Tuesday, June 5, 2012

~ Pais Ayam Temasek...

Sheery Dream Cakes | 3:03 PM | 14 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK yang dikasihi.. 

Moga semua urusan kita hari ni dipermudahkan olehNya.. Cuaca hari ni di Labuan memang kurang elok.. Hujan lebat dan angin kencang pagi tadi.. Sekarang ni hujan dah berhenti namun masih lagi mendung.. Jadi kepada yang berhajat nak ke laut tu.. Pastikan ombak tak kuat ya.. Begitu juga yang memandu.. Walaupun hujan dah berhenti.. Jangan pandu laju-laju tau.. Jalan masih licin tu... 


Kemarin Diana buat Pais Ayam Temasek ni.. Kebetulan sama pula menu kat rumah ni dengan Che Mat Gebu... Hehehee... Cuma Diana baru sempat kongsikannya hari ni.. Pais Ayam Temasek ni sesangat sedaaaap... Memang berbaloi mencubanya.. Siapa tak cuba tu memang rugi... Diana masak 2 ekor.. Seekor Diana bakar dan seekor lagi Diana tak bakar.. Keduanya sedap... Cuma yang dibungkus dalam daun pisang dan dibakar tu memang harum.. :). Makan ketika ianya masih panas lagi... Seeedaaaappp!!! ^__^. Terima kasih kepada Akak Ayu kerana mengetengahkan resipi ni... Terima kasih juga kepada tuan empunya resipi kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ni.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat SBK ni ya... Terima kasih... 
Jom tengok resipinya.. Nak jemput makan memang dah habis dah... Hehheee.. Kali ni kita tengok gambar versi orang sibuk ambil pula.. Hehheee.. Ambil gambar ni semua memang dalam kelam kabut.. Huhuuu.. 


:: Resipi Oleh ~ Puan Aini Salim  (TQ )



PAIS AYAM TEMASEK


Bahan-Bahan 
  • 1 ekor ayam _ dibelah dua dan dibersihkan _ ( Diana buang kulitnya dan potong kecil² )
  • 1 helai daun kunyit _ dihiris halus
  • 2 helai daun limau purut _ disiat
  • 2 cawan santan ( 1 biji kelapa )
  • 2 camca besar gula melaka atau secukup rasa
  • 1 camca besar pes asam jawa + 1/2 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Perasa _ ( Diana gantikan dengan Perencah pati ayam Tumix )
  • Daun pisang secukupnya 

Bahan-Bahan Kisar ( Diana kisar guna Food Processor )
  • 15 tangkai cili kering _ ( Diana bubuh 13 tangkai cili kering )
  • 12 ulas bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 8 biji buah keras
  • 1 cm lengkuas
  • Kunyit hidup sebesar ibu jari _ ( Diana tambah )
  • 1 batang serai _ ( Diana bubuh 2 batang serai )
  • Cili padi _ ( pilihan )
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu teh serbuk jintan putih

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga garing dan terbit minyak, guna api perlahan dan kacau selalu. 
  2. Masukkan daun limau purut, jus asam jawa, santan, gula melaka dan kacau rata. Masak sekejap.
  3. Masukkan ayam dan gaul rata. Tambah garam dan perasa / perencah pati ayam secukupnya, masak hingga pekat dan hampir kering. 
  4. Sediakan daun pisang, letak ayam tadi dan tabur dengan hirisan daun kunyit. 
  5. Bungkus dan semat dengan lidi.
  6. Bakar dalam oven 15 - 20 minit atau hingga perang keemasan, suhu sekitar 190°C.
  7. Hidangkan panas bersama nasi. 

Diana letak catatan Mat Gebu kat sini ya.. 

:: CATATAN MAT GEBU ~  Mat buat 4 bungkusan dan setiap satu berisi dengan 2 ketul ayam. Daun pisang mat layur sekejap atas api, untuk mengelakkan ia pecah ketika membungkus pais ayam tadi. Selamat mencuba!!...





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, June 3, 2012

~ Di Sebalik Dunia Fotografi SBK...

Sheery Dream Cakes | 12:25 AM | 19 Comments so far
Assalamualaikum dan Bertemu kembali di entri kali ini...

Semua dah tau kan apakah kamera yang Diana gunakan selama ini. Kali ini Diana hendak kongsikan bersama anda semua apakah di sebalik kisah dunia fotografi SBK selama ini.

Sebelum tu.. Dah fahami fungsi yang ada pada kamera DSLR anda? Itu la langkah pertama yang perlu dipelajari setelah kita miliki kamera yang diidamkan selama ini... Ianya amat penting tau.. Jika masih lagi belum memahami sepenuhnya fungsi kamera itu sendiri.. Memang sukar untuk kita melangkah dengan lebih jauh lagi dalam bidang ini.. Oleh itu kita kena betul-betul memahami fungsi asasnya terlebih dahulu ya... Rajin kan diri dan luangkan sedikit masa untuk explore sepenuhnya fungsi yang ada.. Fahami apa itu Aperture, Shutter Speed dan ISO ( Diana tidak akan sentuh tentang ini sebab sudah ramai yang buat entri mengenainya kan.. ).. Kuasai kesemua setting tu dulu.. Semua tu amat penting bagi menentukan hasil karya yang akan kita perolehi nanti.. Mulanya tu memang agak pening tapi bila dah faham dan biasa nanti semuanya jadi mudah.. Percaya la! Yang penting kerajinan kita untuk menguasinya.. 

Lepas itu baru la kita kenali dan fahami apa sebenarnya hasil karya yang kita mahukan.. Baru la boleh kita tentukan langkah seterusnya.. Baik la, seperti yang telah Diana beritahu di awal entri tadi Diana hendak kongsikan bersama anda kisah di sebalik dunia fotografi SBK..

  • Pilih lens yang bersesuaian bagi karya foto anda.
  • Diana akan sentiasa guna lens hood. Tak pernah tinggal tau.. :).. Lens hood ini dapat menghalang cahaya dari memasuki secara terus ke dalam lens.. Ia boleh mengelakkan lebihan cahaya yang masuk.. Ia juga boleh mempengaruhi kontras dan kualiti gambar tu.. 
  • Guna Tripod.. Macam Diana yang mengambil gambar makanan ni wajib ada Tripod.
  • Shoot in RAW.. Secara peribadi Diana lebih suka ambil gambar dalam format RAW.. Sebab ia akan memberikan banyak kelebihan semasa Diana edit gambar tu nanti.. Kita boleh menyunting seberapa banyak kali pun yang kita mahu tanpa merosakkan files asal tu... RAW files nie perlu diproses terlebih dahulu.. kena edit bagai baru la kita convert ke JPEG.. Susah? Banyak kerja nak buat? Tidaak la... Cuba dulu ya.. Diana percaya nanti anda akan jatuh cinta pada nya.. ;).. hehhe..
  • Shoot in Aperture-Priority mode.. Diana guna setting ni untuk kesemua gambar makanan yang Diana ambil.
  • Vibration Reduction ( VR ).. Set kepada "on".
  • Belajar bagaimana nak focus dengan baik dan tepat.. Kerana ianya akan memberi kesan kepada kualiti gambar yang kita ambil.
  • Jangan takut untuk Set White Balance kepada manual & Titik beratkan penggunaan warna dalam props yang kita gunakan.. Ok di sini Diana nak terangkan kaitan WB ( white balance ) dengan proses semasa kita edit tu yer.. Ni dari pengalaman yang pernah Diana lalui tau.. Mungkin lain orang lain pula pendapat mereka tentang ni.. Yer ler kan.. Pengalaman tiap orang pasti berbeza kan.. Ada yang berpendapat ( ni Diana sendiri dengar ya.. hehehe ) bahawa sekiranya kita ambil gambar dalam format RAW, kita tak perlu ambil kisah tentang cahaya / mood sekeliling serta WB tu.. Boleh ambil gambar tu main hentam ja sebab RAW files ni kan kena di edit juga nanti.. Ermm.. Lain pula pandangan Diana tentang hal ini.. Dari pengalaman Diana sendiri.. Antara keduanya tu amat penting dititik beratkan untuk mendapatkan mood yang kita kehendaki dalam karya foto kita nanti.. Contohnya.. Sekiranya Diana hendak kan hasil gambar yang diambil tu dalam mood pastel atau mungkin inginkan ianya nampak soft dan dreamy.. Jadi, Diana harus la guna warna props yang bersesuaian dengan mood pastel atau soft dan dreamy tu.. Gandingkan juga WB setting kat situ yer.. Contohnya seperti warna biru, ungu, oren, hijau, kuning, pink, brown dan lain-lain. Ianya penting juga semasa proses mennyuntingnya nanti ( yang ni akan kita bincangkan kemudian dalam entri seterusnya ).
  • Metering mode.. Diana lebih banyak set kan kepada spot & center-weighted average.
  • Masa yang sesuai untuk ambil gambar ( berdasarkan masa kat W.P. Labuan yer ) ialah antara pukul 9 am - tengahari. Sebelah petang pula dari pukul 4 pm - 5 pm.. Tapi itu bergantung juga kepada cuaca masa tu.
  • Jangan sesekali guna flash ketika mengambil gambar makanan..No Flash ok!
  • Ambil gambar dengan banyak.. Ini la yang Diana lakukan.. Hehe.. Nanti senang nak pilih mana yang berkenan..

    Langkah seterusnya Diana proses / sunting RAW files tu dulu menggunakan Lightroom ( LR ) .. Lepas itu sunting lagi menggunakan Adobe Photoshop CS6 dan selepas tu baru la boleh dikongsikan bersama anda semua... 


Ok.. sampai sini dulu buat kali ini.. Kita sambung lain di entri seterusnya... :) 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, June 1, 2012

~ Dunia Fotografi SBK...

Sheery Dream Cakes | 11:01 PM | 19 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK yang dikasihi... 

Buat pertama kalinya dalam sejarah SBK sendiri... Hari ni Diana nak tanya sama ada suka ker tak suka sekiranya Diana ingin kongsikan bagaimana dunia fotografi SBK ( Food Photography ) selama ni bersama anda semua.. Apakah bahan utama yang menjadi tulang belakang untuk Diana mendapatkan gambar seperti di atas ni.. 

Diana sedar betapa diri ini begitu kecil sangat dalam bidang fotografi ni... Banyak lagi ilmu fotografi yang perlu Diana selongkar perlahan².. Diana ni mak budak baru belajar.. Kalau sudi tolong berikan tunjuk ajar yer... ;). Oleh kerana ada sebahagian pengunjung SBK yang ingin Diana kongsikan cara Diana mendapatkan gambar² yang ada kat SBK ni dengan membuat entri khas untuk tips fotografi.. Dengan ilmu yang amat sedikit dalam bidang fotografi ni.. Diana dengan rela hati dan ikhlas akan berkongsinya dengan anda semua dan Diana harap apa yang bakal Diana kongsikan nanti akan dapat membantu anda semua walaupun Diana teramat ler segannya nak kongsikan ilmu yang hanya Diana perolehi dengan mencari rujukan sendiri kat internet dan majalah² yang berkaitan dengan fotografi.. Heheheee...

Jadi... Sekiranya ramai yang setuju... Diana akan buat entri tu esok... ;). Kalau tak ramai... Maka Diana tak akan buat entri tu yer..  ^__<






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, May 31, 2012

~ Chocolate Covered Brownie Ice Cream Sandwiches Recipe...

Sheery Dream Cakes | 6:59 PM | 10 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK.. 

Sekarang ni cuaca kat Labuan agak panas.. Tapi sebelah petang cuaca bertukar mendung.. Namun masih terasa bahangnya.. Kat tempat anda macam mana pula? Walau apa pun keadaan cuaca kat tempat masing-masing..Diana berharap moga semuanya di dalam keadaan sihat sejahtera...  

Cuaca sekarang yang tak menentu.. Kekadang tu cuaca terlalu panas.. Bahang dapat dirasai walaupun hujan turun.. Jika dihidangkan ice cream di depan mata... Alangkah bahagianya kan .. . Ermmm... Diana sedang hidangkan ice cream ni... Nak tak? Heeeheeeheee... Siapa nak jemput join sekali eh.. :D.. Jangan malu-malu.. Buat macam rumah sendiri tau.. Layan diri ya.. Hiihiii.. 



Resipi ni Diana ambil dari blog Katie Goodman.. Hari tu masa Diana google resipi brownies.. Terjumpa la blog tu.. Kebetulan Irfan sedang memerhati juga tanpa Diana sedari.. Setelah beberapa hari selepas Diana tengok resipi ni.. Ada pula permintaan Irfan nak ice cream yang ada coklat.. Katanya hari tu mummy tengok tu.. Hahaaa... Dah kena daah... ^_^. Kebetulan pula Diana dah berjanji dengan abang dia nak buatkan Tiramisu hari tu.. Jadi sibuk la suasana kat dapur Diana hari tu.. ;). Buat Katie dan Jamie.. Izinkan Diana kongsikan resipi ni di sini pula ya.. Terima kasih.. 


:: Resipi Oleh ~ Jamie @ Sophistimom  ( TQ )
:: Sumber Dari ~ Katie @ GOODLIFE eats  ( TQ )

CHOCOLATE COVERED BROWNIE ICE CREAM SANDWICHES


Ingredients

For the Brownies
  • 1 stick ( 8 tablespoons ) unsalted butter, at room temperature
  • 1 cup granulated sugar
  • 2 tablespoons cocoa, plus more for pan
  • 2 eggs
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 3/4 cup flour
  • Pinch of kosher salt

For the Ice Cream Sandwiches
  • 1 quart vanilla ice cream, slightly softened
  • 2 pounds chocolate chips
  • 1 teaspoon oil


Directions
  1. Preheat the oven to 350 degrees. Butter a quarter sheet pan ( a small jelly roll pan ), or a 13 x 9 inch pan. Place a sheet of parchment paper in the bottom, spread with butter, and dust with cocoa powder. Set aside.
  2. In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, cream together butter, sugar, and 2 tablespoons of cocoa powder. When the mixture is creamy, and all lumps are gone, add in eggs, one at a time, incorporating well after each addition. Add in vanilla.
  3. With the mixer on low, add in flour and salt. Mix until just combined. 
  4. Spread into prepared pan and bake until shiny on the top, 10 - 15 minutes. 
  5. Remove from oven, and allow to cool completely.
  6. Remove brownie from the pan, and cut in half. 
  7. Spread ice cream on one half, and top with the other half. 
  8. Freeze for 2 - 4 hours, until firm.
  9. Cut the large ice cream sandwich into smaller sandwiches. Insert wooden popsicle sticks, and freeze for another hour.
  10. Melt the chocolate chips with the oil in the microwave in 30 second intervals, until chocolate is smooth. 
  11. Dip each ice cream sandwich in the chocolate, and let set on a sheet of parchment paper. 
  12. Wrap in parchment paper and freeze until ready to serve.


Semasa cuaca panas kat Malaysia ni.. Memang agak sukar nak ambil gambar Chocolate Covered Brownie Ice Cream Sandwiches ni... Ianya mudah cair walaupun sedang duduk di dalam bilik yang airconnya sedang dipasangkan.. Ini sahaja la hasil gambar yang dapat diambil.. Kalau nak tengok versi cantik tu.. boleh tengok kat  SINI ya.. Selamat mencuba... :)




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>