Bila kita tengok gambar dan tajuk entri nie.. Pastinya semua dah sedia maklum yang Diana sekali lagi nak kongsikan resipi ayam eh... Heeheehee... Alahai!!! Ayam Lagiii!!?? Hahahaa... Apa tak nya kan... Anak-anak Diana lebih mengemari menu ayam berbanding makanan laut...
Berbalik kita kepada resipi kali ni Ermmm.. Apa yang istimewanya kat ayam ni eh? Sebenarnya tak ada apa yang istimewa sangat.. Cuma ada sedikit kelainan dalam resipi kali ni.. Salah satu bahan wajibnya ialah limau mandarin.. Tu yang istimewanya tu... Heehee.. Jadi kalau nak masak menu ni mesti ada limau mandarin tu.. Kalau nak tukar kepada buah oren boleh juga.. Tapi mungkin ada sedikit perbezaan dari segi rasa tu ( tak pasti sebab tak pernah cuba lagi dengan buah oren )..
Ayam goreng ni boleh juga dimakan macam tu saja tanpa sosnya.. Jadi.. Menu ni 2 dalam 1.. Boleh dijadikan Ayam Goreng ataupun Ayam Bersos Limau Mandarin.. Pilihan di tangan anda.. Heeheeehee.. ;).. Mari kita selongkar resipinya..
:: Sebaiknya guna limau mandarin yang manis ya ::
AYAM BERSOS LIMAU MANDARIN
Bahan-Bahan
- 900 gm ayam yang telah dibuang kulitnya dan dipotong kecil
- 1 tbsp mentega
- 3 ulas bawang putih _ dicincang
- Minyak untuk menggoreng
Bahan-Bahan Perap
- 1 1/2 tbsp tepung gandum
- 2 tbsp tepung jagung
- 2 tbsp tepung kastard
- 2 tbsp tepung beras
- 1 tsp minyak bijan
- 1 ulas bawang putih _ dicincang
- 1 biji telur _ dipukul ringan
- 1 tbsp gula
- Garam secukup rasa
Bahan-Bahan Sos
- 1 tsp cuka hitam
- 1 tbsp sos tiram Maggi
- 1 tbsp sos plum Loon Kee
- 1 tbsp sos cili Maggi
- 2 tbs sos tomato Maggi
- 2 tbsp mayonis
- 1/2 biji + 1 ulas limau mandarin _ kupas, buangkan biji dan kulit nipisnya.. ambil isi didalammya saja dan dipotong kecil
- Seketul kecil gula batu ( 13 gm ) atau mengikut citarasa masing²
- Garam dan gula secukup rasa jika perlu
- Sedikit air
Cara-Cara
- Gaulkan ayam bersama bahan² perap selama 30 minit.
- Panaskan minyak yang banyak dan goreng ayam sehingga masak.. Angkat dan ketepikan.
- Cairkan mentega di dalam kuali yang lain... Masukkan bawang putih dan tumis sehingga wangi.
- Masukkan bahan² sos ( cuka hitam, sos tiram, sos plum, sos cili, sos tomato dan gula batu ) dan gaul rata.
- Tambahkan sedikit air dan biarkan sehingga gula batu larut dan sos mendidih.
- Kemudian masukkan mayonis dan 1/2 biji limau mandarin.. Gaul rata menggunakan hand whisk.
- Masukkan ayam goreng dan gaul rata.
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa jika perlu.
- Tutupkan api dan masukkan 1 ulas limau mandarin dan gaul rata.
- Angkat dan sedia untuk dihidang bersama lettuce dan nasi putih panas.