Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Alhamdulillah... Masih diberi kesempatan untuk bersiaran di hari Jumaat yang mulia ini.. Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Kek Batik Horlicks versi terbaru SBK.. Jika sudi.. bolehlah semak resipinya di bawah ya..
KEK BATIK HORLICKS
- 250 gm mentega
- 100 gm gula kastor
- 6 biji telur
- 180 gm tepung gandum
- 200 gm susu pekat manis
- 1 1/2 cawan horlicks
- 2/3 cawan Nestle nestum original
- Biskut Marie Munchy's secukup kegunaan
- Choc Rice secukupnya
** NOTE ~ Kurangkan sukatan gula dan susu pekat manis sekiranya tidak suka manis.
Cara-Cara
- Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
- Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
- Tambahkan tepung gandum, horlicks dan nestum. Pukul adunan hingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam kuali dan masak sehingga adunan pekat ( rujuk SINI cara memasaknya ).
- Tutupkan api. Kemudian masukkan biskut marie dan gaul perlahan.
- Masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan tekan kek sehingga rata dan padat.
- Taburkan choc rice di atas kek.
- Simpan di dalam peti ais sebelum di potong. Lebih elok jika dibiarkan semalaman di dalam peti sejuk.
- ** Cara lain untuk melapis kek ~ Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
- Kemudian susun biskut marie di atasnya. Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
- Taburkan atasnya dengan choc rice. Simpan di dalam peti ais sebelum di potong.