Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Ok pagi ni terus sahaja kita tengok entri tertunda ni ya.. Masak pada bulan lepas dah ni... Dah lama dah habis.. Hehee.. Jadi jemput jamu mata lah yar..;) Baru ada kesempatan nak kongsikan resipinya hari ni.. Sebenarnya terlupa kat resipi ni.. Tadi baru teringat yang resipi ni belum lagi dikongsikan kat SBK. Hari ni tak boleh nak bercerita panjang.. Apa kata kita terus emak resipinya..
BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>
Ok pagi ni terus sahaja kita tengok entri tertunda ni ya.. Masak pada bulan lepas dah ni... Dah lama dah habis.. Hehee.. Jadi jemput jamu mata lah yar..;) Baru ada kesempatan nak kongsikan resipinya hari ni.. Sebenarnya terlupa kat resipi ni.. Tadi baru teringat yang resipi ni belum lagi dikongsikan kat SBK. Hari ni tak boleh nak bercerita panjang.. Apa kata kita terus emak resipinya..
IKAN PARI MASAK SOS PLUM
Bahan-Bahan A
- 800 gm ikan pari _ dipotong kecil
- 1 tsp serbuk kunyit
- 1 tsp rempah kari _ ( Diana guna rempah daging Baba's )
- 1/2 tsp serbuk cili
- Garam secukup rasa
Bahan-Bahan B
- 1/3 cawan sos cili Thai Kimball
- 1/3 cawan sos plum Loon Kee
- 1 tbsp sos ikan
- 1 tbsp jus limau kasturi
Bahan-Bahan C
- 3 ulas bawang merah _ dicincang
- 1 ulas bawang putih _ dicincang
- 1 biji bawang besar _ dibelah dua dan hiris
- Cili padi _ dihiris
- Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara-Cara
- Campurkan kesemua bahan A dan gaul rata. Perap selama 30 minit.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ikan pari hingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Di dalam kuali / periuk yang lain ( kalau nak guna minyak menggoreng tadi pun boleh.. tinggalkan sedikit minyak untuk menumis ) tumis bawang merah, bawang putih, dan cili padi hingga wangi.
- Kemudian masukkan bawang besar dan tumis seketika lagi.
- Masukkan bahan-bahan B dan gaul rata.
- Akhir sekali bolehlah masukkan ikan pari goreng dan gaul sebati.
- Sesuaikan rasa ( tambahkan gula dan garam secukup rasa jika perlu.. Diana tak bubuh lagi ) dan angkat.
- Hidang bersama nasi putih panas.