Sunday, April 14, 2013

~ Kelas Coklat ( Terima Kasih Emma )...

Sheery Dream Cakes | 12:41 PM | 8 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Terlebih dahulu Diana ingin maklumkan yang entri ini merupakan entri kedua terakhir untuk pertengahan tahun ini... Jadi hanya tinggal satu entri lagi belum diupdate sebelum SBK berehat panjang... 


Baiklah... Entri kali ini Diana ingin kongsikan sebahagian dari hasil mengikuti kelas coklat bersama Emma @ Chocoladenz Resources .. Terima kasih buat Emma kerana sudi bertandang ke rumah akak untuk kelas coklat ini.. Kelas yang sangat menyeronokkan.. Bertuah sesiapa yang pernah menjadi anak murid emma tau.. Sebab Emma seorang yang tidak kedekut ilmu.. Setiap langkah demi langkah serta petua-petua membuat coklat diajar dengan teliti... Akak dan daughter amat menghargainya... Terima kasih dari kami berdua dan setiap ilmu yang Emma curahkan itu pasti tidak akan kami persiakannya.. InsyaAllah.. :)


Oleh kerana mereka hendak berpindah ke Semenanjung semula... Jadi kami pasti akan merindui Emma semua... Juga merindui coklat dan desserts keluaran Chocoladenz... Huhuuuu... Selepas ini..walaupun kita duduk berjauhan.. Mudah-mudahan persahabataan yang terbina antara kita semua ini akan kekal selamanya serta di dalam redha dan rahmat Allah S.W.T.. Nanti kalau Emma sekeluarga datang ke Labuan lagi.. jangan lupa datang ke rumah akak tau.. :). 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, March 23, 2013

~ Crispy Fried Yam Ring...

Sheery Dream Cakes | 10:38 PM | 7 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Baiklah.. Oleh kerana Diana agak penat sedikit hari ini... Sebab pergi majlis pernikahan sepupu Diana.. Esok ada lagi majlis persandingan pula.. Jadi memang tidak larat hendak menaip panjang-panjang.. :D. Apa kata terus sahaja kita semak resipi untuk hari ini… 


Resipi Diana ikut dari blog The Waitakere Redneck's Kitchen.. Terima kasih buat tuan punya resipi dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya.. TQ..  

::  Beginilah rupa adunan keladi sebelum dibentukkan ::


::  Boleh juga dibentukkan begini.. Ikut citarasa masing-masing ya  ::



:: Resipi Oleh ~ The Waitakere Redneck's Kitchen  ( TQ ) 



CRISPY FRIED YAM RING 


Ingredients 
  • 300 gm yam ( skinned, steamed and mashed )
  • 5 Tbsp wheat starch
  • 5 Tbsp boiling water
  • 1/2 tsp salt
  • 1 Tbsp shortening _ Diana guna minyak zaitun
  • 1/2 Tbsp sugar
  • 1/4 tsp five spice powder

Method
  1. Cut yam into small pieces and steam for 10-15 minutes or until soft ( cooking time will differ with each yam variety ). Mash with potato masher.
  2. Pour boiling water into wheat starch ( make sure the water is boiling hot in order to cook the wheat starch ). Mix thoroughly.
  3. Add wheat starch dough and the rest of the other ingredients to the mashed yam. Knead or mix with a potato masher until it is well combined.
  4. Pat dough into a long strip and join the ends to form into a ring ( do not use a rolling pin to roll the dough as this will make the yam dense ). My ring measures 2"H x 5½" diameter x 3/4" thick ( depending on how big your ring is, if there is any leftover dough, do not throw it away ).
  5. Place the yam ring in a bamboo sieve or foil dish. ( I cut holes in a pie dish so that I can lower it easily with the yam ring into the deep fryer ).
  6. Rest the yam ring in the fridge for at least an hour.
  7. Heat oil up in the deep fryer. Drop some vermicelli in and fry until crispy ( the vermicelli will puff up once it hits the hot oil ). Set aside for garnishing.
  8. Lower the yam ring into the oil ( make sure the oil is hot enough to avoid ending up with a greasy yam ring ). Deep fry until crispy and golden brown.
  9. Remove and sit on wire basket to drain oil and place on serving plate.


Untuk gambar di atas ini Diana buat mini yam ring... Sebab kalau anak Diana yang kecil lebih suka makan macam ini sahaja.. Jadi Diana buatlah mini yam ring untuk dia.. Kalau ahli keluarga yang lain lebih suka makan bersama Ayam Sos Tiram.. 



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, March 18, 2013

~ Ayam Sos Tiram...

Sheery Dream Cakes | 2:31 PM | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan bertemu kembali... 

Petang ini Diana ingin kongsikan satu resipi yang Diana ingat sudah dikongsikan di SBK... Selongkar punya selongkar... Rupanya belum ada pun resipi Ayam Sos Tiram.. Menu ini memang kegemaran daughter sejak kecil hinggalah sekarang ini.. Sudah 19 tahun pun dia.. Namun menu ini tetap menjadi pilihan dia.. :) Jom tengok resipi kegemaran daughter ini...


AYAM SOS TIRAM

Bahan-Bahan 

  • 360 gm isi ayam _ Diana guna peha ayam ( buang kulit serta tulangnya dan dipotong kecil )
  • 1 biji capsicum hijau _ di buang bijinya dan dipotong dadu
  • 5 tangkai cili kering _ dipotong 2
  • 1 biji lobak merah _ dipotong bentuk bunga
  • 4 keping cendawan shitake kering _ rendam di dalam air panas dan potong 4
  • 6 biji cendawan butang _ dibelah 2
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
  • 1/2 inci halia _ dihiris 
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang
  • Sedikit gajus goreng
  • Minyak untuk menggoreng


Bahan-Bahan A

  • 1 tsp kicap karamel pekat klasik Loon Kee 
  • 2 tbsp sos tiram Maggi
  • Gula jika perlu


Bahan-Bahan B 

  • 1 tbsp sos tiram Maggi
  • 1 biji putih telur
  • 1 tsp minyak bijan
  • 1 tbsp tepung jagung
  • 1 tsp seasoning Maggi
  • Sedikit gula
  • Serbuk lada hitam
  • Serbuk lada putih


Cara-Cara
  1. Masukkan isi ayam dan cendawan shitake kering ke dalam mangkuk. Campurkan  bahan-bahan B dan gaul rata. Perap selama 30 minit.
  2. Tumis bawang putih bersama halia dengan sedikit minyak hingga naik aromanya.
  3. Kemudian masukkan cili kering dan tumis lagi.
  4. Masukkan ayam dan cendawan shitake kering. Gaul dan biarkan seketika.
  5. Setelah ayam kelihatan hampir masak, bolahlah masukkan cendawan butang, lobak merah dan bahan-bahan A. Gaul dan sesuaikan rasa.
  6. Apabila ayam empuk, masukkan capsicum hijau dan bawang besar. Gaul dan masak seketika.
  7. Akhir sekali masukkan biji gajus goreng dan gaul rata.
  8. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Acar Ayam...

Sheery Dream Cakes | 8:38 AM | | 5 Comments so far
Assalamualaikum dan Selamat Pagi.. 

Moga pagi ini membawa kecerian untuk semua. Untuk entri kali ini masih lagi merupakan entri tertangguh. Memang buat masa sekarang ini Diana agak sibuk sedikit. Ada lagi beberapa resipi yang menunggu giliran untuk dikongsi bersama di sini. Ada kelapangan nanti Diana update di sini ya. Apa kata kita semak dulu resipi Acar Ayam ini. 


ACAR AYAM

Bahan-Bahan
  • 12 - 15 ketul kecil ayam goreng ( ayam digaul dengan garam dan serbuk kunyit kemudian digoreng )
  • Acar timun_ ( resipi rujuk di bawah ) 

Cara-Cara
  1. Masukkan ayam dengan acar ke dalam kuali / periuk dan gaul rata. Masak seketika.
  2. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
  3. Angkat dan hidang bersama nasi putih panas.


ACAR TIMUN

Bahan-Bahan A
  • 280 gm timun yang telah dibuang tengahnya dan dipotong 3 cm panjang
  • 180 gm lobak merah yang telah dikupas kulitnya dan dipotong 3 cm panjang
  • 1 biji cili hijau _ buangkan biji dan hiris panjang
  • 1 biji cili merah _ buangkan biji dan hiris panjang
  • 10 ulas bawang merah ( pilih yang bersaiz kecil )
  • 10 ulas bawang putih 
  • Sedikit biji bijan panggang
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Cuka secukup rasa
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Bahan-Bahan B ( Kisar Halus )
  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 10 gm belacan
  • 1 batang serai
  • 15 tangkai cili kering
  • 2 biji buah keras
  • 1 1/2 cm lengkuas

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali / periuk. Tumiskan bahan kisar bersama sedikit serbuk kunyit hingga wangi dan pecah minyak.
  2. Kemudian masukkan cuka, gula dan garam secukup rasa. Biarkan ianya mendidih seketika.
  3. Masukkan kesemua bahan kecuali biji bijan panggang. Gaul rata.
  4. Setelah ianya masak bolehlah ditutupkan api dan taburkan biji bijan panggang.
  5. Sedia untuk dinikmati atau dicampur dengan ayam goreng atau ikan goreng.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>