Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Sup Ayam Tomato ni sangat mudah untuk disediakan. Ianya amat sesuai dimasak ketika hari sibuk atau hari bekerja. Bahan-bahannya ringkas sahaja dan cara memasaknya pun teramatlah senangnya. Kita tidak perlu mengambil masa yang lama untuk menyediakan bahan-bahannya. Utamanya bagi suri rumah yang bekerja yang mana perlu menyediakan menu makan malam untuk seisi keluarga, menu ni amat sesuai sekali.
Diana pernah kongsikan resipinya DI SINI dulu. Nak tau mudah atau tidak cara penyediaannya, apa kata kita semak resipinya di bawah.
Untuk tengok entri yang lepas, anda boleh klik DI SINI.
SUP AYAM TOMATO
Bahan-Bahan
- 700 gm ayam _ dipotong ketulan kecil
- 2 biji ubi kentang _ dipotong 8 ( kalau ubi kentang tu kecil potong 4 sahaja )
- 1 batang lobak merah _ dipotong bulat
- 3 biji tomato _ dipotong 4
- 1 biji bawang besar _ dipotong 8
- 2 inci halia _ dihiris
- Garam secukup rasa
- Air secukup kegunaan
Cara-Cara
- Didihkan air secukupnya d dalam periuk. Masukkan kesemua bahan kecuali garam.
- Masak sehingga mendidih di atas api kuat.
- Kemudian renih sehingga ayam masak di atas api sederhana.
- Bubuh garam dan sesuaikan rasa.
- Angkat dan hidang ketika ianya masih panas.