Untuk resipi seterusnya, Diana nak kongsikan resipi Steamed Boxing Chicken Curry.. Resipi ni Diana ambil dari buku masakan Classic Asian Curry.. Tetapi Diana dah olah mengikut citarasa keluarga Diana… Ayam ni sedap dimakan bersama nasi putih panas. Apa kata kita semak resipi olahan ini….
Tidak dapat dinafikan lagi menu ini memang banyak kerjanya.. Nak potong bentuk boxing.. Nak perap.. Lepas tu kena goreng ayam tu barulah dikukus.. Mana lagi bab nak sediakan kuahnya.. Memang banyak kerja tapi menu ini kegemaran anak-anak... Jadi semua itu memang tidak terasa bila tengok mereka berselera makan.. :).
Resipi Di bawah Adalah Resipi Olahan Oleh ~ skybluemelleymey
STEAMED BOXING CHICKEN CURRY
Bahan-Bahan ASTEAMED BOXING CHICKEN CURRY
- 8 keping paha ayam ( ambil bahagian bawahnya sahaja ) _ buangkan kulitnya
- 1 inci halia _ dihiris halus
- 2 ulas bawang putih _ dicincang
- 4 biji cili padi _ dihiris
- 3 tangkai daun kari
- 2 ulas bawang merah _ dihiris
- 175 ml air
- Minyak untuk menggoreng dan menumis
Bahan-Bahan B ( Dicampurkan )
- 1/4 tsp serbuk cili
- 4 tbsp serbuk kari daging dan ayam Baba's
- 1 tsp serbuk kunyit
- Sedikit air panas
Bahan-Bahan C ( Secukup rasa )
- Garam
- Gula
- Gula melaka
- Asam jawa + sedikit air _ buangkan bijinya
- Perencah pati ayam Tumix
Bahan-Bahan Perap
- 1 tsp garam
- 1 tsp gula
- 1 tsp serbuk kari daging dan ayam Baba's
- 1 tsp serbuk kunyit
- 1/4 tsp serbuk cili
- 1 tbsp tepung jagung
- 1 tbsp tepung beras
- 1/2 tbsp tepung gandum
- 1/2 tbsp tepung kastard
- 1/2 tsp minyak bijan
Cara-Cara
- Kerat bahagian hujung paha ayam dan tarik isinya ke bawah ( buat boxing chicken stalks ).
- Perap ayam bersama bahan-bahan perap selama sekurang-kurangnya 30 minit. Perap lebih lama lebih baik.
- Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga 3/4 masak. Angkat dan toskan.
- Susun ayam di atas pinggan yang sesuai. Ketepikan.
- Goreng bawang merah menjadi bawang goreng. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan sedikit minyak dan masukkan halia, bawang putih dan 2 tangkai daun kari. Tumis sehingga wangi.
- Kemudian masukkan bancuhan bahan-bahan B dan tumis sehingga pecah minyak.
- Tambahkan air dan bahan-bahan C. Biarkan ianya mendidih.
- Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
- Angkat dan tuang di atas ayam tadi.
- Taburkan hirisan cili padi dan 1 tangkai daun kari.
- Kukus ayam sehingga masak.
- Angkat dan taburkan bawang goreng semasa menghidang.
- Sesuai dimakan bersama nasi putih panas.
:: Resipi Asal Dari ~ Buku Masakan Classic Asian Curry
:: Sebelum dikukus ::
Anda juga boleh menggunakan ayam yang dipotong kepada ketulan kecil.. Hasilnya anda boleh tengok seperti gambar di bawah…