Wednesday, September 7, 2011

~ Resipi Nasi Halia...

Sheery Dream Cakes | 5:26 PM | 17 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ... 

Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Nasi Halia... Pernah makan kan? Cara penyediaannya amat mudah sekali... Diana sebenarnya mengejar masa ni.. Tapi sebelum Diana keluar .. Diana nak sajikan dengan Nasi Halia ni dulu ya... Malam nanti baru Diana BW dan membalas komen yang ada... Insyaallah.. :). Jom tengok cara Diana menyediakan Nasi Halia yang sangat mudah ini.. 
::  Halia, bawang putih, halba, bunga cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga d tumis sehingga garing bersama mentega.. Lepas tu masukkan daun pandan dan goreng hingga wangi.. Tutupkan api..  ::

::  Kemudian tuang bahan tumis tadi ke dalam rice cooker yang telah d isikan dengan beras dan air secukup kegunaan.. Bubuh kiub pati ayam dan garam secukup rasa.. Masak seperti biasa  ::


NASI HALIA

Bahan-Bahan
  • 2 cawan beras wangi _ cuci dan toskan
  • 2 inci halia _ ditumbuk bersama kulitnya
  • 1/2 tsp halba
  • 2 ulas bawang putih _ dihiris
  • 150 gm mentega
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1 biji buah pelaga
  • 1 helai daun pandan _ disiat dan disimpul
  • 1 kiub pati ayam Maggi
  • garam secukup rasa
  • Air secukup kegunaan

Cara-Cara
  1. Panaskan mentega. Tumis halia, halba, bawang putih, kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih sehingga garing.
  2. Kemudian masukkan daun pandan dan goreng hingga wangi. Tutupkan api. Ketepikan.
  3. Masukkan beras ke dalam rice cooker dan tuangkan air secukupnya seperti sukatan memasak nasi biasa.
  4. Setelah itu masukkan bahan yang dItumis tadi ( No.1 ) bersama kiub pati ayam dan garam secukup rasa ke dalam rice cooker. Gaul rata.
  5. Masak nasi seperti biasa.
  6. Setelah nasi masak, biarkan seketika sebelum digembur-gemburkan.
  7. Sedia dihidang dengan lauk kegemaran masing-masing.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, September 5, 2011

~ Resipi Ayam Goreng Cream Crackers & Cornflakes...

Sheery Dream Cakes | 11:15 PM | 17 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua… 

Ermmm.. Tak nak banyak membebel la hari ni... Heehee.... Sebab baru balik dari beraya... Dah puas dah tadi bersembang² juga penat ketawa... Heeheeeheee... Aduh... Ketawa sampai penat tau.. Hahaaaa.. ;). Baik la jom kita terus selongkar resipi kali ni... Ayam Goreng Cream Crackers & Cornflakes.. Sebenarnya ni menu pagi tadi ni... Baru dapat update malam ni.. Mari tengok bahan yang diperlukan... 

::  Paha ayam dibuang kulit dan tulangnya... Kemudian dipotong kecil  ::

::  Ni adalah bahan A... Bijan putih, tepung jagung, biskut cream crackers dan cornflakes harus dikisar halus...  ::

::  Kemudian disatukan kesemua bahan tadi dan gaul rata  ::

::  Ayam d perap bersama telur, sos tiram, sos hoisin, sos plum, minyak bijan, garam, gula, serbuk lada hitam dan serbuk lada putih selama 1 jam  ::

::  Ayam yang telah diperap disaluti dengan bahan A kemudian digoreng didalam minyak yang banyak sehingga masak kekuningan.. Angkat dan toskan.. Siap!!  ::

AYAM GORENG CREAM CRACKERS & CORNFLAKES

Bahan-Bahan
  • 4 keping peha ayam _ dIbuang kulit dan tulangnya.. potong kecil
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan-Bahan Perap
  • 1 biji telur
  • 2 tbsp sos tiram Maggi
  • 1 tbsp sos hoisin Life
  • 1 tbsp sos plum
  • 1 tbsp minyak bijan
  • 1 tsp serbuk lada hitam
  • 1 tsp serbuk lada putih
  • 1 tbsp gula
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan A ( Disatukan )
  • 20 keping biskut cream crackers _ dikisar halus
  • 2 cawan cornflakes _ dikisar halus
  • 1 tbsp tepung jagung
  • 2 tsp bijan putih

Cara-Cara
  1. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap selama 1 jam.
  2. Kemudian saluti ayam yang telah diperap tadi bersama bahan-bahan A.
  3. Goreng ayam di dalam minyak yang banyak di atas api sederhana sehingga masak kekuningan.
  4. Angkat ayam dan toskan.
  5. Sedia untuk d hidang bersama sos kegemaran masing-masing ( Diana makan bersama sos cili + mayo ).




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, September 4, 2011

~ Resipi Ayam Ros Pandan...

Sheery Dream Cakes | 12:22 PM | 8 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… 

Hari ini dah Raya ke 6 dah ... Masih lagi ramai yang buat rumah terbuka kan... Jemputan pun masih banyak lagi dalam senarai... Semalam kami ada tertinggal 1 jemputan... Huhuuu... Ampun sesangat... Ingatkan hari ni.. Huhuu.. InsyaAllah tahun depan kalau panjang umur kami akan pergi ya... Ampun sekali lagi … 


Macam mana dengan suasana hari raya kat tempat anda semua? Pasti sungguh meriahkan.. Rasanya hari ni dah ramai yang dah balik dari kampung.. Jadi berhati-hati di jalan raya tau... Yang dah sampai kat rumah tu... Pasti penatkan... :). Banyakkan berehat tau… 

Semalam Diana buat sarapan agak berat sedikit... Diana masak nasi Lobak Merah, Nasi Ayam, Ayam Ros Pandan, Sayur dan juga Telur Mata Lembu

Baik la... Jom kita semak resipi Ayam Ros Pandan dari dapur Che Mat Gebu yang sangat sedaaaaap ni... Memang dah ramai yang mencuba resipi ni kan... Ingat nak masak sekali lagi semasa buat rumah terbuka kali kedua nanti... Insyaallah...  Buat Che Mat Gebu.. Izinkan Diana kongsikan resipi nie kat sini pula ya.. Terima kasih Che Mat Gebu..


:: Resipi oleh ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan ( TQ )



AYAM ROS PANDAN

Bahan-Bahan
  • 7 - 8 keping ayam (guna bahagian peha dan kepak, lagi sedap)
  • 2 batang serai, dititik
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 helai daun pandan, koyakkan dan simpul
  • 1 cawan air
  • 1 camca besar gula melaka
  • 2 camca besar bawang goreng
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa
  • 1 batang kayu manis
  • Hirisan daun bawang, untuk hiasan
  • Bawang goreng untuk hiasan.

Bahan-Bahan Kisar Halus

  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji tomato merah
  • 7 biji cili merah
  • 2 biji buah keras
  • 1/2 inci halia
  • 1/3 inci lengkuas
  • 1 camca besar sos tomato

Cara-Cara

  1. Ayam dibersihkan, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng embal-embal ( lembap-lembab jangan garing sangat ). Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai, daun pandan, daun limau purut dan kulit kayu manis hingga wangi dan garing. Tuang air dan kacau rata. Masukkan ayam tadi, gaul dan kecikkan api, Masak hingga pekat.
  3. Tambah gula melaka, garam secukup rasa dan bawang goreng, kacau rata dan masak sekejap lagi hingga kelihatan sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. 
  4. Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, August 15, 2011

~ German Cookies Recipe...

Sheery Dream Cakes | 7:32 AM | 30 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Diana ni walaupun tuan rumahnya kejap ada kejap tak ada.. E'eeh!! Macam iklan biskut pula ya... Hehhehee... 

Semalam Diana sempat buat 3 jenis cookies... Salah satu cookies yang Diana buat semalam ialah German Cookies.. Cookies ni memang sedaaaap...

Terima kasih kepada Rima kerana sudi kongsikan resipi ni.. Izinkan juga Diana kongsikannya di sini ya.. 

:: Resipi oleh ~ Rima @ Bisous a Toi ( TQ )
:: Sumber ~ Akak Nor @ Secubit Garam  dan  Ika @ Arah ( TQ )



GERMAN COOKIES

Ingredients
  • 125g butter 
  • 40g icing sugar ( sieved )
  • 125g potato starch
  • 80g superfine flour ( I used Plain Flour ) _ Diana guna superfine flour
  • Caster sugar n lil bit colouring >> yg ni utk hiasan kita tambah _ Diana pun ikut ika.. tambah nie.. ;)

Method
  1. Beat butter and icing sugar till fluffy and lighter in colour.
  2. Sift in potato starch and plain flour, mix to form a soft dough.
  3. Roll into small balls ( about 7g each ) and arrange on lined baking tray - i used 1/2 tbsp to get the same size
  4. Dip the tip of the fork in a bowl of water and press on cookie dough.
  5. Bake in preheated oven at 170 deg C for 15 min.


Sebenarnya Diana tak larat dah nak ambil gambar cookies ni pun.. Sebab penat sesangat semalam.. Tapi tetiba pula maid yang beria² sangat suruh ambil gambar cookies nie.. Hahahaa... Siap maid kata nanti tak ada kenangan... Ok ler maid.. ambil jer juga walaupun masa tu memang dah penat sangat woor... 



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>