Thursday, April 21, 2011

~ Sandwich Goreng...

Sheery Dream Cakes | 11:08 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Pagi ini hanya buat buat Sandwich Goreng.. Salah satu menu sarapan kegemaran kami sekeluarga.. Ianya mesti dimakan ketika ianya masih panas lagi.. 

Jom kita tengok resipinya


( Untuk Seorang ) 

Bahan-Bahan 
  • 2 keping roti Gardenia Breakthru _ dipotong tepinya 
  • 1 keping Ayamas sandwich patty _ digoreng / dipanggang 
  • 1 keping Figo kepingan ikan tauhu _ digoreng 
  • 1 keping Ayamas chicken meatloaf _ digoreng / dipanggang
  • 2 hirisan tomato
  • 2 hirisan timun
  • 1 keping keju cheddar optional )
  • 2 keping kulit popia bersaiz besar
  • Mayonis
  • Sos tomato / sos cili
  • Breadcrumbs secukup kegunaan
  • Telur _ dipukul ringan
  • Minyak untuk menggoreng


Cara-Cara
  1. Ambil sekeping roti dan letakkan sandwich patty di atasnya. 
  2. Picitkan sos cili / sos tomato. Susun hirisan tomato di atasnya.
  3. Kemudian lapis di atasnya dengan kepingan ikan dan picitkan mayonis di atasnya.
  4. Susun timun, keju dan lapis dengan chicken meatloaf. 
  5. Picitkan sos cili / sos tomato.
  6. Lapis lagi dengan sekeping roti.
  7. Setelah itu, bungkus dengan kulit popia dengan kemas.
  8. Celupkan sandwich ke dalam telur dan saluti dengan breadcrumbs.
  9. Goreng sehingga kekuningan d kedua-dua belah bahagian.
  10. Hidang.
  11.  Makan ketika ianya masih panas.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, April 17, 2011

~ Ayam Masak Halia Berkuah Rojak Kacang Mak Bee...

Sheery Dream Cakes | 9:42 PM | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Mungkin ada yang hairan, ayam dimasak bersama kuah rojak Mak Bee? Sedap tau..Pernah cuba tak? Kalau tak pernah.. Tak per.. Hehehe.. Mari tengok resipinya.. Kuah Rojak Kacang Mak Bee, Mak Bee Utara Enterprise, Alor Setar Kedah biasanya dimakan bersama buah-buahan. Kali ini Diana campurkannya ke dalam masakan ayam pula...


Bahan-Bahan
  • 1 ekor ayam ( dalam 1.5 kg ) _ dipotong kecil
  • 200 gm halia muda _ dihiris kasar bersama kulitnya
  • Minyak untuk menumis

Bahan-Bahan Perap
  • 1 tbsp kicap cair Loon Kee
  • 1 tbsp kicap pekat Loon Kee
  • 2 tbsp sos tiram
  • 2 tbsp gula
  • 1 tsp garam
  • 1 tbsp minyak bijan
  • 200 ml air
  • 2 tbsp kuah rojak kacang Mak Bee
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix

Cara-Cara
  1. Campurkan ayam bersama bahan-bahan perap.Gaul rata. Ketepikan dan perap selama 2 jam.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dalaman Amway Thermal Cooker. Kemudian masukkan halia dan tumis sehingga wangi.
  3. Masukkan ayam yang telah diperap dan didihkan selama 10 minit.
  4. Setelah itu tutupkan periuk dalaman dengan penutup periuk dan renih selama 20 minit d atas api sederhana.
  5. Pindahkan periuk dalaman dengan keadaan masih bertutup ke dalam periuk luaran. Tutup penutup periuk luaran dan biarkan ianya selama 2 - 3 jam tanpa kuasa.
  6. Sedia untuk d hidang. Ianya boleh juga dimasak menggunakan cara biasa ( tapi menggunakan cara memasak biasa kena renih dengan api kecil sehingga ianya empuk ). Cuma ada perbezaan rasa sedikit.. Jika dimasak menggunakan Thermal Cooker ni rasanya lebih sedap dan lembut. 








BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, April 15, 2011

~ Kiam Chai Bersama Ikan Tenggiri...

Sheery Dream Cakes | 7:52 AM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Resipi yang sangat mudah, 2 dalam 1...  Kalau nak cepat biasanya Diana akan masak menu ni sebab ianya dah ada sayur dan ikan sekali dalam 1 menu... Mudah kan.. ;). Jom semak resipinya..



Bahan-Bahan
  • 800 gm kiam chai _ dihiris halus
  • 900 gm ikan tenggiri _ dipotong kecil
  • Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas dan ditumbuk kasar
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa
  • Perencah pati ikan bilis Tumix
  • Minyak untuk menumis
  • Air secukup kegunaan

Bahan-bahan A ( Kisar menggunakan food processor )
  • 4 ulas bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1/2 tbsp belacan
  • 2 biji cili merah


Cara-Cara
  1. Rebus kiam chai bersama sedikit gula sehingga lembut. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali / periuk dan tumis bahan kisar dan udang kering hingga wangi dan garing.
  3. Kemudian masukkan kiam chai dan air melebihi paras kiam chai.
  4. Setelah mendidih tambahkan perencah pati ikan bilis, gula dan garam secukup rasa ( rasa terlebih dahulu sebelum menambah garam.. sebab kiam chai nie ada yang terlalu masin walaupun dah direbus bersama sedikit gula ).
  5. Masukkan ikan dan biar sehingga ikan masak.
  6. Tutupkan api dan angkat.
  7. Makan bersama nasi putih semasa ianya masih panas.









BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>