Friday, June 2, 2017

~ Kek Red Velvet / Kek Coklat Bersama Cream Cheese Frosting & Ganache...

Sheery Dream Cakes | 11:15 AM | | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Dessert ni Diana buat kelmarin pagi untuk salah satu menu berbuka kami sekeluarga. Di bulan Ramadhan, biasanya kek sememangnya kurang diminati di rumah ni. Sebab itulah Diana buat kek sebelum tibanya Ramadhan. Ketika berbuka, pasti kuih muih juga dicari. Tetapi jika kek tu dibubuh dalam cawan atau jar, laju pula habisnya. Hehehe.. Mungkin kecomelannya tu membuatkan rasa ingin untuk menikmatinya.

Resipinya kek ni pernah Diana kongsikannya di sini. Tinggal gabungkannya sahaja dengan mana-mana frosting atau filling. Untuk kali ni Diana menggunakan Red Velvet cake digabungkan bersama cream cheese frosting dan ganache. Taburkan pula dengan cincangan biskut Famous Amos yang rangup tu. Ianya memang gabungan yang serasi di tekak ini.

Untuk keknya tu, anda boleh juga gunakan kek coklat. Kepada penggemar kek coklat, ianya memang berbaloi untuk mencubanya. Segalanya coklat bergabung dengan cream cheese frosting. 

Baiklah, apa kata kita semak resipi untuk entri ni.


Olahan Oleh ~ skybluemelley 

KEK RED VELVET / KEK COKLAT BERSAMA CREAM CHEESE FROSTING & GANACHE

Bahan-Bahan
  • Kek red velvet / kek coklat secukup kegunaan _ Resipi Kek Red Velvet boleh rujuk DI SINI / Resipi Kek Coklat klik DI SINI
  • Cream cheese frosting secukup kegunaan _ Resipinya boleh rujuk DI SINI 
  • Chocolate ganache _ Resipinya rujuk DI SINI ( untuk kali ni Diana bubuh sedikit garam di dalam resipi ni )
  • Cincangan biskut Famous Amos Secukupnya

Cara Melapis
  1. Potong kek mengikut saiz yang diingini dan letakkan ke dalam bekas yang digunakan.
  2. Kemudian paipkan cream cheese frosting di atasnya.
  3. Curahkan chocolate ganache di atasnya.
  4. Akhir sekali, taburkan cincangan Famous amos choc chip cookies atau apa-apa sahaja yang menjadi kegemaran anda.
  5. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dinikmati.

::  Ini contoh yang menggunakan kek coklat  ::



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, May 31, 2017

~ Resipi Udang Sambal Belacan...

Sheery Dream Cakes | 1:59 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran kembali bersama resipi Udang Sambal Belacan. Kali ini versi kedua pula ya. Jika anda ingin tengok resipi versi yang lepas, anda boleh klik DI SINI. Bahan dan cara menyediakannya juga berbeza dari versi yang ini. 

Jom semak salah satu menu bersahur kami pagi tadi ni,  resipi Udang Sambal Belacan.


UDANG SAMBAL BELACAN

Bahan-Bahan
  • 780 gm udang bersaiz besar _ yang telah dikupas kulitnya, kepalanya dan uratnya
  • Segenggam udang kering _ direndam di dalam air panas, bersihkan, toskan dan ditumbuk kasar
  • Daun bawang _ dipotong 2 inci panjang
  • 1 biji bawang besar _ dihiris kasar
  • 10 tangkai cili kering _ buangkan bijinya, dipotong kecil, rendam di dalam air panas sehingga lembut dan toskan
  • 1 tsp kicap cair Loon Kee
  • 2 tsp paste asam jawa Xtra tanpa biji Adabi
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis dan menggoreng

                    Bahan-Bahan A
                    • 4 ulas bawang merah _ dihiris
                    • 5 ulas bawang putih _ dihiris
                    • 1 inci halia _ dihiris
                    • 1 batang serai _ dihiris
                    • Belacan sebesar ibu jari


                    Cara-Cara
                    1. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng cili kering hingga garing. Angkat dan tumbuk atau kisar hingga lumat. Ketepikan. 
                    2. Masukkan bahan-bahan A dan goreng sehingga garing. Angkat dan kisar bersama sedikit air.
                    3. Keluarkan sedikit minyak gorengan tadi dan masukkan bahan-bahan A dan cili kering kisar. Tumis sehingga wangi dan pecah minyak.
                    4. Masukkan udang kering dan sedikit gula. Tumis hingga garing.
                    5. Setelah itu bolehlah masukkan udang dan paste asam jawa. Gaul dan biarkan sehingga udang masak.
                    6. Masukkan kicap cair dan perencah pati ayam Tumix. Gaul sebati.
                    7. Masukkan hirisan bawang besar dan gaul rata. Masak seketika.
                    8. Akhir sekali bolehlah dimasukkan daun bawang dan gaul rata. Tutupkan api.
                    9. Angkat dan sedia untuk dihidang bersama nasi putih panas.



                    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

                    Tuesday, May 30, 2017

                    ~ Resipi Sup Telur...

                    Sheery Dream Cakes | 11:09 AM | Be the first to comment!
                    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

                    Alhamdulillah.. Di atas izinNya dan rahmatNya hari ini kita masih dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan yang baik untuk terus beribadah di bulan yang mulia ini. Sudah hari keempat kita berada di dalam bulan yang mulia ini. Moga amalan kita di bulan Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan yang lalu. In Shaa Allah..

                    Dikesempatan ini juga, Diana ingin mengucapkan Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan kepada sanak saudara dan semua yang menyambutnya.

                    Baiklah, untuk hari ini Diana ingin kongsikan resipi Sup Telur yang amat mudah untuk disediakan. Inilah salah satu menu bersahur yang menjadi permintaan ahli keluarga Diana setiap tahun. Jom semak resipi yang mudah ini.


                    SUP TELUR

                    Bahan-Bahan
                    • 2 biji telur
                    • 1 biji bawang merah _ dicincang
                    • 1 ulas bawang putih _ dicincang
                    • 1 inci halia bersama kulitnya _ dibersihkan dan ditumbuk kasar
                    • 1 tangkai cili padi _ diketuk
                    • Hirisan daun bawang
                    • Hirisan daun sup
                    • Air secukup kegunaan
                    • Minyak bijan
                    • Garam
                    • Bawang goreng ( optional )

                    Cara-Cara
                    1. Panaskan minyak bijan di dalam periuk. Kemudian masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan cili padi. Tumis sehingga wangi dan sedikit garing.
                    2. Masukkan air secukupnya dan garam. Gaul rata dan biarkan ianya mendidih.
                    3. Pecahkan telur ke dalam mangkuk dan setelah air mendidih, masukkan telur satu persatu. Biarkan sehingga telur mengeras.
                    4. Masukkan hirisan daun sup dan daun bawang. Gaul dan sesuaikan rasa.
                    5. Tutupkan api dan hidang ketika ianya masih panas. 
                    6. Taburkan bawang goreng ketika menghidang jika suka.



                    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

                    Monday, May 29, 2017

                    ~ Resipi Sambal Ayam Udang Kering...

                    Sheery Dream Cakes | 11:50 AM | 1 Comment so far
                    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

                    Resipi untuk kali ini merupakan resipi ulang tayang. Resipi Sambal Ayam Udang Kering ni pernah Diana kongsikannya di entri yang lepas pada tahun 2012. Anda boleh klik di SINI untuk tengok entri tersebut ya. 

                    Untuk memudahkan lagi, Diana salin semula resipinya di bawah. Jom semak sekali lagi resipi Sambal Ayam Udang Kering ini.


                    SAMBAL AYAM UDANG KERING

                    Bahan-Bahan
                    • 900 gm ayam _ dibuang kulitnya dan dipotong kecil
                    • 1 genggam udang kering _ direndam dalam air panas, ditoskan dan ditumbuk kasar
                    • 3 ulas bawang merah _ dicincang
                    • 2 ulas bawang putih _ dicincang
                    • 1 biji bawang besar _ dibelah 2 dan dihiris
                    • 2 biji cili merah _ dihiris menyerong
                    • 2 biji cili hijau _ dihiris menyerong
                    • 3 tbsp cili kering kisar
                    • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
                    • 100 ml air
                    • Garam jika perlu
                    • Gula melaka secukup rasa
                    • Daun sup _ dihiris ( boleh juga guna daun ketumbar )
                    • Minyak untuk menumis

                    Bahan-Bahan Perap
                    • 1/2 tsp minyak bijan
                    • 1 tsp seasoning Maggi
                    • 3/4 tsp garam
                    • 1 tsp gula
                    • 1 tsp serbuk kari daging dan ayam Baba's
                    • 1/2 tsp serbuk cili
                    • 1 tbsp tepung jagung

                    Cara-Cara
                    1. Perap ayam bersama bahan perap selama 30 minit dan goreng ayam 3/4 masak. Ketepikan. 
                    2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga sedikit garing.
                    3. Masukkan cili kisar dan tumis selama 3 minit.
                    4. Setelah itu masukkan udang kering dan tumis seketika. 
                    5. Masukkan gula melaka dan gaul rata.Tumis sehingga pecah minyak. 
                    6. Kemudian masukkan ayam goreng dan gaul rata.
                    7. Tambahkan air dan perencah pati ayam. Bubuh garam secukup rasa jika perlu. 
                    8. Setelah ayam empuk bolehlah masukkan bawang besar, hirisan cili merah dan hijau. Gaul rata dan masak seketika lagi.
                    9. Angkat dan sedia untuk dihidang.
                    10. Taburkan daun sup / daun ketumbar semasa menghidang.




                    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>