang ditumis tadi di dalam kuali / periuk ).
  3. Campurkan air rebusan ayam ke dalam periuk yang berisi 1 tbsp bahan yang telah ditumis tadi dan biarkan ianya mendidih.
  4. Kemudian masukkan bahan-bahan C dan sesuaikan rasa.
  5. Tutupkan api dan tuangkan di atas ayam yang telah disusun di atas pinggan tadi.

Bahan-bahan Sos 
  • Kimball Thai Chilli sauce
  • Kicap pekat manis Cap Ayam
  • Air limau kasturi
  • Sedikit kuah dari bahan B
Cara-Cara

  1. ** Campurkan kesemuanya.


::  Setelah d goreng dan d potong  ::

::  Makan bersama sos  ::




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, January 19, 2011

~ Chinese Rice Dumpling ( Chang Ayam )...

Sheery Dream Cakes | 11:40 AM | | 1 Comment so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hari ni Diana ingin kongsikan  resipi Chang Ayam ( Rice Dumpling ).... Mak mertua yg ajar resipi ni... kerja nya  memang agak rumit taaaapiii... kpd yg amat suka makan Chang Ayam ni jika kita buat sendiri memang berbaloi. Jom semak resipinya.

CHINESE RICE DUMPLING ( CHANG AYAM )

Bahan-Bahan

  • Beras pulut _ cuci dan toskan ( nak rendam pun bole tp Diana kurang suka rendam beras tu sebab ia akan nmpk hancur bila dah siap direbus nanti ).
  • Daun pandan / Daun buluh kering ( boleh didapati di kedai-kedai ).
  • Pengikat Chang _ rendam terlebih dahulu sebelum digunakan.


Bahan-Bahan Inti

  • Dada ayam _ bersihkan dan potong kecil
  • Dried mushrooms _ rendam dan potong kecil 
  • Dried chestnuts _ rebus dan buang sisa kulit yg masih ada
  • Rebung dlm tin _ hiris kecil
  • Preserved Vegetable
  • Bawang merah _ cincang halus
  • Bawang putih _ cincang halus
  • Serbuk lada putih
  • Garam
  • Kicap pekat


**Boleh juga dicampur dengan bahan-bahan  spt daging, udang kering, scallops, salted egg yolk dan lain-lain mengikut citarasa masing-masing.




Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak.. tumiskan bwg merah dan bwg putih hingga wangi.
  2. Masukkan ayam, rebung, mushrooms dan preserved vegetable... Masak seketika.
  3. Campurkan garam, kicap pekat dan serbuk lada hitam.
  4. Masak hingga bhn² empuk dan sedikit garing.
  5. Angkat dan biarkan sejuk seketika _ ketepikan.

Cara-Cara Menyediakan  Berasnya
  1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih dgn sedikit minyak hingga wangi.
  2. Masukkan beras pulut, garam dan kicap pekat. Masak seketika.
  3. Angkat

Bungkuskan beras berintikan bhn ² yg telah dimasak tadi dan chestnuts dgn daun pandan. Rebus sehingga Chang Ayam masak.. Biasanya dalam 2 jam mengikut saiz chang tersebut.


::  Dried Chestnuts  ::


::  Inti Chang  ::
:: Isikan beras sedikit terlebih dahulu.. Lepas tu bubuh intinya ::
::  Setelah itu.. masukkan beras menutupi intinya tadi  ::





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Mini Chang | Alkaline dumpling | Kee Chang

Sheery Dream Cakes | 10:56 AM | | Be the first to comment!




Bahan-Bahan
  • Beras pulut _ cuci dan toskan ( jika hendak rendam pun boleh tapi Diana tidak suka merendam beras tu sebab ia akan nampak hancur setelah siap direbus nanti ).
  • Abu Chang / air alkali
  • Daun pandan / Daun buluh kering ( boleh di dapati di kedai-kedai yang menjual bahan-bahan untuk Chang ).
  • Tali pengikat Chang yang dibuat dari kulit batang pisang atau sejenis lalang / rumput kering _ rendam terlebih dahulu sebelum digunakan.

Cara-Cara
  1. Campurkan beras pulut bersama abu chang / air abu chang / air alkali. Gaul sehingga beras pulut kelihatan kekuningan. Jangan bubuh terlalu banyak sebab nanti akan jadi pahit. 
  2. Bungkus chang seperti dengan daun buluh.
  3. Rebus selama 2 jam atau sehingga kee chang masak.
  4. Makan dengan susu pekat / gula / serikaya dan lain-lain.
** Boleh juga diisi inti dengan kacang hitam atau inti kegemaran.


::  Abu chang


:: Tali pengikat Chang ::



::  Yang sudah siap dibungkus  ::


::  Rebus sehingga chang masak  :: 



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, January 17, 2011

~ Ayam Masak Lemon...

Sheery Dream Cakes | 8:32 PM | 2 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Bertemu kembali dengan resipi Ayam Masak Lemon.. Jom selongkar resipinya..



AYAM MASAK LEMON

Bhn² A
  • Dada ayam _ belah 2
  • Gula
  • Sos plum
  • Lada hitam
  • Garam


Bhn² B ( Sos )

  • Sos plum
  • Sos tiram
  • Gula
  • GaramBawang putih _ d cincang
  • Bawang merah_ d cincang
  • Halia _ d cincang
  • Lemon _ ambil airnya sahaja



Bhn² C
  • 1 1/2 tbsp tepung jagung 
  • 1 1/2 tbsp tepung gandum
  • ( ** Satukan kedua² tepung d atas.. Gaul hingga sebati )
  • Kuning telur


Cara²

  1. Campurkan kesemua Bhn² A. Perap selama 1 jam.
  2. Setelah itu, celupkan ayam yang d perap tadi ke dalam kuning telur.
  3. Salut kan ayam dengan campuran tepung gandum dan jagung.
  4. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak kekuningan... Angkat dan  toskan.
  5. Potong dan susun d atas piring.
  6. Susun hirisan lemon di atas ayam tadi.
  7. Tuangkan sosnya...


Cara²  menyediakan sos

  1. Tumis bhn² cincang hingga terbit wanginya.
  2. Campurkan sos plum dan sos tiram. Gaul rata.
  3. Kemudian masukkan gula dan garam jika perlu.. biarkan ianya mendidih seketika.
  4. Setelah itu tuangkan d atas ayam yang telah d goreng tadi.
  5. Hidang..



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>