~ Entri asal dibuat pada : December 18, 2013...
AYAM MASAK OREN
Bahan-Bahan
- 400 gm isi ayam ( Diana guna bahagian peha ayam ) _ dihiris kecil
- 5 tangkai cili kering _ dipotong 1/2 inci panjang
- 1 ulas bawang putih _ diparut
- 1 tsp halia parut
- Minyak secukup kegunaan
Bahan-Bahan Perap
- 1/4 tsp minyak bijan
- 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
- 1 biji telur
- 1/4 tsp parutan kulit oren
- Garam secukup rasa
- Sedikit gula
Bahan-Bahan A ( digaul rata )
- 1 cawan tepung jagung
- 1 1/4 tsp lada berperisa Aji Shio
- 1/2 tsp lada hitam
- Garam secukup rasa
Bahan-Bahan Sos
- 3 tbsp mayonis
- 1/2 cawan jus oren
- 1/2 tsp parutan kulit oren
- 1/4 cawan sos cili thai
- 1 tsp cuka
- 1/4 cawan air
- Garam jika perlu
- Gula perang secukup rasa
Cara-Cara
- Campurkan ayam bersama bahan-bahan perap dan gaul rata. Perap selama 1 jam atau lebih.
- Saluti ayam dengan tepung ( bahan-bahan A ), kemudian goreng ayam hingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
- Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan gorengkan cili kering hingga berubah warna.
- Kemudian masukkan halia dan bawang putih. Setelah terbit aromanya bolehlah dimasukkan bahan-bahan sos dan biarkan ianya mendidih seketika.
- Sesuaikan rasa dan masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul rata dan tutupkan api.
- Taburkan biji bijan panggang di atas ayam ketika menghidang.
- Hidang bersama nasi putih panas.
2 comments:
nampak lazat dan menyelerakan....
@Umie Jazz
Alhamdulillah... Terima kasih...
Post a Comment