Saturday, January 11, 2014

~ Entri SBK 2 :: Pineapple Chicken...

Sheery Dream Cakes | 9:06 AM | | Be the first to comment!

~ Entri asal dibuat pada : November 26, 2013...  


PINEAPPLE CHICKEN

Bahan-Bahan 
  • 3 keping peha ayam _ buangkan kulitnya dan dipotong kecil
  • 6 keping nenas dalam tin
  • 1/2 biji capsicum hijau _ dipotong kecil 
  • 1 inci halia _ dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih _ dihiris kasar
  • 7 tangkai cili kering _ dipotong 2
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan-Bahan Perap 
  • 1 biji telur
  • 1 tsp serbuk kari Baba's
  • 1/2 tsp 5 spice powder
  • 1/4 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Garam secukup rasa
  • 1 tsp gula
  • 1 1/2 tbsp tepung jagung
  • 1 tbsp tepung kastard 

Bahan-Bahan Sos
  • 2 tbsp sos cili Thai
  • 4 tbsp sos cili Maggi
  • 1 1/2 tbsp sos plum 
  • 1/2 biji lemon _ ambil jusnya
  • 5 tbsp syrup nenas dalam tin
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa

Cara-Cara 
  1. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap hingga rata. Perap ayam selama 30 minit - 1 jam.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam hingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan gorengkan capsicum selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
  4. Masukkan halia dan bawang putih. Tumis  hingga terbit aromanya. 
  5. Kemudian masukkan cili kering dan goreng lagi sehingga cili kering bertukar warna.
  6. Selepas itu masukkan bahan-bahan sos dan sesuaikan rasa. Biarkan ianya mendidih seketika.
  7. Masukkan ayam goreng dan capsicum. Gaul rata dan tutupkan api.
  8. Angkat dan hidang bersama nasi putih panas.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, January 10, 2014

~ Terima Kasih Sahabat...

Sheery Dream Cakes | 12:24 PM | 8 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang buat semua pengunjung SBK ...  

Begitu cepat masa berlalu... SBK dah 3 tahun sudah rupanya.. Alhamdulillah... Hari ini genaplah 3 tahun perjalanan SBK di alam maya ini... Syukur kepada Allah S.W.T. kerana memberi peluang dan ruang untuk Diana teruskan blogging lagi pada tahun ini... Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua yang sudi berkunjung ke SBK selama ini... 


Dikesempatan ini juga Diana ingin memohon ampun dan maaf kerana belum berkesempatan untuk membalas komen-komen anda semua.. BW pun hanya seketika... Buat masa ini memang Diana agak sibuk sedikit.. InsyaAllah.. Jika ada ruang dan masa.. Diana akan buat mana yang termampu ya... 


Hari ini SBK juga berwajah baru... Hehehee... Cuma header sahaja yang berubah sebenarnya... :). Baik lah... Sampai di sini sahaja buat kali ini... Sampai kita bertemu lagi di entri yang akan datang... 

Salam Sayang Dari SBK.... Muahsss... Sayang Anda Semua...



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, January 8, 2014

~ Ayam Gulung Lada Hitam...

Sheery Dream Cakes | 2:00 PM | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

Hari ini satu lagi resipi ayam yang dikongsikan bersama anda semua... Tanpa membuang masa lagi.. Apa kata kita terus sahaja semak resipinya... 

AYAM GULUNG LADA HITAM


Bahan-Bahan 
  • 1 keping paha ayam _ Buangkan kulit dan tulangnya ( Jika hendak guna bahagian dada ayam pun boleh )
  • Lobak merah secukup kegunaan _ hiris dan potong memanjang 
  • Ubi kentang _ hiris dan potong memanjang
  • Kuning telur secukupnya _ dipukul ringan
  • Tepung jagung secukupnya

Bahan-Bahan Perap
  • 1/4 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp sos tiram Maggi
  • 1/2 tbsp tepung jagung
  • 1 biji kuning telur
  • Serbuk lada hitam
  • Lada berperisa Aji Shio
  • Sedikit gula dan garam

Bahan-Bahan Sos
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang halus
  • 1 tbsp sos tiram
  • 2 tbsp sos lada hitam Life 
  • 2 tbsp sos cili Maggi
  • 4 tbsp air atau secukupnya mengikut citarasa masing-masing
  • Garam dan gula jika perlu


Cara-Cara
  1. Potong isi ayam kepada beberapa kepingan kecil. 
  2. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap hingga rata. Kemudian ambil sekeping isi ayam dan susun diatasnya lobak merah dan ubi kentang. Gulung ayam dengan kemas. Ikat dengan tali ( ikat biasa-biasa sahaja sebab ianya hanya untuk mengekalkan bentuk ayam tersebut ). Buat sehingga habis dan perap ayam selama 30 minit.
  3. Bukakan pengikatnya dan celup ayam ke dalam kuning telur.
  4. Saluti ayam dengan tepung jagung dan goreng di dalam minyak yang panas sehingga ayam masak kekuningan.
  5. Angkat ayam dan ketepikan.
  6. :: Untuk sosnya ~ Panaskan sedikit minyak di dalam kuali / periuk dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
  7. Kemudian masukkan bahan-bahan sos yang selebihya. Biarkan ianya mendidih dan sesuaikan rasa.
  8. Tutupkan api dan masukkan ayam gulung tadi. Gaul sehingga ayam bersalut rata dengan sos.
  9. Taburkan lada hitam yang ditumbuk di atasnya ketika menghidang.







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Entri SBK 2 :: Spicy Diced Chicken...

Sheery Dream Cakes | 8:02 AM | | 2 Comments so far

~ Entri asal dibuat pada : November 26, 2013... 

SPICY DICED CHICKEN

Bahan-Bahan 
  • 2 keping paha ayam _ buang kulit dan tulangnya
  • 20 tangkai cili kering
  • 2 ulas bawang putih _ dihiris kasar
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
  • 1 biji capsicum hijau _ dipotong dadu

Bahan-Bahan Perap
  • 1 tsp seasoning Maggi
  • 1/2 tsp karamel pekat klasik Loon Kee
  • 1 ulas bawang putih _ ditumbuk
  • 1 tsp gula
  • Garam secukup rasa
  • 1 tsp 5 spice powder 
  • 1/2 tsp pati ayam Tumix
  • 1 biji telur 
  • 2 tbsp tepung jagung

Bahan Sos
  • 2 tbsp sos plum
  • Sedikit gula
  • Perencah pati ayam secukup rasa


Cara-Cara 
  1. Isi ayam dipotong dadu dan campurkan bahan-bahan perap. Gaul rata dan perap selama sekurang-kurangnya 30 minit ( lagi lama lagi baik ). 
  2. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam sehingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak. Goreng capsicum selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
  4. Masukkan bawang besar dan goreng selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
  5. Masukkan bawang putih dan tumis sehingga wangi. Kemudian masukkan cili kering dan goreng sehingga cili kering berubah warna.
  6. Masukkan ayam goreng dan bahan-bahan sos. Gaul rata dan sesuaikan rasa.
  7. Akhir sekali masukkan capsicum dan bawang besar.
  8. Angkat dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih panas.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>