Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Alhamdulillah hari ini dapat bersiaran dengan resipi Mee Goreng Daun Kari.. Mee goreng merupakan menu kegemaran ramai orang.. Pelbagai versi resipi yang ada untuk menyediakannya.. Apa kata kita semak cara Diana pula menyediakan mee goreng daun kari ini..
MEE GORENG DAUN KARI
Bahan-Bahan
- 300 gm mee kuning
- 100 gm daging ayam kisar
- 8 ekor udang _ dibuang kepala, kulit dan bersihkan
- 1 keping tauhu goreng _dipotong kecil
- 1/2 keping fish cake _ potong kecil
- 3 tangkai daun kari
- Sedikit sawi _ dipotong kecil
- Sedikit taugeh
- 1 tangkai cili merah _ belah dua, buang bijinya dan hiris
- 3 sudu makan cili boh
Bahan-Bahan Hiris
- 1/2 biji bawang besar
- 1 ulas bawng putih
- 1 biji bawang merah
Bahan-Bahan Kisar
- Segenggam udang kering _ rendam di dalam air panas dan bersihkan
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji bawang merah
Bahan-Bahan A
- 1 1/2 sudu makan kicap Char Koay Teow BangBang
- 3 sudu makan sos cili
- 2 sudu makan sos tiram
- Gula secukup rasa
- Garam jika perlu
Cara-Cara
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan hiris dan daun kari sehingga wangi dan sedikit garing.
- Masukkn cili boh dan bahan-bahan kisar. Tumis hingga garing.
- Kemudian masukkan bahan-bahan A dan gaul sebati.
- Masukkan daging ayam kisar dan masak seketika.
- Tambahkan udang, tauhu goreng dan fish cake. Gaul rata dan masak sekejap..
- Masukkan mee dan gaul rata.
- Masukkan sawi dan taugeh. Gaul rata.
- Akhir sekali masukkan cili merah hiris, daun bawang dan daun kucai. Gaul.
- Hidang.