Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Moga hari ini kehidupan kita lebih baik dari hari yang sebelumnya... Moga kita sentiasa di bawah lindunganNya.. Aamiin.. Tak nak banyak membebel hari ini.. Cuma nak kongsikan resipi Daging Goreng Cili Kering yang Diana masak tengahari tadi.. Jom semak resipinya...
BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>
Moga hari ini kehidupan kita lebih baik dari hari yang sebelumnya... Moga kita sentiasa di bawah lindunganNya.. Aamiin.. Tak nak banyak membebel hari ini.. Cuma nak kongsikan resipi Daging Goreng Cili Kering yang Diana masak tengahari tadi.. Jom semak resipinya...
DAGING GORENG CILI KERING
Bahan-Bahan
- 500 gm daging batang pinang ( guna bahagian daging yang lembut ) _ dihiris nipis
- 1 biji tomato _ buang bijinya dan potong dadu kecil
- 1 1/2 tbsp kicap ABC sos manis
- Gula melaka secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng dan menumis
Bahan-Bahan A ( Kisar Menggunakan Food Processor )
- 10 tangkai cili kering
- 1 biji cili merah
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- Belacan sebesar ibu jari
Bahan-Bahan B ( Bahan Perap )
- 1/2 tsp serbuk lada putih
- 1 /2 tbsp gula
- 1 biji telur
- 1/2 tbsp tepung jagung
- 1/2 tsp perencah pati ayam
- Secubit soda bikarbonat
- Garam
Cara-Cara
- Campurkan daging bersama bahan B dan gaul rata. Perap selama 1 jam atau lebih.
- Kemudian panaskan minyak dan goreng daging hingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Tumis bahan A dengan sedikit minyak hingga wangi.
- Masukkan gula melaka dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan kicap, gula melaka dan garam secukup rasa. Gaul rata.
- Setelah itu bolehlah dimasukkan daging goreng dan gaul. Masak seketika dan sesuaikan rasa.
- Tutupkan api dan masukkan tomato yang dipotong dadu.
- Gaul dan hidang bersama nasi putih panas.