Saturday, April 30, 2011

~ Blended Orange Cake...

Diana @ Melley Mey | 5:51 PM | 12 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Pertama sekali i nak minta maaf kerana lambat membalas komen anda yer.. Sebenarnya Diana sibuk sedikit dan d tambah lagi banyak jemputan kenduri dan majlis² perkahwinan pada minggu nie... Dengan cuaca yang agak panas nie.. kesibukan serta kepenatan yang d lalui membuatkan kepala nie sakit berdenyut².. Petang nie pun i ada jemputan majlis pertunangan.. Tetapi i wakilkan daughter jer sebab dah tak larat dah.. Malam nanti nak pergi kenduri lagi.. Esok pula majlis perkahwinan menanti.. Semua makanan menunggu.. Bertambah ler tembam kan kan kan.. Hehheee.. Dengan kepala yang berdenyut² tuu.. i kuatkan hati buat Blended Orange Cake.. Dah ramai dah yang buat yer... :). Hari tu tergoda kat dapur Kak Nur.. Wah mengancam gambar kek Kak Nur tu... Terus tergoda.. Tapi baru pagi tadi dapat buat.. Lambat pun tak per kan... yang penting dah buat dah... Hhehehee ^_^. Minta izin yer c&p resipinya kat sini.. Diana kongsi pula kat dapur Diana yer... Terima kasih.. ;)






:: Resipi asal ~ Kak Fida @ My Resipi


Bhn²
1 biji buah oren 
1 cawan minyak
2 cawan gula halus ( tadi lupa ler tulis >> i bubuh 1 cawan jer macam akak CT buat)
3 biji telur
2 cawan tepung gandum *
1 sb baking powder* ( *d ayak bersama


Cara²

    1. Cuci buah oren.. potong dan buang biji serta urat putih d tengah²nya.. Potong lagi buah oren kecil² bersama kulitnya sekali ( i ambil kulit yang berwarna oren sahaja ). Masukkan ke dalam blender bersama minyak.. gula dan telur. Kisar sehingga halus.
    2. Tuangkan bahan yang d kisar ke dalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit sambil d kacau sebati.
    3. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang beralas dan gris.. Taburkan sedikit kulit oren parut ( yang nie i pepandai jer tambah yer .. hehehe ).
    4. Bakar pada suhu 170°C selama 40 minit hingga 1 jam atau sehingga kek masak.




    Baca Selanjutnya / Read More...

    Thursday, April 28, 2011

    ~ Sotong Sumbat Bersos...

    Diana @ Melley Mey | 10:26 PM | | | 10 Comments so far

    Assalamualaikum.... Ermmm... salah satu menu makan malam kami hari nie Sotong Sumbat Bersos... Kali nie i guna sotong yang bersaiz besar.. Nasib ada yang bersaiz besar.. kalau tak.. ermmm... sibuk lagi ler semasa menyumbat sotong tu kan kalau guna yang bersaiz kecil... Hehheee...  Nasib baikk... ;). Hari nie banyak kerja yang kena d uruskan.. Kepala pun dah sakit yang teramat dah sekarang nie... Jadi tak nak ler banyak cerita kan.. Takut tak sempat pula nak update nanti... Mari tengok resipi nie.. oo yer.. mungkin resipi nie agak banyak yer.. 


    Bhn²
    8 - 9 ekor sotong bersaiz besar _ d bersihkan 
    Daun bawang _ d cincang
    Daun sup _ d cincang
    Cili merah _ d cincang
    Lidi secukupnya


    Bhn² Inti
    500 gm udang _ d buang kulitnya dan d cincang
    400 gm daging ayam kisar ( i guna ramly brand )
    50 gm lobak merah _ d cincang
    5 keping cendawan kering _ d rendam dan d cincang
    1 tangkai daun bawang _ d cincang
    1 tangkai daun sup _ d cincang
    2 tbsp tepung jagung
    1 tbsp kicap cair Loon Kee
    1/2 tbsp minyak bijan
    1/2 tsp serbuk lada putih
    1 tsp garam


    Bhn² Sos
    1/2 cawan sos cili maggi
    1/2 cawan Kimball sos cili thai
    1 1/2 cawan air
    1/2 tsp minyak
    Secubit garam


    Cara²
    1. :: Untuk inti ~ Campurkan kesemua bahan² inti dan perap selama 30 minit.
    2. Setelah itu masukkan inti ke dalam sotong dan cantumkan kepala sotong dengan lidi.
    3. Kukus sotong sehingga masak.
    4. Kemudian bolehlah d potong dan tuangkan sos d atasnya serta taburkan daun sup, cili merah dan daun bawang.
    5. Hidang.
    6. :: Untuk sos ~ Panaskan minyak dan masukkan kesemua bahan². Gaul dan biarkan ianya mendidih. Tutupkan api dan angkat.




    Baca Selanjutnya / Read More...

    ~ Ayam Masak Sos Cili Thai...

    Diana @ Melley Mey | 11:31 AM | 6 Comments so far

    Assalamualaikum dan Selamat Pagi semua... Wah!! Pepagi lagi dah tayang lauk ayam nie.. Hehehe.. Sebenarnya nie menu semalam nie.. Baru berkesempatan nak update... Nie pun resipi ulang tayang juga... Dulu pernah i letak kan sini dah resipinya.. Klik → SINI kalau nak tengok versi dulu tu yer.. Yer ler versi campak² jer tu... Tapi kali nie i letak resipi mengikut sukatannya yer.. Baik ler tak nak banyak membebel pasal nie kan.. Nanti tak sempat lagi nak postkan... Asyik tangguh jer kan.. :D. Jap lagi pun nak keluar dah... Ada urusan sikit nak d uruskan... Ok ler.. mari tengok resipi nie yer..





    Bhn²
    6 ketul peha ayam
    3 ulas bawang merah _ d hiris
    4 ulas bawang putih _ d hiris
    2 inci halia _ d hiris
    1 tsp garam
    2 tbsp gula

    Bhn² Lain
    Air secukup kegunaan
    Minyak untuk menggoreng dan menumis

    Bhn² A
    1/2 tbsp kicap pekat Loon Kee
    2 tbsp ABC sweet sauce
    1 tbsp gula ( pilihan.. tak bubuh pun tak per )

    Bhn
    ² B
    1 inci halia _ d cincang
    6 ulas bawang merah _ d cincang
    4 ulas bawangh putih _ d cincang

    Bhn² C
    1 1/2 tbsp sos tiram maggi
    1/2 cawan Kimball sos cili thai
    1 1/2 cawan air rebusan ayam

    Bhn
    ² Untuk Hiasan
    Daun sup _ d cincang
    Cili merah _ d cincang

    Cara
    ²
    ::  Makan macam nie pun sedap  ::
    1. Gaulkan kesemua bhn² dan perap selama 30 minit.
    2. Kemudian masukkan ayam ke dalam periuk dan tambahkan air melebihi paras ayam.. Rebus ayam sehingga masak.
    3. Toskan ayam n ketepikan air rebusan tadi untuk kegunaan sosnya nanti.
    4. Gaulkan ayam bersama bhn² A dan goreng ayam d dalam minyak yang banyak sehingga sedikit garing.
    5. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu sebelum d potong.
    6. Potong ayam menjadi ketulan kecil dan susun d atas pinggan.
    7. Ketepikan.
    Cara Untuk Sos
    1. Tumiskan bhn² B bersama sedikit minyak sehingga wangi dan garing.
    2. Masukkan bhn² C dan biarkan ianya mendidih. Sesuaikan rasa.
    3. Tutupkan api dan tuangkan d atas ayam yang telah d susun d atas pinggan. Taburkan daun sup dan cili merah.
    4. Hidang.



    Baca Selanjutnya / Read More...

    Wednesday, April 27, 2011

    ~ Hot & Crispy Chicken Lagi.. Hehe ...

    Diana @ Melley Mey | 11:40 PM | 11 Comments so far

    Nie resipi ulang tayang sebenarnya... Hehehhe.. Tak per kan? :D. Tapi kali nie i letak ler resipi mengikut sukatan.. kalau dulu i cuma letak resipi yang campak² gitu jer kan.. Kalau nak tengok entri lepas boleh klik kat → SINI yer. Menu nie i masak pada hari yang sama dengan entri Salad Ayam Versi 2.. Ingat kan.. :)  Baik ler.. jom tengok resipi ulang tayang nie.. hehehehe.. 




    Bhn²
    3 ketul peha ayam  _ cuci dan bersihkan

    Bhn² Perap
    1 tsp garam
    1 tbsp gula
    1 tangkai daun bawang _ d potong 3cm pjg
    1 inci halia muda _ d hiris nipis
    2 ulas bawang merah _ d hiris nipis

    3 ulas bawang putih _ d hiris nipis

    Bhn A
    2 biji kuning telur

    Tepung jagung secukupnya
    Minyak untuk menggoreng

    Bhn B
    2 cawan air rebusan ayam
    1 inci halia _ d cincang

    4 ulas bawang merah _ d cincang
    5 ulas bawang putih _ d cincang
    1 biji cili merah _ d cincang

    Bhn C
    1 1/2 tsp kicap pekat manis Cap Ayam
    2 tsp minyak bijan

    1 1/2 tbsp cuka
    1 1/2 tbsp gulaula
    Garam secukup rasa



    Bhn² untuk hiasan
    Cili merah _ d cincang
    Daun bawang
     



    Cara²
    1. Perap ayam dengan bhn² perap selama 1 1/2 jam.
    2. Kemudian masukkan ayam ke dalam periuk bersama air melebihi paras ayam.. Rebus sehingga ayam empuk.. Angkat dan toskan.
    3. Setelah itu.. celup ayam ke dalam kuning telur dan saluti dengan tepung jagung.
    4. Goreng ayam d dalam minyak yang banyak sehingga kekuningan. Angkat dan biarkan ayam sejuk sebelum d potong.
    5. Kemudian ayam d potong kecil² dan susun d atas pinggan.. Ketepikan.
    6. Tuangkan kuahnya d atas ayam tadi dan rengiskan sedikit minyak bijan.
    7. Taburkan bhn² hiasan dan bhn yang telah d tumis d atas ayam.
    8. Hidang dengan sos... Resipinya tengok kat bawah yer..
    Cara Untuk Kuahnya

    1. Tumis bhn² cincang ( Bhn² B ) bersama sedikit minyak sehingga naik baunya dan garing.
    2. Angkat dan ketepikan untuk hiasan ( tinggalkan 1 tbsp bhn yang d tumis tadi d dalam kuali / periuk ).
    3. Campurkan air rebusan ayam ke dalam periuk yang berisi 1 tbsp bhn yang telah d tumis tadi dan biarkan ianya mendidih.
    4. Kemudian masukkan bhn² C dan sesuaikan rasa.
    5. Tutupkan api dan tuangkan d atas ayam yang telah d susun d atas pinggan tadi.

    Bhn² Sos 
    Kimball Thai Chilli sauce
    Kicap pekat manis Cap Ayam
    Air limau kasturi
    Sedikit kuah dari bhn B
    ** Campurkan kesemuanya.



    Baca Selanjutnya / Read More...

    ~ Mexican Coffee Buns...

    Diana @ Melley Mey | 9:39 PM | 8 Comments so far

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Ermmm... Akhirnyaaaa... Hehehee... dapat juga buat Mexican Coffee Bun nie... Walaupun tak secantik yang K.Nor buat .. tapi ok ler kan buat untuk pertama kalinya... Hehehe... Semua nie hasil tergoda kat dapur K.Nor @ Secubit Garam... Hehehee... Kalau masuk kat dapur K.Nor tu kaaaan... Tak sah kalau tak tergoda taaaau... Semuanya mengoda dan sentiasa akan tergoda lagi oleh masakan² K.Nor.. Siapa tak kenal K.Nor kan.. Mesti masuk kat Dapur K.Nor tiap hari tau... ;). Baik ler... Untuk resipi doh i guna resipi dari Agnes Chang .. Mari tengok terus resipinya... I salin terus jer kat sini yer.. Malas nak terjemahkannya.. :D


    :: ~ Basic Sweet Bun Dough...


    Ingredients
    A
    400 gm high protein flour _ sifted
    100 gm low protein flour _ sifted
    1 tsp bread improver _ optional ( i bubuh )
    10 gm milk powder
    1 tsp salt
    1 tbsp instant yeast
    100 gm castor sugar
    1 egg
    220 ml water


    B
    75 gm butter 


    Method
    1. Put all ingredients A into a bowl and mix into a smooth dough.. ( I guna petua K.Nor.. meletakkan gula dan yis d satu penjuru manakala garam d penjuru lain ).
    2. Add B and continue to knead until gluten has developed and it can be stretched into a very thin layer.
    3. Cover with a piece of damp cloth and leave to rise until it doubles in bulk.
    4. Punch down and knead again until smooth.
    5. Divide into desired portions and shape into balls.
    6. Cover with damp cloth and rest for 10 - 15 minutes before forming into different shapes. Different fillings may be used.
    ::  Main hentam jer buat.. hehehe.. tengok ler tu.. memang tak kemas kan.. Huhuuu  ::



    Akak Nor.. minta izin untuk c&p resipinya kat sini yer akak... Terima kasih akak.. :)


    FILLING & TOPPING (MEXICAN BUN)
    Sumber : Lilydvalley MyResipi
    Sumber: K.Nor@SecubitGaram

    Filling
    200 gm mentega
    1/2 teaspoon vanilla essence
    70 gm brown sugar

    Topping
    200 gm mentega (100gm)
    160 gm gula icing (80gm)
    3 biji telur grade A- pukul sedikit (1 1/2 bj telur A)
    1 sudu kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas. (1 sudu besar nescafe +1 sudu besar air panas)
    200 gm tepung gandum (100gm)

    Cara:
    Filling - Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.

    Topping - Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan. (k.nor masukkan dlm piping bag)

    *yg berwarna merah adalah yg K.Nor buat





    Cara² 
    1. Bahagikan doh kepada 60 gm setiap satu. Letakkan  inti d tengah²nya dan letakkan d atas baking tray.
    2. Paipkan topping d atasnya dan rehatkan doh sehingga saiznya menjadi 2 kali ganda.
    3. Bakar d dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 210°C selama 12 - 15 minit.

    Baca Selanjutnya / Read More...

    ~ Super Moist Eggless Chocolate Cake DapurKu Sayang...

    Diana @ Melley Mey | 12:32 AM | | | 12 Comments so far

    Bersua kembali... Akhirnyaaa dapat juga update Super Moist Eggless Chocolate Cake resipi dari DapurKu Sayang nie.. Sebenarnya dah 2 kali dah i buat kek nie... Pertama kali buat kek nie.. i buat topping nyaa.. Hari nie pula tak buat d atas permintaan daughter... :). Sememangnya daughter suka makan macam nie jer ... Terima kasih kat DapurKu Sayang kerana berkongsi resipi yang tersangat ler sedapnya nie... Memang tak puas buat sekali jer.. Pasti nak .. dan naaak lagi buatnya... :). Diana minta izin c&p resipinya kat sini yer.. Terima kasih DJ..




    :: Resepi oleh ~ DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

    Bahan-bahan : loyang 6-7 inci

    • 1 cawan tepung gandum
    • 1 sudu kecil baking powder
    • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
    • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
    • 2 sudu besar susu tepung
    • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
    • 1 cawan gula perang
    • 1 sudu kecil esen vanilla
    • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
    • secubit garam
    • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
    • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
    Cara-cara :

    1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
    2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
    3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
    4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
    5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30 - 40 minit atau hingga masak. 
    6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
    ::  Tadi potong kek nie panas² lagi sebab nak pergi keluar makan.. tu yang tak kemas tu potongannya.. hehehe  ::

    ::  Nie kek yang pertama kali i buat.. ::


    Baca Selanjutnya / Read More...

    Tuesday, April 26, 2011

    ~ Menu Semalam :D ...

    Diana @ Melley Mey | 11:05 PM | | Be the first to comment!

    Assalamualaikum.... Pertama sekali Diana nak minta maaf kerana beberapa hari nie sunyi jer dapur nie kan... Dan semestinya Diana nak ucapkan ribuan terima kasih tak terhingga kerana sudi jenguk² dapur nie walaupun semasa ketiadaan i... Sayang semua.. Muahsss!! Baik ler.. Sebenarnya apa yang i sajikan nie merupakan menu makan malam kami semalam... Malam nie kami makan luar.. Pergi Old Town White Coffee kat Airport jer tadi.. Hubby desak gak bawa pergi makan luar walaupun i dah menolak sempena harijadi i Ahad lepas... Oleh kerana tak nak hampakan permintaan hubby.. i setuju tapi dengan syarat i tak nak pergi makan kat hotel yang ada star² punyaaa... Heeeheee :D. Akhirnya... hubby setuju juga dengan syarat i tu... ^_^. Nak makan yang ringan² jer gitu... 


    ::  Cicah Air Asam  ::

    Semalam menu makan malam kami... Ikan Bakar Cicah Dengan Air Asam, Sambal Pengaga, Ulam Raja Dan Jantung Pisang... Juga Sup Telur Berhalia... Menu ringkas gitu jer... Tapi memang suka makan.. Dah lama tak buat sambal ulam tu.. Sesekali makan best juga.. Tapi dua orang anak lelaki i memang tak pandai makan sambal ulam tu.. :D


     ::  Cicah Air Asam... ( semua tau menyediakannya kan.. Nie cara i pula yer )


    Bhn²
    50 gm asam jawa 
    1 1/2 cawan air
    12 gm belacan bakar
    1 biji bawang besar _ d hiris nipis
    1 - 2 biji tomato _ d potong dadu
    1 tbsp jus limau nipis
    1 tbsp jus limau kasturi
    3 ulas bawang merah _ d hiris nipis
    6 biji cili padi


    Cara²
    1. Asam jawa d campur dengan air dan belacan.. Kemudian tapiskan.
    2. Masukkan campuran air asam jawa tadi ke dalam mangkuk yang besar dan masukkan baki kesemua bahan² dan gaul rata.
    3. Hidang dengan ikan bakar.
    ::  Sambal Pengaga, Ulam Raja Dan Jantung Pisang  ::

    :: Sambal Pengaga, Ulam Raja Dan Jantung Pisang... 

    Bhn²
    60 gm pengaga _ d hiris kasar
    25 gm ulam raja _ d hiris kasar
    125 gm jantung pisang _ ambil bahagian yang muda ( berwarna putih jer ) _ d hiris kasar
    75 gm udang kering _ d rendam dan d tumbuk 
    10 ulas bawang merah _ d tumbuk
    3 biji cili merah _ 1 biji d hiris dan 2 biji d tumbuk
    1 tbsp belacan bakar / goreng _ d tumbuk
    2 tsp gula
    1 tsp serbuk cili
    1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
    Garam secukup rasa
    Minyak untuk menumis
    Sedikit air

    Cara²
    1. Panaskan sedikit minyak... tumiskan bhn² tumbuk dan serbuk cili sehingga wangi dan garing.
    2. Kemudian masukkan jantung pisang dan masak sehingga kelihatan layu.
    3. Setelah itu masukkan pengaga, ulam raja, cili merah hiris, perencah pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
    4. Tambahkan sedikit air dan masak seketika.
    5. Angkat dan hidang.
      
    Baca Selanjutnya / Read More...

    Monday, April 25, 2011

    ~ ❤ ... 24042011... ❤

    Diana @ Melley Mey | 10:27 PM | 7 Comments so far

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Alhamdulillah.. bertemu kita kembali d minggu nie.. :) Ermmm.. Walaupun hanya beberapa hari rehat.. namun terasa teramat ler rindunya tau... Hehheee.. Sebenarnya beberapa hari nie i sibuk kat rumah aunty i.. Tolong aunty menyiapkan persediaan sempena majlis sambutan ulang tahun cucu sulung dia yang pertama... Wah!!! Meriah sungguh... Majlis tu aunty adakan secara besar²an dan memang seronok sangat.. Tambahan lagi pada hari yang sama juga merupakan hari lahir i yang ke 36 tahun ( Dah tua dah.. ehhehehe ). Alhamdulillah d berikan lagi peluang untuk terus menikmati kehidupan nie dengan penuh kesyukuran...



    ::  Happy Birthday Echa.. Muahssss!! ❤ ❤ ❤  ::



    Cuma tahun nie sambutan hari lahir i tak ler seperti tahun² yang sudah.. Nie ler pertama kali sejak i berkeluarga tak pergi makan luar atau adakan makan² kat rumah bersama keluarga terdekat sempena ulang tahun i.. Sebab tahun nie seorang lagi ahli keluarga yang menyambut hari lahir yang sama dengan i.. Kalau dulu 24hb April nie hanya d sambut oleh i denagn adik ipar i.. Kami berkongsi tarikh lahir tau.. Tapi tahun nie seorang lagi menyambut hari lahir yang sama dengan kami.. Nur Allysa Qistina, 1 tahun... Maknanya kami bertiga akan menyambut hari lahir yang sama tiap tahun.. ◕‿◕. 


    Sebenarnya.. hubby memang nak bawa kami keluar makan walaupun dan berlalu sehari.. Tapi i yang menolak sebab tak perlu ler kan.. Lagi pun bukan selalu tak dapat pergi sambut kan kan kan.. Nie pun baru pertama kali tak sambut seperti tahun² yang sudah.. Tak per i tak kisah pun.. Lagi pun penat nie belum lagi hilang setelah beberapa hari sibuk menolong aunty.. :). Insyaallah.. Kalau d izinkan tahun depan baru sambut kan kan kaaan... hehehee.. Selepas sambutan majlis hari jadi Nur Allysa selesai.. petang tu baru i potong kek ( beli kat kedai jer pun .. hehehehe ). 


    ::  Nie ler kek yang d beli kat kedai tu.. TQ Hubby!!.. Muahsss!! ❤ ❤  ::

    ~ D kesempatan nie.. i nak ucapkan ribuan terima kasih d atas ucapan hari lahir yang anda semua berikan melalui sms.. mms.. bbm dan kat facebook juga semasa kat majlis sambutan hari lahir Echa Ahad lalu.. I gembira mengenali anda semua walaupun hanya d alam maya nie.. namun hubungan yang terjalin begitu rapat sekali.. Bersyukur dapat berkenalan dengan anda semua.. Semoga silaturrahim ini berpanjangan selamanya.. terima kasih sekali lagi.. Sayang Anda Semua... Muahsssss!!!! ❤ ❤  .. Baik ler.. hanya sampai d sini sahaja untuk hari nie.. Kita sambung esok lagi yer.. Esok nak buat MB Akak Nor.. Hehhehee.. Memang tak sabar dah nak merasa tau...;) Selamat Malam.. 



    Baca Selanjutnya / Read More...

    Friday, April 22, 2011

    ~ Salad Ayam Versi 2... Entri Terakhir Minggu Nie...

    Diana @ Melley Mey | 11:24 PM | | 6 Comments so far

    Bertemu lagi d entri terakhir untuk minggu nie... Berjumpa kembali d minggu hadapan yer... Insyaallah... Baik ler... tak nak banyak cakap ler kan... jom terus lihat apa kelainannya resipi salad ayam versi 2 dengan Resipi Yang Lepas yer...


    Bhn²
    5 ketul peha ayam _ d buangkan kulit dan tulangnya
    1 biji timun _ d kupas kulitnya dan d hiris nipis
    2 - 3 biji bawang besar _ d hiris halus
    2 biji bawang merah _ d hiris
    2 biji cili merah _ d hiris halus
    2 tangkai daun sup _ d cincang
    Air sejuk dari peti ais
    Cili padi


    Bhn² Perap
    1 tsp garam
    1 tsp perencah pati ayam Tumix
    1 tsp seasoning Maggi
    1 tsp gula
    1/3 tsp serbuk lada hitam


    Bhn² A
    7 tbsp Thai sweet chili sauce
    2 tbsp sos cili Thai Kimball
    3 tbsp jus limau nipis
    2 tsp jus limau kasturi
    Garam
    Gula


    Cara²
    1. Perap ayam bersama bhn² perap selama 3 jam.
    2. Kemudian masukkan ayam bersama air melebihi paras ayam dan rebus sehingga ayam empuk.
    3. Angkat ayam dan masukkan ayam ke dalam mangkuk yang berisi air sejuk dari peti ais. Biarkan selama 5 minit.
    4. Toskan ayam dan hiris kepada kepingan kecil. 
    5. D dalam mangkuk yang besar... masukkan ayam, timun, cili merah, bawang merah, bawang besar, daun sup, bhn² A dan cili padi ( pilihan ).
    6. Gaul rata dan sesuaikan rasa. 
    7. Hidang. 
    8. Kalau tak suka bubuh jus limau nipis.. boleh jer d tukar kepada jus limau kasturi... dan mungkin resipi nie agak banyak yer... :)
    ::  Menu kat belakang tu nanti ler i update yer...  Selamat malam semua.. Sampai jumpa lagi  ::


    Baca Selanjutnya / Read More...