Tuesday, February 4, 2014

~ Melty Hershey...

Sheery Dream Cakes | 9:40 AM | | 4 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Moga hari ini, esok dan hari-hari yang mendatang merupakan hari yang baik untuk kita semua... Moga kita semua sentiasa di bawah lindungan dan rahmatNya... 

Baiklah... Hari ini Diana ingin kongsikan resipi yang sudah lama popular.. Sehingga sekarang ianya masih lagi menjadi kegilaan di kalangan penggemar dessert.. Cuma SBK sahaja yang baru kongsikannya di sini... Huhuuuu... Sebenarnya Diana sudah banyak kali buat Melty Hershey ini.. Cuma tiada kesempatan untuk kongsikannya di SBK.. Melty Hershey ini juga merupakan salah satu dessert yang Diana hidangkan semasa rumah terbuka hari raya tahun lepas.. Sesiapa yang hadir masa itu pasti ingatkan... :).



Diana pun tidak perasan sebenarnya yang resipi Melty Hershey ini belum ada dikongsikan di SBK... Nasib baik sahabat Diana meminta resipi ini beberapa hari lepas... Kebetulan juga ada permintaan dari anak-anak Diana sebelum itu.. Jadi Diana buat dan kongsikannya di sini... Resipi ini Diana rujuk dari blog  Akak Ita cayang .... Cuma Diana tidak ikut 100% resipi asal... Diana olah mengikut selera keluarga... Jika hendak tengok resipi asal boleh singgah di blog  Masam Manis  ya... Terima kasih akak... Jom semak resipi olah pula..


Olahan Oleh ~ skybluemelleymey


MELTY HERSHEY

Bahan-Bahan A
  • Kek red velvet secukup kegunaan _ Resipi boleh rujuk di SINI 
  • Hershey's syrup perisa strawberry atau coklat 
  • 280 gm Non-dairy whip topping perisa coklat _ dipukul hingga kental dan masukkan ke dalam piping bag
  • Hirisan coklat / Coklat Ferrero Rocher _ bubuh mengikut selera masing-masing  


Bahan-Bahan B 
  • 10 keping biskut marie Munchy's 
  • 50 gm Honey Cornflakes  atau  Koko Krunch
  • 50 gm / secukupnya mentega cair 

Kisar biskut marie bersama honey cornflakes dengan menggunakan food processor. Kemudian campurkan bersama mentega cair dan digaul rata. Ketepikan.


Bahan-Bahan C



:: Sumber dari ~  Manda @ Once Upon My Life  ( TQ )

  • 1 cup sugar
  • 6 tablespoons salted butter cubed
  • 2/3 cup heavy cream, at room temperature _ Diana gantikannya dengan 1 tin kecil Nestle Cream ( Original ) 

Method

  1. Melt the sugar over medium high heat in a large pot. 
  2. Whisk the sugar as it melts and cook until it becomes a deep amber color. 
  3. Add the butter and stir it in until melted. 
  4. Pour in the heavy cream ( mixture will foam ) and whisk until you get a smooth sauce. You may have some lumps but keep stirring until they have melted. 
  5. Remove from heat and let cool. { I f you still have some lumps in the caramel after it has cooled - strain it through a fine mesh strainer }.  
  6. Store, covered, in the fridge. 


Bahan-Bahan D 
  • 250 gm cream cheese
  • 170 gm Nestle cream _ Tidak bubuh pun boleh
  • 220 gm Non-dairy whipping cream
  • 30 gm gula aising 

Cara-Cara
  1. Pukul cream cheese sehingga lembut.
  2. Kemudian masukkan gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu.
  3. Masukkan Nestle cream dan pukul sebati. Ketepikan.
  4. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental. 
  5. Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. 
  6. Masukkan ke dalam piping bag. 

Cara Melapis
  1. Potong kek mengikut saiz yang diingini dan letakkan ke dalam bekas yang digunakan.
  2. Kemudian bubuh adunan bahan-bahan B ( campuran biskut marie, honey cornflakes dan mentega cair ).
  3. Curahkan sedikit syrup perisa strawberry atau coklat di atasnya. ( Jika suka boleh paipkan sedikit salted caramel juga ).
  4. Paipkan Non-dairy whip topping perisa coklat di atasnya dan lapis di atasnya dengan adunan bahan-bahan D ( adunan keju ). 
  5. Paipkan salted caramel di atasnya dan taburkan dengan hirisan coklat atau cincangan coklat Ferrero Rocher. ( Boleh juga gantikannya dengan cincangan biskut oreo, Famous amos choc chip cookies atau apa-apa sahaja yang menjadi kegemaran anda ).
  6. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dinikmati.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, January 23, 2014

~ Sate Lilit Daging ...

Sheery Dream Cakes | 7:57 AM | 2 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

Hari ini kita ke Bali pula ya..B A L I , sebuah pulau yang menarik untuk dikunjungi dan salah satu tempat yang kaya dengan budaya, tradisi juga makanannya.. Jika hanya seminggu berada di Bali memang tidak mencukupi.. Kena duduk lama sikit jika hendak menikmati keindahan dan makanannya.. Utamanya kepada penggemar makanan... ;). Jika Diana rindu hendak makan masakan Bali, Diana akan berkunjung ke sebuah blog ini tau.. Di sana anda boleh cuba pelbagai resipi Indonesia.. Jika hendak singgah di blog beliau.. Boleh klik di SINI .. Yang bestnya.. resipi dari Bali juga ada.. Ira Rodrigues, pemilik blog tersebut juga tinggal di Bali, Indonesia.. Jika hendak tengok terus resipi dari Bali boleh tengok di SINI  .. Terima kasih buat Ira :) 

Sebelum kita semak resipi Sate Lilit Bali.. Apa kata kita tengok dulu beberapa gambar yang pernah Diana ambil ketika di Bali dulu...


Oleh kerana rindu sangat hendak makan Sate Lilit.. Maka kena lah buat sendiri kan... Lagi-lagi kami yang tinggal di W.P.Labuan ini.. Mana lah hendak dicari restoran yang menyediakan menu dari Bali.. Jika teringin hendak makan.. buat sahaja lah kan kan.. :). Cuma mungkin tidaklah sama 100 % rasa dengan sate lilit yang asli.. Sekurang-kurangnya terubat jugalah rindu hendak makan sate lilit Bali kan... Resipi yang Diana Diana kongsikan di bawah ini merupakan resipi olahan Diana mengikut selera keluarga.. Jom kita tengok resipinya pula...


SATE LILIT DAGING 

Bahan-Bahan A ( dikisar menggunakan food processor )
  • 450 gm daging batang pinang / isi ayam _ dipotong kecil
  • 6 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 4 batang serai 
  • 5 - 10 biji cili padi _ boleh dikurang atau ditambah mengikut selera masing-masing
  • 2 batang daun sup
  • 1 tsp serbuk ketumbar
  • 1/2 tsp serbuk jintan putih
  • 1/2 tsp serbuk jintan manis
  • 1/2 tsp serbuk cili
  • Sedikit lada hitam

Bahan-Bahan B
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 2 tsp madu
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula
Bahan-Bahan C
  • Serai ( direndam seketika terlebih dahulu ) atau pencucuk satay bersaiz lebar secukup kegunaan
  • Minyak masak 

Cara-Cara
  1. Satukan bahan-bahan A ( bahan yang dikisar ) bersama bahan-bahan B hingga rata.
  2. Kemudian ambil sedikit adunan daging tadi dan kepalkan pada batang serai atau pada pencucuk satay. Buat sehingga semua adunan daging habis.
  3. Panaskan pemanggang dan spray / oles sedikit minyak. Kemudian susun satay di atas pemanggang. Panggang satay hingga masak ( masak dengan sentiasa membalikkan satay ) Spray / oles juga sedikit minyak pada satay jika suka. Pastikan ianya tidak terlebih masak.
  4. Hidang ketika ianya masih panas bersama kuah kacang / sambal kicap atau sambal dan salad kegemaran anda.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, January 20, 2014

~ Resipi Ayam Panggang Madu...

Sheery Dream Cakes | 8:49 PM | 8 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang.... 

Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Ayam Panggang Madu yang sangat mudah untuk disediakan... Ianya sedap dimakan bersama nasi putih panas atau nikmatinya bersama mee kegemaran anda. Ok lah.. Apa kata kita tengok resipinya...

AYAM PANGGANG MADU

Bahan-Bahan
  • 3 keping paha ayam _ buangkan tulangnya
  • Sedikit biji bijan panggang
  • Air secukup kegunaan

Bahan-Bahan Perap
  • 1 tbsp sos tiram
  • 1/2 tbsp Oriental BBQ Sauce Life
  • 1 tsp lada berperisa Aji Shio
  • 1 tbsp kicap cair Loon Kee
  • 1 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp jus halia
  • 1 tbsp madu
  • Sedikit gula jika suka

Bahan-Bahan Lain
  • Sedikit madu + sedikit air


Cara-Cara
  1. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap dan perap selama 30 minit atau lebih.
  2. Masukkan ayam ke dalam periuk dan tambahkan air sehingga paras ayam. 
  3. Rebus ayam sehingga ayam empuk dan kuahnya kering. Tutupkan api. 
  4. Kemudian keluarkan ayam dari periuk dan susun ayam tadi di atas rak besi pemanggang. 
  5. Sapukan ayam dengan campuran madu dan air. Taburkan biji bijan di atas ayam. Ketepikan. 
  6. Panaskan oven pada suhu 200°C  dan masukkan ayam ke dalam oven. Bakar sehingga ayam keperangan.
  7. Setelah ayam masak, keluarkan dari oven dan potong ayam mengikut citarasa masing-masing.
  8. Hidang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, January 17, 2014

~ Resipi Kek Batik Nutella Cream Crackers...

Sheery Dream Cakes | 8:49 PM | 5 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Moga hari ini semuanya sihat sejahtera hendaknya.. Baiklah.. Entri kali ini Diana ingin kongsikan resipi Kek Batik Nutella Cream Crackers.. Tidak banyak bezanya dari resipi-resipi kek batik yang lepas sebenarnya.. Cuma kali ini Diana bubuh nutella dan cerelac... 

Ok lah.. jom kita semak resipinya pula...


KEK BATIK NUTELLA CREAM CRACKERS  


Bahan-Bahan
  • 6 biji telur
  • 250 gm mentega
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/4 cawan gula kastor _ boleh dikurangkan
  • 1 cawan milo
  • 1 cawan Nestle cerelac ( gandum & madu )
  • 1/2 cawan susu pekat 
  • 6 tbsp nutella 
  • Nutella secukupnya untuk melapis kek
  • Cream Crackers Hup Seng secukupnya 

Cara-Cara
  1. Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
  2. Kemudian  masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
  4. Tambahkan tepung gandum, milo dan cerelac. Pukul adunan sehingga sebati.
  5. Masukkan 6 tbsp nutella dan pukul sebati.
  6. Masak adunan menggunakan kuali sehingga adunan pekat. ( Boleh tengok  DI SINI cara memasaknya ).
  7. Tutupkan api dan ketepikan.
  8. Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
  9. Kemudian susun cream crackers di atasnya. Sapukan nutella di seluruh cream crackers dan lapis lagi dengan sedikit adunan kek. Ratakan.
  10. Ulang langkah no.9 sehingga adunan habis.
  11. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dipotong.

::  Sapukan nutella  sebelum melapis adunan kek  ::




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>