Friday, March 3, 2017

~ Resipi Mee Kari Simple...

Sheery Dream Cakes | 9:48 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bertemu kembali bersama resipi Mee Kari pula ya. Mee kari ni simple saja. Selera tekak orang yang kurang sihat. Teringin hendak makan mee kari. Masak la yang ringkas-ringkas sahaja kan. Alhamdulillah..

Jom semak resipinya.


MEE KARI

Bahan-Bahan Dikisar Halus
  • 3 tbsp udang kering _ direndam dalam air panas, toskan dan bersihkan
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai

Bahan-Bahan A ( disatukan menjadi pes )
  • 4 tbsp rempah kari Baba's
  • 1/2 tsp serbuk cili
  • 1 tbsp serbuk kunyit
  • Sedikit air

Bahan-Bahan B
  • Thai rice stick secukup kegunaan _ dimasak seperti arahan pada bungkusan
  • 200 gm daging ayam kisar Ayamas
  • 9 ekor udang bersaiz besar _ buangkan kulitnya, bersihkan dan celur
  • 1 kotak santan ( 200 ml )
  • 2 cawan air ( boleh dilebihkan mengikut kepekatan yang diingini )
  • 1 tsp sos ikan
  • 1 kiub pati ayam Maggi
  • Garam
  • Gula
  • Daun ketumbar _ dihiris
  • Cili merah _ dihiris
  • Minyak untuk menumis

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam kuali atau periuk. Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga garing.
  2. Masukkan bahan pes dan masak sehingga kari benar-benar masak dan garing.
  3. Kemudian masukkan daging ayam kisar dan setelah ayam masak bolehlah dimasukkan air dan santan. Gaul rata. Biarkan ianya mendidih seketika.
  4. Akhir sekali, masukkan sos ikan, kiub ayam, garam dan gula secukup rasa. Sesuaikan rasa.
  5. Tutupkan api dan hidang bersama thai rice stick yang telah di masak, udang yang telah dicelur, hirisan daun ketumbar, hirisan cili merah dan jus limau nipis.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Mee Goreng Mamak...

Sheery Dream Cakes | 8:10 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Ini lah resipi mee goreng mamak kegemaran Diana. Resipi dari Chef Hanieliza. Setiap kali ada permintaan mee goreng mamak, pasti Diana akan guna resipi ni.. Terima kasih buat Chef Hanieliza kerana sudi berkongsi resipi ni. Izinkan Diana kongsikannya di sini ya akak.. Terima kasih..Jom tengok resipinya..


:: Resipi Oleh ~ Chef Hanieliza @ Hanieliza's Cooking  ( TQ )

MEE GORENG MAMAK

Bahan-Bahan
  • 500 gm mee kuning
  • 100 gm daging _ hiris nipis
  • 100 gm fish cake _ hiris nipis
  • 1 cawan taugeh
  • 1 mangkuk sawi _ potong kecil 
  • 3 sudu cili mesin _ *nak pedas bubuhlah lebih
  • 1 sudu rempah kari
  • 3 sudu kicap pekat
  • 2 sudu minyak masak
  • 1 labu bawang besar _ cincang halus 
  • 1 cawan putih telur
  • 3 biji cili hijau _ hiris nipis 

Cara-Cara

  1. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
  2. Masukkan daging dan kacau rata.
  3. Masukkan fish cake. Biar sebentar.
  4. Masukkan kicap dan mee. Kacau rata.
  5. Masukkan taugeh dan sawi.
  6. Ketepikan mee dan masukkan telur di tengah-tengah kuali.
  7. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
  8. Masakkan mee agak kering.
  9. Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Kari Ikan...

Sheery Dream Cakes | 8:06 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kari ikan ini salah satu menu makan malam kami minggu yang lalu. Masih lagi menggunakan resipi dari akak Shiela yang mana dulu Diana mencubanya dengan memasak ikan pari. Kali ini Diana guna sekali lagi resipi ni dengan ikan lain pula.

Jom semak sekali lagi resipi kari ikan yang sedap ni. Terima kasih sekali lagi buat akak Sheila di atas resipi yang sedap ini. Terima kasih.



:: Resipi Oleh ~Akak Shiela @ Spices Journey  ( TQ )

KARI IKAN 

Bahan-Bahan
  • 1kg ikan _ apa-apa jenis ikan yang disukai
  • 50 gm rempah kari ikan Baba's
  • 3 sudu besar cili mesin
  • 1 biji bawang besar _ dihiris halus
  • 5-6 ulas bawang merah _ dihiris halus
  • 3 ulas bawang putih _ dihiris halus
  • 1 inci halia _ dimayang halus 
  • 3 batang lada hijau _ dipatah-patahkan
  • 100 ml santan
  • 1 sudu besar halba campur
  • 1 sudu besar beras sangai _ ditumbuk halus
  • Sedikit daun kari
  • Minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
  • Segenggam asam jawa
  • Air secukupnya

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam periuk yang sesuai dan tumis halia yang dimayang halus, bawang merah, bawang besar dan bawang putih.
  2. Kemudian masukkan halba campur dan daun kari. Tumis hingga bawang menjadi keperangan.
  3. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan cili mesin menjadi pes.
  4. Masak sehingga rempah betul-betul garing dan naik bau di atas api kecil ( masukkan sedikit garam untuk menggaringkan rempah tu dengan baik ).
  5. Masukkan air asam jawa secukup rasa. 
  6. Masukkan santan dan air secukupnya. Bila sudah menggelegak bolehlah dimasukkan ikan dan garam secukup rasa.
  7. Masukkan cili hijau dan setelah ikan masak, bolehlah taburkan beras sangai dan kacau rata.
  8. Kecilkan api dan masak seketika.
  9. Akhir sekali bolehlah masukkan kacang bendi dan buah tomato.
  10. Tutupkan api dan hidang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Daging Goreng Rangup | Daging Mentega Ranggup...

Sheery Dream Cakes | 7:51 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini hari entri tertangguh. Daging Goreng Rangup ini salah satu darinya. Ada lagi beberapa resipi yang menunggu giliran untuk di buat entri. Entah bila nak habis buat entri tu.. Asyik tangguh sahaja. In Shaa Allah.. Jika ada kesempatan dan sedikit masa nanti Diana akan buat entrinya ya.

Dulu Diana pernah kongsikan resipi Ayam Mentega Rangup di blog ini. Hari ini Diana kongsikan pula resipi Daging Mentega Rangup ya. Untuk resipi daging goreng rangup ini pun pernah Diana kongsikannya di entri Daging Bercili Rangup.

Tapi untuk memudahkan, Diana kongsikannya sekali lagi di entri ini. Apa kata kita semak dulu resipi Daging Goreng Rangup.


:: Entri lepas ~  Daging Bercili Rangup 

DAGING GORENG RANGUP

Bahan-Bahan
  • 500 gm daging batang pinang _ dipotong nipis mengikut citarasa masing-masing
  • 1/2 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 1 biji telur
  • Secubit soda bikarbonat
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan-Bahan A ( Digaul rata )
  • 2 cawan tepung jagung
  • 2 tsp lada berperisa Aji Shio
  • 2 tsp lada hitam berperisa Aji Shio
  • Garam

Cara-Cara
  1. Daging diketuk sedikit dengan menggunakan belakang pisau atau menggunakan penukul daging ( ketuk manja sahaja ya ).
  2. Kemudian campurkan daging bersama minyak bijan, perencah pati ayam, telur, soda bikarbonat, garam dan gula secukup rasa. Gaul rata. Perap selama 1 jam atau lebih.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali. 
  4. Saluti daging dengan tepung ( bahan-bahan A ), kemudian goreng daging hingga masak kekuningan. Angkat dan toskan minyaknya.
  5. Hidang bersama sos cili atau sedap juga di masak mentega ( untuk daging mentega, boleh rujuk resipinya di bawah ).


:: Entri lepas ~ Ayam Mentega Rangup 
DAGING MENTEGA RANGUP

Bahan-Bahan
  • Daging Goreng Rangup ( resipi rujuk di atas )
  • 2 tangkai daun kari _ dihiris
  • 4 biji cili padi _ dicincang ( boleh ditambah jika suka pedas )
  • 80 gm mentega ( boleh ditambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat daging tu ya )
  • 1/2 biji bawang besar _ dicincang
  • Sedikit gula

Cara-Cara
  1. Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi. Tumis sehingga naik baunya.
  2. Kemudian masukkan daging goreng rangup dan gula. Gaul sebati.
  3. Angkat dan hidang. 



    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>