Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Hari ni Diana ingin kongsikan resipi Chang Ayam ( Rice Dumpling ).... Mak mertua yg ajar resipi ni... kerja nya memang agak rumit taaaapiii... kpd yg amat suka makan Chang Ayam ni jika kita buat sendiri memang berbaloi. Jom semak resipinya.
CHINESE RICE DUMPLING ( CHANG AYAM )
Bahan-Bahan
- Beras pulut _ cuci dan toskan ( nak rendam pun bole tp Diana kurang suka rendam beras tu sebab ia akan nmpk hancur bila dah siap direbus nanti ).
- Daun pandan / Daun buluh kering ( boleh didapati di kedai-kedai ).
- Pengikat Chang _ rendam terlebih dahulu sebelum digunakan.
Bahan-Bahan Inti
- Dada ayam _ bersihkan dan potong kecil
- Dried mushrooms _ rendam dan potong kecil
- Dried chestnuts _ rebus dan buang sisa kulit yg masih ada
- Rebung dlm tin _ hiris kecil
- Preserved Vegetable
- Bawang merah _ cincang halus
- Bawang putih _ cincang halus
- Serbuk lada putih
- Garam
- Kicap pekat
**Boleh juga dicampur dengan bahan-bahan spt daging, udang kering, scallops, salted egg yolk dan lain-lain mengikut citarasa masing-masing.
Cara-Cara
- Panaskan sedikit minyak.. tumiskan bwg merah dan bwg putih hingga wangi.
- Masukkan ayam, rebung, mushrooms dan preserved vegetable... Masak seketika.
- Campurkan garam, kicap pekat dan serbuk lada hitam.
- Masak hingga bhn² empuk dan sedikit garing.
- Angkat dan biarkan sejuk seketika _ ketepikan.
Cara-Cara Menyediakan Berasnya
- Tumiskan bawang merah dan bawang putih dgn sedikit minyak hingga wangi.
- Masukkan beras pulut, garam dan kicap pekat. Masak seketika.
- Angkat
Bungkuskan beras berintikan bhn ² yg telah dimasak tadi dan chestnuts dgn daun pandan. Rebus sehingga Chang Ayam masak.. Biasanya dalam 2 jam mengikut saiz chang tersebut.
:: Dried Chestnuts ::
:: Inti Chang :: |
:: Isikan beras sedikit terlebih dahulu.. Lepas tu bubuh intinya :: |
:: Setelah itu.. masukkan beras menutupi intinya tadi :: |
1 comments:
Alahai, cantik and kemasnya bungkusan Diana ni... So far I nak cuba buat ni tapi takut bungkus tak betul nanti berterabur semua! hahahha....
Post a Comment