Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Moga hari ini, esok dan hari-hari yang mendatang merupakan hari yang baik untuk kita semua... Moga kita semua sentiasa di bawah lindungan dan rahmatNya...
Moga hari ini, esok dan hari-hari yang mendatang merupakan hari yang baik untuk kita semua... Moga kita semua sentiasa di bawah lindungan dan rahmatNya...
Baiklah... Hari ini Diana ingin kongsikan resipi yang sudah lama popular.. Sehingga sekarang ianya masih lagi menjadi kegilaan di kalangan penggemar dessert.. Cuma SBK sahaja yang baru kongsikannya di sini... Huhuuuu... Sebenarnya Diana sudah banyak kali buat Melty Hershey ini.. Cuma tiada kesempatan untuk kongsikannya di SBK.. Melty Hershey ini juga merupakan salah satu dessert yang Diana hidangkan semasa rumah terbuka hari raya tahun lepas.. Sesiapa yang hadir masa itu pasti ingatkan... :).
Diana pun tidak perasan sebenarnya yang resipi Melty Hershey ini belum ada dikongsikan di SBK... Nasib baik sahabat Diana meminta resipi ini beberapa hari lepas... Kebetulan juga ada permintaan dari anak-anak Diana sebelum itu.. Jadi Diana buat dan kongsikannya di sini... Resipi ini Diana rujuk dari blog Akak Ita cayang .... Cuma Diana tidak ikut 100% resipi asal... Diana olah mengikut selera keluarga... Jika hendak tengok resipi asal boleh singgah di blog Masam Manis ya... Terima kasih akak... Jom semak resipi olah pula..
Olahan Oleh ~ skybluemelleymey
MELTY HERSHEY
- Kek red velvet secukup kegunaan _ Resipi boleh rujuk di SINI
- Hershey's syrup perisa strawberry atau coklat
- 280 gm Non-dairy whip topping perisa coklat _ dipukul hingga kental dan masukkan ke dalam piping bag
- Hirisan coklat / Coklat Ferrero Rocher _ bubuh mengikut selera masing-masing
Bahan-Bahan B
- 10 keping biskut marie Munchy's
- 50 gm Honey Cornflakes atau Koko Krunch
- 50 gm / secukupnya mentega cair
Kisar biskut marie bersama honey cornflakes dengan menggunakan food processor. Kemudian campurkan bersama mentega cair dan digaul rata. Ketepikan.
Bahan-Bahan C
:: Sumber dari ~ Manda @ Once Upon My Life ( TQ )
- 1 cup sugar
- 6 tablespoons salted butter cubed
- 2/3 cup heavy cream, at room temperature _ Diana gantikannya dengan 1 tin kecil Nestle Cream ( Original )
Method
- Melt the sugar over medium high heat in a large pot.
- Whisk the sugar as it melts and cook until it becomes a deep amber color.
- Add the butter and stir it in until melted.
- Pour in the heavy cream ( mixture will foam ) and whisk until you get a smooth sauce. You may have some lumps but keep stirring until they have melted.
- Remove from heat and let cool. { I f you still have some lumps in the caramel after it has cooled - strain it through a fine mesh strainer }.
- Store, covered, in the fridge.
- 250 gm cream cheese
- 170 gm Nestle cream _ Tidak bubuh pun boleh
- 220 gm Non-dairy whipping cream
- 30 gm gula aising
Cara-Cara
- Pukul cream cheese sehingga lembut.
- Kemudian masukkan gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu.
- Masukkan Nestle cream dan pukul sebati. Ketepikan.
- Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental.
- Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati.
- Masukkan ke dalam piping bag.
Cara Melapis
- Potong kek mengikut saiz yang diingini dan letakkan ke dalam bekas yang digunakan.
- Kemudian bubuh adunan bahan-bahan B ( campuran biskut marie, honey cornflakes dan mentega cair ).
- Curahkan sedikit syrup perisa strawberry atau coklat di atasnya. ( Jika suka boleh paipkan sedikit salted caramel juga ).
- Paipkan Non-dairy whip topping perisa coklat di atasnya dan lapis di atasnya dengan adunan bahan-bahan D ( adunan keju ).
- Paipkan salted caramel di atasnya dan taburkan dengan hirisan coklat atau cincangan coklat Ferrero Rocher. ( Boleh juga gantikannya dengan cincangan biskut oreo, Famous amos choc chip cookies atau apa-apa sahaja yang menjadi kegemaran anda ).
- Simpan di dalam peti sejuk sebelum dinikmati.