Tuesday, July 18, 2017

~ Resipi Kek Batik...

Sheery Dream Cakes | 4:22 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran kembali bersama resipi Kek Batik lagi. Cuma untuk kali ini, Diana ingin kongsikan resipi olahan terbaru. Mungkin ada antara anda yang tertanya-tanya atau mungkin hairan kenapa sejak dulu lagi Diana suka kongsikan resipi Kek Batik di blog Diana ni. Sebenarnya Kek Batik merupakan kek kegemaran kami seisi keluarga. Jadi, itulah sebabnya kenapa Kek Batik mempunyai resipi pelbagai versi di blog ini ya.

Jika anda ingin tengok resipi-resipi Kek Batik yang lain, anda boleh klik DI SINI. Anda boleh rujuk resipinya pada link yang Diana berikan itu ya.

Untuk resipi Kek Batik kali ini, tiada jauh bezanya dengan resipi Kek Batik Horlicks Pandan. Ada beberapa bahan sahaja yang membezakannya. Nak tau apakah bahan-bahan tersebut, apa kata kita semak resipi olahan terbaru untuk Kek Batik ni.


Boleh tengok cara menyediakannya di youtube channel Melley Mey


KEK BATIK 

Bahan-Bahan
  • 340 gm mentega
  • 220 gm gula kastor
  • 10 biji telur
  • 260 gm tepung gandum ( diayak )
  • 320 gm susu pekat manis
  • 220 gm milo
  • 200 gm horlicks
  • 3 tbsp nutella _ boleh skip jika tidak suka bubuh nutella
  • 1/2 botol browning sugar ( 1 botol =140 gm ) _ jika suka boleh bubuh 3/4  atau 1 botol
  • 60 gm Nestle nestum original 
  • 1 bungkus biskut Marie Munchy's original atau secukup kegunaan

Cara-Cara
  1. Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
  2. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
  4. Tambahkan tepung gandum, horlicks, milo, nestum dan nutella. Pukul adunan hingga sebati.
  5. Masukkan browning sugar dan pukul rata.
  6. Tuangkan adunan ke dalam kuali dan masak sehingga adunan pekat ( rujuk SINI cara memasaknya ).
  7. Tutupkan api. Kemudian masukkan biskut marie dan gaul perlahan.
  8. Masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang yang telah dialas dengan aluminium foil dan tekan kek sehingga rata dan padat.
  9. Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong. Lebih elok jika dibiarkan semalaman di dalam peti sejuk.
  10. ** Cara lain untuk melapis kek ~ Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
  11. Kemudian susun biskut marie di atasnya. Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
  12. Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, July 14, 2017

~ Resipi Kek Batik Horlicks Pandan...

Sheery Dream Cakes | 11:41 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Terlebih dahulu Diana ingin memohon maaf kerana lambat kongsikan resipi Kek Batik Horlicks Pandan ni. Sebenarnya Diana agak sibuk beberapa hari ni membuat kek kukus. Baru sekarang ni ada masa terluang untuk update resipinya di sini.

Kek Batik Horlicks kali ni Diana cuba bubuh perisa pandan. Alhamdulillah.. Seisi keluarga suka makan kek ni. Jika anda suka rasa pandan yang kuat, anda boleh bubuh lebih sedikit perisa pandan tu ya. Baiklah, jom kita semak resipi yang Diana kongsikan untuk hari ni.




Ingin tengok cara membuatnya, anda boleh klik di Channel Melley May 


KEK BATIK HORLICKS PANDAN

Bahan-Bahan
  • 340 gm mentega
  • 220 gm gula kastor
  • 10 biji telur
  • 260 gm tepung gandum
  • 250 gm susu pekat manis
  • 200 gm horlicks
  • 60 gm Nestle nestum original 
  • 1 bungkus biskut Marie Munchy's original atau secukup kegunaan
  • 1/2 tsp perisa pandan ( Diana guna Star Brand ) _ bubuh lebih sedikit jika suka rasa pandan yang kuat dan jangan bubuh jika ingin mengekalkan rasa horlicks 
  • 1 1/2 tsp Koepoe Koepoe pasta perisa & pewarna pandan _ jika tidak bubuh perisa pandan Star Brand, boleh bubuh dalam 2 1/2 tsp
  • Sedikit pewarna hijau

Cara-Cara
  1. Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
  2. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
  4. Tambahkan tepung gandum dan pukul seketika.
  5. Masukkan horlicks dan nestum. Pukul adunan hingga sebati.
  6. Masukkan perisa dan pewarna pandan. Pukul rata.
  7. Tuangkan adunan ke dalam kuali dan masak sehingga adunan pekat ( rujuk SINI cara memasaknya ).
  8. Tutupkan api. Kemudian masukkan biskut marie dan gaul perlahan.
  9. Masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang yang telah dialas dengan aluminium foil dan tekan kek sehingga rata dan padat.
  10. Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong. Lebih elok jika dibiarkan semalaman di dalam peti sejuk.
  11. ** Cara lain untuk melapis kek ~ Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
  12. Kemudian susun biskut marie di atasnya. Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
  13. Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong. 


** NOTA
  • Jika anda suka rasa pandan, adalah lebih baik bubuh kedua perisa dan pewarna pandan seperti di atas atau lebihkan sedikit perisa pandan Star Brand tersebut dan Koepoe Koepoe pasta perisa tersebut mengikut citarasa masing-masing.
  • Jika anda ingin mengekalkan rasa horlicks, bolehlah skip perisa pandan Star Brand dan bubuh 2 1/2 tsp Koepoe Koepoe pasta perisa & pewarna pandan 



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, July 10, 2017

~ Resipi Red Velvet Cheese Brownies...

Sheery Dream Cakes | 9:27 AM | 2 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sebut sahaja Red Velvet Cake atau Kek Baldu Merah, pasti akan terbayangkan keenakan kek yang digandingkan bersama cream cheese frosting tu kan. Kek ini sedap juga digandingkan bersama butterceam atau frosting kegemaran masing-masing. Hari ini bukan resipi kek yang hendak dikongsikan, tetapi resipi brownies ya. 

Red Velvet Cheese Brownies ni sudah banyak kali Diana buat. Cuma, belum pernah lagi Diana kongsikannya di sini. Pada bulan ni sahaja sudah 2 kali Diana buat brownies ni. Yang terbaru pada sabtu lepas, 14 Syawal. 

Resipi milik Akak Shiela, Spices Journey ini sememangnya sedap. Menurut akak Shiela, adalah lebih baik jika kita membuat tepung kek tu sendiri. Ini kerana kandungan tepung jagung di dalam tepung kek itu yang akan membuatkan brownies ni lebih sedap. Diana pernah membuat brownies ni denagn menggunakan tepung kek yang sedia ada di pasaran dan juga yang kita buat sendiri. Hasilnya memang ternyata brownies yang menggunakan tepung kek buatan sendiri lebih sedap. Itu di tekak Diana lah ya. Lain orang lain pula citarasanya ya tak?

Experiment bersama bahan berlainan membuat brownies ni tidak berhenti di situ sahaja. Diana pernah juga buat brownies ni tanpa bubuh cuka dan soda seperti yang akak Azlita Masam Manis terangkan di SINI. Memang texture dan rasanya berbeza sedikit. Tetapi keenakan brownies ni tetap sama. Jadi seperti kata akak Azlita, ianya terpulanglah kepada citarasa masing-masing ya.

Baiklah, jom kita semak resipinya pula. Terima kasih buat akak Shiela kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ni dan terima kasih juga buat semua yang pernah mengetengahkan resipi ni. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya.

:: Resipi Oleh ~ Akak Shiela @ Spices Journey  ( TQ )


RED VELVET CHEESE BROWNIES

Bahan-Bahan Brownies
  • 250 gm high grade butter
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 200 ml natural yogurt
  • 1 1/4 cawan gula kastor
  • 2 biji telur gred A
  • 2 cawan tepung kek
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 sudu teh cuka atau jus lemon
  • 1 sudu teh pewarna merah

** NOTE : 
Tepung kek BUKAN tepung naik sendiri / self raising flour ya. Jangan silap, nanti texturenya akan berbeza. Sebaiknya kita buat sendiri tepung kek tersebut : 
  • Bagi sukatan 1 cawan, masukkan 2 sudu besar tepung jagung dan penuhkan selebihnya dengan tepung gandum. Ayak sebelum digunakan.
Kandungan tepung jagung dalam kek yang membuat rasanya lebih sedap selain menggunakan bahan yang berkualiti untuk mendapatkan kek yang betul-betul sedap.


Cara-Cara
  1. Sediakan loyang 4 segi bersaiz 9 x 9 inc atau 10 x 10 inc, alas dengan kertas minyak dan ketepikan.
  2. Panaskan oven pada suhu 175°C.
  3. Cairkan mentega dan minyak jagung dengan kaedah double boiler hingga larut, kemudian sejukkan sebentar.
  4. Ayak tepung kek bersama serbuk koko, ketepikan.
  5. Yogurt dicampurkan pewarna merah, kacau sebati dan ketepikan.
  6. Dalam mixer, pukul telur dan gula hingga sebati.
  7. Kemudian masukkan minyak jagung dan butter yang telah dicairkan dan gaul sebati.
  8. Masukkan yogurt yang telah dicampur pewarna merah dan pukul sebentar hingga mesra.
  9. Selepas itu, masukkan campuran tepung dan koko sedikit demi sedikit sambil diadun hingga rata.
  10. Tuangkan esen vanilla dan gaul rata.
  11. Asingkan 2 atau 3 sudu besar adunan ini untuk dibuat corak di atas adunan cheese nanti.
  12. Akhir sekali campurkan soda dan cuka atau jus lemon di dalam bekas kecil. Kacau dan tuang cepat-cepat ke dalam adunan. Gaul rata dengan pantas.
  13. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 175°C selama 40-50 minit  atau sehingga brownies masak bergantung pada kapasiti oven masing-masing.
  14. Sementara menunggu brownies kita masak, kita sediakan lapisan cheese pula.


Bahan-Bahan Lapisan Cheese ( Diana buat 2 kali adunan di bawah )
  • 350 gm cream cheese
  • 1 cawan gula icing
  • 1 biji telur gred A
  • 1 sudu besar jus lemon atau lemon paste


Cara-Cara
  1. Putarkan cream cheese hingga berkrim.
  2. Masukkan gula icing dan pukul sebati
  3. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
  4. Masukkan jus lemon dan putar lagi.
  5. Tuangkan di atas brownies yang telah masak tadi dan ratakan ( tak perlu sejukkan brownies terlebih dahulu ).
  6. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi ke dalam piping beg dan kemudian lorekkan mengikut kreativiti masing-masing.
  7. Masukkan semula dalam oven dan bakar selama 30 minit atau hingga masak. 
  8. Bila dah masak sejukkan hingga betul-betul sejuk barulah di potong dan di hidangkan.

** Diana kurangkan suhunya kepada 150°C dan setelah ianya masak, Diana biarkan ianya di dalam oven tanpa kuasa selama 10 minit. Kemudian keluarkan brownies dan sejukkan.



::  Ini brownies yang dibubuh soda dan cuka dan menggunakan 2 loyang 8x3 inc  ::



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, July 9, 2017

~ Resipi Biskut Dahlia...

Sheery Dream Cakes | 11:08 AM | Be the first to comment!
 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Salah satu biskut raya tahun ni yang Diana buat ialah Biskut Dahlia. Biskut yang wajib ada setiap tahun semasa lebaran. Biskut ni merupakan biskut kegemaran anak kecil Diana. Sejak dia di sekolah tadika lagi dia akan minta Diana buatkan biskut Upin & Ipin katanya. Inilah biskut Upin & Ipin jika ada anak-anak kecil kita minta buatkan ya. Hehhee.. 

Pada mulanya tu Diana pun agak kelam kabut juga fikir apakah dan macam manakah rupa biskut Upin & Ipin ni kan. Ingatkan bentuk biskut tu macam rupa Upin & Ipin. Rupanya setelah disoal selidik, alahai!!! Biskut Dahlia yang dimaksudkan.. Hahahaa... Di dalam cerita Upin & Ipin ada kisah mengenai kuih yang Kak Ros buat untuk Opah dia. Biskut tu memang rupanya macam biskut Dahlia ni. Tajuknya Rindu Opah. Hehehe... Sampai sekarang dia masih panggil biskut ni biskut Upin & Ipin.

Resipi biskut Dahlia yang Diana selalu buat Diana ikut dari blog Che Mat Gebu @ Adnan Ibrahim. Resipi ni memang terbaik. Sedap! Terima kasih buat Che Mat kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ni ya. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula. Terima kasih.


BISKUT DAHLIA

Bahan-Bahan
  • 300 g mentega ( SCS, Anchor, atau mentega pilihan anda ) 
  • 160 g gula aising ( mat guna 140 g ) 
  • 2 kuning telur 
  • 1 camca teh esen vanilla ( mat guna beberapa titik esen rose ) 
  • 240 g tepung gandum* 
  • 100 g tepung jagung* 
  • 160 g tepung kastard*gaul rata dan diayak 
  • Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan 

Cara-Cara

  1. Putar mentega dan gula aising hingga bersatu ( jangan sampai kembang ), masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga sebati. 
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan boleh ditekan.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 25 minit. Bergantung pada ketebalan biskut. Bakar hingga kuning keemasan. 
  4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>