Wednesday, January 8, 2014

~ Ayam Gulung Lada Hitam...

Sheery Dream Cakes | 2:00 PM | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

Hari ini satu lagi resipi ayam yang dikongsikan bersama anda semua... Tanpa membuang masa lagi.. Apa kata kita terus sahaja semak resipinya... 

AYAM GULUNG LADA HITAM


Bahan-Bahan 
  • 1 keping paha ayam _ Buangkan kulit dan tulangnya ( Jika hendak guna bahagian dada ayam pun boleh )
  • Lobak merah secukup kegunaan _ hiris dan potong memanjang 
  • Ubi kentang _ hiris dan potong memanjang
  • Kuning telur secukupnya _ dipukul ringan
  • Tepung jagung secukupnya

Bahan-Bahan Perap
  • 1/4 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp sos tiram Maggi
  • 1/2 tbsp tepung jagung
  • 1 biji kuning telur
  • Serbuk lada hitam
  • Lada berperisa Aji Shio
  • Sedikit gula dan garam

Bahan-Bahan Sos
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang halus
  • 1 tbsp sos tiram
  • 2 tbsp sos lada hitam Life 
  • 2 tbsp sos cili Maggi
  • 4 tbsp air atau secukupnya mengikut citarasa masing-masing
  • Garam dan gula jika perlu


Cara-Cara
  1. Potong isi ayam kepada beberapa kepingan kecil. 
  2. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap hingga rata. Kemudian ambil sekeping isi ayam dan susun diatasnya lobak merah dan ubi kentang. Gulung ayam dengan kemas. Ikat dengan tali ( ikat biasa-biasa sahaja sebab ianya hanya untuk mengekalkan bentuk ayam tersebut ). Buat sehingga habis dan perap ayam selama 30 minit.
  3. Bukakan pengikatnya dan celup ayam ke dalam kuning telur.
  4. Saluti ayam dengan tepung jagung dan goreng di dalam minyak yang panas sehingga ayam masak kekuningan.
  5. Angkat ayam dan ketepikan.
  6. :: Untuk sosnya ~ Panaskan sedikit minyak di dalam kuali / periuk dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
  7. Kemudian masukkan bahan-bahan sos yang selebihya. Biarkan ianya mendidih dan sesuaikan rasa.
  8. Tutupkan api dan masukkan ayam gulung tadi. Gaul sehingga ayam bersalut rata dengan sos.
  9. Taburkan lada hitam yang ditumbuk di atasnya ketika menghidang.







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Entri SBK 2 :: Spicy Diced Chicken...

Sheery Dream Cakes | 8:02 AM | | 2 Comments so far

~ Entri asal dibuat pada : November 26, 2013... 

SPICY DICED CHICKEN

Bahan-Bahan 
  • 2 keping paha ayam _ buang kulit dan tulangnya
  • 20 tangkai cili kering
  • 2 ulas bawang putih _ dihiris kasar
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
  • 1 biji capsicum hijau _ dipotong dadu

Bahan-Bahan Perap
  • 1 tsp seasoning Maggi
  • 1/2 tsp karamel pekat klasik Loon Kee
  • 1 ulas bawang putih _ ditumbuk
  • 1 tsp gula
  • Garam secukup rasa
  • 1 tsp 5 spice powder 
  • 1/2 tsp pati ayam Tumix
  • 1 biji telur 
  • 2 tbsp tepung jagung

Bahan Sos
  • 2 tbsp sos plum
  • Sedikit gula
  • Perencah pati ayam secukup rasa


Cara-Cara 
  1. Isi ayam dipotong dadu dan campurkan bahan-bahan perap. Gaul rata dan perap selama sekurang-kurangnya 30 minit ( lagi lama lagi baik ). 
  2. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam sehingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak. Goreng capsicum selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
  4. Masukkan bawang besar dan goreng selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
  5. Masukkan bawang putih dan tumis sehingga wangi. Kemudian masukkan cili kering dan goreng sehingga cili kering berubah warna.
  6. Masukkan ayam goreng dan bahan-bahan sos. Gaul rata dan sesuaikan rasa.
  7. Akhir sekali masukkan capsicum dan bawang besar.
  8. Angkat dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih panas.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, January 5, 2014

~ Cream puff / Eclairs / Profiteroles...

Sheery Dream Cakes | 7:24 PM | 5 Comments so far
::  Yang ini sebelum diisikan dengan fillingnya lagi  :: 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini Diana hendak kongsikan resipi Cream Puff dari juara MasterChef Malaysia Musim Pertama, Dr. Ezani... Cream Puff ini sememangnya sedap.. Memang berbaloi mencubanya tau...  Terima kasih buat Dr. Ezani kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ini.. Izinkan akak kongsikannya di sini pula ya.. 


::  Resipi Oleh ~ Dr. Ezani ( Juara MasterChef Malaysia Musim Pertama )  ( TQ )

CREAM PUFF / ECLAIRS / PROFITEROLES  


Basic recipe choux pastry
  • 1/2 cawan ( 65 gram ) tepung gandum
  • 1/2 sudu teh gula pasir putih
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/4 cawan ( 57 gram ) mentega 
  • 1/2 cawan ( 120 ml ) air
  • 2 biji telur
  • 1 biji telur dikacau _ untuk disapu atas doh 

Cara-Cara
  1. Panaskan oven kepada 210 darjah C dan letak oven rack di tengah-tengah ketuhar. 
  2. Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak atau saya lebih suka pakai silicone baking mat ( saya beli di ikea ), confirm tak lekat.
  3. Ayak tepung, gula dan garam di dalam mangkuk. Ketepikan.
  4. Panaskan air dan mentega dalam periuk sederhana besar sehingga mendidih. 
  5. Angkat dari api dan dengan segera masukkan campuran tepung. Cepat-cepat kacau dengan senduk kayu. 
  6. Kembalikan ke atas api sederhana dan kacau sentiasa sehingga doh lekang dari sisi kuali dan membentuk bebola licin tebal ( kira-kira 3-4 minit ). 
  7. Pindahkan doh ke dalam mangkuk pengadun, pukul menggunakan mixer electric dengan kelajuan rendah selama satu atau dua minit untuk melepaskan stim daripada doh dan menyejukkan doh sedikit. 
  8. Setelah doh suam masukkan telur sebiji dan pukul perlahan sehingga sebati. Masukkan sebiji lagi telur. Pukul hingga doh menjadi pes yang melekit dan likat. 
  9. Paipkan doh mengikut bentuk dan saiz yg diinginkan di atas dulang pembakar, jarakkan lebih kurang 1 1/2 inci. [ boleh paipkan bulat untuk cream puff, atau pun lonjong untuk eclairs ].
  10. Pukul telur sebiji dan sapu di atas doh menggunakan berus pastri ( Diana tidak buat ).
  11. Tips:  Renjis sedikit air di atas dulang dan doh sebelum masukkan dalam over. Ini akan membentuk steam bila dibakar dan membantu doh naik ].
  12. Bakar selama 20 minit dan kemudian kurangkan suhu ketuhar kepada 180 darjah C. Bakar lagi lebih kurang 20 minit atau sehingga puff keperangan dan garing. 
  13. Sejukkan di suhu bilik dan kemudian bolehlah diisi dengan pastry cream / custard atau whipping cream ( non dairy whipped topping ).
  14. Atasnya boleh dusting dengan icing sugar atau celup dengan coklat [ coklat dicairkan atas double boiler dan tambah sedikit shortening ].

::  Bubuh whipping cream + isi durian di tengahnya pun sedap....  ::


Resepi pastry cream ( Diana tidak buat )
  • 1 1/4 cawan ( 300 ml ) susu segar / susu uht
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3 biji kuning telur 
  • 1/4 cawan ( 50 gram ) gula pasir putih
  • 2 sudu besar ( 20 gram ) tepung serba guna
  • 2 sudu besar ( 20 gram ) tepung jagung 

Cara-Cara
  1. Campuran kuning telur, gula, tepung, tepung jagung bersama-sama dalam mangkuk, kacau sebati. 
  2. Sementara itu, dalam periuk panaskan susu dan vanila sehingga hampir mendidih. Angkat dan tuangkan perlahan-lahan ke atas campuran telur, kacau dengan whisk sentiasa hingga sebati. 
  3. Kemudian tuangkan semula campuran telur ke dalam periuk dan masak atas api sederhana sehingga mendidih, jangan berhenti memukul. Apabila ia mendidih , pukul campuran selama 30 - 60 saat sehingga ia menjadi pekat dan kental. 
  4. Angkat dari api, tapis dan pindahkan ke dalam mangkuk. Tutup dengan clingwrap dan biarkan sejuk. Simpan di dalam peti sejuk hingga sedia untuk digunakan. 

** NOTE ~ ( Sebelum paipkan pastry cream ke dalam cream puff, pukul sedikit pastry cream untuk buang ketul-ketulan. Boleh buat lubang dibawah cream puff atau belah cream puff untuk paipkan pastry cream ). 


Untuk yang ini Diana hanya paipkan Nutella cream ( Krim putar bukan tenusu + Nutella ) ke dalam cream puff ni.. Lepas tu sapukan nutella di atasnya.. Yang ini di atas permintaan anak kecil Diana.. Dia suka sangat... :)




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, January 4, 2014

~ Entri SBK 2 :: Churros / Kuih Belimbing...

Sheery Dream Cakes | 9:41 AM | | 1 Comment so far

~ Entri asal dibuat pada : November 8, 2013... 


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Churros atau dikenali juga sebagai Kuih Belimbing adalah antara kuih yang sangat digemari oleh anak-anak Diana.. Di sini Diana kongsikan 2 resipi yang pernah Diana cuba... 



CHURROS / KUIH BELIMBING  

 1. :: Sumber Dari ~ Cooking Chapter, Cemplang Cemplung ( TQ )

Cinnamon Sugar 

Ingredients
  • 1/2 cup sugar
  • 1 tsp ground cinnamon

Method 

  1. In a medium bowl, whisk together sugar and cinnamon.
  2. Set aside. 

Churros

Ingredients
  • 1 tbsp sugar
  • 1/2 cup butter
  • 1 cup water
  • 1/2 tsp salt
  • 1 cup flour
  • 3 eggs
  • 1 tsp ground cinnamon _( Diana tambah )
Method
  1. In a medium sized saucepan heat the water, sugar, salt, ground cinnamon and butter until the butter has melted and come to the oil.
  2. Reduce heat to low and add flour all at once. Quickly stir together with a spatula until no lumps remain and the mixture begins to form a ball.
  3. Remove from heat and place loose dough ball in a large bowl.
  4. Add the lightly beaten eggs a little at a time until full incorporated and the mixture has formed into a smooth paste.
  5. Heat vegetable oil in heavy based saucepan or wok. Fill a piping bag with the mixture and carefully pipe lengths ( snipping the end with kitchen scissors ) into the oil a few at a time.
  6. Fry the churros turning once or twice until they are puffed up and golden brown.
  7. Remove churros from hot oil and place on a paper towel.
  8. After slightly degreased, toss in cinnamon sugar mixture and place on a plate to serve.
  9. Serve with chocolate dipping sauce.

Chocolate Sauce  ( Diana tidak buat )

Ingredients 
  • 4 oz dark chocolate, chopped
  • 1 pinch salt
  • 1 cup cream

Method 
  1. Place chocolate chunks and salt in a medium bowl.
  2. In a small saucepan, bring the cream to a boil. Pour the cream over the chocolate pieces. Lets rest for 1 minute before whisking.
  3. Whisk until chocolate is completely melted.

** Note ~ Diana buat Hot Chocolate dari food network

Hot Chocolate

:: Sumber Dari ~ Food network ( TQ )

Ingredients
  • 4 oz dark chocolate
  • 2 cups milk
  • 1 tbsp cornstarch
  • 4 tbsp sugar
Method
  1. Place the chocolate and half the milk in a saucepan over very low heat and cook, stirring, until the chocolate has melted. 
  2. Dissolve the cornstarch in the remaining milk and whisk into the chocolate with the sugar. Cook on low heat, whisking constantly until the chocolate thickens, approximately 5 minutes. 
  3. Remove and whisk until smooth. Pour chocolate into cups and serve with churros.


2. :: Resipi Oleh ~ Fa
:: Sumber Dari ~ Akak Ummi @ Home Sweet Home ( TQ )

Bahan-Bahan _ ( lebih kurang 15 biji )
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1 biji telur
  • 1 sudu makan butter / marjerin
  • 1 sudu makan gula
  • sedikit esen vanila
  • Sedikit serbuk kayu manis _ Diana tambah

Cara-Cara
  1. Didihkan air, gula, esen vanila dan juga butter. Sementara tuh, dalam mangkuk lain, pukul telor kejap.
  2. Bila bahan tadi telah mendidih, tutup api dan masukkan tepung dan serbuk kayu manis. Kacau cepat-cepat dengan senduk kayu.
  3. Kemudian masukkan pula telur dan kacau lagi cepat-cepat hingga betul-betul sebati dengan tepung tadi.
  4. Panaskan minyak dengan api sederhana. Masukkan adunan ke dalam acuan / nozzle star dan picitkan ke dalam kuali. Potong setiap 5cm. ( *kalau ada acuan SAWA tuh, lagi cepat.. akak guna acuan picit biskut dahlia tu jek.. )
  5. Goreng dan balik-balikkan dan angkat bila kekuningan.
  6. Biarkan kuih sejuk sebentar dan taburkan gula ( Diana taburkan dengan cinamon sugar )..Sedia untuk dimakan.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>