Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....
Bahan-Bahan Kisar
BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>
Hari ini bersiaran bersama Ayam Panggang Kerisik. Cara memasaknya mudah sahaja. Diana suka makan bersama ketupat dan hirisan timun. Suami dan anak-anak pula suka nikmatinya bersama nasi putih panas. Apa-apa pun, ianya terpulanglah kepada selera masing-masing ya.
Baiklah, jom kita semak resipi Ayam Panggang Kerisik ni.
Baiklah, jom kita semak resipi Ayam Panggang Kerisik ni.
AYAM PANGGANG KERISIK
Bahan-Bahan
- 800 gm paha ayam _ dipotong 3 bahagian dan bersihkan
- 1/2 cawan kerisik
- Santan pekat secukup kegunaan
Bahan-Bahan A
- Kicap Manis ABC secukupnya
- 1 tsp serbuk jintan manis
- 1 tsp serbuk jintan putih
- 1 tbsp serbuk kunyit
- Sedikit serbuk cili _ ( jika suka )
Bahan-Bahan Kisar
- 3 tangkai cili merah
- 4 ulas bawang putih
- 8 biji bawang merah
- 2 inci halia
- Air asam jawa secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Gula melaka secukupnya
Cara-Cara
- Campurkan ayam dengan perencah yang dikisar dan bahan-bahan A. Ramas sehingga semua bahan bersalut rata. Perap selama 10 minit.
- Masukkan ayam berserta bahan-bahan kisar ke dalam kuali / periuk. Tuangkan santan dan masak hingga mendidih.
- Tambahkan kicap manis dan kerisik. Teruskan memasak hingga ayam empuk dan perencah meresap, angkat.
- Kemudian panggang ayam seketika untuk menambahkan aromanya.
- Angkat dan hidang bersama nasi panas atau ketupat berserta baki perencah.