Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Moga hari ini semuanya sihat sejahtera hendaknya.. Baiklah.. Entri kali ini Diana ingin kongsikan resipi Kek Batik Nutella Cream Crackers.. Tidak banyak bezanya dari resipi-resipi kek batik yang lepas sebenarnya.. Cuma kali ini Diana bubuh nutella dan cerelac...
Ok lah.. jom kita semak resipinya pula...
Moga hari ini semuanya sihat sejahtera hendaknya.. Baiklah.. Entri kali ini Diana ingin kongsikan resipi Kek Batik Nutella Cream Crackers.. Tidak banyak bezanya dari resipi-resipi kek batik yang lepas sebenarnya.. Cuma kali ini Diana bubuh nutella dan cerelac...
Ok lah.. jom kita semak resipinya pula...
KEK BATIK NUTELLA CREAM CRACKERS
- 6 biji telur
- 250 gm mentega
- 2 cawan tepung gandum
- 1 1/4 cawan gula kastor _ boleh dikurangkan
- 1 cawan milo
- 1 cawan Nestle cerelac ( gandum & madu )
- 1/2 cawan susu pekat
- 6 tbsp nutella
- Nutella secukupnya untuk melapis kek
- Cream Crackers Hup Seng secukupnya
Cara-Cara
- Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
- Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
- Tambahkan tepung gandum, milo dan cerelac. Pukul adunan sehingga sebati.
- Masukkan 6 tbsp nutella dan pukul sebati.
- Masak adunan menggunakan kuali sehingga adunan pekat. ( Boleh tengok → DI SINI cara memasaknya ).
- Tutupkan api dan ketepikan.
- Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
- Kemudian susun cream crackers di atasnya. Sapukan nutella di seluruh cream crackers dan lapis lagi dengan sedikit adunan kek. Ratakan.
- Ulang langkah no.9 sehingga adunan habis.
- Simpan di dalam peti sejuk sebelum dipotong.
:: Sapukan nutella sebelum melapis adunan kek :: |