Friday, January 10, 2014

~ Terima Kasih Sahabat...

Sheery Dream Cakes | 12:24 PM | 8 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang buat semua pengunjung SBK ...  

Begitu cepat masa berlalu... SBK dah 3 tahun sudah rupanya.. Alhamdulillah... Hari ini genaplah 3 tahun perjalanan SBK di alam maya ini... Syukur kepada Allah S.W.T. kerana memberi peluang dan ruang untuk Diana teruskan blogging lagi pada tahun ini... Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua yang sudi berkunjung ke SBK selama ini... 


Dikesempatan ini juga Diana ingin memohon ampun dan maaf kerana belum berkesempatan untuk membalas komen-komen anda semua.. BW pun hanya seketika... Buat masa ini memang Diana agak sibuk sedikit.. InsyaAllah.. Jika ada ruang dan masa.. Diana akan buat mana yang termampu ya... 


Hari ini SBK juga berwajah baru... Hehehee... Cuma header sahaja yang berubah sebenarnya... :). Baik lah... Sampai di sini sahaja buat kali ini... Sampai kita bertemu lagi di entri yang akan datang... 

Salam Sayang Dari SBK.... Muahsss... Sayang Anda Semua...



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, January 8, 2014

~ Ayam Gulung Lada Hitam...

Sheery Dream Cakes | 2:00 PM | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

Hari ini satu lagi resipi ayam yang dikongsikan bersama anda semua... Tanpa membuang masa lagi.. Apa kata kita terus sahaja semak resipinya... 

AYAM GULUNG LADA HITAM


Bahan-Bahan 
  • 1 keping paha ayam _ Buangkan kulit dan tulangnya ( Jika hendak guna bahagian dada ayam pun boleh )
  • Lobak merah secukup kegunaan _ hiris dan potong memanjang 
  • Ubi kentang _ hiris dan potong memanjang
  • Kuning telur secukupnya _ dipukul ringan
  • Tepung jagung secukupnya

Bahan-Bahan Perap
  • 1/4 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp sos tiram Maggi
  • 1/2 tbsp tepung jagung
  • 1 biji kuning telur
  • Serbuk lada hitam
  • Lada berperisa Aji Shio
  • Sedikit gula dan garam

Bahan-Bahan Sos
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang halus
  • 1 tbsp sos tiram
  • 2 tbsp sos lada hitam Life 
  • 2 tbsp sos cili Maggi
  • 4 tbsp air atau secukupnya mengikut citarasa masing-masing
  • Garam dan gula jika perlu


Cara-Cara
  1. Potong isi ayam kepada beberapa kepingan kecil. 
  2. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap hingga rata. Kemudian ambil sekeping isi ayam dan susun diatasnya lobak merah dan ubi kentang. Gulung ayam dengan kemas. Ikat dengan tali ( ikat biasa-biasa sahaja sebab ianya hanya untuk mengekalkan bentuk ayam tersebut ). Buat sehingga habis dan perap ayam selama 30 minit.
  3. Bukakan pengikatnya dan celup ayam ke dalam kuning telur.
  4. Saluti ayam dengan tepung jagung dan goreng di dalam minyak yang panas sehingga ayam masak kekuningan.
  5. Angkat ayam dan ketepikan.
  6. :: Untuk sosnya ~ Panaskan sedikit minyak di dalam kuali / periuk dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
  7. Kemudian masukkan bahan-bahan sos yang selebihya. Biarkan ianya mendidih dan sesuaikan rasa.
  8. Tutupkan api dan masukkan ayam gulung tadi. Gaul sehingga ayam bersalut rata dengan sos.
  9. Taburkan lada hitam yang ditumbuk di atasnya ketika menghidang.







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Entri SBK 2 :: Spicy Diced Chicken...

Sheery Dream Cakes | 8:02 AM | | 2 Comments so far

~ Entri asal dibuat pada : November 26, 2013... 

SPICY DICED CHICKEN

Bahan-Bahan 
  • 2 keping paha ayam _ buang kulit dan tulangnya
  • 20 tangkai cili kering
  • 2 ulas bawang putih _ dihiris kasar
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
  • 1 biji capsicum hijau _ dipotong dadu

Bahan-Bahan Perap
  • 1 tsp seasoning Maggi
  • 1/2 tsp karamel pekat klasik Loon Kee
  • 1 ulas bawang putih _ ditumbuk
  • 1 tsp gula
  • Garam secukup rasa
  • 1 tsp 5 spice powder 
  • 1/2 tsp pati ayam Tumix
  • 1 biji telur 
  • 2 tbsp tepung jagung

Bahan Sos
  • 2 tbsp sos plum
  • Sedikit gula
  • Perencah pati ayam secukup rasa


Cara-Cara 
  1. Isi ayam dipotong dadu dan campurkan bahan-bahan perap. Gaul rata dan perap selama sekurang-kurangnya 30 minit ( lagi lama lagi baik ). 
  2. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam sehingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak. Goreng capsicum selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
  4. Masukkan bawang besar dan goreng selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
  5. Masukkan bawang putih dan tumis sehingga wangi. Kemudian masukkan cili kering dan goreng sehingga cili kering berubah warna.
  6. Masukkan ayam goreng dan bahan-bahan sos. Gaul rata dan sesuaikan rasa.
  7. Akhir sekali masukkan capsicum dan bawang besar.
  8. Angkat dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih panas.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, January 5, 2014

~ Cream puff / Eclairs / Profiteroles...

Sheery Dream Cakes | 7:24 PM | 5 Comments so far
::  Yang ini sebelum diisikan dengan fillingnya lagi  :: 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini Diana hendak kongsikan resipi Cream Puff dari juara MasterChef Malaysia Musim Pertama, Dr. Ezani... Cream Puff ini sememangnya sedap.. Memang berbaloi mencubanya tau...  Terima kasih buat Dr. Ezani kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ini.. Izinkan akak kongsikannya di sini pula ya.. 


::  Resipi Oleh ~ Dr. Ezani ( Juara MasterChef Malaysia Musim Pertama )  ( TQ )

CREAM PUFF / ECLAIRS / PROFITEROLES  


Basic recipe choux pastry
  • 1/2 cawan ( 65 gram ) tepung gandum
  • 1/2 sudu teh gula pasir putih
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/4 cawan ( 57 gram ) mentega 
  • 1/2 cawan ( 120 ml ) air
  • 2 biji telur
  • 1 biji telur dikacau _ untuk disapu atas doh 

Cara-Cara
  1. Panaskan oven kepada 210 darjah C dan letak oven rack di tengah-tengah ketuhar. 
  2. Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak atau saya lebih suka pakai silicone baking mat ( saya beli di ikea ), confirm tak lekat.
  3. Ayak tepung, gula dan garam di dalam mangkuk. Ketepikan.
  4. Panaskan air dan mentega dalam periuk sederhana besar sehingga mendidih. 
  5. Angkat dari api dan dengan segera masukkan campuran tepung. Cepat-cepat kacau dengan senduk kayu. 
  6. Kembalikan ke atas api sederhana dan kacau sentiasa sehingga doh lekang dari sisi kuali dan membentuk bebola licin tebal ( kira-kira 3-4 minit ). 
  7. Pindahkan doh ke dalam mangkuk pengadun, pukul menggunakan mixer electric dengan kelajuan rendah selama satu atau dua minit untuk melepaskan stim daripada doh dan menyejukkan doh sedikit. 
  8. Setelah doh suam masukkan telur sebiji dan pukul perlahan sehingga sebati. Masukkan sebiji lagi telur. Pukul hingga doh menjadi pes yang melekit dan likat. 
  9. Paipkan doh mengikut bentuk dan saiz yg diinginkan di atas dulang pembakar, jarakkan lebih kurang 1 1/2 inci. [ boleh paipkan bulat untuk cream puff, atau pun lonjong untuk eclairs ].
  10. Pukul telur sebiji dan sapu di atas doh menggunakan berus pastri ( Diana tidak buat ).
  11. Tips:  Renjis sedikit air di atas dulang dan doh sebelum masukkan dalam over. Ini akan membentuk steam bila dibakar dan membantu doh naik ].
  12. Bakar selama 20 minit dan kemudian kurangkan suhu ketuhar kepada 180 darjah C. Bakar lagi lebih kurang 20 minit atau sehingga puff keperangan dan garing. 
  13. Sejukkan di suhu bilik dan kemudian bolehlah diisi dengan pastry cream / custard atau whipping cream ( non dairy whipped topping ).
  14. Atasnya boleh dusting dengan icing sugar atau celup dengan coklat [ coklat dicairkan atas double boiler dan tambah sedikit shortening ].

::  Bubuh whipping cream + isi durian di tengahnya pun sedap....  ::


Resepi pastry cream ( Diana tidak buat )
  • 1 1/4 cawan ( 300 ml ) susu segar / susu uht
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3 biji kuning telur 
  • 1/4 cawan ( 50 gram ) gula pasir putih
  • 2 sudu besar ( 20 gram ) tepung serba guna
  • 2 sudu besar ( 20 gram ) tepung jagung 

Cara-Cara
  1. Campuran kuning telur, gula, tepung, tepung jagung bersama-sama dalam mangkuk, kacau sebati. 
  2. Sementara itu, dalam periuk panaskan susu dan vanila sehingga hampir mendidih. Angkat dan tuangkan perlahan-lahan ke atas campuran telur, kacau dengan whisk sentiasa hingga sebati. 
  3. Kemudian tuangkan semula campuran telur ke dalam periuk dan masak atas api sederhana sehingga mendidih, jangan berhenti memukul. Apabila ia mendidih , pukul campuran selama 30 - 60 saat sehingga ia menjadi pekat dan kental. 
  4. Angkat dari api, tapis dan pindahkan ke dalam mangkuk. Tutup dengan clingwrap dan biarkan sejuk. Simpan di dalam peti sejuk hingga sedia untuk digunakan. 

** NOTE ~ ( Sebelum paipkan pastry cream ke dalam cream puff, pukul sedikit pastry cream untuk buang ketul-ketulan. Boleh buat lubang dibawah cream puff atau belah cream puff untuk paipkan pastry cream ). 


Untuk yang ini Diana hanya paipkan Nutella cream ( Krim putar bukan tenusu + Nutella ) ke dalam cream puff ni.. Lepas tu sapukan nutella di atasnya.. Yang ini di atas permintaan anak kecil Diana.. Dia suka sangat... :)




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>