Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Alhamdulillah kita masih dIberi peluang bertemu kembali dI alam maya ni walaupun Diana kurang sihat sebenarnya... Kesibukan dalam beberapa hari ni membuatkan SBK sepi dari entri terbaru... Minta ampun dan maaf kerana tak berkesempatan lagi membalas semua komen yang ada dan BW pun hanya mana yang sempat saja buat maasa ini.. Terima kasih yang tak terhingga kerana masih setia lagi berkunjung ke dapur Diana ni... Terima kasih juga kepada yang sudi mencuba resipi-resipi di sini. Sayang anda semua...
Alhamdulillah kita masih dIberi peluang bertemu kembali dI alam maya ni walaupun Diana kurang sihat sebenarnya... Kesibukan dalam beberapa hari ni membuatkan SBK sepi dari entri terbaru... Minta ampun dan maaf kerana tak berkesempatan lagi membalas semua komen yang ada dan BW pun hanya mana yang sempat saja buat maasa ini.. Terima kasih yang tak terhingga kerana masih setia lagi berkunjung ke dapur Diana ni... Terima kasih juga kepada yang sudi mencuba resipi-resipi di sini. Sayang anda semua...
Tadi sempat juga Diana buat Kek Coklat nie demi memenuhi permintaan yang nak makan kek coklat selepas dia balik dari sekolah... Ermm.. Faham-faham saja la kan kalau ikut selera anak kecil Diana ni .. Semuanya nak coklat.. :). Resipi kek ni Diana ambil dari blog Poires au Chocolat.. Dalam resipi ni.. santan salah satu bahannya.. Bila tengok kek ni kat blog dia hari tu.. Diana terus jatuh cinta kat kek ni... Ianya tak la susah nak sediakannya.. Mudah dan cepat.. Rasanya pun sedap..
Terima kasih kepada Poires au Chocolat kerana sudi berkongsi resipi ni.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini... TQ... Jom kita semak resipi Coconut Milk Chocolate Cake ni.. :) Ooo ya..
:: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )
For the ganache
( Makes 16 small but super-rich squares )
:: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )
COCONUT MILK CHOCOLATE CAKE
For the cake
- 55g dark chocolate ( 70% )
- 85g quality cocoa powder
- 200ml boiling water
- 145g plain flour
- 1 tsp bicarbonate of soda
- 1/2 tsp baking powder
- 1/4 tsp salt
- 90g unsalted butter
- 230g caster sugar
- 50g dark muscovado sugar / brown sugar _ Diana guna gula perang yang berwarna gelap tu
- 2 eggs
- 275ml coconut milk
For the ganache
- 125ml coconut milk
- 125g dark chocolate ( 70% )
- Line a square pan with greaseproof paper. Preheat the oven to 180°C/350°F.
- Chop the chocolate up and place in a small bowl with the cocoa powder. Pour over the boiling water. Whisk until the chocolate has melted and the mixture is smooth. Set aside to cool.
- Sift the flour, bicarbonate, baking power and salt into a bowl.
- Melt the butter in a small saucepan.
- Place the sugars in the bowl of a stand mix and whisk quickly to combine.
- Add the melted butter and whisk until combined.
- Add one egg and whisk to combine. Add the other egg and then whisk for 3 minutes until pale and thick.
- Slowly add the coconut milk and then the chocolate mix, whisking as you go.
- Finally add the content of the flour bowl and whisk to combine. Pour into the prepared pan.
- Place in the oven and cook for 30 - 40 minutes, or until a toothpick comes out from the centre with a few damp crumbs instead of liquid mixture. Sit on a wire rack until cool.
- When you're ready to ice the cake, pour the coconut milk into a small saucepan and place over a medium heat.
- Chop the chocolate into small chunks and place into a small bowl.
- When the coconut milk just comes to a boil take off the heat and pour over the chocolate.
- Leave for one minute then whisk until smooth.
- Let cool for 10 minutes before pouring over the cake.
( Makes 16 small but super-rich squares )